Υγιεινά γλυκά με σοκολάτα: Απόλαυση χωρίς ενοχές!

5 ξεχωριστές συνταγές για υγιεινά γλυκά με σοκολάτα θα σας βάλουν αμέσως στη διαδικασία να συγκεντρώσετε τα λίγα απαραίτητα υλικά τους και να τα ετοιμάσετε! Κέικ, μπισκότα και μπουκίτσες, όλα σοκολατένια αλλά με προσεγμένη μικροθρεπτική αξία.

Δείτε, επίσης, τις 5 Αναλυτικές συνταγές για υγιεινά γλυκά με φράουλες, και μην ξεχάσετε να μάθετε ποια είναι τα Οφέλη της σοκολάτας που όλοι θέλουμε να ξέρουμε!

Πάμε αμέσως να δούμε πώς να φτιάξετε τα υγιεινά γλυκά με σοκολάτα, τα οποία θα σας καλύπτουν σε στιγμές λιγούρας. Προσφέροντάς σας απόλαυση χωρίς ενοχές!

5 Υγιεινά γλυκά με σοκολάτα για… απόλαυση χωρίς ενοχές

1) Chocolate peanut butter cookies

Αφήνουμε την αγγλόφωνη ονομασία τους μήπως και σας κεντρίσει περισσότερο την προσοχή! Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μπόλικο πεντανόστιμα μπισκότα που φτιάχνονται απλώς με την ανάμειξη μερικών συστατικών, ψήνονται γρήγορα και καταναλώνονται είτε άμεσα είτε αργότερα. Η συνταγή που σας δίνουμε βγάζει περίπου 50 μπισκοτάκια. Αν σας είναι πολλά, μπορείτε να υποδιπλασιάσετε όλες τις ποσότητες.

Τα μπισκότα αυτά εντάσσονται στη λίστα μας με τα 5 υγιεινά γλυκά με σοκολάτα και για έναν ακόμη λόγο: ότι είναι πολύ καλά και για τα παιδιά, ενώ συνήθως τους αρέσουν όσο και του εμπορίου. Έχουν ίδιες θερμίδες με αυτά του εμπορίου (εξαρτώνται από το μέγεθος του καθενός, όχι παραπάνω από 50 θερμίδες λογικά), αλλά είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα καλά λιπαρά και τις φυτικές ίνες που εμπεριέχουν.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 200 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 200 γραμμάρια καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 ολόκληρα μεγάλα αβγά
  • 2 βανιλίνες ή 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας – είναι προαιρετικό
  • 100 γραμμάρια φυστικοβούτυρο
  • 200 γραμμάρια ολικής άλεσης
  • 200 γραμμάρια νιφάδες βρώμης θρυμματισμένες
  • 100 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού bakingpowder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας υγείας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα υγείας.

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου με τη ζάχαρη. Θέλουμε να διαλυθεί  η δεύτερη. Προσθέτετε 1 αβγό κι έπειτα από 1 λεπτό και το δεύτερο αβγό και τις βανίλιες (αν βάλετε).

Χτυπάτε καλά έτσι ώστε να αφρατέψει το μείγμα και να μη μυρίζει στο τέλος το αβγό στα μπισκότα. Προσθέτετε και το φυστικοβούτυρο και συνεχίζετε για λίγο το χτύπημα. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζετε και αναμειγνύετε τα στερεά υλικά: το αλεύρι ολικής αλέσεως, το baking powder, το αλάτι, τη βρώμη και το κακάο.

Τα ρίχνετε μέσα στο πρώτο σκεύος και αναμειγνύετε με τη μαρίζ· δεν τα χτυπάτε με μίξερ. Στο τέλος, εάν θέλετε, προσθέτετε την κομμένη σοκολάτα ή τις σταγόνες σοκολάτας και αναμειγνύετε με τη μαρίζ.

Πλάθετε σε μικρά μπαλάκια κομματάκια από το μείγμα σας. Αν κολλάει πολύ στα χέρια, αφήστε το πρώτα καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη στο ψυγείο για 30 λεπτά. Βάζετε ένα – ένα τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνετε στους 160 με 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις χωρίς αέρα, για περίπου 10 – 12 λεπτά. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε τους 160 βαθμούς. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ετοιμάζετε το στομάχι σας για ένα από τα χειροποίητα, γευστικά και υγιεινά γλυκά με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο!

2) Κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη επιδρά αρνητικά σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων, κάτι που καθιστά το συγκεκριμένο από τα υγιεινά γλυκά με σοκολάτα ακόμη πιο ελκυστικό. Το εν λόγω κέικ εμπεριέχει πρωτεΐνη από τα αβγά, υδατάνθρακες κυρίως από τη ζάχαρη η οποία όμως είναι καστανή, καλά λιπαρά και τις φυτικές ίνες από τα αμύγδαλα και όλη τη γλυκιά γεύση της σοκολάτας.

Η δοσολογία που ακολουθεί αφορά σε 8 μερίδες. Απαιτεί περίπου 10 λεπτά προετοιμασίας και 20 έως 30 λεπτά ψησίματος στο φούρνο. Το κέικ μπορεί να καταναλωθεί άμεσα ή εντός αρκετών ημερών. Αν η θερμοκρασία είναι αυξημένη, προτείνεται η διατήρησή του στο ψυγείο.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα τουλάχιστον 55% περιεκτικότητας σε κακάο
  • 200 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 4 ολόκληρα αυγά ή 5 εάν είναι μικρά
  • 160 γραμμάρια καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 20 αμύγδαλα, θρυμματισμένα πολύ καλά.

Εκτέλεση συνταγής:

Σε μπεν μαρί ή σε αντικολλητικό κατσαρολάκι ή τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια ένταση το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα που έχετε χοντροκόψει, ίσα – ίσα να λιώσουν· όχι να πάρουν βράση. Αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο το υγρό μείγμα.

Έπειτα, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα ή μία μαρίζ προκειμένου να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσέξτε να μην καίει το μείγμα, καθώς τώρα έρχεται η ώρα που θα ρίξετε τα αβγά. Κι από τη στιγμή που δεν υπάρχει αλεύρι σε αυτή τη συνταγή, τα αβγά είναι ο σταθεροποιητής μας, που θα δέσει στην ουσία αυτό το μείγμα.

Τα ρίχνετε ένα – ένα, αναμιγνύοντας κάθε φορά πολύ καλά το καθένα. Εν τέλει, προσθέτετε την πούδρα από τα αμύγδαλα κι ανακατεύετε. Ρίχνετε σε φόρμα στρογγυλή διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών, αφού προηγουμένως της έχετε αλείψει με ελαιόλαδο ή βούτυρο και κακάο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά. Εάν ο φούρνος σας έχει απώλειες, θα χρειαστούν μερικά επιπλέον λεπτά ενδεχομένως. Πάντως, αυτό το κέικ, δεν πρέπει να παραψηθεί!

Μην περιμένετε να σας βγει εντελώς συμπαγές διότι τότε δε θα είναι το ίδιο νόστιμο. Λόγω της λιωμένης σοκολάτας και τη μη χρήσης αλευριού, πρέπει ειδικά στο κέντρο να μείνει λίγο υγρό.

3) Μπισκότα με σοκολάτα υγείας και μαύρη ζάχαρη

Τα μπισκότα αυτά έχουν ίσες ή και λιγότερες θερμίδες από αυτά του εμπορίου. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι εμπεριέχουν καλύτερα συστατικά, τα οποία και γνωρίζετε εκ των προτέρων.

Και φυσικά δεν εμπεριέχουν φοινικέλαιο ή άλλα συντηρητικά. Αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά με σοκολάτα που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε. Μπορείτε να τσιμπάτε 2 – 3 ως απογευματινό σνακ, ή 1 μαζί με τον πρωινό καφέ σας ή το βράδυ όταν σας πιάνει μια λιγούρα.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 1 και 1/3 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 180 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 4 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 βανιλίνη
  • 2 αβγά
  • 150 γραμμάρια σταγόνες μαύρης σοκολάτας ή τεμαχισμένη σοκολάτα υγείας.

Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου. Προετοιμάζετε ένα ταψί φούρνου ή ένα πυρέξ με λαδόκολλα και ελάχιστο αλειμμένο ηλιέλαιο ή έλαιο καρύδας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κακάο (καλύτερο κοσκινισμένο) και ανακατεύετε. Αποσύρετε από το μάτι.

Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη πολύ καλά. Ρίχνετε το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και το κακάο μέσα σε αυτό το σκεύος, αρκεί να μην καίνε. Ανακατεύετε. Σε ένα δεύτερο μπολ, αναμειγνύετε τα στερεά υλικά που απομένουν που είναι το αλεύρι ολικής άλεσης, η σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και η βανιλίνη.

Ρίχνετε κι αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε με τη μαρίζ. Το μείγμα για τα νόστιμα και κυρίως υγιεινά μπισκότα σας είναι έτοιμο.

Παίρνετε μικρά μπαλάκια, τα τοποθετείτε με απόσταση στη λαμαρίνα. Ψήνετε κάθε δόση για περίπου 10 – 12 λεπτά της ώρας. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πάχος τους.

4) Energy bites σοκολάτας με 3 υλικά

Από τις πιο εύκολες, γρήγορες, νόστιμες συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτές εδώ οι μπουκίτσες ενέργειας. Εμπεριέχουν μόνο καλά συστατικά, και τίποτε το περιττό. Φτιάχνονται στη στιγμή, κι αυτός ο παράγων είναι που μπορεί να σας πείσει για τη δοκιμή τους. Μπορείτε, μάλιστα, να τα έχετε μαζί σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Υλικά που χρειάζεστε:

  • 120 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα, άψητα κι ανάλατα
  • 8 ρυζογκροφρέτες
  • 300 γραμμάρια σοκολάτα υγείας ή σοκολάτα κουβερτούρα υγείας.

Εκτέλεση συνταγής:

Δεν είναι και τίποτε το σπουδαίο. Σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την αφήνετε σε μπεν μαρί να λιώσει για μερικά λεπτά. Κόβετε ψιλά – ψιλά τα αμύγδαλα με ένα κοφτερό μαχαίρι τα αμύγδαλα. Και σπάτε με το χέρι σας τις γκοφρέτες ρυζιού. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, βάζετε μέσα εκεί τα άλλα δύο υλικά και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Στρώνετε μια πιατέλα ή ένα ταψάκι με λαδόκολλα και αδειάζετε πάνω «βραχάκια» από αυτό το μείγμα. Τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα και είναι έτοιμα για κατανάλωση. Διατηρούνται στο ψυγείο.

5) Κι άλλα μπισκότα! Αυτά εντάσσονται στα νηστίσιμα και υγιεινά γλυκά με σοκολάτα

Last but not least, τα νηστίσιμα μπισκότα σοκολάτας. Χρειάζονται μπόλικα υλικά για να παρασκευαστούν, ωστόσο είναι θρεπτικά, νόστιμα και χορταστικά. Οπότε και θεωρούμε πως τα οφέλη υπερτερούν έναντι τυχόν κόστους (π.χ. ότι απαιτείται μερικός χρόνος προετοιμασίας). Μάλιστα, εάν είστε vegan ή vegetarian τα μπισκότα αυτά είναι για εσάς!

Υλικά που χρειάζεστε:

  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2/3 της κούπας καστανή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/3 της κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/3 της κούπας φυτικό γάλα, οποιασδήποτε προέλευσης, χωρίς την προσθήκη σακχάρων
  • ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 180 γραμμάρια (περίπου 1 κούπα) σταγόνες από σοκολάτα υγείας
  • 1/3 της κούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για έξτρα γεύση – είναι προαιρετικό.

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ανακατεύετε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με το γάλα φυτικής προέλευσης και τα 2 είδη ζάχαρης. Προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν και την κανέλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Καλύτερα να μη ρίξετε εξ αρχής όλο το αλεύρι· ούτως ώστε να δείτε ότι χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο για να είναι σχετικά σφιχτό το μείγμα σας. Προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας, με σκοπό να πάνε παντού και να έχει κάθε μπισκότο μερικές.

Μπορείτε προαιρετικά να βάλετε το μείγμα για ½ ώρα στο ψυγείο. Θα παγώσει και θα είναι πιο εύκολο το πλάσιμο των μπισκότων. Είτε το κάνετε είτε όχι, αυτό που έχετε μόνο να κάνετε είναι να πλάσετε μικρά μπαλάκια.

Τα τοποθετείτε σε 2 λαμαρίνες φούρνου στις οποίες έχετε πρώτα στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Φροντίζετε να αφήσετε απόσταση μερικών εκατοστών ανάμεσά τους, διότι θα απλώσουν όσο ψήνονται. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις χωρίς αέρα, για περίπου 8 με 10 λεπτά της ώρας, ανάλογα με το μέγεθός τους. Από τη στιγμή που δεν εμπεριέχουν αβγό, δεν υπάρχει κανένας φόβος να τα βγάλετε μαλακά (soft cookies). Εκτός κι αν τα προτιμάτε τραγανά.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το άρθρο μας με τις 5 αναλυτικές συνταγές για υγιεινά γλυκά με σοκολάτα. Ελπίζουμε να σας δώσαμε όμορφες ιδέες που να εντάξετε στο διατροφολόγιό σας και …. γλυκαθείτε χωρίς ενοχές!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα