Αιτίες αλαζονικής συμπεριφοράς – Τρόποι αντιμετώπισης

Αναρωτιόμαστε συχνά ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες αλαζονικής συμπεριφοράς οι οποίες τελικά μπορούν και να διαλύσουν ανθρώπινες σχέσεις παντός τύπου. Στον χώρο εργασίας μας, σε σχέση και γενικότερα στις κοινωνικές μας συναναστροφές συναντούμε ανθρώπους με περίσσια υπεροψία που φαίνεται να κοιτούν μονίμως αφ’ υψηλού. Περισσότερο μας προβληματίζει, μία τέτοιου είδους συμπεριφορά, όταν την συναντήσουμε σε κοντινό μας πρόσωπο και ακόμα περισσότερο στον σύντροφό μας. Κάποιοι θεωρούν πως ένα γερό ταρακούνημα είναι αυτό που χρειάζεται ένας αλαζόνας για να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αλλάξει τρόπο συμπεριφοράς και να πατήσει στη γη. Άλλοι πάλι θεωρούν πως κάποιο άτομο με τέτοια συμπεριφορά δύσκολα την αντιλαμβάνεται οπότε και δύσκολα την αλλάζει. Άραγε γεννιόμαστε αλαζόνες ή κάποιες καταστάσεις στη ζωή μας δημιουργούν την υπεροψία και την κάνουν βασικό στοιχείο του χαρακτήρα μας;

Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις στόχους και να πιστεύεις στις ικανότητές σου και άλλο να διατηρείς αλαζονική συμπεριφορά. Με απλά λόγια, ο «ψηλομύτης» άνθρωπος δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα γύρω του και εύκολα γίνεται αντιπαθητικός. Δεν πιστεύει απλά και μόνο στον εαυτό του αλλά έχει ξεφύγει από τα όρια του φυσιολογικού. Οι υπόλοιποι γι’ αυτόν είναι πάντα ένα επίπεδο πιο κάτω σε όλους τους τομείς και μάλιστα βλέπουμε πως συχνά απομονώνεται αφού δεν λέει να κατέβει για λίγο από τον θρόνο του. Πόσο εύκολο είναι να ζήσουμε με έναν τέτοιον άνθρωπο; Αν ρωτήσουμε οποιαδήποτε γυναίκα που έχει βιώσει μία αντίστοιχη κατάσταση στην σχέση της, δεν είναι παράξενο να ακούσουμε λέξεις όπως κούραση, εκνευρισμός, ανταγωνισμός, υπερβολή, αντιπάθεια, ντροπή και πολλές άλλες παρόμοιες. Γενικότερα πιστεύουμε πως όταν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα ή ακόμα και να καταλάβουμε μία συμπεριφορά καλό είναι να βρούμε και να μελετήσουμε τις αιτίες που τα προκαλούν.

Αιτίες αλαζονικής συμπεριφοράς

1)Ανασφάλεια

Η ανασφάλεια θα λέγαμε πως είναι από τις βασικές αιτίες αλαζονικής συμπεριφοράς. Δεν θέλουμε να γίνει αισθητή η ανασφάλεια που αισθανόμαστε και προτιμούμε να δείξουμε προς τα έξω ένα άλλο πρόσωπο. Συνήθως η υπεροψία είναι μία μάσκα που κρύβει το ευαίσθητο και ανασφαλή κομμάτι του χαρακτήρα μας. Στην προσπάθειά μας να δείξουμε πόσο δυνατοί είμαστε ώστε να μην βρεθούμε ποτέ στην θέση να αισθανθούμε κάτι λιγότερο ή κάποιος να μας μειώσει, προβάλλουμε έντονα και πολλές φορές ασυναίσθητα το αλαζονικό μας πρόσωπο.

2)Ανατροφή

Ακόμη μία βασική αιτία είναι το πώς μεγαλώσαμε. Αρκετές φορές οι δικοί μας άνθρωποι από την αγάπη τους προσπαθούν να μας δείξουν από μικρούς πως είμαστε κάτι ξεχωριστό. Φυσικά και είναι καλό να μάθουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας και μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην ενήλικη ζωή μας, αλλά αν ξεπεραστούν τα όρια τότε δεν είναι δύσκολο να καταλήξουμε ενήλικοι υπερόπτες οι οποίοι θεωρούμε πως όλοι οι άλλοι είναι κάτι λιγότερο από εμάς.

3)Άσχημα βιώματα

Μήπως ασυναίσθητα περνάμε από το ένα άκρο στο άλλο; Αρκετοί άνθρωποι που βίωσαν άσχημες καταστάσεις στο παρελθόν με συνέπεια να αισθανθούν μειωμένοι, κατώτεροι και άλλα παρόμοια, μπορούν εύκολα να περάσουν από την άλλη πλευρά. Η αλαζονική συμπεριφορά σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται ως άμυνα και κουράζει ακόμα και τον ίδιο. Κατά κάποιο τρόπο προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να μην ζήσουμε ξανά αυτά που ανεχτήκαμε στο παρελθόν.

4)Στόχος η κορυφή

Σε όλους μας αρέσει να φτάνουμε στην κορυφή! Έχουμε παρατηρήσει, όμως, πως πολλοί που στοχεύουν μονίμως στην κορυφή κάποια στιγμή παρουσιάζουν αλαζονική συμπεριφορά. Ίσως θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα την κατακτήσουν πιο εύκολα. Αν τα καταφέρουν τότε επιβραβεύονται για την συμπεριφορά τους και είναι λίγο δύσκολο να συνειδητοποιήσουν πως το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Δεν είναι η υπεροψία που σε ανεβάζει ψηλά αλλά η θέληση, η επιμονή και η προσπάθεια.

5)Υπερβολικός εγωισμός

Ο υπερβολικός εγωισμός είναι αυτός που δεν μας επιτρέπει να δούμε πέρα από την μύτη μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα γύρω μας και κρατάμε μία αλαζονική στάση. Δεν είμαστε σε θέση να δούμε τις καταστάσεις από όλες τις οπτικές γωνίες και υποστηρίζουμε μία λανθασμένη στάση ζωής. Η υπεροπτική μας στάση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εγωκεντρισμό μας. Οι απόψεις διίστανται για το αν η αλαζονική μας συμπεριφορά προκύπτει από τον εγωισμό μας ή αν ο υπερβολικός εγωισμός προκαλεί αλαζονική συμπεριφορά! Όπως και να ‘χει το ένα ακολουθεί το άλλο και εύκολα προκαλούν προβλήματα στη ζωή μας και δημιουργούν ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούν στις σχέσεις μας, αλλά στην πορεία μας έρχονται μπροστά και βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την αλαζονική συμπεριφορά του συντρόφου μας;

Αλαζονεία, υπεροψία, εγωκεντρισμός. Τρεις διαφορετικές λέξεις για να εξηγήσουμε μία συμπεριφορά που κάποιοι μόνο στον εαυτό τους μπορούν να ανεχτούν. Ενώ όλοι μας το βλέπουμε στους άλλους, το σχολιάζουμε, μας ενοχλεί ιδιαίτερα και προσπαθούμε να τους αποφύγουμε, φαίνεται πως δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε σε εμάς τους ίδιους. Πώς γίνεται, λοιπόν, να εξηγήσουμε στον σύντροφό μας πως μία τέτοια συμπεριφορά εκνευρίζει αλλά και πληγώνει ανεπανόρθωτα; Είναι από αυτά τα κομμάτια του χαρακτήρα ενός ανθρώπου που εύκολα μπορούν να καλυφθούν στην αρχή με ένα όμορφο περιτύλιγμα. Ο σύντροφός μας δεν απέκτησε ξαφνικά μία αλαζονική συμπεριφορά. Η οικειότητα και η απελευθέρωση που αισθανόμαστε σε μία σχέση όσο προχωράει βγάζει μπροστά στοιχεία του εαυτού μας τα οποία αδυνατούμε να δείξουμε στην αρχή. Ας πούμε πως την υπεροψία αρχικά την δικαιολογούμε μιλώντας για ισχυρή προσωπικότητα και δυναμισμό.

Τι αποτελέσματα θα είχε αν του λέγαμε απλά πως είναι αλαζόνας και πρέπει να αλλάξει; Το πιο πιθανό είναι να δημιουργούμε καβγάδες χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για να αλλάξει κάποιος ή να προσπαθήσει να μειώσει την ένταση ενός στοιχείου του χαρακτήρα του θα πρέπει ο ίδιος να το καταλάβει και να θέλει να αλλάξει. Έτσι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να του μιλήσουμε με επιχειρήματα. Τονίστε του κάποιες στιγμές που η υπεροψία δεν του επέτρεψε να δει καθαρά και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα για τον ίδιο αν διαχειριζόταν καλύτερα τις καταστάσεις. Μιλήστε του με ειλικρίνεια για το πόσο διαφορετική θα ήταν η σχέση με τους γύρω του. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ότι δημιουργεί πρόβλημα στον ίδιο του τον εαυτό. Ένας υπερόπτης άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει στην ίδια του την συμπεριφορά μόνο όταν καταλάβει πως δημιουργεί προβλήματα στη ζωή του. χρησιμοποιήστε, λοιπόν, την γυναικεία διπλωματία για τον βάλετε σε σκέψεις. Η απόφαση για αλλαγή πρέπει να είναι δική του!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα