Πώς να τον ξεχάσεις – 10 Ουσιαστικοί τρόποι για να ξεπεράσεις τον πρώην

Ήσασταν μαζί αρκετό καιρό, οπότε και δυσκολεύεσαι να τον ξεπεράσεις. Προσπαθείς με διάφορους τρόπους ή έχεις παραιτηθεί από την προσπάθεια. Κάνεις ό,τι μπορείς για το πώς να τον ξεχάσεις ή έχεις σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όποια στάση κι αν τηρείς, εφόσον θέλεις να μάθεις πώς να τον ξεχάσεις, εμείς θα σου δώσουμε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Έτσι, οι 10 ουσιαστικοί τρόποι για να ξεπεράσεις τον πρώην σου είναι και το βασικό θέμα του άρθρου μας. Πρόκειται για πράγματα που ίσως δεν βλέπεις, αλλά εμείς, ως τρίτοι, μπορούμε να δούμε καλύτερα. Πρόκειται για συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην επιτυχή προσπάθειά σου. Πρόκειται, τέλος, για τρόπους και συμπεριφορές στην καθημερινότητα που θα συμβάλουν στο πώς να τον ξεχάσεις μια και καλή. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά.

Πώς να τον ξεχάσεις – 10 Ουσιαστικοί τρόποι για να ξεπεράσεις τον πρώην

1. Συνηδειτοποίησε ότι αυτό που συνέβη είναι μόνο ένας χωρισμός

Συνειδητοποίησε ότι αυτό που συνέβη είναι ένας χωρισμός και τίποτα άλλο. Δεν είναι σίγουρα … το τέλος του κόσμου. Όσο καιρό κι αν ήσασταν ζευγάρι, όσες όμορφες και δύσκολες στιγμές κι αν περάσατε, όσο κι αγαπιόσασταν, για κάποιους λόγους συνέβη να χωρίσετε.

Δες κι αυτό που λέει η Ψυχολογία: παράλληλα με τη δημιουργία μιας ερωτικής σχέσης γεννιέται και το ενδεχόμενο της επικείμενης διάλυσης, του μελλοντικού τερματισμού της. Γιατί στα «στάδια ζωής» του ερωτικού δεσμού περιλαμβάνονται: η σύναψη / δημιουργία της σχέσης, η πορεία της στο χρόνο με αρκετές τροποποιήσεις, και ο τερματισμός της. Συμβαίνουν με αυτή τη σειρά, απλώς υπάρχουν περιπτώσεις που το τελευταίο στάδιο είτε δεν επέρχεται ποτέ είτε δεν εκδηλώνεται μέσω χωρισμού αφού το ζευγάρι συνεχίζει να μένει μαζί για άλλους λόγους.

2. Η δύναμη της συνήθειας είναι που σε δεσμεύει

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να αναγνωρίσεις και να συνειδητοποιήσεις είναι το εξής: ότι η συνήθεια είναι μία δύναμη που σε τραβάει προς τα πίσω, που σε δεσμεύει στο παρελθόν. Επειδή επί μήνες ή επί χρόνια, δηλαδή, έβγαινες με τον πρώην σου στην τάδε περιοχή, αποτελεί «κλονισμό στη συνήθειά σου» το γεγονός ότι τώρα δεν θα βγαίνεις στην ίδια περιοχή. Αντιστοίχως και για το ότι ξυπνούσες μαζί του, ενώ τώρα θα ξυπνάς μόνη σου ή με κάποια φίλη δίπλα σου ή με την οικογένειά σου ή με το νέο σου ταίρι. Όλα είναι συνήθειες, ρουτίνες.

Ωστόσο, όλες οι συνήθειες αλλάζουν, όλες οι ρουτίνες τροποποιούνται. Κι αυτό δεν είναι σίγουρα κάτι το αρνητικό. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι όταν είμαστε σε μία σχέση που «ρουτινιάζει» οι ψυχολόγοι και οι σύμβουλοι σχέσεων μας προτείνουν να κάνουμε νέες δραστηριότητες, να αποκτάμε νέες συνήθειες. Διότι η ρουτίνα συνυφαίνεται με την ανία (βαρεμάρα) και κατ’ επέκταση με μια δυσάρεστη σχέση.

Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις, λοιπόν, ότι η δύναμη της συνήθειας είναι εκείνη που σε κρατάει πίσω. Είναι εκείνη που σε δυσκολεύει να ξεκολλήσεις από το παρελθόν, αλλά και στο πώς να τον ξεχάσεις. Απόκτησε νέες συνήθειες, νέες ρουτίνες, και θα δεις ότι οι παλιές θα ξεχαστούν και μαζί τους κι εκείνος! Πιο μετά θα αναφερθούμε σε πρακτικούς τρόπους για να το καταφέρεις αυτό, όπως είναι η απόκτηση νέων χόμπι.

3. Ο επαναπροσδιορισμός είναι απαραίτητος

Το να προσδιοριστεί ξανά τόσο ο εαυτός σου όσο και η καθημερινότητά σου ενέχει μια δυσκολία. Όταν τον τελευταίο καιρό ή τα τελευταία χρόνια είχες συνηθίσει να θεωρείς τον εαυτό σου έτσι όπως έλεγε ότι ήσουν ο πρώην σου, κι όταν είχες συνηθίσει να διαμορφώνεις την ημέρα σου βάσει του πώς βόλευε κι εκείνον, τότε είναι απολύτως φυσικό, λογικό και αναμενόμενο να εμφανιστεί μια δυσκολία στον επαναπροσδιορισμό όλων αυτών.

Πόσο μεγάλη ή μικρή, πόσο εύκολη στο ξεπέρασμά της ή όχι είναι η δυσκολία αυτή, ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Γιατί ακόμα, επομένως, τον σκέφτεσαι και πώς να τον ξεχάσεις; Πιθανότατα δεν έχεις φροντίσει να προσδιορίσει εκ νέου το ποια είσαι εσύ, πώς είσαι εσύ εσείς, τι θέλεις εσύ, τι ανάγκες έχεις εσύ, πώς επιθυμείς εσύ να περνάς την ημέρα σου και να διαμορφώνεις το πρόγραμμά σου κ.ο.κ.

4. Ξαναχτίσε το παρόν από τα λάθη του παρελθόντος για ένα πιο υγιές μέλλον

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα motto στη ζωή σου από εδώ και στο εξής! Μια φράση που θα επαναλαμβάνεις στην σκέψη αλλά στη δράση σου καθημερινά.

Τι εννοούμε; Ότι δηλαδή πρέπει να κοιτάξεις τα λάθη του παρελθόντος, αυτά που έκανες εσύ κυρίως αλλά και αυτά που έγιναν από την άλλη πλευρά κι εσύ δεν αντέδρασες κατάλληλα. Εξ αυτών θα μπορέσεις να φτιάξεις ξανά το παρόν σου. Κι αυτή τη φορά πιο γερά και στέρεα. Έτσι, θα διαμορφώσεις πιο ευνοϊκό έδαφος για ένα πιο όμορφο, πιο αισιόδοξο, πιο γεμάτο, πιο ευτυχισμένο και, πάνω απ’ όλα, πιο υγιές μέλλον.

Παραδείγματος χάριν, εάν αντιληφθείς ότι στην προηγούμενη σχέση σου υπήρξες υπερβολικά ζηλιάρα, προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι σου προκαλούσε τη ζήλεια, μήπως δεν τη χειριζόσουν όπως θα έπρεπε. Φτιάξε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά σου όσο δύνασαι και θα διαπιστώσεις μόνη σου πόσο πιο όμορφη, ευτυχισμένη και υγιής θα είσαι εσύ αλλά και το ταίρι σου στην επόμενη σχέση.

5. Το κοινωνικό δίκτυο διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο

Ως κοινωνικό δίκτυο μπορεί να οριστεί η οικογένεια, άμεση ή και ευρύτερη, οι συνάδελφοι ή συμμαθητές, οι φίλοι και οι φίλες, τα υπόλοιπα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου ή της αθλητικής ομάδας που είσαι μέλος κ.ά. . Με έμφαση συνήθως στα οικεία οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, ο ρόλος του κοινωνικού δικτύου μπορεί να είναι καταλυτικός στο ζήτημα του πώς να τον ξεχάσεις και να ξεπεράσεις τον πρώην σου.

Όπως επισημαίνει πάντοτε η Ψυχολογία, ένα επαρκώς υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για να ξεπεράσεις έναν πρώην, για να «νικήσεις» στη μάχη με ένα πρόβλημά σου, αλλά και για να προσδιορίσεις καλύτερα τον εαυτό και την καθημερινότητά σου. Για να αισθάνεσαι, δηλαδή, πιο πλήρης και πιο υγιής, για να βελτιώσεις την ποιότητα της κάθε ημέρας και τη ζωής σου συλλήβδην.

Συμπέρασμα: είναι πάρα μα πάρα πολύ καλό και βοηθητικό στο πώς να τον ξεχάσεις (κι όχι μόνο) να έχεις ένα ή περισσότερα κοντινά πρόσωπα. Άτομα που σε αγαπούν, σε νοιάζονται, θα σε συμβουλεύσουν, θα σου συμπαρασταθούν, θα αφιερώσουν χρόνο μαζί σου.

6. Αφοσιώσου στους στόχους σου και στην οικογένειά σου

Πώς να τον ξεχάσεις; Μια πρακτική – καθημερινή συμβουλή είναι να επικεντρωθείς στους στόχους που έχεις θέσει. Μπορεί να είναι η λήψη του βασικού σου πτυχίου, η επάρκεια σε κάποια ξένη γλώσσα ή η επιτυχία στην εργασιακή σου δραστηριότητα. Μπορεί να είναι η απόκτηση ενός έμπιστου φίλου ή μιας εχέμυθης καινούριας φίλης, η φανέρωση της αγάπης σου προς τα οικογενειακά σου πρόσωπα. Όποιος ή όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σου, αφοσιώσου στην επίτευξή τους.

Συγχρόνως, εξίσου σημαντικό είναι αφοσιωθείς πλέον στην οικογένειά σου, τους γονείς και τα αδέρφια σου. Να περάσεις ποιοτικό και εποικοδομητικό χρόνο με τα άτομα που σε αγαπάνε και θέλουν το καλύτερο για εσένα. Κάτι που ενδεχομένως να μην έκανες ή να παραμέριζες όσο ήσουν με τον … λεγάμενο.

7. Ασχολήσου με τον εαυτό σου.

Το να αφοσιωθείς στους στόχους είναι ένας τρόπος για το πώς να τον ξεχάσεις που περιλαμβάνεται και σε αυτή τη συμβουλή μας. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και καθημερινές πρακτικές και συμπεριφορές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο όμορφα με εσένα. Ως αποτέλεσμα αυτών:

  • α) θα έχεις ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, οπότε δε θα χρειάζεσαι κανέναν πρώην να σου την τονώνει ή να σε κάνει να νιώθεις «καλή»,
  • β) θα έχεις καλή διάθεση, οπότε δε θα υπάρχει χώρος για αρνητικές σκέψεις και στενοχώριες λόγω του περασμένου χωρισμού σου.

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, ό,τι κι αν είναι αυτό. Για παράδειγμα, ένα ρούχο, επίσκεψη σε σπα, θεραπεία για την κυτταρίτιδα, μάσκα ενυδάτωσης προσώπου ή ένα καινούριο άρωμα. Επίσης, μια εξαίσια ιδέα θα ήταν το να αρχίσεις να παρασκευάζεις από μόνη σου σπιτικές κρέμες και σπιτικές μάσκες. Πολύ απλές συνταγές μπορείς να βρεις στο περιοδικό μας. Μιλάμε για φυσικές μάσκες μαλλιών, για μάσκες προσώπου, για αλοιφές που αντιμετωπίζουν τοπικά προβλήματα (π.χ. ακμή, στίγματα, μαύρους κύκλους, ρυτίδες, κυτταρίτιδα, ραγάδες και λοιπά). Είναι φυσικά ανέξοδες, αφού φτιάχνονται από λίγα μόνο υλικά που σίγουρα διαθέτεις είτε στο ψυγείο είτε στο ντουλάπι σου!

8. Ξεκίνησε ένα νέο χόμπι

Από τις πιο αποτελεσματικές και πρακτικές λύσεις στο πώς να τον ξεχάσεις. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί συμβουλή μας και για το πώς να αντιμετωπίσεις κι άλλα προβλήματα ή «βάσανά» σου. Οι ψυχολόγοι πάντοτε επισημαίνουν τη δύναμη και τα θετικά οφέλη που αποκομίζει κανείς με το να έχει χόμπι. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα εξής:

  • Βελτίωση της σωματικής υγείας
  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας
  • Καλύτερη διατροφή, όταν το χόμπι είναι στον τομέα του αθλητισμού, κι άρα συνεπάγεται και το να τρως πιο υγιεινά
  • Αύξηση της δημιουργικότητας, συνήθως αναφορικά με χόμπι που έχουν να κάνουν με τέχνες και την δημιουργία
  • Αίσθημα παραγωγικότητας
  • Εποικοδομητικό ξόδεμα του ελεύθερου χρόνου
  • Νέες γνωριμίες και σύναψη σχέσεων
  • Αίσθημα πληρότητας και ευεξίας
  • Αύξηση αυτοεκτίμησης και αυτοαντίληψης
  • Μείωση των επιπέδων άγχους και των πιθανοτήτων για αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα.

Μετά ταύτα, τι σε κρατάει από το να γίνεις μέλος σε κάποια  αθλητική ομάδα, σε έναν πολιτιστικό σύλλογο ή όπου σου αρέσει; Δες τα ενδιαφέροντά σου και εγγράψου αμέσως!

9. Μην παραμένεις στο σπίτι σου

Όσο αντέχει το πορτοφόλι σου και όσο έχεις διαθέσιμο χρόνο, να τον αξιοποιείς βγαίνοντας. Βγες για περπάτημα, για καφέ, για μπύρα, για να δεις βιτρίνες, για ποτό κ.λπ. Άλλοτε μόνη σου άλλοτε με μία καλή φίλη, ένα συγγενικό πρόσωπο, ένα συνεργάτη, την παρέα σου. Μη μένεις στο σπίτι μόνη σου για πολλές ώρες, ιδίως τον πρώτο καιρό του χωρισμού.

Παραμένοντας μόνη στο σπίτι για πολλές ώρες είναι αναπόφευκτο να σκέφτεσαι τα του πρώην· τι έφταιξε, γιατί χωρίσατε, πώς ήσασταν μαζί, τι θα έπρεπε να άλλαζες, και ένα κάρο άλλα πράγματα. Όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες συμβουλές μας, η ενδοσκόπηση είναι σημαντική και απαραίτητη για να εντοπίσεις τα λάθη και να βελτιωθείς. Όμως, με το να σκέφτεσαι ξανά και ξανά τα ίδια, απλά παραμένεις κολλημένη σε καταστάσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Κι ως εκ τούτου επιδεινώνεις τη διάθεση αλλά και την ψυχολογική σου κατάσταση.

10. Μήπως να κάνεις μια νέα σχέση;

Ο δέκατος και τελευταίος τρόπος για το πώς να τον ξεχάσεις συνάδει με το γνωστό τραγούδι: «Ο έρωτας με έρωτα περνάει. Για να ξεχάσει μια καρδιά, να μην πονάει άλλο πια, πρέπει αλλού να πάει.». Μήπως να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο κι εσύ;

Μπορεί η ερωτική σχέση που θα δημιουργηθεί «στα καπάκια», πολύ σύντομα δηλαδή χρονικά μετά από τον χωρισμό σου με τον πρώην σου, να αποτελεί μια rebound σχέση. Αυτό δεν ισοδυναμεί όμως πάντα με το ότι δε θα είναι επιτυχής. Κοίταξε, είναι βέβαιο και συνάμα φυσικό και αιτιολογημένο να μην έχεις προλάβει ακόμη να ξεπεράσεις τον πρώην σύντροφό σου, όταν αποφασίσεις να κάνεις μια καινούρια σχέση αρκετά γρήγορα. Ποιος όμως σου λέει ότι η δεύτερη αυτή γνωριμία σου δεν μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο έρωτα, σε μια βαθιά αγάπη, σε μία στέρεα, γνήσια και μακροχρόνια σχέση; Κανείς!

Θες, λοιπόν, να ξεχάσεις και να ξεκολλήσεις από τον πρώην σου; Βρες τον νυν σου! Και μην ξεχνάς, ότι ο χωρισμός από έναν σύντροφο αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για έναν καινούριο!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα