Αρχική / Σώμα / Υγιή νύχια – 8 Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες
υγιή νύχια

Υγιή νύχια – 8 Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες

Δε χωράει αμφιβολία στο ότι τα γυναικεία νύχια αρμόζει να είναι όμορφα και περιποιημένα έτσι ώστε και η εκάστοτε γυναίκα και κοπέλα να φαίνεται όμορφη και περιποιημένη αντιστοίχως. Ασφαλώς, όταν μιλάμε για προσεγμένα νύχια δε σημαίνει απαραιτήτως ότι εννοούμε και τα βαμμένα νύχια. Αντιθέτως, αναφερόμαστε περισσότερο στα καθαρά, καλοσχηματισμένα, μη φαγωμένα και γενικότερα υγιή νύχια, τα οποία αναδεικνύουν ακόμη πιο πολύ τα θηλυκά άκρα και προσδίδουν μία διαφορετική πινελιά φινέτσας, γοητείας, υγείας, απόδειξης προσωπικής ενασχόλησης και φροντίδας στην καθεμία από εμάς. ΜΗΝ παραμελείς τα νύχια των χεριών και των ποδιών σου για κανέναν απολύτως λόγο!

Όπως, λοιπόν, έχεις αντιληφθεί, εν προκειμένω θα μιλήσουμε για την περιποίηση των νυχιών των τεσσάρων άκρων μας και, συγκεκριμένα, θα σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές και σπιτικές συνταγές για το πώς να ασχοληθείς και μάλιστα επιτυχώς με την υγεία των νυχιών σου. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Υγιή νύχια – 8 Συμβουλές και σπιτικές θεραπείες

1.Το βάψιμο νυχιών μέσα από μία… ψυχολογική προσέγγιση.

Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με το τελευταίο πράγμα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να φαίνονται όμορφα τα νύχια σου, θεωρώντας το – όπως αναφέραμε και προλογικά – μη αναγκαίο. Είναι κάτι σαν το make up στο πρόσωπο, το οποίο κατ’ εμάς δεν είναι επίσης απαραίτητη συνθήκη για να φαίνεται όμορφη μία γυναίκα. Εντούτοις, πολλές από εμάς δυσκολευόμαστε να αποχωριστούμε τόσο το μέικ απ μας όσο και το βερνίκι νυχιών. Έτσι, οδηγούμαστε στο να βάφουμε τα νύχια των χεριών και των ποδιών μας για διάφορους λόγους: α) επειδή δε θέλουμε να τα βλέπουμε άβαφτα, β) επειδή το υφιστάμενο κι από τα διάφορα μέσα προβαλλόμενο πρότυπο θέλει τα νύχια βαμμένα (και σχηματισμένα) σύμφωνα με τις επικρατούσες για κάθε σεζόν τάσεις της μόδας, γ) επειδή προσπαθούμε να καλύψουμε κάποιο θέμα υγείας των νυχιών μας (π.χ. μύκητες) και λοιπά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σε ωθεί στο να βάφεις είτε συχνά είτε σπανιότερα τα νύχια σου, καλό θα ήταν να τον εντοπίσεις έτσι ώστε να κατανοήσεις ακόμη βαθύτερα πότε πράγματι το θεωρείς αναγκαίο και πότε όχι. Διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, το συχνό βάψιμο των νυχιών είναι βλαβερό, οπότε, έχοντας συνείδηση του πότε νιώθεις ότι θέλεις πραγματικά τα νύχια σου βαμμένα και πότε όχι, αυτομάτως περιορίζεις τη συχνότητα βαψίματός τους κι άρα συμβάλλεις στην επίτευξη νυχιών που σφύζουν από υγεία.

2.Gel, ακρυλικό, ημιμόνιμο και βερνίκι: ομορφαίνουν πράγματι τα νύχια μας;

Λογικά, θα γνωρίζεις τις διάφορες τεχνικές βαψίματος των νυχιών, κυριότερες και πιο ευρέως εφαρμοσμένες εκ των οποίων είναι το μόνιμο, το ημιμόνιμο και το απλό μανό (υπάρχουν όμως κι άλλες τεχνικές πιο εξεζητημένες, όπως είναι το «χτίσιμο» των νυχιών με μετάξι). Ως γνωστόν, ΟΛΕΣ οι τεχνικές αυτές φθείρουν τα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών μας με μία ας την πούμε φθίνουσα σειρά. Δηλαδή το μόνιμο (τζελ, ακρυλικό) μανικιούρ καταστρέφει σχεδόν ολοσχερώς τα νύχια αφού δεν τα αφήνει καθόλου να αναπνεύσουν. Μετά έρχεται το ημιμόνιμο που πάλι προκαλεί φθορές αλλά συνήθως ηπιότερες σε σχέση με το μόνιμο μανικιούρ και περισσότερο επιφανειακές· όταν εφαρμόζετε για μία έως λίγες συνεχόμενες φορές στα νύχια μας, η φθορά συνήθως έγκειται μόνο στην ξυσμένη επιφάνεια και στη λέπτυνση των νυχιών). Τέλος, έχουμε το απλό βερνίκι, το οποίο, λόγω του ότι δε χρειάζεται φουρνάκι για να ψηθεί, αποβάλλεται γρηγορότερα από τα νύχια κι ως εκ τούτου δεν προλαβαίνει να τα καταστρέψει. Και αυτό, όμως, ορθώνει εμπόδια στο να έχουμε υγιή νύχια, δεδομένου ότι δεν τους επιτρέπει να αναπνέουν. Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Στο να σε συμβουλεύσουμε ξανά να μη βάφεις συνεχόμενα τα νύχια σου, χωρίς να αφήνεις ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο να παραμένουν άβαφα, όπου μάλιστα θα χρειάζεται να τα περιποιείσαι καταλλήλως. Το gel και τα συναφή μπορεί να μας δίνουν μακριά, γεμάτα και συλλήβδην εντυπωσιακά νύχια, ωστόσο, μόλις βγει το υλικό, η εικόνα των νυχιών συνήθως είναι άσχημη. Αντίθετα, τα υγιή νύχια είναι πολύ πιο όμορφα έτσι όπως είναι φυσικά.

3.Η σπουδαιότητα ύπαρξης χρονικών διαστημάτων με άβαφα νύχια.

Όπως θίξαμε πρωτύτερα, εξαιρετικά σημαντική περίοδος για να έχουμε υγιή νύχια είναι εκείνη κατά την οποία παραμένουν άβαφα. Καταρχάς, θεωρούμε δεδομένο και σου επισημαίνουμε ότι τα νύχια σου πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι βαμμένα τουλάχιστον για το 1/3 του έτους συνολικά, δηλαδή χονδρικά τους 4 από τους 12 μήνες κάθε χρόνου στο σύνολο. Διαφορετικά, είναι βέβαιο δε θα έχεις υγιή νύχια, κι άρα νύχια που θα είναι όμορφα και περιποιημένα από μόνα τους, με αποτέλεσμα να οδηγείσαι στο να τα βάφεις ξανά και ξανά για να καλύπτεις το πρόβλημά τους κι έτσι να εισέρχεσαι σε έναν τέτοιο ατέρμονο, φαύλο κύκλο, που σίγουρα αργά ή γρήγορα θα σε κουράσει (εκτός του ότι θα σε κάνει να χαλάς πολλά λεφτά χωρίς λόγο). Μία γυναίκα μπορεί να είναι και να φαίνεται κομψή χωρίς απαραιτήτως να είναι καθημερινά με βαμμένα νύχια στα χέρια και στα πόδια της. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να μεσολαβούν διαστήματα κατά τα οποία θα αφήνεις άβαφτα τα νύχια σου και θα τα περιποιείσαι με σπιτικές θεραπείες και συνταγές που θα αναφέρουμε παρακάτω.

4.Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο για να έχουμε υγιή νύχια.

Είναι καθολικά γνωστό ότι το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία των οστών μας, κι έτσι αν θέλουμε να έχουμε υγιή νύχια, κόκκαλα και δόντια, πρέπει να φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψή του από πηγές όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι). Εκτός από διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα, η έλλειψη ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να παρουσιαστεί και με κάποιες μικρές λευκές κηλίδες πάνω στην έκταση των νυχιών. Όπως είναι ευνόητο, αν δε θέλεις να έχεις αυτές τις μικρές άσπρες κηλίδες πάνω στα νύχια σου, αλλά και ό,τι άλλο θα μπορούσε η έλλειψη ασβεστίου να προκαλέσει, είναι βασικό να προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα ασβεστίου μέσα στην ημέρα σου. Υγιή νύχια και διατροφή πλούσια σε ασβέστιο πάνε μαζί, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως έννοιες και καταστάσεις αλληλένδετες.

5.Μήπως να ξανασκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο ξεβάφεις τα νύχια σου;

Ίσως να μην ξέρεις ότι το ασετόν είναι ένα χημικό σκεύασμα που συντείνει στην καταστροφή της υγείας των νυχιών μας, οπότε καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση του, πόσο μάλλον όταν είναι ιδιαίτερα συχνή. Παρακάτω θα σου δώσουμε αρκετές εναλλακτικές που μπορείς να εφαρμόζεις για να αφαιρείς το βερνίκι από τα νύχια σου, αποφεύγοντας το ασετόν. Εκτός αυτού, όμως, θέλουμε να επισημάνουμε κάτι επιπλέον, κι ας το γνωρίζετε οι περισσότερες: ακόμη πιο καταστροφικό για τα νύχια είναι η διαδικασία που γίνεται από τις μανικιουρίστ όταν θέλουν να αφαιρέσουν το ημιμόνιμο βερνίκι (ξύνουν όλη την επιφάνεια των νυχιών με τη λίμα) ή τα είδη του μόνιμου μανικιούρ (χρησιμοποιούν τροχό που, όσο καλά κι αν το κάνουν, «τρώει» τις στρώσεις των νυχιών μας). Συνεπώς, ένας ακόμη λόγος που μπορείς να έχεις κατά νου όταν σκέπτεσαι τα υγιή νύχια και μανικιούρ είναι αυτός της αφαίρεσης του βερνικιού ή του όποιου άλλου υλικού έχει χρησιμοποιηθεί.

6.Αντί για ασετόν…

… μπορείς να αφαιρείς το βερνίκι από τα νύχια σου με τους εξής τρόπους:

 • Λεμόνι και ξύδι. Ανακατεύεις 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι με άλλη 1 κουταλιά της σούπας ξύδι  και με το εν λόγω μείγμα τρίβεις τα νύχια σου χρησιμοποιώντας ένα ή μερικά κομματάκια από βαμβάκι. Είναι μία καλή σπιτική εναλλακτική αντί του ασετόν που συμβάλλεια στα υγιή νύχια. Εντούτοις, επειδή εμπεριέχεται οξύ, καθίστανται απαραίτητα δύο πράγματα έπειτα από το ξε-βάψιμο με λεμόνι και ξύδι: α) ότι δε σκοπεύεις να εκθέσεις τα νύχια σου στην ηλιακή ακτινοβολία για τουλάχιστον 1 – 2 ώρες έπειτα από τη χρήση του μείγματος και, β) ότι θα φροντίζεις κατόπιν να ενυδατώνεις είτε με κάποιο λαδάκι (ελαιόλαδο π.χ.) είτε με κάποια ενυδατική κρέμα τα νύχια σου.
 • Ζεστό νερό. Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς φυσική και άκρως υγιής, μιας και μόνο καλό μπορεί να κάνει στην  όψη και την υγεία των νυχιών σου. Το μόνο που απαιτεί από εσένα είναι λίγο χρόνο και υπομονή. Πολύ απλά γεμίζεις ένα μπολ με ζεστό νερό αν πρόκειται για τα νύχια των χεριών σου ή μία μικρή λεκανίτσα με ζεστό νερό αν πρόκειται για τα νύχια των ποδιών σου. Αφήνεις μέσα τα άκρα σου καλά σκεπασμένα με το ζεστό νερό για περίπου 15 λεπτά. Αδειάζεις το νερό που θα έχει αρχίσει να παγώνει, προσθέτεις ξανά τόσο ζεστό νερό και περιμένεις άλλα 15 λεπτά. Συνήθως στο μισάωρο τα νύχια είναι εντάξει. Αν τα έχεις περάσει πολλές στρώσεις μανό, όμως, τότε ίσως να χρειαστείς κι ένα τρίτο 15λεπτο. Θα δεις, λοιπόν, ότι το ζεστό νερό έχει μαλακώσει κι έχει σπάσει το βερνίκι πάνω από τα νύχια σου. Είτε με το νύχι σου είτε με το εργαλείο που εμείς για ευκολία θα σου το πούμε «σπρωχτήρι», σπρώχνεις τις ρωγμές του μανό ώστε να το αφαιρέσεις πλήρως από τα νύχια σου. Θέλεις υγιή νύχια; Χρησιμοποίησε ζεστό νεράκι αντί για ασετόν!
 • Top coat. Μία πρωτότυπη ίσως ιδέα για να αφαιρέσεις το βερνίκ σου είναι το τοπ κόουτ. Τι κάνεις; Απλώνεις μία στρώση από αυτό πάνω στο ένα νύχι σου και αμέσως, πριν προλάβει να στεγνώσει, παίρνεις ένα βαμβάκι και το περνάς από πάνω του. Με τον τρόπο αυτό, το top coat παίρνει μαζί του και το βερνίκι που βρίσκεται από κάτω. Επαναλαμβάνεις την ίδια απλή και γρήγορη διαδικασία και για καθένα από τα υπόλοιπα νύχια σου.
 • Άρωμα. Βουτάς ένα κομμάτι από βαμβάκι μέσα σε κάποιο μπουκαλάκι με άρωμα ή ψεκάζεις πολύ καλά με το δεύτερο το βαμβάκι σου. Ξεβάφεις τα νύχια σου με τον γνωστό τρόπο. Έτσι, όχι μόνο ξεβάφεις το βερνίκι από τα νύχια σου, αλλά τα κάνεις να μυρίζουν και υπέροχα! Σαφώς, και το άρωμα εμπεριέχει αλκοόλ, που δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία των νυχιών μας. Εμείς, πάντως, σου αναφέρουμε την παρούσα μέθοδο ως εναλλακτική του ασετόν.
 • Spray μαλλιών. Τέλος, ένα άλλο κόλπο για να ξεβάφεις τα νύχια σου χωρίς να χρησιμοποιείς ασετόν είναι το σπρέι μαλλιών, η λακ δηλαδή. Ψεκάζεις με αυτή τα βαμμένα νύχια των χεριών ή των ποδιών σου και σκουπίζεις με το συνήθη τρόπο με τη βοήθεια ενός ή λίγων κομματιών από βαμβάκι.

7.Η πιο απλή, ανέξοδη και αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για τα νύχια μας.

Πρόκειται για μία συνταγή που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας από 1 έως 3 υλικά, ανάλογα με το τι θέλουμε κάθε φορά να επιτυγχάνουμε. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να εφαρμόζεις προκειμένου να διατηρείς υγιή νύχια. Στο μεσοδιάστημα που τα αφήνεις άβαφτα είναι μία τέλεια θεραπεία που μπορείς να επαναλαμβάνεις από 1 έως και 5 φορές την εβδομάδα, ενώ φυσικά μπορείς να την εντάξεις στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου ακόμη κι αν δεν έχεις φθαρμένα ή ταλαιπωρημένα νύχια.

Υλικά:

 • 20 ml ελαιόλαδο: είναι το βασικό υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του
 • Περίπου 7 σταγόνες από ένα φρέσκο λεμόνι: είναι προαιρετικό υλικό, ενισχύει τη δράση της σπιτικής θεραπείας για υγιή νύχια, λευκαίνει την επιφάνειά τους
 • 1 δόντι σκόρδο πολτοποιημένο ή σε μικρά κομματάκια ή ολόκληρο: είναι προαιρετικό υλικό, ενισχύει τη δράση της σπιτικής θεραπείας για υγιή νύχια, τα κάνει πιο σκληρά κι ανθεκτικά, ενώ το μεγάλο συν του είναι ότι τα βοηθάει στο να μακραίνουν γρηγορότερα.

Διαδικασία:

Φτιάχνεις το μείγμα σου ρίχνοντας το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ μπολάκι και προσθέτοντας, εάν θέλεις, το λεμόνι ή / και το σκόρδο πολτοποιημένο. Στην περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις το σκόρδο και επιλέξεις να κρατήσεις ολόκληρο ένα δόντάκι, τότε θα το ξεφλουδίσεις και θα το περάσεις τρίβοντάς το πάνω από την επιφάνεια κάθε νυχιού κι έπειτα θα απλώσεις το ελαιόλαδο ή το ελαιόλαδο με το λεμόνι. Απλώνεις σε κάθε νύχι, κάνεις μασάζ σε όλη την έκταση του νυχιού με περισσότερη έμφαση στη ρίζα του (εκεί που είναι το πετσάκι) και αφήνεις όση περισσότερη ώρα μπορείς το μείγμα πάνω στα νύχια σου, αν έχεις χρόνο, αλλιώς ξεβγάζεις αμέσως με νερό και κάποιο ουδέτερο σαπούνι. Στεγνώνεις με μία καθαρή πετσέτα ή, ακόμη καλύτερα, φυσώντας με λίγο αέρα π.χ. από το σεσουάρ για τα μαλλιά και αμέσως ενυδατώνεις με λίγη κρέμα χεριών/ποδιών ή σώματος.

8.Μια θαυματουργή σπιτική θεραπεία για αποκατάσταση των φθαρμένων νυχιών.

Η σπιτική συνταγή που θα αναφέρουμε εν συνεχεία είναι μία καταπληκτική θεραπεία για νύχια που έχουν υποστεί φθορά από συνεχόμενες, ακόμα και μακροχρόνιες, εφαρμογές βερνικιών και άλλων υλικών, ή κι από άλλους παράγοντες όπως είναι ενδεχομένως οι οικιακές εργασίες που περιλαμβάνουν καθαριστικά και άλλα χημικά προϊόντα τα οποία καταστρέφουν τα νύχια. Επιπρόσθετα, ενυδατώνει σε βάθος τα νύχια, τα ενισχύει κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά κι επομένως ολοένα και λιγότερο επιρρεπή στο να σπάσουν, ενώ συγχρόνως τα προστατεύει.

Υλικά:

 • 100 ml αμυγδαλέλαιο
 • 50 ml πράσινο τσάι
 • Βιταμίνη Ε σε υγρή μορφή (προαιρετικά).

Διαδικασία:

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις το πράσινο τσάι. Μόλις το τσάι φτάσει σε σημείο βρασμού το ρίχνεις σε ένα βαζάκι και στη συνέχεια ρίχνεις το αμυγδαλέλαιο και την βιταμίνη σου (το πόση βιταμίνη θα βάλεις αυτό εξαρτάται από εσένα, από το πόσο αδύναμα είναι τα νύχια σου και από το πόσο γρήγορα θες να δεις διαφορά, συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού είναι επαρκής ποσότητα.) Επισημαίνουμε ξανά ότι δεν είναι απαραίτητη η βιταμίνη Ε αλλά είναι σίγουρα εξαιρετικά βοηθητική. Μόλις ρίξεις όλα τα υλικά στο βαζάκι που θα διαλέξεις αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τα ανακατέψεις καλά και να τα αφήσεις να κρυώσουν. Το τελικό λάδι που θα προκύψει μπορείς να το βάζεις 1 – 3 φορές την εβδομάδα στα νύχια σου. Η καλύτερη ώρα για να εφαρμόζεις τη θεραπεία είναι πριν κοιμηθείς έτσι ώστε να την αφήνεις στα νύχια σου για τουλάχιστον 8 ώρες προκειμένου να γίνει σωστά η θεραπεία και να απορροφηθεί από το νύχι. Για να μη λερώνεις τα σεντόνια σου αλλά και για να γίνεται καλύτερη απορρόφηση των υλικών από τα νύχια σου, μπορείς μάλιστα να φοράς ενυδατικά γάντια ή γάντια μιας χρήσης λεπτεπίλεπτα ή ακόμη και κάποια σελοφάν. Να τονίσουμε και κάτι ακόμη: μόλις εφαρμόζεις στα νύχια σου το μείγμα αυτό, μην ξεχνάς να κάνεις έστω από μισό λεπτό μασάζ σε κάθε νύχι, δίνοντας έμφαση στη ρίζα του, όπως υπογραμμίσαμε και στην παραπάνω σπιτική θεραπεία.

Κάπου εδώ ολοκληρώσαμε το άρθρο μας που αφορούσε στα υγιή νύχια, στο πώς μπορεί η καθεμία από εμάς να τα αποκτήσει και να τα διατηρήσει. Ελπίζουμε να βρήκες χρήσιμες έστω κι ορισμένες από τις συμβουλές, τις συνταγές, αλλά και τις απόψεις μας που αναλύσαμε. Εάν θέλεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε προηγούμενα άρθρα του περιοδικού μας που ενδεχομένως να σε ενδιαφέρουν:

x

Check Also

πώς να κάνεις ωραίο ποπό

Πώς να κάνεις ωραίο ποπό – Διατροφή, Γυμναστική, Tips ντυσίματος

Μη μας πεις ότι δε ζηλεύεις τις γυναίκες που έχουν από τη ...

σπιτικά δυναμωτικά νυχιών

Σπιτικά δυναμωτικά νυχιών – Τα 9 καλύτερα

Τα άκρα μιας γυναίκας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο περιποιημένη είναι ...

αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών

Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των ...