Γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια – 7 Βασικοί λόγοι

Αν δεν καταναλώνεις πολλούς υδατάνθρακες κι αν τρως γρήγορα το φαγητό σου, τότε μην αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια …! Καθώς αυτοί είναι δύο πολύ βασικοί λόγοι που εμφανίζονται αρκετά συχνά σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κάνοντάς τους να νιώθουν συχνά το αίσθημα της πείνας. Δεν είναι, όμως, οι μόνες αιτίες.

Στο άρθρο αυτό περιγράφουμε συνολικά 7 βασικούς λόγους που απαντούν στο ερώτημα τού γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια. Δεν αναφερόμαστε καθόλου στο ψυχολογικό κομμάτι, στο να καταφεύγεις στο να τρως λόγω έντονου στρες, αφενός διότι παρακάτω σού επισυνάπτουμε ένα σχετικό άρθρο, αφετέρου διότι θα απαιτούσε περαιτέρω ανάλυση.

Εντόπισε αν κάποιος ή κάποιοι από τους λόγους που ακολουθούν υφίστανται στη δική σου περίπτωση. Αν, για παράδειγμα, δεν τρως επαρκή φρούτα και λαχανικά κι άρα δεν προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα φυτικών ινών. Ή αν παράλληλα δεν πίνεις πολύ νερό. Και προσπάθησε ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, να τροποποιήσεις με τον κατάλληλο τρόπο τις διατροφικές και τις λοιπές συνήθειές σου έτσι ώστε να μην νιώθεις πείνα συνέχεια!

Άλλα χρήσιμα άρθρα που σου προτείνουμε να δεις είναι τα παρακάτω:

7 Βασικοί λόγοι για το Γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια 

Λόγος #1: Ολοκληρώνεις πολύ γρήγορα τα γεύματά σου

Μείζονος σημασίας γεγονός, για να αισθανθούμε κορεσμό και πληρότητα από το κάθε γεύμα μας, αποτελεί ο ρυθμός και το χρονικό διάστημα κατανάλωσής του. Πόση ώρα χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό σου γεύμα; Πόση ώρα χρειάζεσαι για την ολοκλήρωση και των 2 ενδιάμεσων σνακ;

Αν η απάντησή σου έγκειται σε λίγα λεπτά (π.χ. 5), τότε το γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια ή ακόμα και μετά την ολοκλήρωση ενός γεύματος μπορεί να εντοπίζεται εδώ. Ξεκίνησε να μασάς πολύ περισσότερη ώρα την κάθε μπουκιά σου. Να κάνεις παράλληλα κάτι που σου αρέσει και που θα σε καθυστερήσει από το να τελειώσεις το φαγητό σου γρήγορα. Λόγου χάριν, να συζητάς με ένα αγαπημένο πρόσωπο τη στιγμή που τρως. Ή να ακούς την αγαπημένη σου μουσική.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφήνεις το περιθώριο στον εγκέφαλό σου να λάβει το μήνυμα ότι έχεις πλέον χορτάσει κι ότι πλέον πρέπει να γίνουν άλλες διαδικασίες (π.χ. της πέψης) έως ότου επανεμφανιστεί το αίσθημα της πείνας.

Λόγος #2: Μήπως δεν πίνεις πολύ νερό; Τότε μην αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια …!

Ο υπότιτλος που εντάξαμε τα λέει όλα, πιστεύουμε! … Αποδεδειγμένα, όταν το σώμα μας είναι αφυδατωμένο έσωθεν, μάς οδηγεί να νιώθουμε ότι πεινάμε. Και, ακόμα χειρότερα, μάς κάνει να έχουμε λιγούρες κυρίως για κάτι γλυκό.

Πολλές φορές, αν δοκιμάσεις να πιεις νερό κατά τη στιγμή που αισθάνεσαι μια ακατάπαυστη πείνα ή λιγούρα για γλυκό ενώ προ ολίγου ολοκλήρωσες το γεύμα σου, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις κορεσμό και τη λιγούρα σου να… εξαφανίζεται!

Γενικότερα, άρχισε να προσπαθείς να πίνεις περισσότερο νερό μέσα στην κάθε ημέρα σου. Η συνιστώμενη ποσότητα για ένα άτομο, άνδρα ή γυναίκα, που δεν κάνει έντονη σωματική άσκηση είναι τα 0,3 λίτρα νερό ανά κιλό σωματική μάζας. Που σημαίνει ότι αν είσαι 60 κιλά, και δεν έχεις έντονη άσκηση μέσα στη μέρα σου, χρειάζεσαι σίγουρα 1,8 λίτρα νερό. Ενώ, εάν είσαι 80 κιλά, χρειάζεσαι 2,4 λίτρα νερό.

Υποσημείωση: Σίγουρα μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά εμπεριέχεται μια ποσότητα, όμως αυτή δεν είναι υπολογίζεται εύκολα, επομένως μιλάμε μόνο για πόσιμο νερό ή φυσικούς χυμούς.

Λόγος #3: Μήπως κάνεις υπερκατανάλωση αλκοόλ;

Για να το θέσουμε με πολύ απλά λόγια ώστε να το θυμάσαι για πάντα, το αλκοόλ μπορεί να «ανοίγει την όρεξη». Διότι καταστέλλει τη δράση των ορμονών που, μέσω του αίματος, ελέγχουν την όρεξη για φαγητό, οδηγώντας μας έτσι στο να πεινάμε. Εκτός αυτού, το αλκοόλ επιδρά και με έναν ακόμη τρόπο σε ό,τι αφορά το αίσθημα της πείνας: μάς κάνει να χάνουμε τον αυτοέλεγχο, λόγω του αντίκτυπού του σε μέρος του εγκεφάλου, οπότε και να μην μπορούμε να ελέγξουμε το συγκεκριμένο θέμα, την πείνα μας.

Περιόρισε το αλκοόλ που καταναλώνεις στα 2 – 3 ποτά ή μπίρες την εβδομάδα κατά μέγιστο. Όχι περισσότερο. Μην ξεχνάς ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει κι άλλες επιπτώσεις στην οργανική και ψυχική υγεία μας.

Λόγος #4: Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη

Καθένα από 3 κύρια γεύματα της ημέρας – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό – πρέπει οπωσδήποτε να εμπεριέχει μια μορφή πρωτεΐνης. Είτε είσαι χορτοφάγος είτε δεν έχεις διατροφικούς περιορισμούς, η πρωτεΐνη είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία κάθε κυρίως πιάτου.

Στο πρωινό, μπορεί να βρίσκεται στα φασόλια, στα γαλακτοκομικά, το αβγό και αλλού. Στο μεσημεριανό, στα όσπρια, στα πουλερικά, στο κρέας, στα μανιτάρια, στο ψάρι κ. α. Και στο βραδινό παρομοίως.

Μία εκ των ιδιοτήτων της πρωτεΐνης είναι η ρύθμισης της όρεξής μας. Αν εσύ δε φροντίζεις έτσι ώστε να έχεις 3 ημερήσια γεύμα που να εμπεριέχουν μια μορφή πρωτεΐνης, τότε εδώ βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα τού γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια. Αλλά εδώ, ταυτόχρονα, βρίσκεται και η λύση, οπότε πλέον γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις!

Λόγος #5: Περιορισμένοι υδατάνθρακες – να γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια

Οι υδατάνθρακες βρίσκονται στα γλυκά φυσικά, όμως δεν είναι λύση το να αυξήσεις τα γλυκά που τρως ώστε να μην νιώθεις συνέχεια πεινασμένη/-ος! … Βρίσκονται, επίσης, στις πατάτες, στο ρύζι, στα μακαρόνια, στο ψωμί, στις φρυγανιές, στο ντάκο, στα παξιμάδια, στα κρουτόν, στη βρόμη, στα δημητριακά και αλλού. Όλες αυτές μπορούν να συνιστούν εναλλακτικές διατροφικές επιλογές σου σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των 3 κυρίως γευμάτων κάθε ημέρας – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό.

Πολλοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να χάσουν κιλά και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιλέγουν να περιορίσουν πολύ ή να κόψουν εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους. Ωστόσο, αυτοί συνιστούν την κύρια πηγή για την ενέργειά μας. Η έλλειψή τους οδηγεί αυτόματα σε αίσθημα κόπωσης και απουσίας ενέργειας, αλλά και στο διαρκές αίσθημα πείνας.

Λόγος #6: Ανεπάρκεια φυτικών ινών από την ημερήσια διατροφή

Μετά την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες, το αμέσως επόμενο στοιχείο που είναι πιθανό να εκλείπει από την ημερήσια ή, ακόμη χειρότερα, από την εβδομαδιαία διατροφή σου είναι αυτό: οι φυτικές ίνες. Αυτό το τόσο πολύτιμο για το έντερο και γενικότερα για τον ανθρώπινο οργανισμό στοιχείο.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και τα φρούτα. Δευτερευόντως, στα όσπρια, στη βρόμη, στα τρόφιμα ολικής άλεσης (βλέπε μακαρόνια, ρύζι και αλεύρι ολικής άλεσης) αλλά και αλλού. Ο τρόπος που δρουν εντός του σώματος έχει ως εξής: αφού καταναλωθούν, απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από άλλα στοιχεία στο να αφομοιωθούν. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μάς κρατούν χορτάτους και χορτάτες για περισσότερη ώρα.

Τι προτείνουμε επομένως; Μέσα στο κάθε εικοσιτετράωρο, το μενού σου να περιλαμβάνει καλές ποσότητες από πηγές φυτικών ινών. Πάλι καλά, είναι πάρα πολλές! Κάνε μια αναζήτηση στο ίντερνετ για μια αναλυτική λίστα με αυτές και ξεκίνα να τις εντάσσεις στα περισσότερα γεύματά σου!

Λόγος #7: Ενδέχεται ο ύπνος σου να μην είναι επαρκής

Αφήσαμε για το τέλος ένα λόγο που πολύ συχνά συνυπάρχει με κάποιον από τους προαναφερόμενους. Εντούτοις, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να είναι και ο μοναδικός που σχετίζεται με το θέμα σου.

Διάβασε το: Πώς να σε παίρνει ο ύπνος γρήγορα – 10 Πρακτικές για να κοιμάσαι σαν πουλάκι!

Η επάρκεια ύπνου είναι συνδεδεμένη με δεκάδες θετικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Αντίθετα, όταν συσσωρεύεται έλλειμμα ύπνου, οι κίνδυνοι είναι πολυποίκιλοι – από σχετικά «ήπιοι» έως και σοβαρότεροι.

Πάντως, για να είναι ξεκούραστος ο οργανισμός σου και κάθε επιμέρους οργανικό σύστημα (π.χ. το νευρικό), ο καθημερινός επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος. Εάν δεν τον κάνεις περιστασιακά ή, ακόμη χειρότερα, επί μακρόν, τότε μία από τις επιπτώσεις μπορεί να είναι η απάντηση στο γιατί νιώθεις πείνα συνέχεια.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα