Πόνοι περιόδου – Αντιμετώπιση

Οι δύσκολες ημέρες του μηνά για μια γυναίκα αποτελούν την περίοδο κατά την οποία κάνει την εμφάνιση της η έμμηνος ρύση. Λίγες ή αρκετές ημέρες πριν αλλά και κατά την διάρκεια που κρατάει η περίοδος σε μια γυναίκα αρχίζουν τα διάφορα συμπτώματα τα οποία αποτελούν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι οι πόνοι περιόδου. Όπως όλες μπορούμε να καταλάβουμε αυτές οι μέρες που προηγούνται αλλά και έπονται κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως δεν έχουν ονομαστεί τυχαία «δύσκολες μέρες» μιας και πραγματικά σε αυτή την λέξη περιγράφεται όλη η σωματική αλλά και η ψυχολογική φόρτιση, η κούραση και  η αδυναμία που αισθανόμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι τα συμπτώματα της περιόδου μιας γυναίκας ποικίλουν και διαφέρουν τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς την διάρκεια. Δεν είναι άλλωστε λίγες και οι ακραίες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από διάφορες έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει για να διαλευκανθεί το μυστήριο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών συνήθως νοιώθουν πολύ έντονα τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσεως και οι πόνοι περιόδου είναι αφόρητοι, ενώ κάποιες άλλες γυναίκες μιλούν για απουσία συμπτωμάτων, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιες γυναίκες νοιώθουν πολύ καλά ακόμα και θα μπορούσαμε να πούμε σύμφωνα πάντα με τις έρευνες και τις μελέτες από ότι όταν δεν έχουν περίοδο. Άρα οι πόνοι περιόδου αποτελούν κάτι το άγνωστο για αυτές.

Όμως εμείς στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες και πλειοψηφικά είναι οι περισσότερες και αφορούν τις γυναίκες που βιώνουν έντονα τα συμπτώματα της περιόδου. Θα σας δώσουμε λοιπόν κάποιες χρήσιμες συμβουλές καθώς και θα σας πούμε φυσικούς και απλούς τρόπους αντιμετώπισης πλην τον φαρμάκων και της αγωγής που μπορεί να σας συστήσει ο γυναικολόγος σας, ώστε να περάσουν οι δύσκολες μέρες και οι πόνοι περιόδου όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Αντιμετώπιση των πόνων περιόδου

1. Σωστή διατροφή πριν την έμμηνο ρύση

Λίγες ημέρες πριν σας έρθει η περίοδος σας και φυσικά στην περίπτωση που οι ορμόνες σας είναι ρυθμισμένες σωστά, φροντίστε να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή βασισμένη στην υψηλή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών και κόκκινου κρέατος. Αυτού του είδους η διατροφή θα σας βοηθήσει όχι μόνο από άποψη ψυχολογίας αλλά και θα παράσχει στον οργανισμό σας όλα εκείνα τα πολύτιμα συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στην δύσκολη αυτή κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός σας μέσω της έμμηνου ρύσεως αποβάλει θρεπτικά συστατικά τα οποία πρέπει απαραίτητα να τα αναπληρώστε και ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της σωστής διατροφής.

2. Μην τρώτε πολλά λιπαρά και γλυκά

Το ξέρουμε ότι λίγες μέρες πριν αλλά και κατά την διάρκεια της περιόδου σας, θέλετε να καταναλώνετε γλυκά ή αλμυρά φαγητά και λιχουδιές. Όμως αυτό δεν βοηθάει καθόλου μιας και οι πόνοι περιόδου όχι μόνο δεν θα κατευναστούν αλλά θα νιώθετε έντονη δυσφορία η οποία θα ισχυροποιήσει τους πόνους και θα σας κάνει να έχετε άσχημη ψυχολογία και διάθεση. Έτσι την επόμενη φορά που οι ορμόνες σας θα σας σπρώξουν σε κάποια γλυκιά αμαρτία προτιμήστε μαύρη σοκολάτα, ρόφημα από κακάο, ξηρούς καρπούς με μέλι, φρουτοσαλάτες και γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, ενώ εάν θέλετε κάτι αλμυρό προτιμήστε μια σπιτική τυρόπιτα με χαμηλά λιπαρά ή μακαρόνια ολικής άλεσης με λάιτ τυρί.

3. Δοκιμάστε το μασάζ με αιθέρια έλαια

Το μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς σίγουρα είναι ένας ενδεδειγμένος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τους πόνους περιόδου. Ειδικά όταν οι πόνοι περιόδου είναι έντονοι το μασάζ αποτελεί ένα άμεσο τρόπο για να ηρεμήσετε. Πόσο μάλλον εάν στην διαδικασία του χαλαρωτικού αυτού μασάζ προσθέσετε και κάποια αιθέρια έλαια τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν πολύ. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε πόνο στην περιοχή της κοιλιάς κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις και μιμούμενες την κίνηση του σαλιγκαριού τρίψτε με αμυγδαλέλαιο ή αιθέριο έλαιο λεβάντας την περιοχή και θα ανακουφιστείτε αμέσως. επίσης μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με ζεστό πανί ποτισμένο με κάποιο αιθέριο  έλαιο.

4. Πείτε ναι σε ένα φλιτζάνι με ζεστά βότανα

Τα βότανα είναι ευρέως γνωστό ότι βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Έτσι και στην περίπτωση που οι πόνοι περιόδου σας δυσκολεύουν την καθημερινότητα σας δεν έχετε παρά να φτιάξετε ένα ζεστό αφέψημα αναμιγνύοντας κάποια βότανα γνωστά για τις χαλαρωτικές και καταπραϋντικές τους ιδιότητες. Η λουΐζα, η τσουκνίδα, το χαμομήλι αλλά και ο ιβίσκος είναι πολύ ηρεμιστικά και κάνουν καλό στους πόνους περιόδου. Βράστε λοιπόν ένα από τα παραπάνω αφεψήματα και καταναλώστε το όσο πιο ζεστό μπορείτε μιας και η θερμότητα βοηθάει και αυτή εξίσου στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και οι πόνοι περιόδου ηρεμούν.

5. Κάντε γυμναστική ήπιας έντασης  

Αντίθετα με ότι έχει επικρατήσει να πιστεύουμε μιας ήπιας μορφής άσκησης όχι μόνο δεν θα μας επιβαρύνει αλλά θα μας ηρεμήσει, θα μας χαλαρώσει, ενώ θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της περιόδου. Οι πόνοι περιόδου έχει παρατηρηθεί ότι σε κοπέλες που γυμνάζονται συστηματικά είναι πιο υποφερτοί, ενώ γυναίκες που άρχισαν να γυμνάζονται, ενώ είχαν έντονα συμπτώματα περιόδου, διαπίστωσαν ότι με την πάροδο τους χρόνου αυτά μειώθηκαν κατά το ήμισυ.

Το περπάτημα, το χαλαρό jogging, η yoga και το ποδήλατο είναι κάποιες ενδεδειγμένες μορφής άσκησης οι οποίες θα σας κάνουν να νιώσετε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά πολύ καλύτερα και θα σας γλιτώσουν και από τα νεύρα και την άσχημη διάθεση που έχουμε σχεδόν όλες κατά την διάρκεια της έμμηνου ρήσεως.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα