Κακή σχέση ζευγαριού – Λόγοι – Αντιμετώπιση

Πώς οδηγείται ένα ζευγάρι σε μία κακή σχέση; Είναι κάτι που φαίνεται από την πρώτη στιγμή ή στην πορεία οι συμπεριφορές, τα θέλω, οι αντιδράσεις αλλάζουν; Η αλήθεια για εμάς βρίσκεται και στα δυο αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καθημερινότητα, η ρουτίνα, η οικειότητα μπορεί να βάλουν άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο το χεράκι τους. Τις περισσότερες ασχολούμαστε με το ποιος θα ρίξει το φταίξιμο στον άλλον και δεν βλέπουμε καθαρά την ουσία. Δηλαδή, τι είναι αυτό που δημιούργησε αυτήν την κακή σχέση στο ζευγάρι. Μπορεί να οφείλεται σε ένα μόνο στοιχείο, αλλά μπορεί και σε πολλά. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι η κακή σχέση είναι κάτι το οποίο δύσκολα θα αλλάξει ή φαντάζει ακόμα και ακατόρθωτο. Υπάρχουν όμως και πολλά ζευγάρια που βιώνουν μία κακή σχέση, θα ήθελαν πολύ να το αλλάξουν αυτό, αλλά τους είναι αδύνατο να αντιληφθούν τις λεπτομέρειες που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση.

Γιατί επιλέγουμε να παραμείνουμε σε μία κακή σχέση;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι ανάλογα το είδος της σχέσης. Για παράδειγμα, διαφορετικά λειτουργεί ένα ζευγάρι το οποίο βρίσκεται απλά μέσα σε μία σχέση αλλά σε ξεχωριστό χώρο, διαφορετικά όταν υπάρχει συγκατοίκηση και ακόμα πιο διαφορετικά όταν το ζευγάρι είναι σε γάμο. Αντιλαμβάνεστε πως είναι τελείως διαφορετικό το σκεπτικό σε κάθε περίπτωση και τόσο στην συγκατοίκηση όσο και στον γάμο μπορεί να υπάρξουν και πρακτικά θέματα τα οποία μας κάνουν είτε να εθελοτυφλούμε είτε να συμβιβαζόμαστε με μία κακή σχέση. Αρκετές φορές όμως διαπιστώνουμε πως και μόνο το συναισθηματικό κομμάτι αρκεί για να παραμείνουμε σε μία κακή σχέση ενώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι δεν οδηγεί πουθενά. Ας ρίξουμε μια ματιά ξεχωριστά στις παραπάνω περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει μία κακή σχέση και στους λόγους που παραμένουμε.

  • Ζευγάρι σε σχέση

Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως είναι καθαρά συναισθηματικοί οι λόγοι. Η σχέση είναι κακή και αυτό το αντιλαμβανόμαστε πλήρως είτε από τις πολλές εντάσεις είτε από την έλλειψη επικοινωνίας, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι τόσο έντονο το συναισθηματικό δέσιμο που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αισθανόμαστε ότι ο έρωτας και το πάθος που υπάρχει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο μας ξεπερνάει. Κι όμως τις περισσότερες φορές κανένας από τους δυο δεν αισθάνεται καλά μέσα σε αυτήν την σχέση. Οι εντάσεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και κάποιες φορές μάλιστα, παρατηρούμε ότι μπορεί να γίνουν συνήθεια ή και ακόμα τρόπος ζωής. Το ζευγάρι παρά την κακή σχέση αδυνατεί να προχωρήσει σε κάποια συζήτηση ή  και στον χωρισμό. Ακόμα και αν το κάνει το συναίσθημα βγαίνει μπροστά και δημιουργείται ένας ηλεκτρισμός που τους θυμίζει ότι δεν μπορεί ο ένας να απομακρυνθεί από τον άλλον ότι και να συμβεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι περίεργο να δούμε να δημιουργούνται αυτό που λέμε «αρρωστημένες σχέσεις».

  • Ζευγάρι σε συγκατοίκηση

Όταν αποφασίζει ένα ζευγάρι να συγκατοικήσει σημαίνει πως έχουν λύσει κάποια θέματα, έχουν μία επικοινωνία σε πολύ καλό επίπεδο και έτσι αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Κατά την διάρκεια της συγκατοίκησης όμως πολλά μπορεί να αλλάξουν και να δούμε συμπεριφορές που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μας είχε δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε. Δεν είναι περίεργο λοιπόν να παρατηρήσουμε ότι μετά την συγκατοίκηση δημιουργήθηκε μία κακή σχέση. Ουσιαστικά τα ζευγάρια όταν αποφασίσουν να συγκατοικήσουν είναι σαν να περνούν από τεστ. Αν, λοιπόν, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά και αρχίζουν να βιώνουν μία κακή σχέση τότε δυσκολεύονται να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις. Μπορεί να σκεφτούν ότι θα πάει χαμένο το ένα παραπάνω βήμα που έκαναν. Μία γυναίκα μπορεί να σκεφτεί ακόμα και το ότι θα συνηθίσει και ότι δεν έχει καμία όρεξη να ξαναμπεί στην διαδικασία με κάποιον άλλον άνθρωπο. Αυτό το βλέπουμε συνήθως να συμβαίνει σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Να συμβιβάζονται περισσότερο με μία κακή σχέση από ότι νεότερες γυναίκες. Επίσης μπορεί να δούμε και οικονομικά θέματα τα οποία συντηρούν μία κακή σχέση όταν το ζευγάρι βρίσκεται σε συγκατοίκηση. Κυρίως όμως δημιουργούνται σκέψεις για το άγνωστο μέλλον, για το τι θα κάνουμε μετά, που θα πρέπει να μείνουμε αν φύγουμε από την κακή σχέση μας και αν όντως κάνουμε το σωστό ή αφού κάναμε ένα τέτοιο βήμα μήπως θα ήταν καλό να κάνουμε λίγο υπομονή.

  • Ζευγάρι σε γάμο

Αυτή, θα λέγαμε, ότι είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση. Ενώ βιώνουμε μία κακή σχέση μπορεί να συνεχίσουμε να το κάνουμε για χρόνια ή ακόμα και για πάντα. Εδώ θα διαπιστώσουμε πως συνήθως οι λόγοι είναι και συναισθηματικοί αλλά και πρακτικοί που παραμένουμε. Ένας λόγος πιθανόν να είναι ότι αφού παντρευτήκαμε δεν γίνεται να χωρίσουμε. Είτε γιατί έτσι έχουμε μάθει από το περιβάλλον μας και το υποστηρίζουμε είτε γιατί ενώ θέλουμε να απομακρυνθούμε, σκεφτόμαστε τι θα πει ο κόσμος και αν είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την απόφασή μας. Έχουμε δει και περιπτώσεις κακής σχέσης σε γάμο που ο ένας θέλει να απομακρυνθεί ενώ ο άλλος δεν θέλει ούτε καν να το σκεφτεί. Ενώ και οι δυο βιώνουν την κακή σχέση ωστόσο ο ένας μπορεί να συμβιβαστεί ενώ ο άλλος όχι. Θα λέγαμε πως είναι και από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Σε έναν γάμο ίσως μας κρατήσει και μόνο η συνήθεια. Ακόμα και μία κακή σχέση ζευγαριού μπορεί να γίνει συνήθεια. Έτσι ίσως αφήσουμε μία κακή κατάσταση να διαιωνίζεται.

Κακή σχέση ζευγαριού – Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι

Θα δούμε παρακάτω τους πιο συνηθισμένους λόγους που έχουμε ξεχωρίσει οι οποίοι εύκολα θα δημιουργήσουν μία κακή σχέση στο ζευγάρι!

1) Έλλειψη επικοινωνίας

Η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι, όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι το Α και το Ω. Ένα ζευγάρι που αδυνατεί να επικοινωνήσει δύσκολα θα καταφέρει να βρει και την χρυσή τομή. Κι όμως η επικοινωνία δεν είναι κάτι στο οποίο δίνουμε όση σημασία πρέπει όταν είμαστε πλημμυρισμένοι από έντονα συναισθήματα. Έτσι καταλαβαίνετε τι θα συμβεί όταν δεν υπάρχει πραγματική επικοινωνία και το ζευγάρι αρχίσει να περνάει την περίοδο που τα συναισθήματα χάνουν λίγο την έντασή τους και είναι λογικό για να καταφέρουμε να βρούμε ισορροπίες. Υπάρχουν ζευγάρια που κοιτώντας λίγο πίσω αντιλαμβάνονται ότι ποτέ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν πραγματικά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ήθελαν να πιστεύουν πως επικοινωνούν, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο, απλά και μόνο για να διατηρήσουν αυτό που έχουν. Κάτι τέτοιο είχε ως συνέπεια να βιώσουν στην πορεία μία κακή σχέση και να φαίνεται πως το ζευγάρι αυτό δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τίποτα και ίσως ούτε καν στα βασικά.

2) Εγωισμός

Σε κάποια ζευγάρια βλέπουμε έντονο τον εγωισμό και στις δυο πλευρές και σε κάποια άλλα μόνο στον έναν από τους δυο. Στην πρώτη περίπτωση παρατηρούμε ότι ο ένας τραβάει από την μία και ο άλλος από την άλλη. Μέχρι να «σπάσει το σχοινί»! Στην δεύτερη περίπτωση ο ένας προσπαθεί και πετυχαίνει να γίνονται όλα με τον δικό του τρόπο και το δικό του σκεπτικό με αποτέλεσμα να αισθάνεται η άλλη πλευρά μονίμως αδικημένη και πιεσμένη. Όπως αντιλαμβάνεστε και στις δυο περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο ζευγάρι.

3) Υπερβολική ζήλια

Όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τα φυσιολογικά πλαίσια θα δημιουργηθεί και σε αυτήν την περίπτωση μία κακή σχέση με πολλά προβλήματα, γκρίνιες και εντάσεις. Η υπερβολική ζήλια εύκολα θα διαλύσει τελείως τις ισορροπίες ενός ζευγαριού. Επίσης παρατηρούμε ότι η υπερβολική ζήλια είναι ικανή να καταστρέψει ακόμη και πολύ δυνατά και υγιή συναισθήματα.

4) Διαφορετικός τρόπος ζωής

Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο είναι πιθανό να δούμε τις απόψεις να διίστανται. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες φορές άτομα με διαφορετικό τρόπο ζωής όταν βρεθούν μπορεί να γοητευτεί ο ένας από τους δυο ακριβώς από αυτό, τον διαφορετικό τρόπο ζωής. Ίσως να έχει κάποια στοιχεία τα οποία να ήθελε πάντα να γνωρίσει και νιώθει ότι τώρα με αυτό τον τρόπο του δίνεται η ευκαιρία. Τι όμως πρέπει να προσέξουμε; Είναι τελείως διαφορετικό να νιώθουμε την ανάγκη κάποια στιγμή να βιώσουμε, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας, κάποιες ξεχωριστές εμπειρίες και άλλο να θέλουμε να ακολουθήσουμε γενικότερα κάτι διαφορετικό γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ζούμε. Τι θα συμβεί όμως στην πορεία αν αποφασίσουμε ότι ο τρόπος ζωής που είχαμε μας αντιπροσωπεύει περισσότερο; Θα έχουμε ένα ζευγάρι το οποίο θέλει να ακολουθήσει ο καθένας διαφορετικό τρόπο ζωής. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως σε βάθος χρόνου δημιουργούνται αποστάσεις, έλλειψη κατανόησης και πολλά άλλα.

5) Κοινωνικότητα

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η κοινωνική ζωή ένα ζευγάρι; Σε ποιόν βαθμό και με ποιον τρόπο; Κάποιοι θα έλεγαν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά και ίσως αντιληφθούμε ότι το κέρμα δεν έχει μόνο μία όψη. Φανταστείτε, λοιπόν, έναν πολύ κοινωνικό άντρα που του αρέσει να βρίσκεται μέσα σε κόσμο όσο πιο πολύ γίνεται, οι νέες γνωριμίες είναι το δυνατό του σημείο κι έχει δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο κύκλο. Από την άλλη είναι μία γυναίκα που θέλει μετρημένα άτομα στη ζωή της, δεν έχε καμία όρεξη να μπαίνει στην διαδικασία να γνωρίζει καινούρια άτομα και μέσα σε πολύ κόσμο νιώθει σαν το ψάρι έξω από το νερό. Τώρα σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί σε βάθος χρόνου αν αυτά τα δυο άτομα γίνουν ζευγάρι. Φυσικά, υπάρχει περίπτωση να βρούνε μεταξύ τους κάτι τόσο δυνατό που να είναι ικανό να μετριάσει την κατάσταση. Κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο αν υπάρχει ισχυρή θέληση και από τους δυο και αν γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους, τις αντοχές τους και τα όρια τους.

6) Έλλειψη αυτοκριτικής

Είναι ένα κομμάτι το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα στην εξέλιξή μας. Σε ένα ζευγάρι, λοιπόν, όταν και οι δυο μπαίνουν στην φάση της αυτοκριτικής όποτε αυτό το θεωρούν απαραίτητο είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουν μία πιο καλή και υγιής σχέση. Έτσι, λοιπόν, όταν υπάρχει είτε κι από τους δυο είτε μόνο από τον έναν έλλειψη αυτοκριτικής τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Κανενός ζευγαριού ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Φανταστείτε πόσο βοηθητική θα ήταν αυτοκριτική μας σε έναν καβγά ή γενικά σε κάτι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον σύντροφό μας. Ακόμα και όταν προσπαθούμε να τον καταλάβουμε ή ζητάμε να μας καταλάβει.

7) Ανάγκη να αλλάξουμε τον άλλον

Θα λέγαμε ότι είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που δημιουργούν μία κακή σχέση ζευγαριού. Όταν ο ένας προσπαθεί να αλλάξει τον άλλον και δεν μπορεί να τον αποδεχτεί, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάσουμε την σχέση μας. Όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε όταν εμείς το αποφασίζουμε. Αν όμως συνειδητοποιήσουμε ότι ο άλλος θέλει να μας αλλάξει αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Το έχουμε παρατηρήσει τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Βλέπουμε ζευγάρια που βασικός στόχος τους είναι να αλλάξει ο ένας τον άλλον, να φτιάξει ένα καινούριο άνθρωπο που θα τον προτιμάει καλύτερα αλλά θέλει να κρατήσει μόνο τα θετικά στοιχεία και το εξωτερικό περίβλημα. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε πως κάτι τέτοιο δεν είναι και ιδιαίτερα τιμητικό γι΄ αυτόν που το βιώνει.

8)Υπερβολικοί συμβιβασμοί

Ακούμε και ακούγαμε πάντα πως μία σχέση περιέχει συμβιβασμούς και αυτό πρέπει απαραίτητα να συμβαίνει ώστε να επιβιώσει η σχέση. Μέχρι εδώ όλα ακούγονται ιδανικά! Εμείς όμως θα θέλαμε να το προχωρήσουμε λίγο παρακάτω και να μιλήσουμε για τους υπερβολικούς συμβιβασμούς γιατί πολλές φορές χάνεται το μέτρο. Έχουμε δει ζευγάρια να διαλύονται μετά από χρόνια γιατί ο ένας από τους δυο ή και οι δυο συνειδητοποίησαν ότι έκαναν τόσους πολλούς συμβιβασμούς που έχασαν τον εαυτό τους, «πνίγηκαν» και δεν θέλουν να το ζουν πια αυτό. Οπότε για να κάνουμε συμβιβασμούς σε μία σχέση θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πολύ καλά τις αντοχές μας και ακόμα καλύτερα τα όριά μας.

Κακή σχέση ζευγαριού – Αντιμετώπιση

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε κάνει μία κακή σχέση; Αρχικά θα ήταν πολύ βοηθητικό να συζητήσουμε πρώτα με τον εαυτό μας κι έπειτα με τον σύντροφό μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση, να την αξιολογήσουμε και να είμαστε σίγουρες για αυτά που θέλουμε και αυτά που θα αποφασίσουμε. Για  κάποια κακή σχέση μπορεί να μην υπάρχει πισωγύρισμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ο κανόνας. Όπως και να ΄χει, από αυτήν μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα. Πέρα όμως από αυτό η συζήτηση με τον σύντροφό μας για τους λόγους που δημιουργήθηκε αυτή η κακή σχέση είναι πιθανό να σας φέρει αντιμέτωπη με θέματα που δεν είχατε καν σκεφτεί μέχρι τώρα. Δεν είναι παράξενο να αναθεωρήσετε και οι δυο και να αλλάξετε αυτά τα δεδομένα που κάνουν την σχέση κακή. Σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια και όρεξη και από τους δυο. Το μυστικό σε όλο αυτό είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να κινηθούμε έγκαιρα! Μην αφήνετε να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις και να φτάνουν στο έσχατο σημείο γιατί τότε ίσως βιώσετε δυσάρεστες συνέπειες.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα