Δυσκολίες στη σχέση – Πώς προκύπτουν – Αντιμετώπιση

Ο δρόμος που περπατούν τα ζευγάρια δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα! Σε αυτό συμφωνούμε όλοι και γνωρίζουμε πολύ καλά πως κάθε σχέση έχει, κατά καιρούς, τα πάνω της και τα κάτω της. Ορισμένες δυσκολίες στη σχέση φαίνεται να είναι αναπόφευκτες, τουλάχιστον μέχρι το ζευγάρι να καταφέρει να βρει την χρυσή τομή. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίσουμε. Το λάθος που κάνουμε συνήθως είναι να προσπαθούμε να βάλουμε ένα όμορφο περιτύλιγμα στις δυσκολίες είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια. Μια τέτοια στάση φυσικά δεν βοηθάει στην εξέλιξη μίας υγιούς σχέσης αλλά μάλλον στο ακριβώς αντίθετο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να φοβόμαστε να κοιτάξουμε τις δυσκολίες στη σχέση κατάματα θεωρώντας πως μόνο στις δική μας σχέση συμβαίνουν. Οτιδήποτε αναγνωρίζουμε μπορούμε και να το διορθώσουμε ή να βρούμε μία μέση λύση. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε καταστάσεις που κανέναν από τους δυο τελικά δεν ικανοποιούν. Πώς γίνεται να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες δυο διαφορετικοί άνθρωποι, που έχουν ζήσει διαφορετικά, που μεγάλωσαν διαφορετικά και που μέχρι τώρα ίσως και να είχαν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής; Αν πιστεύετε πως μόνο η δική σας σχέση έχει δυσκολίες, ρίξτε μια ματιά παρακάτω και δείτε τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα ζευγάρια!

Δυσκολίες στη σχέση – Πώς προκύπτουν;

Το πιο βασικό που θα αναλύσουμε παρακάτω είναι από πού προκύπτουν, ουσιαστικά, οι δυσκολίες στη σχέση. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα περίεργο κλίμα στη σχέση μας, ίσως κακή διάθεση και από τους δυο, ακόμα και εντάσεις. Πιστεύουμε πως για κάποιον λόγο δεν συνεννοούμαστε, πως κάτι δεν πάει καλά, όλα μας φαίνονται δύσκολα σε αυτή τη σχέση αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε την πηγή του κακού που θα μας λύσει όλες τις απορίες. Δείτε, λοιπόν, από πού προκύπτουν οι περισσότερες δυσκολίες μέσα σε μία σχέση!

1) Εγωισμός

Σε ένα ζευγάρι μπορεί να συναντήσουμε είτε έντονη εγωιστική διάθεση και στους δυο, που φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη περίπτωση, είτε σε έναν από τους δυο. Όπως και να ‘χει ο εγωισμός είναι κακός σύμβουλος και δημιουργεί τις περισσότερες δυσκολίες σε μία σχέση. Μπορεί να μετατρέψει μία απλή παρεξήγηση σε έντονο καβγά, μία διαφωνία σε κόντρα πολλών ημερών και πολλά ακόμη που αντιμετωπίζουν συνήθως τα ζευγάρια. Έτσι καταλαβαίνουμε πως δυσκολίες όπως προαναφέραμε δεν θα υπήρχαν αν ο εγωισμός δεν έκανε πάρτυ τις πιο λάθος στιγμές! Αρχικά, λοιπόν, ένα στοιχείο του χαρακτήρα μας όπως ο εγωισμός μπορεί να μετατρέψει μικρές και ανούσιες δυσκολίες σε σοβαρά θέματα μεταξύ ζευγαριών. Έλλειψη συνεννόησης, κατανόησης, επικοινωνίας, προκύπτουν αρκετές φορές από τον εγωισμό.

2) Μη διακριτοί ρόλοι

Ίσως αρχικά σας ακουστεί γραφικό αλλά όταν μιλάμε για διακριτούς ρόλους σαφώς δεν εννοούμε πως θα αγνοήσουμε την ισότητα, την ελευθερία και την ατομικότητα! Για να μην παρεξηγηθούμε, όταν μιλάμε για διακριτούς ρόλους εννοούμε για την στάση μιας γυναίκας μέσα στη σχέση και την στάση ενός άντρα. Οι γυναίκες μπορεί να είμαστε πλέον δυναμικές και ανεξάρτητες αλλά απολαμβάνουμε στη σχέση μας την ασφάλεια που μας προσφέρει ο προστατευτικός σύντροφός μας. Φυσικά το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι σε ένα ζευγάρι. Οι γυναίκες να μην χάνουμε την θηλυκότητά μας και την μπερδεύουμε με τον δυναμικό μας χαρακτήρα και οι άντρες από την πλευρά τους να μας προσφέρουν την αγάπη τους και την τρυφερότητά τους μέσα από την ασφάλεια και την προστατευτικότητα. Όλα αυτά με σεβασμό και από τις δυο πλευρές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μπορεί να συνυπάρξει μία δυναμική γυναίκα και ένας δυναμικός άντρας αν ο κάθε ένας δείξει τον δυναμισμό του εκεί που πρέπει. Οι γυναίκες λοιπόν να παραμένουμε τα τρυφερά θηλυκά και οι άντρες να διατηρούν τον προστατευτικό ρόλο τους.

3) Τρόπος ζωής

Συνήθως τα ζευγάρια παρατηρούν κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητα. Αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με τα ωράριά τους, με τις εξόδους, με το πώς ο καθένας επιθυμεί να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους και άλλα παρόμοια που αρχικά φαίνονται βουνό. Ουσιαστικά όμως όλα αυτά σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που ακολουθούσαμε πριν. Δεν είναι περίεργο να χρειαζόμαστε χρόνο για να βρούμε κάποιες ισορροπίες. Δεν χρειάζεται μέσα από τέτοιου είδους δυσκολίες να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Η κοινή καθημερινότητα είναι κάτι που χτίζουν τα ζευγάρια σιγά σιγά. Σε αυτήν την περίπτωση όμως μπορεί να προκύψουν μεγάλες δυσκολίες συνεννόησης αν ο ένας από τους δυο ή και οι δυο δεν έχουν διάθεση να προσαρμοστούν σε έναν λίγο διαφοροποιημένο τρόπο ζωής που να ταιριάζει και στους δυο.

4) Δυσκολία στην επικοινωνία

Τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν πως συχνά παρατηρούν δυσκολίες στην επικοινωνία. Έτσι προκύπτουν συμπεράσματα όπως, δεν με καταλαβαίνει, δεν συνεννοούμαστε! Μπορεί να θεωρούμε αρχικά πως αρκεί να συζητάμε για να συνεννοούμαστε αλλά τελικά αντιλαμβανόμαστε πως το να συζητάμε δεν σημαίνει ότι επικοινωνούμε κιόλας. Μάλιστα, συναντούμε ζευγάρια που φαίνεται για χρόνια να προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν πάντα με επιτυχία. Άλλες φορές πάλι συναντούμε ζευγάρια που φαίνεται να επικοινωνούν όπως λέμε, με τα μάτια! Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κάποιες διαφορές που έχουμε τα δυο φύλα μεταξύ μας. Αν λοιπόν παρατηρείτε κάποια δυσκολία στην επικοινωνία σας ορισμένες φορές, μην απογοητεύεστε. Αν υπάρχει θέληση και από τους δυο, μπορεί να μην φτάσετε στο σημείο να συνεννοείστε με τα μάτια αλλά θα βρείτε τον δικό σας τρόπο να επικοινωνείτε. Σίγουρα δεν επικοινωνούν όλα τα ζευγάρια με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή για να το κάνουμε.

5) Δεν είμαστε ο εαυτός μας

Δυσκολεύεται να μας καταλάβει, δυσκολευόμαστε να τον καταλάβουμε, αντιδρούμε κάποιες φορές περίεργα, αντιδράει περίεργα και όμως είμαστε αρκετό καιρό μαζί. Τι συμβαίνει; Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε και στην συνέχεια καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στη σχέση εξαιτίας αυτού, είναι ότι δεν είμαστε ο εαυτός μας. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι αρέσει στον άλλον, πασχίζουμε να δείξουμε μόνο τα θετικά στοιχεία του εαυτού μας και μάλιστα ορισμένες φορές μεγενθυμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο σύντροφός μας να μην μας γνωρίζει τόσο καλά αλλά και εμείς στην πορεία να κουραζόμαστε. Όλοι μας έχουμε τα ελαττώματά μας και είναι πολύ καλύτερα να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον όπως είμαστε πραγματικά ώστε να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε μαζί τις όποιες δυσκολίες προκύψουν.

6) Επιλογή με λάθος κριτήρια

Σε αυτήν την περίπτωση οι δυσκολίες δεν θα αργήσουν να έρθουν. Αν επιλέξουμε σύντροφο με λάθος για εμάς κριτήρια, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε κάποια στιγμή να τα βάζουμε και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Με ποια κριτήρια επιλέξαμε τον σύντροφό μας; Μας αντιπροσωπεύουν; Είναι αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε όμορφα και πλήρεις; Αν θέλουμε να αποφύγουμε δυσκολίες όπως  έλλειψη συνεννόησης, κατανόησης, σεβασμού καλό είναι να επιλέγουμε σύντροφο με τα σωστά για εμάς κριτήρια. Με λίγα λόγια, είναι μεγάλο ρίσκο να μην ξέρουμε τι θέλουμε και τι μας ταιριάζει και να επιλέγουμε με κλειστά μάτια! Ας φροντίσουμε λοιπόν να γνωρίσουμε πρώτα καλά τον εαυτό μας.

Δυσκολίες στη σχέση – Συμβουλή

Δεν υπάρχει σχέση που δεν θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή δυσκολίες. Μία από αυτές που συνήθως ακούμε είναι το «δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε»! Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο στην αρχή της σχέσης δεν χρειάζεται να το θεωρήσουμε και πολύ σημαντικό θέμα. Δεν είναι περίεργο να χρειαστούμε χρόνο για να βρούμε μία χρυσή τομή. Αν όμως αυτό συμβαίνει κι έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα τότε καλό είναι βάλουμε λίγο τα πράγματα κάτω και να τα συζητήσουμε. Κάποιες ακόμη δυσκολίες που φαίνεται να αντιμετωπίζουν αρκετά ζευγάρια είναι η έλλειψη κοινού ελεύθερου χρόνου με αποτέλεσμα να προσπαθούν πολύ για να βρούνε τον χρόνο που θα αφιερώσει ο ένας στον άλλον, η ρουτίνα της καθημερινότητας και άλλα παρόμοια. Το θέμα είναι να μην αφήνουμε τις δυσκολίες όπως λέμε ¨να μας παίρνουν από κάτω»! Στις δυσκολίες δοκιμάζεται μία σχέση και αν καταφέρουμε να αντέξουμε και να προχωρήσουμε μαζί τότε μπορούμε να κοιτάμε αισιόδοξα την πορεία της. Τι συμβαίνει όμως όταν τέτοιες συνηθισμένες δυσκολίες όπως αυτές που προαναφέραμε φέρουν σε μεγάλη ρήξη το ζευγάρι; Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως και οι δυο πρέπει να έχουν θέληση ώστε να αντιληφθούν πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι περίεργο να πρέπει να ανοιχτούν συζητήσεις οποίες έχουν μείνει στην άκρη. Το συμπέρασμα είναι πως σε μία σχέση αν υπάρχει αγάπη, θέληση και όρεξη και από τις δυο πλευρές, οι δυσκολίες δεν φαντάζουν βουνό αλλά κάποια δύσβατα μονοπάτια που καλούμαστε να περπατήσουμε «μαζί» και να τα προσπεράσουμε!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα