Γιατί δεν φτάνω ποτέ στον στόχο μου – Λόγοι – Τρόποι αντιμετώπισης

Συχνά ακούμε γύρω μας ότι «προσπαθώ, αλλά γιατί δεν φτάνω ποτέ στον στόχο μου»! Ώρες-ώρες πιστεύουμε πως όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να δημιουργηθούν όσα περισσότερα εμπόδια γίνεται και στο τέλος ο στόχος μας να γίνει μία ανάμνηση. Άραγε η επίτευξη των στόχων μας είναι τελικά μόνο στο χέρι μας; Πολλοί χρησιμοποιούν  τη λέξη μοίρα για να αποδώσουν κάπου τις εξελίξεις ή την λέξη τύχη ώστε να δώσουν μία εξήγηση για τον λόγο που δεν κατάφεραν να πετύχουν  τον στόχο τους. Σίγουρα όσο και να προγραμματίσουμε το μέλλον ώστε να  φτάσουμε στο στόχο μας, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που ίσως μας αναγκάσει ορισμένες φορές να λοξοδρομήσουμε.  Για ποιον λόγο ποτέ δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας; Δεν είναι περίεργο ο λόγος να έχει σχέση με τον χαρακτήρα μας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και συνηθίζουμε να ενεργούμε μπορεί είτε να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά μας είτε να μας βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι κάνουμε λάθος και συνήθως φτάνουμε στο σημείο να  απογοητευόμαστε και να μην καταφέρνουμε τελικά να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αναρωτηθεί αυτό το «γιατί». Συνήθως όμως το προσπερνάμε και προχωράμε παρακάτω με αποτέλεσμα να φερόμαστε μονίμως με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο θέμα να μας απασχολήσει ξανά και ξανά στην πορεία της ζωής μας!

Πώς αισθανόμαστε όταν δεν φτάνουμε στον στόχο μας!

Θέτοντας ένα στόχο, όσο δύσκολος και αν είναι, αρχικά αισθανόμαστε μία αισιοδοξία και πολλές φορές ανανέωση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πόσο πολύ θα αλλάξουν τα πράγματα στη ζωή μας και πόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε όταν πετύχουμε τον στόχο μας. Όταν όμως αρχίζουμε να βλέπουμε πως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα είχαμε φανταστεί τότε ξεκινάμε να απογοητευόμαστε. Για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι δεν πετύχαμε τον στόχο μας σημαίνει πως, κατά τη γνώμη μας, κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέραμε κάτι. Η απογοήτευση λοιπόν είναι το πρώτο συναίσθημα και στη συνέχεια ακολουθεί ο θυμός. Αυτός μας κάνει να εκνευριζόμαστε γιατί ίσως κάποιοι άλλοι που είχαν τον ίδιο στόχο πέτυχαν ενώ εμείς όχι. Αρκετές φορές μάλιστα τα βάζουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και αρχίζουμε να του επιρρίπτουμε ευθύνες με αποτέλεσμα να τον μειώνουμε που δεν τα κατάφερε. Επίσης,  η αρχική μας αισιοδοξία καλύπτεται από την απαισιοδοξία και γενικότερα την αρνητική διάθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αυτοπεποίθησή μας πάει περίπατο και δεν δείχνουμε αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις  που για την μη επίτευξη των στόχων μας θεωρούμε πως φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Αυτή θα ήταν και η πιο δύσκολη περίπτωση γιατί όταν θα μπούμε στη διαδικασία να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει θα ψάχνουμε γύρω-γύρω τις λύσεις εκτός από εκεί που πρέπει.

Γιατί δεν φτάνω ποτέ στον στόχο μου –  Λόγοι

Αν μας πει κάποιος «ποτέ δεν πετυχαίνω τους στόχους μου» και τον ρωτήσουμε γιατί θεωρεί ο ίδιος ότι συμβαίνει αυτό, θα μας δώσει κάποιες από τις παρακάτω απαντήσεις που θα δούμε. Οι παρακάτω λόγοι είναι αυτοί που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας και θεωρούμε πως είναι ικανοί να μας ανατρέψουν τα δεδομένα και να χάσουμε τελικά τους στόχους μας. Ρίξτε μία ματιά και ίσως συνειδητοποιήσετε ότι σε κάποιον από αυτούς τους λόγους ή και σε όλους υπάρχει κάτι από εσάς!

1) Απογοητεύομαι εύκολα

Θεωρείτε πως είστε από τα άτομα που απογοητεύονται εύκολα οπότε πρέπει γρήγορα  να αντιληφθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό δρόμο για να φτάσετε στο στόχο σας. οποιοδήποτε εμπόδιο εμφανιστεί στον δρόμο σας είναι ικανό να σας κάνει να τα διαλύσετε όλα. Δεν είστε σε θέση να αντιδράσετε με τον σωστό τρόπο ώστε να προσπεράσετε μία κακή στιγμή που θα ζήσετε στην προσπάθειά σας να πετύχετε  τον στόχο σας.

2) Δεν μου αρέσει να ζορίζομαι

Πιστεύετε πως στη ζωή πρέπει να είναι όλα χαλαρά και να λειτουργούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ζοριζόμαστε πότε. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν στην διαδρομή για να πετύχετε το σκοπό σας κληθείτε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε θέμα προκύψει ακόμα και αν αυτό πρόκειται να σας ζορίσει. Σε κανέναν δεν αρέσει να ζορίζεται αλλά ωστόσο είναι κάτι που συμβαίνει στη ζωή μας και αν δεν μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας, εκτός και αν είμαστε τόσο τυχεροί που θα έρθουν όλα ακριβώς όπως εμείς τα θέλουμε και  έχουμε επιλέξει.

3) Δεν μπορώ να κάνω καλή διαχείριση χρόνου

Πιστεύετε πως ο λόγος που σας φέρνει σε αυτή την κατάσταση και έχετε αποφασίσει πως δεν πετυχαίνετε τους στόχους σας είναι το ότι δεν μπορείτε να κάνετε καλή διαχείριση χρόνου και αυτό σας προδίδει. Όσο και να προσπαθήσατε, κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τελικά ο στόχος σας είναι πάντα αυτός που μένει πίσω μέχρι που μπορεί να ξεχαστεί.

4) Βαριέμαι γρήγορα και αλλάζω γνώμη

Κάνοντας μία μικρή συζήτηση με τον εαυτό σας αποφασίσατε πως τελικά είστε ένα άτομο που βαριέται εύκολα και αλλάζει γνώμη. Έτσι φτάσατε στο σημείο να πειστείτε πως αυτός είναι ο λόγος ο οποίος σας κάνει να μην πετυχαίνετε τον στόχο σας, οπότε μάλλον δύσκολα θα μπαίνετε στη  διαδικασία να θέσετε έναν. Έχετε αποφασίσει ότι αυτό είναι κομμάτι του εαυτού σας, δεν αλλάζει αλλά παρόλα αυτά θα θέλατε πολύ να πετυχαίνετε τους στόχους σας!

5) Είμαι ανυπόμονη

Έχετε αντιληφθεί πως είστε ανυπόμονες γενικότερα στη ζωή σας οπότε είστε και σε αυτόν τον τομέα. Οτιδήποτε σκεφτείτε πρέπει να γίνει εδώ και τώρα αλλιώς ξενερώνετε και απογοητεύεστε. Γνωρίζετε όμως ότι ο στόχος είναι κάτι που χρειάζεται και μία διαδρομή για να επιτευχθεί. Αυτό σας φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο και η ανυπομονησία είναι αυτή που σας κρατάει πίσω.

6) Θέτω πολλούς στόχους ταυτόχρονα

Κοιτώντας λίγο πίσω συνειδητοποιήσατε πως τις περισσότερες φορές θέσατε πάνω από 2-3 στόχους ταυτόχρονα και τελικά μπερδευτήκατε, χάσατε τις προτεραιότητές σας και σηκώσατε τα χέρια ψηλά. Κανένα στόχο δεν καταφέρατε να πετύχετε αλλά παρόλα αυτά συνεχίζετε να θέτετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

7) Δεν με υποστηρίζουν οι γύρω μου

Όταν βάζετε ένα στόχο νιώθετε την ανάγκη να σας υποστηρίξουν οι άνθρωποι που σας αγαπούν. Αν αντιληφθείτε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και λαμβάνετε μία σχετική αδιαφορία από τους γύρω σας τότε προτιμάτε να αφήσετε τον στόχο σας στην άκρη. Φυσικά, κάθε φορά που θεωρούμε ότι κάτι συμβαίνει γύρω μας δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει κιόλας.

Γιατί δεν φτάνω ποτέ στον στόχο μου – Τρόποι αντιμετώπισης

Οι λόγοι που είδαμε παραπάνω είναι κάποιοι από αυτούς που μπορούν όντως να μας κάνουν να χάσουμε τον δρόμο και στο τέλος να παρατήσουμε τον στόχο μας σαν να μην τον είχαμε θέσει ποτέ! Αφού λοιπόν ρίξατε μία ματιά στους λόγους και μπορεί κάποιος από αυτούς να σας αντιπροσωπεύει, είναι σημαντικό να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να πετύχουμε κάποιο στόχο. Δεν είναι καθόλου περίεργο στην πορεία που θα ακολουθήσουμε να διαπιστώσουμε ότι αυτός ο στόχος δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Ορισμένες φορές θέτουμε κάποιους στόχους είτε υπό πίεση είτε από μία συγκεκριμένη ανάγκη που μας έχει δημιουργηθεί τη δεδομένη στιγμή. Δηλαδή δεν είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί σοβαρά και που έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να τον πετύχουμε γιατί κάτι θα μας προσφέρει στη ζωή μας είτε υλικά είτε συναισθηματικά. Λειτουργούμε με μία πιο παρορμητική διάθεση και δεν είναι καθόλου παράξενο να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας στην πορεία. Παρακάτω όμως θα δούμε τι να κάνουμε αν θέλουμε να αρχίσουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας ώστε να ανέβουμε ψυχολογικά και να πηγαίνουμε πάντα ένα βήμα παρακάτω.

Βήμα 1 – Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Μία πολύ καλή αρχή που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε ένα βραχυπρόθεσμο στόχο. Όσο πιο δύσκολος είναι τόσο πιο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται και τόσο πιο εύκολο είναι να τα παρατήσουμε. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι δεν πετυχαίνετε το στόχο σας μπείτε στη διαδικασία να κρίνετε αν ο στόχος σας είναι βραχυπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος. Για παράδειγμα, αν θέσετε ένα στόχο ο οποίος για να επιτευχθεί χρειάζεται λογικά μία τουλάχιστον πενταετία τότε και μόνο μετρώντας τις μέρες θα σας φανεί βουνό και προφανώς θα. απογοητευτείτε. Έτσι λοιπόν για αρχή θέτουμε μικρούς στόχους και γρήγορους για να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε ψυχολογικά και να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα δείτε πόσο μεγάλη αλλαγή θα έχει στην ψυχολογία σας και πώς μετά θα μπορείτε να θέτετε μακροπρόθεσμους στόχους και να ακολουθείτε την πορεία με πολύ μεγαλύτερη άνεση και χωρίς απογοήτευση.

Βήμα 2 – Απόφαση

Γίνετε πιο αποφασιστικές! Σημειώστε όλα αυτά που θα μπορούσατε να κάνετε στη ζωή σας ή να αλλάξετε για να  νιώθετε καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να βρείτε πού ακριβώς πρέπει να εστιάσετε για να δημιουργήσετε στο μυαλό σας έναν στόχο. Η απόφασή σας δεν χρειάζεται να παρθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Θα ήταν προτιμότερο να βάλετε τα πράγματα κάτω και να δείτε τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί και να θέσετε με ψυχραιμία τον στόχο σας. Κάποιοι άνθρωποι, βέβαια, είναι πιο παρορμητικοί και θέτουν ένα στόχο πολύ γρήγορα γιατί  θεωρούν πως στη βράση κολλάει το σίδερο. Ανάλογα λοιπόν σε ποια κατηγορία ανήκετε, πάρτε την απόφασή σας με έναν τρόπο που θα σας κάνει να είστε σίγουρες για αυτήν.

Βήμα 3 – Τρόπος προσέγγισης

Αφού λοιπόν έχετε εντοπίσει τον στόχο σας, ξεκινήστε να σημειώνετε έναν τρόπο να τον προσεγγίσετε. Δημιουργήστε δηλαδή ένα πιθανό πλάνο της διαδρομής χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα 100% ο δρόμος που θα ακολουθήσετε. Συμβαίνουν διάφορα στην πορεία της ζωής μας που μπορεί να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα. Για κάποιες περιπτώσεις μάλιστα παίρνουμε την απόφαση να αναθεωρήσουμε και λίγο τον στόχο μας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι που θα το δούμε παρακάτω. Βρείτε μία διαδρομή η οποία θεωρείτε πως είναι πιο βατή για τον δικό σας χαρακτήρα και τη δική σας προσωπικότητα. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε το τι έκανε κάποιος άλλος και έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και ακολουθεί τη δική του πορεία στη ζωή με το δικό του τρόπο.

Βήμα 4 – Εστιάζω και κάνω υπομονή

Όσο προχωράτε τα βήματα θα συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται να οπλιστείτε με υπομονή για να επιτρέψετε στα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Εστιάζουμε στο στόχο μας, χωρίς βέβαια να αγνοούμε και τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής μας, για να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία του χωρίς να φτάσουμε σε ένα σημείο κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι ξεφύγαμε τελείως και θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην αρχή. Η υπομονή είναι ένα όπλο το οποίο θα μας βοηθήσει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα για να είναι πιο πιθανόν να πετύχουμε τον στόχο μας. Αν δεν την έχουμε υπάρχει περίπτωση ακόμα και να πείσουμε τον εαυτό μας ότι τελικά αυτόν τον στόχο δεν το χρειαζόμαστε. Αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και προχωράμε παρακάτω. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που έχουμε κάνει μία πορεία, αποφασίζουμε ξαφνικά ότι δεν χρειαζόμαστε αυτό το στόχο και στη συνέχεια το μετανιώσουμε;

Βήμα 5 – Σκέφτομαι ξανά τον στόχο

Έχουμε προχωρήσει και έχουμε βρει την διαδρομή μας και βήμα-βήμα την ακολουθούμε. Είναι καλό κάποια στιγμή που εμείς θα θεωρήσουμε ιδανική να κάνουμε μία παύση και να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ξανά τον στόχο μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε αν είναι κάτι που πραγματικά χρειαζόμαστε στη ζωή μας οπότε θα προχωρήσουμε κανονικά ή αν τα πράγματα λίγο έχουν αλλάξει στο μυαλό μας. Σε αυτό το σημείο υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσουμε λίγο τις απόψεις μας και να διαφοροποιήσουμε λίγο τον στόχο μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζετε γνώμη συνέχεια, αλλά αντίθετα δεν αφήνετε το χρόνο  να περνάει για κάτι που μπορεί ναι μεν να πετύχετε αλλά θα έχει πολύ μικρή έως καθόλου σημασία για εσάς. Ο στόχος σας πρέπει να είναι κάτι που θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένες όταν τον πετύχετε.

Βήμα 6 – Σκέφτομαι ξανά τον τρόπο προσέγγισης

Είχατε βρει έναν τρόπο να τον προσεγγίσετε και αυτόν έχετε ακολουθήσει μέχρι τώρα. Σε αυτό το σημείο όμως καλό είναι να δείτε αν ο τρόπος προσέγγισης που έχετε επιλέξει έχει και τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε από ‘δω και πέρα μία άλλη διαδρομή η οποία θεωρείτε πως θα σας φέρει πιο κοντά ή  ακόμα μπορεί να είναι και πιο δύσκολη αλλά σας κάνει να νιώθετε μία ασφάλεια σχετικά με το αποτέλεσμα.

Βήμα 7 – Ζητάω βοήθεια

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε πιο σημαντικό να πετύχουμε κάτι μόνοι μας! Μας κάνει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δύναμη. Όταν όμως θέλουμε να πετύχουμε κάτι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως δεν ζούμε μόνοι μας στον κόσμο. Είναι πάρα πολύ ωραίο όταν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου που εμπιστευόμαστε. Το να ζητάμε βοήθεια δεν μας κάνει πιο αδύναμους! Ίσα-ίσα μπορεί να μας ανοίξει δρόμους για να πετύχουμε που ούτε καν είχαμε φανταστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε τη διαδρομή σας από μία άλλη οπτική και θα αντιληφθείτε ότι όλοι μας χρειαζόμαστε όλους! Όταν θέτουμε στόχους έχει μεγάλη σημασία και η διαδρομή που ακολουθούμε για την επίτευξή τους η οποία είναι ικανή να μας εξελίξει σαν άτομα και  να μας αλλάξει όπου χρειάζεται.

Βήμα 8 – Σημειώνω την διαδρομή

Θα σας βοηθήσει κάποια στιγμή στην πορεία να σημειώσετε την διαδρομή σας. Να επισημάνετε τυχόν λάθη που κάνατε ώστε να μην τα επαναλάβετε και σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε πιο  σίγουρες για το αν ακολουθείτε τη διαδρομή που επιθυμείτε και τι μπορείτε να αλλάξετε γιατί ίσως  χρειάζεται αφού έχετε βρει κάτι καλύτερο για να συνεχίσετε. Είναι ένα flashback που θα σας κάνει να τα δείτε όλα λίγο πιο ξεκάθαρα.

Βήμα 9 – Φτάνω στο στόχο και κάνω αξιολόγηση

Έχουμε πλησιάσει πολύ τον στόχο μας και σε αυτή τη φάση είναι καλό να κάνουμε μία αξιολόγηση. Πετύχαμε όντως αυτό που είχαμε σκεφτεί; Είμαστε ικανοποιημένες; Θα μας περάσουν πάρα πολλές σκέψεις από το μυαλό όταν φτάσουμε κοντά στο στόχο μας και πλέον τα έχουμε καταφέρει. Μπορούμε να αξιολογήσουμε τόσο τον ίδιο το στόχο όσο και την πορεία μας για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Από όλο αυτό θα πάρουμε κάποια μαθήματα για να προχωρήσουμε παρακάτω και ίσως να θέσουμε τον επόμενο στόχο μας.

Γιατί δεν φτάνω ποτέ στον στόχο μου –  Συμπέρασμα

Καταλήγουμε στο ότι δεν χρειάζεται ούτε να απογοητευόμαστε αλλά ούτε και να βιαζόμαστε όταν προσπαθούμε να πετύχουμε έναν στόχο που εμείς έχουμε θέσει. Το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό  σε αυτή μας την προσπάθεια. Ίσως μας έρχονται μπροστά μας ευκαιρίες που μόνο και μόνο από την κακή μας διάθεση δεν μπορούμε να τις δούμε. Δεν είναι περίεργο η απογοήτευση μας να μη μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε ποια είναι η καλύτερη διαδρομή. Όπως καταλαβαίνετε και σε αυτό θα πρέπει να δώσουμε σημασία στο συναίσθημα, στο ένστικτο αλλά και στη λογική μας. Δείτε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά για να μπορέσετε να ανατρέψετε τα δεδομένα. Για να καταφέρετε να δείτε με αισιοδοξία την διαδρομή και να εκτελέσετε τα βήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα