Ακατάλληλη Σχέση – Πώς να την Αναγνωρίσεις – Πότε να Απομακρυνθείς

Είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη η σχέση που έχουμε επιλέξει να διατηρούμε; Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό είναι κάτι σχετικό. Μπορεί μία φαινομενικά ακατάλληλη σχέση για τους γύρω μας, να είναι κατάλληλη για εμάς αλλά και το αντίθετο. Υπάρχουν όμως κάποιες «λεπτομέρειες» που καθιστούν μία σχέση ακατάλληλη για τους περισσότερους από εμάς. Τι περνάει από το μυαλό μας στο άκουσμα «ακατάλληλης σχέσης»;

Συνήθως η πρώτη μας σκέψη είναι ότι μιλάμε για μία κακοποιητική σχέση, αλλά σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλύσουμε κάτι τέτοιο αφού είναι αυτονόητο και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτό. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα στο αν πρέπει να φύγουμε ή να μείνουμε σε μία κακοποιητική σχέση!

Ουσιαστικά, αυτό που θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ποια θεωρείται για εμάς ακατάλληλη σχέση ειδικά αν ήδη βρισκόμαστε σε μία σχέση που μας δημιουργεί συχνά δεύτερες σκέψεις για το τι συμβαίνει τελικά μέσα σε αυτήν. Πώς φαίνεται, λοιπόν, ότι μία σχέση είναι ακατάλληλη, τι δημιουργεί και πότε θα ήταν καλύτερο να απομακρυνθούμε από αυτήν;

Ακατάλληλη σχέση – Πώς φαίνεται

1) Πρόβλημα στην επικοινωνία

Πολλοί πιστεύουν ότι αν η σχέση είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη, φαίνεται στην επικοινωνία. Εμείς θα λέγαμε πως κρύβει αρκετή δόση αλήθειας αυτή η θεωρία! Μπορεί να μην διακρίνουμε μόνο στην επικοινωνία την καταλληλότητα μίας σχέσης, αλλά είναι το πιο βασικό στοιχείο που θα την καθορίσει. Πώς θα μπορούσαν να βρίσκονται σε σχέση δυο άτομα που δεν επικοινωνούν. Επικοινωνία είναι όλες οι σχέσεις και υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας.

Μπορούμε να επικοινωνήσουμε είτε με λόγια είτε με πράξεις. Πόσο εύκολο είναι να παραμένουμε σε μία σχέση με προβλήματα επικοινωνίας; Άλλα θα λέμε κι άλλα θα αντιλαμβάνεται, άλλα θα θέλουμε να δείξουμε με τις πράξεις μας και άλλα θα καταλαβαίνει. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι και αμοιβαία, δηλαδή ίσως γενικότερα ο ένας δεν μπορεί να καταλάβει τον άλλον.

2) Εσκεμμένη έλλειψη χρόνου

Ο ένας δεν έχει καμία διάθεση να αφιερώνει ιδιαίτερο χρόνο στον άλλον. Κάποιες φορές θεωρούμε πως δεν προλαβαίνουμε και μάλιστα προσπαθούμε να το αιτιολογήσουμε στον άλλον. Στην πραγματικότητα όμως δεν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν νιώθουμε την ανάγκη να βρούμε περισσότερο χρόνο και ίσως θεωρούμε ότι ο χρόνος που περνάμε με τη σχέση μας είναι αρκετός. Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση με τα συναισθήματά μας;

3) Εγωκεντρισμός

Ο εγωκεντρισμός μέσα σε μία σχέση μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα οπότε δεν είναι περίεργο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πόσο κατάλληλη για εμάς μπορεί να είναι. Σε μία σχέση είναι δυνατό να παρουσιάζει χαρακτηριστικά εγωκεντρικού ατόμου ο ένας από τους δυο και ακόμα πιο δύσκολο, αν τα παρατηρήσουμε και στους δυο. Ένα εγωκεντρικό άτομο θεωρεί ότι όλα κινούνται γύρω από αυτόν, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και γενικότερα το «εγώ» του είναι πάνω από όλα. Σε μία σχέση όμως υπάρχει το μοίρασμα, η κατανόηση και εκτίμηση της προσωπικότητάς του άλλου, η ανάγκη ορισμένες φορές να βάλουμε τα «θέλω» του άλλου πάνω από τα δικά μας.

4) Κανένας συμβιβασμός

Κάποιοι συμβιβασμοί που αποφασίζουμε να κάνουμε και οι δυο μέσα στη σχέση, είναι αναπόφευκτοι. Είναι κάτι που επιλέγουμε ώστε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον άλλον αλλά και για να δημιουργήσουμε κάποιες ισορροπίες. Μέσα στην θεωρία των συμβιβασμών στη σχέση, φυσικά υπάρχουν και τα όρια που καλό είναι να μην ξεπερνάει κανένας από τους δυο. Σε μία ακατάλληλη σχέση κανένας από τους δυο ή ο ένας από τους δυο δεν θέλει να κάνει κανένα συμβιβασμό.

Όταν κανένας από τους δυο δεν συμβιβάζεται στο παραμικρό τότε οι συγκρούσεις δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν πάλι, ο ένας μόνο δεν συμβιβάζεται σε τίποτα τότε ο άλλος αρχίζει να καταπιέζεται και τα αποτελέσματα προφανώς δεν θα είναι καθόλου καλά για την εξέλιξη αυτής της σχέσης.

5) Αδιαφορία

Αδιαφορία και κατάλληλη σχέση φαίνεται να μην πηγαίνουν μαζί! Το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον ορίζει τη σχέση και σίγουρα χωρίς αυτό δεν γίνεται να διατηρηθεί η σχέση ζωντανή. Όταν λαμβάνουμε αδιαφορία από τον σύντροφό μας αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν βαρέθηκε, αν άλλαξαν τα αισθήματά του για εμάς και πολλά ακόμα ερωτηματικά γεννιούνται στο μυαλό μας. Μέσα σε όλα αυτά, λοιπόν, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε και αν τελικά αυτή η σχέση είναι κατάλληλη για εμάς.

6) Προσωπικοί στόχοι

Για να μην παρεξηγηθεί η άποψή μας η οποία έχει να κάνει με τους προσωπικούς στόχους, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως όλοι μας είναι καλό να θέτουμε τους στόχους μας και να μην εγκλωβιζόμαστε μέσα στις σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να βρισκόμαστε μέσα σε μία σχέση είναι απόλυτα υγιές να παλεύουμε για τους στόχους μας οι οποίοι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, επαγγελματικοί. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να παρατήσουμε τα πάντα επειδή είμαστε μέσα σε μία σχέση.

Αυτό που μπορεί να συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι προσωπικοί μας στόχοι να δημιουργούν προβλήματα στη σχέση μας! Σκεφτείτε για παράδειγμα, τι θα συμβεί στη σχέση αν στόχος μας είναι να μετακομίσουμε στο εξωτερικό ενώ αυτό δεν υπάρχει σαν σκέψη στο μυαλό του συντρόφου μας. Μπορεί, επίσης, προσωπικός μας στόχος να είναι μία καριέρα χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις ενώ ο σύντροφός μας να στοχεύει σε μία οικογένεια μαζί μας ή το αντίθετο.

Γενικότερα, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα αυτά είναι καλό να συζητιούνται σε ένα ζευγάρι και μάλιστα, όσο το δυνατό πιο σύντομα. Διαφορετικά, είναι πιθανό να βρεθούμε σε μία ακατάλληλη για εμάς σχέση με πολλών ειδών προβλήματα και εντάσεις.

7) Υπερβολική εσωστρέφεια

Δεν ξέρουμε πραγματικά τι θέλει ο σύντροφός μας ούτε τι σκέφτεται! Είναι μία κουραστική κατάσταση που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Η υπερβολική εσωστρέφεια είτε από την πλευρά του άντρα είτε από την πλευρά της γυναίκας, μπορεί να δημιουργήσει πολλά θέματα ανάμεσα στο ζευγάρι, γεννάει πολλά ερωτηματικά και σκέψεις. Στην πραγματικότητα δεν επιτρέπει ο ένας στον άλλον να τον γνωρίσει καλύτερα οπότε υπάρχει μόνιμα μία απομάκρυνση που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πού μπορεί να οδηγήσει.

Ακατάλληλη σχέση – Τι σου δημιουργεί

Μία ακατάλληλη σχέση μας δημιουργεί και αρνητικά συναισθήματα, περίεργες σκέψεις και μία μόνιμη αμφιβολία για τα πάντα. Αναρωτιόμαστε αν πραγματικά μας θέλει, προβληματιζόμαστε με το θέμα της εμπιστοσύνης, έχουμε ανάμικτα συναισθήματα, πολύ συχνά παρατηρούμε ότι έχουμε κακή διάθεση και δυσκολευόμαστε να αποφύγουμε τις εντάσεις. Αν βρισκόμαστε μέσα σε μία ακατάλληλη σχέση μπορεί να παρατηρήσουμε πως είμαστε και λιγότερο λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας.

Ακατάλληλη σχέση – Να απομακρυνθούμε;

Μία ερώτηση που ίσως μας προβληματίσει αν αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε σε μία ακατάλληλη σχέση, είναι το αν πρέπει να απομακρυνθούμε ή να ψάξουμε τρόπους να αντιστρέψουμε την κατάσταση, να βρούμε ισορροπίες και να διορθωθεί η κατάσταση. Αρχικά, καλό είναι να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα για να συνειδητοποιήσουμε αν υπάρχει και από το άλλο άτομο η διάθεση να κρατηθεί αυτή η σχέση. Διαφορετικά, δεν είναι δύσκολο να βρεθούμε να παλεύουμε μόνες για κάτι χωρίς ουσία.

Αν όμως και οι δυο έχουν την διάθεση να δημιουργήσουν νέες βάσεις στη σχέση ώστε να πάψει πια να είναι ακατάλληλη τότε η από κοινού προσπάθεια μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στη σχέση χρησιμοποιώντας και την λογική μας ώστε να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις την σωστή στιγμή. Συχνά μπορεί το συναίσθημα να μας λέει να παραμείνουμε και η λογική να απομακρυνθούμε ή και το αντίθετο. Ζυγίζουμε τις καταστάσεις, συζητάμε με τον σύντροφό μας, συζητάμε με τον εαυτό μας με ειλικρίνεια κι έπειτα όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα