Έχω Ανασφάλεια στη Σχέση μου – Τι να κάνω; – Αιτίες – Τρόποι αντιμετώπισης

Όταν νιώθουμε ανασφάλεια στη σχέση ποιος φταίει; Έχει να κάνει με τον δικό μας χαρακτήρα ή με την συμπεριφορά του συντρόφου μας; Πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από την ανασφάλεια και τον τρόπο που χειριζόμαστε καταστάσεις μέσα στη σχέση μας. Θα ήταν πιο εύκολο να ψάχνουμε τις λύσεις στην συμπεριφορά του άλλου και να ρίχνουμε το φταίξιμο εκεί.

Μα, μου δίνει αφορμές και μου δημιουργεί ανασφάλεια! Άραγε μπορεί κάποιος να μας δημιουργήσει ανασφάλεια χωρίς να το έχουμε κάνει κομμάτι του χαρακτήρα μας; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι συμβαίνει συνήθως και νιώθουμε ανασφαλείς μέσα στη σχέση μας, τι μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς, ποιες είναι συνήθως οι συνέπειες και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ανασφάλεια είναι ένα κομμάτι στον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου που άλλοτε κερδίζει περισσότερο έδαφος και άλλοτε λιγότερο. Ανασφάλεια μπορεί να νιώθουμε στον χώρο εργασίας, στη σχέση, στο φιλικό μας περιβάλλον, σε κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής μας και σε πολλά άλλα. Το αν θα καταφέρουμε να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ανασφαλείς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες καθώς επίσης και η διαχείρισή της. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πότε νιώθουμε ανασφάλεια, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος και τι εμπόδια μας δημιουργεί!

Πότε νιώθω ανασφάλεια στη σχέση μου;

Θα δούμε παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις συνήθως νιώθουμε ανασφάλεια στη σχέση ώστε να κάνουμε μία αρχή στην σκέψη που θα ξεδιπλώσουμε μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου ώστε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα.

1) Όταν βγαίνει μόνος

Έχετε μία περίεργη αίσθηση όταν βγαίνει μόνος και συνηθίζετε να κάνετε σενάρια μέχρι να γυρίσει. Σας έχει πει είναι και με ποια άτομα αλλά έχετε μία ανησυχία κάθε φορά που βγαίνει μόνος αφού θεωρείτε πως χάνετε τον έλεγχο. Είναι άραγε θέμα εμπιστοσύνης ή μία ανασφάλεια όταν δεν είστε μπροστά ώστε να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει όταν βγαίνει μόνος. Από την μία θεωρείτε πως δεν σας έχει δώσει δικαίωμα και την ίδια στιγμή σκέφτεστε ότι δεν είστε μαζί του οπότε μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει κι εσείς να μην μάθετε τίποτα.

2) Όταν δεν παρατηρεί αλλαγές πάνω μου

Αλλάζετε τα μαλλιά σας, το στυλ σας, ανανεώνεστε αλλά φαίνεται να μην παρατηρεί κάτι διαφορετικό πάνω σας. Τότε νιώθετε ανασφάλεια γιατί θεωρείτε πως δεν σας δίνει τόση σημασία όση θέλετε κι ακόμα περισσότερο μπορεί να πιστεύετε ότι του περνάτε απαρατήρητη. Περιμένετε μία καλή κουβέντα αλλά δεν έρχεται παρά μόνο αν του τονίσετε εσείς πως κάτι έχετε αλλάξει.

3) Όταν μιλάει περίεργες ώρες στα social media

Συνηθίζει τα βράδια χαλαρώνοντας να μπαίνει στα social media κι αυτό σας είναι λίγο ενοχλητικό και όχι γιατί σερφάρει, αλλά γιατί πιστεύετε πως μπορεί να μιλάει με οποιαδήποτε κι εσείς να μην μπορείτε να το τσεκάρετε. Από την μία δεν θέλετε να φανεί η ανασφάλεια σας οπότε κάνετε την αδιάφορη, αλλά από την άλλη θα θέλετε πολύ να καθίσετε δίπλα και να μπορέσετε να «ελέγξετε» την κατάσταση.

4) Όταν έχει επαφές με γυναίκες που δεν γνωρίζω

Συνάδελφοι, φίλοι και γυναίκες μέσα σε αυτούς που δεν γνωρίζετε. Φαίνεται να έχει οικειότητα αλλά εσείς δεν τις ξέρετε κι αυτό σας δημιουργεί ανασφάλεια για το τι σχέσεις έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους. Ακόμα κι αν σας έχει μιλήσει, για παράδειγμα, για μία συνάδελφο φαίνεται να μην μπορείτε να χαλαρώσετε αν έχετε η ίδια άποψη για το ποια γυναίκα σας μιλάει ο σύντροφός σας.

5) Όταν είναι έξω και δεν σηκώνει το τηλέφωνο

Έχει βγει έξω για μία βόλτα ή για δουλειά και αν του τηλεφωνήσετε και δεν ανταποκριθεί έγκαιρα , σας ζώνουν τα φίδια. Η ανασφάλειά σας δείχνει να φουντώνει και περνάνε σε δευτερόλεπτα πολλές σκέψεις για τους λόγους που μπορεί να μην σήκωσε το τηλέφωνο. Αν και είναι πολύ φυσιολογικό να μην το σηκώσει για κάποιον λόγο που δεν έχει να κάνει με αυτά που φαντάζεστε, την δεδομένη στιγμή είναι δύσκολο να σκεφτείτε ψύχραιμα. Η ανασφάλεια έχει κάνει καλά την δουλειά της για ακόμα μία φορά.

6) Όταν αποφεύγει να προχωρήσει η σχέση παρακάτω

Οποιαδήποτε συζήτηση για ένα βήμα παρακάτω στη σχέση σας φαίνεται να την αποφεύγει. Αυτό ξυπνάει και πάλι την ανασφάλεια στη σχέση. Έχετε την εντύπωση ότι δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο ή δεν θέλει να προχωρήσει παρακάτω γενικότερα. Αρχίζετε να πιστεύετε πως μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για τη σχέση σας και ότι ο ίδιος θέλει απλά να περνάτε καλά χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση. Αυτά βέβαια είναι κάποιες δικές σας σκέψεις οι οποίες δεν είναι περίεργο να έχει προκαλέσει η ανασφάλεια.

7) Όταν με παραμελεί

Ώρες ώρες νιώθουμε ότι συμπεριφέρεται σαν να έχει «δέσει τον γάιδαρό του», σαν να μας έχει δεδομένη και τότε η ανασφάλεια έχει φτάσει στο ζενίθ. Νιώθουμε παραμελημένες αφού δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο πλέον για εμάς, έχει γίνει πολύ προβλέψιμος και δεν ενδιαφέρεται για το τι θέλουμε κι εμείς. Αισθανόμαστε ότι μας παραμελεί πλέον και θεωρούμε ότι έχει μία εκνευριστική σιγουριά ότι εμείς είμαστε πάντα εδώ σε αυτή τη σχέση.

Έχω μόνο στη σχέση μου ανασφάλεια;

Μία ερώτηση που θα μας βοηθούσε πολύ να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι που σχετίζεται με την ανασφάλεια, είναι να αναρωτηθούμε αν παρατηρούμε πως έχουμε ανασφάλεια μόνο στο κομμάτι της σχέσης μας. Κάνοντας μία εσωτερική αναζήτηση μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για τον ίδιο μας τον χαρακτήρα που κι εμείς οι ίδιοι ίσως μέχρι τώρα δεν είχαμε δώσει όση σημασία θα έπρεπε και μας οδηγούν σε συμπεριφορές που μας εμποδίζουν να αισθανόμαστε όμορφα. Σε ποιες ακόμα περιπτώσεις , λοιπόν, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι νιώθουμε ανασφαλείς;

1) Στην συναναστροφή μας με άλλε γυναίκες

Άσχετα αν βρισκόμαστε σε μία σχέση ή όχι, δεν είναι περίεργο να νιώθουμε ανασφάλεια στην συναναστροφή μας με άλλες γυναίκες ειδικά αν βλέπουμε σε αυτές στοιχεία που ίσως μας αρέσουν πολύ. Σας ακούγεται παράξενο; Κι όμως! Ορισμένες φορές οι γυναίκες λόγω της ανταγωνιστικότητας που μπορεί να παρουσιάσουμε προς μία άλλη γυναίκα, υπάρχει περίπτωση, αντί να θαυμάσουμε απλά κάτι όμορφο, να μας κάνει να αισθανθούμε ανασφάλεια.

2) Στο εργασιακό μας περιβάλλον

Δεν είναι λίγες οι φορές που το εργασιακό μας περιβάλλον μπορεί να μας δημιουργήσει ανασφάλεια, άγχος, περισσότερο ανταγωνισμό και πολλά άλλα. Συνήθως στην εργασία μας καθημερινά βρισκόμαστε περισσότερες ώρες από οπουδήποτε αλλού. Έτσι μπορεί να αισθανόμαστε ανασφάλεια για το αν θα έχουμε μόνιμα αυτή την θέση, χωρίς να έχει συζητηθεί το αντίθετο, μπορεί να θεωρούμε πως κάποιος συνάδελφος είναι καλύτερος από εμάς και ίσως μας πάρει την θέση που επιθυμούμε, χωρίς πάλι να έχουμε ακούσει κάτι σχετικό και πολλά άλλα.

3) Σε πιθανές αλλαγές στην καθημερινότητα

Πώς αισθάνεστε αν διάφορες αλλαγές μικρές ή μεγάλες μπορεί να λάβουν χώρα στην καθημερινότητά σας; Μήπως και πάλι παρατηρείτε ότι νιώθετε ανασφάλεια; Είναι σημαντικό να δούμε πως αντιδρούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας. Ίσως η ανασφάλεια να έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα μας με αποτέλεσμα να βγαίνει μπροστά σε κάθε περίπτωση.

4) Στην εξωτερική μας εμφάνιση

Ίσως είναι και ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα. Άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο θαυμάζουμε ή δυσανασχετούμε για κάτι στην εξωτερική μας εμφάνιση. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει ανασφάλεια και ορισμένες φορές να μας χαλάει ακόμα και την διάθεση. Η ανασφάλεια θα λέγαμε πως πολύ διακρίνεται στο πώς χειριζόμαστε την εικόνα μας και πόσο χώρο της δίνουμε στη ζωή μας.

6) Με τις επιλογές μας

Έχουμε ανασφάλεια όταν πρόκειται να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις και γενικότερα για τις επιλογές μας. Αργούμε πολύ να αποφασίσουμε για το οτιδήποτε και φαίνεται ότι κάνουμε συχνά ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω. Μήπως το έχετε παρατηρήσει κι εσείς; Και κάπως έτσι έχουμε αφήσει το μυαλό μας να κοιτάξει λίγο παραπέρα στο θέμα της ανασφάλειας η οποία ίσως τελικά να μην περιορίζεται στα στενά όρια της σχέσης μας.

7) Σχετικά με τα συναισθήματα των άλλων προς εμάς

Τέλος, μπορεί να υπάρχει κάτι που το βλέπουμε πιο εύκολα αλλά και πιο συχνά σε εμάς. Έχουμε ανασφάλεια σχετικά με τα συναισθήματα των άλλων. Με θέλει; Δεν με θέλει; Νιώθει καλά μαζί μου; Μ’ αγαπάει όσο εγώ; Αν αναρωτηθούμε τι θα έπρεπε να δούμε από τον άλλον προς τα εμάς για να βεβαιωθούμε, ίσως κι εμείς να μην μπορούμε να δώσουμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Ουσιαστικά αυτό συμβαίνει γιατί αισθανόμαστε ανασφαλείς, αλλα όχι για κάποιον συγκεκριμένο και ξεκάθαρο λόγο.

Γιατί ο σύντροφός μας μπορεί να μας δημιουργεί ανασφάλεια;

Όπως αντιλαμβανόμαστε μπορεί να αισθάνομαι ανασφάλεια στη σχέση μου, αλλά να μην περιορίζετε μόνο σε αυτόν τομέα. Χωρίς βέβαια το ένα είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με το άλλο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την περίπτωση που ο σύντροφός μας ίσως όντως μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς με την συμπεριφορά του. Ας δούμε κάποιους πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί ο σύντροφός να διατηρεί μία συμπεριφορά με την οποία τελικά να  μας δημιουργεί ανασφάλεια.

Αφού λοιπόν ρίξαμε μια ματιά παραπάνω και καταλάβαμε ότι η ανασφάλειά μας είναι πολύ πιθανό να μην έχει να κάνει μόνο με την σχέση αλλά με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε γενικότερα, ας δούμε και την άλλη πλευρά που όντως μπορεί ο σύντροφός μας να μας την δημιουργεί!

1) Ζήλεια

Γνωρίζουμε ότι όταν ζηλεύουμε νιώθουμε ανασφάλεια. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως όταν ο σύντροφός μας ζηλεύει; Λοιπόν, έχει παρατηρηθεί πως μπορεί κάποιος από την ζήλεια του να προσπαθήσει να δημιουργήσει στον άλλον ανασφάλεια. Και πριν βιαστείτε να σκεφτείτε ότι αυτό δεν γίνεται , δώστε λίγη περισσότερη σημασία στις αντιδράσεις του συντρόφου σας. Η ζήλεια του μπορεί να τον κάνει να χρησιμοποιεί μία τεχνική σαν αυτή. Αν σας κάνει να νιώσετε ανασφάλεια θεωρεί ότι ισορροπεί η κατάσταση μεταξύ σας και ο ίδιος πιστεύει πως είναι ένας τρόπος να ηρεμεί.

2) Δική του ανασφάλεια

Αντιλαμβάνεται ότι είναι ανασφαλής και πιστεύει ότι αυτό είναι αδυναμία. Με μερικά τεχνάσματα, μπορεί να προσπαθήσει να σας δημιουργήσει κι εσάς ανασφάλεια ώστε ουσιαστικά να κρύψει την δική του. Μάλιστα, μπορεί να συμβαίνει με τέτοιο τρόπο που να μην έχετε καν αντιληφθεί ότι ο ίδιος είναι πολύ περισσότερο ανασφαλείς από εσάς σε κάποια θέματα.

3) Επιβεβαίωση των συναισθημάτων μας

Ίσως να προσπαθεί να επιβεβαιωθεί για τα συναισθήματά σας, αλλά μάλλον με λάθος τρόπο. Στην πραγματικότητα δεν θέλει να σας δημιουργήσει ανασφάλεια στη σχέση αλλά να σιγουρευτεί για το πώς αισθάνεστε γι’ αυτόν, κάνοντάς σας να αντιδράσετε σε κάποιες συμπεριφορές του.

4) Δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση

Σε αυτήν την περίπτωση τίθεται πάλι το θέμα που σχετίζεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε οι γυναίκες και με τον τρόπο που σκέφτονται οι άντρες! Όντως μπορεί με την συμπεριφορά του να νιώθετε ανασφάλεια αλλά δεν είναι παράξενο να μην το έχει αντιληφθεί καν. Οι γυναίκες ορισμένες φορές δίνουμε πολύ περισσότερη σημασία σε θέματα που για έναν άντρα θεωρούνται λεπτομέρειες. Παρατηρούμε κάποια «ψιλά γράμματα» που για τους ίδιους είναι άνευ σημασίας.

Ανασφάλεια στη σχέση μου – Πώς να την αντιμετωπίσουμε

Παραπάνω αναλύσαμε το πώς η ανασφάλεια μπορεί να είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας οπότε και παρουσιάζεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, αλλά και πώς μπορεί να υπάρχει στην σχέση λόγω κάποιων συνθηκών. Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος που αν τον μάθουμε θα εξαφανιστεί γρήγορα και εύκολα. Η επικοινωνία όμως με τον σύντροφό μας είναι πολύτιμη για να λύσει θέματα όπως αυτό.

Αν η ανασφάλεια παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει απόσταση στο ζευγάρι και απρόβλεπτες αντιδράσεις στην προσπάθειά μας να την ξορκίσουμε! Ένας πολύ καλός τρόπος με αποτελέσματα είναι να παραδεχτούμε στον σύντροφό μας την ανασφάλεια που νιώθουμε χωρίς να τον κατηγορήσουμε  πως μας την δημιουργεί!

Έτσι θα προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε πως θα πρέπει να μας βοηθήσει και αυτός ώστε να την βγάλουμε μια και καλή από τη σχέση μας. Ουσιαστικά ζητάτε την βοήθειά του και δεν τον κατηγορείτε για κάτι. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί πως στιγμές σαν κι αυτήν καλό είναι να υπάρχει στήριξη του ενός προς τον άλλον. Άλλωστε είναι πολύ όμορφο μέσα σε μία σχέση να εξελισσόμαστε και να διορθώνουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας ώστε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα