Παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις: Λόγοι – Λύσεις

Μήπως παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις; Μήπως έχεις παρατηρήσεις ότι βάζεις κιλά αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις την αιτία; Τι είναι αυτό που κάνεις, άθελά σου, και δε σε διευκολύνει στο να διατηρείς σταθερό ή να μειώνεις το βάρος σου;

Εμείς έχουμε μερικές πιθανές ερμηνείες του τι μπορεί να συμβαίνει και παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Πρόκειται για ορισμένες συνήθειες τις οποίες σε προτρέπουμε να παρατηρήσεις εάν τυχόν ισχύουν ή όχι. Εάν κάποια ή κάποιες εξ αυτών φαίνεται να υπάρχει στην καθημερινότητά σου, με αποτέλεσμα να σε εμποδίζει να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις σταθερό, αλλά, αντίθετα, σε οδηγεί στο να κερδίζεις επιπλέον βάρος.

Συνήθειες που αποτελούν πιθανούς λόγους στο γιατί παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις

 #1. Δεν τρως πρωινό γεύμα

Ο πρώτος από τους λόγους που πιθανόν αιτιολογούν γιατί παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις είναι ο εξής: δεν τρως ή δε συνηθίζεις να τρως πρωινό γεύμα.

Είναι πολλάκις και πολλαπλώς αποδεδειγμένη η σπουδαιότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος.

  • Μας κρατάει χορτάτους.
  • Μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. (Λειτουργεί σαν καύσιμο.)
  • Μας αποτρέπει από το να… πέσουμε με τα μούτρα σε ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων σε μεταγενέστερη ώρα (π.χ. την ώρα του δεκατιανού) όπου σίγουρα θα έχουμε πεινάσει.

Αυτά είναι μερικά από τα θεμελιώδη οφέλη του πρωινού γεύματος. Προτείνουμε να τα έχετε στο νου όποτε μπαίνετε στη σκέψη: «Να φάω πρωινό; Να φτιάξω σήμερα; Μπα, ασ’ το, βαριέμαι, θα πάρω κάτι από έξω αργότερα.».

Ένα χρήσιμο άρθρο με ιδέες για υγιεινά πρωινά γεύματα είναι το ακόλουθο: «4 Πρωινά με βρώμη για ενέργεια και αδυνάτισμα».

#2. Δεν τηρείς την ισορροπία στα πιάτα σου

Προσέχεις ώστε τα 3 βασικά γεύματα της ημέρας σου να είναι πλήρη και να αποτελούνται από τα εξής βασικά στοιχεία: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες; Αν όχι, τότε μπορείς να αρχίζεις να ξετυλίγεις το μυστήριο του γιατί παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ακόμη κι αν δεν τρως πολύ ή δεν παραγγέλνεις συχνά ανθυγιεινό φαγητό ή δεν τρως πολλά γλυκά. Ακόμη και τότε είναι πιθανό να βάζεις βάρος λόγω του ότι δεν είναι σωστά συμπληρωμένα τα γεύματά σου.

Ακολούθως, σου δίνουμε ενδεικτικά μερικές ιδέες τού τι σημαίνει να τρως ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Ιδέες για ισορροπημένο πρωινό γεύμα:

  • 1 γιαούρτι 2% λιπαρά, 30 γραμμάρια δημητριακά, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή κάποιο σιρόπι, 1 φρούτο.
  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 1 – 2 κουταλάκια του γλυκού φυστικοβούτυρο, 1 μικρή μπανάνα σε κομματάκια.
  • 1 χυμός πορτοκάλι, 2 φρυγανιές, 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή μαργαρίνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή μαρμελάδα.
  • 1 χυμός πορτοκάλι, 2 φρυγανιές, 1 βραστό αβγό.
  • 1 φρούτο τύπου μήλο, αχλάδι ή 2 φρούτα τύπου μανταρίνια, βερίκοκα, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, 2 φέτες γαλοπούλα.
  • 1 smoothie όπου χτυπάς στο μπλέντερ 150 ml γάλα ζωικής ή φυτικής προέλευσης, 1 ώριμη μπανάνα σε κομματάκια, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη προαιρετικά, 20 γραμμάρια δημητριακά της αρεσκείας σου και 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρόμης. Προαιρετικά προσθέτεις και θρυμματισμένο πάγο. Αν θέλεις αντικαθιστάς το γάλα με γιαούρτι για μια πιο κρεμώδη υφή.

Παραδείγματα ισορροπημένου μεσημεριανού γεύματος:

  • 150 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο, 1 μπολάκι πράσινη σαλάτα με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, λεμόνι και μουστάρδα προαιρετικά (αυτά όλα μαζί φτιάχνουν ένα γευστικό και υγιεινό dressing), 1 φέτα ψωμί.
  • 1 κούπα μαγειρεμένος αρακάς, 1 μικρή πατάτα σε κομματάκια, μαγειρεμένη με τον αρακά, 30 γραμμάρια τυρί φέτα.
  • 1 ψάρι τύπου γλώσσα, τσιπούρα κ.ά., 1 μπολάκι βραστά ή ψητά λαχανικά της αρεσκείας σου, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί.
  • 1 μοσχαρίσια μπριζόλα, 1 μπολάκια ανάμεικτα λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά ή σοταρισμένα), 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 3 – 4 κουταλιές της σούπας κρουτόν.

Μερικές ιδέες ισορροπημένου βραδινού γεύματος:

  • 1 βραστό αβγό, 1 μπολάκι πράσινη σαλάτα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας κρουτόν.
  • μισή ποσότητα από το μεσημεριανό γεύμα.
  • 2 παξιμάδια, θρυμματισμένο κρεμμύδι προαιρετικά, θρυμματισμένη ντομάτα, θρυμματισμένη φέτα 30 γραμμάρια και προαιρετικά 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • 1 γιαούρτι 2% λιπαρά, 20 γραμμάρια δημητριακά, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.
  • 2 φέτες τυρί τοστ, 2 φέτες γαλοπούλα, 1 μπολ πράσινη σαλάτα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί.
  • 1 μέτρια αραβική πίτα ή τορτίγια, λαχανικά, 1 φέτα γαλοπούλα, 1 φέτα τυρί του τοστ.
  • 1 σουβλάκι μέχρι 1 φορά την εβδομάδα, με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, λαχανικά και προαιρετικά μουστάρδα ή γιαούρτι.

#3. Τρως το φαγητό για να… μην περισσέψει

Ένας επιπλέον λόγος που μπορεί να σε ωθεί στο να παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις είναι το να τρως κάτι μόνο και μόνο για μην πεταχτεί. Ή τουλάχιστον με τη δικαιολογία να μην πεταχτεί.

Ειδικά εάν είσαι υπεύθυνη για το νοικοκυριό, το φαγητό, τα οικονομικά, τα ψώνια του σπιτιού, τότε είναι πιθανό να το κάνεις. Να τρως κάτι που είτε από εσένα είτε από άλλο οικογενειακό μέλος έχει περισσέψει. Κι επειδή φοβάσαι ότι θα πάει άδικος ο κόπος σου, τα χρήματά σου, το φαγητό σου, επιλέγεις να το καταναλώσεις εσύ!

Ωστόσο, ακόμα κι όταν οι μερίδες δεν είναι επακριβώς μετρημένες, και κάτι περισσεύει, δε σημαίνει ότι θα πάει στα απορρίμματα. Μία λύση είναι να φαγωθεί το βράδυ, ως μέρος του βραδινού γεύματος. Μία άλλη λύση είναι αποτελέσει μέρος του αυριανού πρωινού, μεσημεριανού ή βραδινού γεύματος. Μπορείς, ακόμη, να αποθηκεύεις μερίδες που έχουν περισσέψει και να τις μοιράζεις σε αδέσποτα ζωάκια, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε κάποιον κοντινό σου άνθρωπο που ενδεχομένως να του αρέσει το φαγητό που σε εσένα περίσσεψε.

Έτσι, δε θα επιχειρείς να φας κάτι μόνο και μόνο για να μην πεταχτεί! Και δε θα κινδυνεύεις να παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις.

#4. Δεν ελέγχεις τις μερίδες σου

Μαζί με τον τρίτο λόγο, και ο παρών είναι πολύ συνηθισμένος. Να μη μετράς καθόλου τι εμπεριέχει μία μερίδα σου, ένα πιάτο σου. Ειδικά αυτά των 3 βασικών γευμάτων.

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στο να τρώει ένα ισορροπημένο γεύμα, όπως οι ιδέες και τα παραδείγματα που σου δώσαμε παραπάνω. Ισορροπημένο γεύμα σημαίνει: σωστές ποσότητες από σωστές κατηγορίες τροφίμων.

Ως εκ τούτου, αν με τον αρακά σου, λόγου χάρη, φας πατάτες, τότε δε θα φας μαζί και ψωμί. Ή, όταν φας σουβλάκι, δε θα βάλεις και πατάτες. Επίσης, δεν μπορούν να παραλείπονται οι φυτικές ίνες από τα γεύματα: που σημαίνει χυμός ή φρούτο στο πρωινό, λαχανικά στο μεσημεριανό και το βραδινό.

#5. Εντάσσεις συχνά στο μενού σου «διαιτητικές» τροφές

Και βάζουμε σε εισαγωγικά τη λέξη «διαιτητικές» καθώς μόνον τέτοιες δεν είναι.

Ένα λάθος στο οποίο συχνά πέφτουμε πολλές και πολλοί από εμάς είναι το να νομίζουμε ότι κάτι που καταναλώνουμε είναι υγιεινό. Κυρίως επειδή διαφημίζεται ως τέτοιο. Κι άρα να το τρώμε συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες.

Για παράδειγμα, οι μπάρες δημητριακών που κυκλοφορούν και σε συσκευασίες των 5 – 6 και που διαφημίζονται ως υγιεινά σνακ. Ακόμη χειρότερα, μερικές μπάρες πρωτεΐνης που ξεπερνούν τις 200, 300 ακόμη και 400 θερμίδες έκαστη! Τυποποιημένοι χυμοί «πρωινού» σε ποσότητες άνω των 250 ml με σάκχαρα που ξεπερνούν ακόμη και τα 20 γραμμάρια. Έτοιμες σαλάτες και γεύματα του εμπορίου.

Όλα αυτά, ειδικά όταν καταναλώνονται τακτικά, μόνο διαιτητικά δεν είναι. Αντιθέτω, πιθανότατα να σε οδηγούν στο να παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Διάβασε επίσης: Εθισμός στο πρόχειρο φαγητό – Αντιμετώπιση

#6. Τρως μεγάλες ποσότητες από υγιεινές τροφές

Ένας λόγος παραπλήσιος αλλά όχι ίδιος με τον προηγούμενο είναι ο ακόλουθος: ότι μπορεί υγιεινά τρόφιμα να τα καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες. Οι τροφές αυτές μπορεί να σε… ξεγελάσουν. Και να νομίζεις ότι τρως υγιεινά, όμως στην πραγματικότητα να προσλαμβάνεις τεράστιες ποσότητες θερμιδών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επί του παρόντος αποτελούν οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα παράγωγά τους. Φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, αποξηραμένα φρούτα, σησάμι, ταχίνι, φιστικοβούτυρο κ.λπ.

#7. Δεν κινείσαι, δεν ασκείσαι

Πέραν των διατροφικών συνηθειών, πολύ μεγάλη σημασία έχει η σωματική άσκηση. Ο μεταβολισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν το σώμα είναι ενεργοποιημένο κι όταν υιοθετούμε μια στάση ζωής μη καθιστική.

Άρα, αν περνάς μεγάλο μέρος της ημέρας σου καθιστή, τότε μην αναρωτιέσαι γιατί παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ειδικά εάν έχεις παράλληλα και κάποια ή κάποιες από τις προαναφερθείσες συνήθειες.

Όταν καθόμαστε σε μία θέση επί πολλές ώρες και σε συστηματική βάση, τότε:

  • Αποκτούμε επιπρόσθετο βάρος και λίπος στους γλουτούς και στους μηρούς.
  • Δε βοηθάμε τον οργανισμό μας να δραστηριοποιηθεί γενικώς.
  • Δύσκολα κινητοποιούμαστε να ασκηθούμε, να περπατήσουμε, να κάνουμε γυμναστική έπειτα από το πολύωρο καθισιό.

Αυτά είναι μερικά εκ των βασικότερων αρνητικών συνεπειών που επιφέρουμε στο σώμα μας όταν υιοθετούμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ακόμη κι αν η φύση της εργασίας σου είναι τέτοια που προαπαιτεί την καθιστική στάση σε μία καρέκλα, λύσεις υπάρχουν. Μπορείς να σηκώνεσαι πού και πού και να κάνεις π.χ. τα τηλεφωνήματά σου περπατώντας ελαφρώς τριγύρω. Μπορείς τα Σαββατοκύριακα να βγαίνεις για μεγάλους περιπάτους. Χρειάζεται, επίσης, να πίνεις μπόλικο νερό τόσο για την υγεία του σώματός σου όσο και για τα μάτια σου, ειδικά εάν κάθεσαι μπροστά από οθόνη υπολογιστή για ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, ΜΗΝ αφήνεις τον καθιστικό τρόπο ζωής να κυριαρχεί στην καθημερινότητά σου. Είτε είναι από επιλογή σου είτε είναι από κάποια υποχρέωσή σου (π.χ. εργασία). Ξεκίνησε σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με τη βδομάδα, να ακολουθείς συμβουλές όπως αυτές που μόλις αναφέραμε. Συμβουλές όπως αυτές που παρουσιάσαμε στην έκταση του άρθρου. Να κινητοποιείσαι! Και η αλλαγή θα έρχεται σταδιακά.

Αυτοί ήταν κατά τη γνώμη μας ορισμένοι λόγοι που πιθανώς να εξηγούν γιατί παχαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις. Θα σε προτρέψουμε να ελέγξεις εάν κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητά σου. Αν αποτελούν, δηλαδή, συνήθειές σου. Κι αν ναι, τότε με τις συμβουλές μας αλλά και με την καθοδήγηση ενός ειδικού, αν το κρίνεις σκόπιμο, σίγουρα η κατάσταση θα διορθωθεί άμεσα!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα