Μοναξιά : Ο ενδόμυχος φόβος όλων μας – Συμβουλές για την αντιμετώπιση

Κατά καιρούς, όλες μας λίγο ή πολύ έχουμε αισθανθεί μοναξιά. Έχουμε νιώσει δηλαδή μέσα μας πως είμαστε μόνες μας, ακόμη κι αν περιβαλλόμαστε από αρκετά άτομα. Όταν έφηβες χρειάστηκε να αποσπαστούμε από το – πιο οικείο, μέχρι τότε, για εμάς – οικογενειακό περιβάλλον για να σπουδάσουμε σε κάποια άλλη περιοχή, για να παντρευτούμε τον αγαπημένο μας, όταν διαζευχθήκαμε ή όταν αναγκαστήκαμε λόγω εργασίας να μετακομίσουμε σε κάποιο άλλο μέρος, όπου όλοι μας ήταν άγνωστοι. Ακόμη, σίγουρα έχει συμβεί να νιώσουμε μόνες μας όταν θέλαμε να πάμε μια βόλτα, να πούμε δυο κουβέντες με φίλους κι αυτοί δεν ήταν διαθέσιμοι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν η κολλητή μας είχε σχέση με κάποιον ενώ εμείς όχι ή όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο απεβίωσε… Αυτές είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις που πολύ πιθανό να μας έκαναν να νιώσουμε μοναξιά.

Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα η μοναξιά; Είναι δυνατό να απαλλαγούμε από τη μοναξιά αλλά και από το φόβο της ενδεχόμενης εμφάνισής της; Διαβάστε το συγκεκριμένο άρθρο και θα μάθετε τι σημαίνει για την επιστημονική κοινότητα ο όρος μοναξιά, ενώ εν συνεχεία θα βρείτε πολύ χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτού του οδυνηρού αισθήματος.

Τι είναι στην πραγματικότητα η μοναξιά

Η μοναξιά, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι μία έννοια που δηλώνει ότι ( νιώθουμε ότι ) είμαστε αποκομμένοι, παραγκωνισμένοι, απομακρυσμένοι και διαχωρισμένοι από τον κοινωνικό μας περίγυρο, από τους υπόλοιπους δηλαδή ανθρώπους. Είναι, βέβαια, κάτι, που διαδραματίζεται σε βαθύτερο επίπεδο, ενδόμυχα θα λέγαμε, μιας και αφορά κατά κόρον στην ψυχική κατάσταση και υγεία του ατόμου που την υφίσταται. Το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατο, ενώ ο βαθμός και ο τρόπος που ο καθένας μας το βιώνει διαφέρει από την ένταση και το πώς την βιώνει κάποιος άλλος. Το τελευταίο εξαρτάται από τη συνολική προσωπικότητα και ιδιαίτερα γνωρίσματα του χαρακτήρα του καθενός, τα περιβάλλοντα και τα στενά του πρόσωπα, τη σύνολη ψυχική του κατάσταση και ψυχική του υγεία, τα ευρύτερα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα την εκάστοτε περίοδο, καθώς και το λόγο ή τους λόγους που ωθούν κάποιο άτομο να αισθάνεται μοναξιά.

Εκτός των προαναφερθέντων, η μοναξιά είναι ο ενδόμυχος φόβος όλων μας, μια ανησυχία που, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, υπάρχει και συνυφαίνεται παράλληλα με τη δική μας ύπαρξη και ζωή. Κι αυτό συμβαίνει διότι ως άνθρωποι είμαστε φύσει κατασκευασμένοι να ζούμε σε ομάδες και όχι ως μονάδες, να διαμορφώνουμε τη ζωή μας με βάσει τις ζωές και άλλων ανθρώπων, να συμβιώνουμε και να μοιραζόμαστε πολλά με τους «σημαντικούς άλλους», όπως χαρακτηρίζουν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι τον κοινωνικό περίγυρο που περιβάλλει τον καθένα μας.

Τι μπορεί να σκέφτεστε όταν νιώθετε μοναξιά

  • Ότι κανείς δε σας νοιάζεται και δε σας αγαπάει ειλικρινά και ανιδιοτελώς
  • Ότι δεν υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει εσάς και τις επιλογές σας
  • Ότι δεν έχετε διαμορφώσει ισχυρούς και στέρεους συναισθηματικούς και μη δεσμούς με άλλους ανθρώπους
  • Ότι όλοι οι γνωστοί, συγγενείς και φίλοι σας έχουν εγκαταλείψει
  • Ότι αδυνατείτε να συνδεθείτε με άλλους σε συναισθηματικό επίπεδο ή
  • Ότι οι γύρω σας σάς αγνοούν πλήρως, γεγονός που οι ίδιες ερμηνεύετε ως ότι είστε «ασήμαντες» ίσως , έστω για τη συγκεκριμένη εκείνη περίοδο.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της μοναξιάς

Τα θαυμάσια νέα είναι πως η μοναξιά μπορεί να ξεπεραστεί και μάλιστα σε ολοκληρωτικό επίπεδο, αρκεί να καταβληθεί ορισμένη σωστή και συστηματική προσπάθεια από όποια από εσάς τη βιώνει, από όποια δηλαδή από εσάς που αισθάνεται αυτόν τον καιρό μόνη ή έχει επίγνωση ότι διακατέχεται από αυτό που ονομάσαμε ενδόμυχος φόβος για την εμφάνιση της μοναξιάς. Επιπλέον, εάν έχετε κάποια φίλη, γνωστή ή συγγενή σας που ξέρετε ή έστω εκτιμάτε ότι ενδέχεται να νιώθει μοναξιά, ελπίζουμε και ευχόμαστε οι παρακάτω συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος να σας εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στα θετικά και ριζικά αποτελέσματα που δύνανται να έχουν και να τα προτείνετε κι εσείς με τη σειρά σας ένθερμα σε εκείνους.

1. Αναλογιστείτε

Είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα που κάθε ψυχολόγος θα σας παρότρυνε να κάνετε εάν τον επισκεπτόσασταν λέγοντάς του ότι αισθάνεστε μοναξιά. Και τι εννοούμε όταν λέμε να αναλογιστείτε; Εννοούμε να κάνετε έναν εσωτερικό διάλογο, ένα διάλογο με τον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε πώς θα ήσασταν, τι θα επιθυμούσατε να κάνετε, πού θα θέλατε να βρίσκεστε, με ποιους θα επιθυμούσατε να είσαστε μαζί εάν δεν νιώθατε μόνες και αποκομμένες από τον περίγυρό σας; Σκεφτείτε τα πρόσωπα που θα θέλατε να σας περιτριγύριζαν, τους στόχους που θα θέλατε να επιτυγχάνατε και τις ασχολίες που θα επιδιώκατε να κάνετε εάν δεν αισθανόσασταν μοναξιά. Έτσι, θα κατορθώσετε να θέσετε συγκεκριμένα και σαφή όρια του τι οραματίζεστε ως βασικούς σας σκοπούς και προσωπικές σας επιδιώξεις σε περίπτωση που δε θα είστε πλέον μόνες, όπως οι ίδιες νομίζετε. Μόνον τότε θα μπορέσετε να θέσετε τα θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα, για την αντιμετώπιση της μοναξιάς σας.

2. Δώστε αγάπη και φροντίστε τον εαυτό σας

Εξάλλου, εάν οι ίδιες δεν αγαπάτε και δε φροντίζετε τον εαυτό σας, πώς περιμένετε να το κάνουν οι άλλοι για εσάς; Προσπαθήστε να δίνετε μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερη στοργή, αμέριστη αγάπη και ατέρμονο ενδιαφέρον για τον εαυτό σας. Περιποιηθείτε τον και θα σας ανταμείψει! Προσέξτε τη διατροφή σας, προσπαθώντας να εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο πιο υγιεινές και σωστές επιλογές. Ενσωματώστε, παράλληλα, στη ζωή σας την άσκηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα από λίγη ώρα, την οποία εσείς κατά βούληση θα προσαρμόσετε. Προμηθευτείτε περιποιητικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα σας, όπως ενυδατική κρέμα, καθαριστικό προϊόν προσώπου, απολεπιστικό προϊόν προσώπου και σώματος και ένα αναζωογονητικό άρωμα, καλλυντικά προϊόντα που θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα με την εμφάνιση και κατά συνέπεια τον εαυτό σας γενικότερα, τα οποία βέβαια είναι απαραίτητα να υπάρχουν σε κάθε γυναικείο σπίτι.

3. Ξεκινήστε μία δραστηριότητα / εγγραφείτε σε κάποια ομάδα

Τόσες υπάρχουν! Οι αθλητικές δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν η κολύμβηση, το τρέξιμο, το γυμναστήριο ή ο χορός, ενδείκνυνται χωρίς κανένα δισταγμό για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Μπορείτε, ακόμα, να εγγραφείτε σε ομάδες καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων και ασχολιών, σε κοινωνικές οργανώσεις που παρέχουν φροντίδα προς το συνάνθρωπο, κάτι που θα σας κάνει σίγουρα να νιώσετε υπέροχα, ή σε κάποια πολιτιστική ή δημοτική ενέργεια.

4. Αρχίστε να κάνετε κοινωνικές επαφές και γνωριμίες

Εάν νιώθετε μοναξιά, τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό και συνάμα πιο εύκολο από το να αρχίσετε να λέτε «Καλημέρα!» και «Καλησπέρα!», σε πρωταρχικό επίπεδο, στο μανάβη, στον κρεοπώλη, τη γειτόνισσα, το γείτονα, τον περιπτερά και συλλήβδην στα άτομα με τα οποία συμβαίνει να έρχεσαι τακτικά σε επαφή. Μια κουβέντα εδώ, δυο κουβέντες εκεί, τρεις παρά πέρα, σιγά-σιγά κοινωνικοποιείστε, εξωτερικεύεστε και η μοναξιά που αισθανόσασταν υποχωρεί λίγο-λίγο, παραχωρώντας τη θέση της σε άλλα, θετικά (συν)αισθήματα, όπως η χαρά, η αισιοδοξία και το ενδιαφέρον για ζωή.
Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν να αναζητήσετε παλιούς καλούς φίλους και φίλες σας ή συγγενικά σας πρόσωπα με το οποία για κάποιο λόγο έτυχε να χαθείτε ή να απομακρυνθείτε. Είναι άτομα που κάποτε σαν νοιάζονταν και τους νοιαζόσασταν, που κάποτε ανταλλάσσατε κοινές κοινωνικές αναπαραστάσεις, απόψεις και ιδέες, ωστόσο η καθημερινή ρουτίνα, οι υποχρεώσεις του καθενός ή ακόμη και η απόσταση σας χώρισε.

5. Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο ζώο

Όποια από εσάς έχει ή είχε κάποια στιγμή της ζωής της ένα κατοικίδιο ζώο, σίγουρα μπορεί να καταλάβει τι εννοούμε. Μπορεί να σας εγγυηθεί, όπως πράττουμε κι εμείς εν προκειμένω, ότι το μεγάλωμα ενός κατοικίδιου ζώου σε βγάζει επί τόπου από τη μοναξιά, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα το φέρεις στο σπιτικό σου. Ο σκύλος, όπως λέγεται και όπως σαφώς ισχύει, είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι το έμψυχο αυτό ον που θα σου δώσει τη διπλάσια αγάπη από αυτή που θα του προσφέρεις εσύ, θα σε κάνει να ξεχνιέσαι από τη μοναξιά σου και τα όποια άλλα προβλήματά σου, ενώ, το σημαντικότερο από όλα, είναι ότι ποτέ μα ποτέ δε θα σε κρίνει ούτε για αυτό που είσαι ούτε για κάτι που κάνεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, βλέπετε γυναίκες που δεν παντρεύονται, που ζουν μόνες, που τα παιδιά τους έχουν φύγει και έχουν φτιάξει τις δικές τους οικογένειες, που έχουν χηρεύσει κ.ο.κ. να υιοθετούν ένα σκυλάκι ή κάποιο άλλο κατοικίδιο ζώο και να προσκολλώνται, δίνοντας τους απλόχερα αμέριστη και ανιδιοτελή αγάπη.

6. Μη διστάσετε να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη

Μπορεί πριν κάμποσα χρόνια το επάγγελμα της ψυχολογίας να θεωρείτο ως επάγγελμα-ταμπού από το ευρύ κοινό, κάτι που δυστυχώς ισχύει ακόμα στη χώρα μας, εντούτοις δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η θετική συμβολή που δύνανται μερικές μόνον επισκέψεις σε έναν ψυχολόγο να έχουν. Είναι άλλωστε η δουλειά τους, είναι επαΐοντες στον τομέα τους και φυσικά μπορούν να σας κάνουν μέσα σε λίγο ή περισσότερο χρονικό διάστημα να «τα ξαναβρείτε με τον εαυτό σας» και να μη νιώθετε πλέον μοναξιά. Μην κατακλύζεστε, λοιπόν, από στερεοτυπικές αντιλήψεις που δεν αρμόζουν να έχουν οι σύγχρονες γυναίκες και ζητήστε την αρωγή ενός ειδικού, όταν δείτε πως δεν μπορείτε μόνες σας να ξεπεράσετε τη μοναξιά.

Ακολουθήστε κατά γράμμα τις 5 παραπάνω συμβουλές για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και σας διαβεβαιώνουμε ότι δε θα νιώσετε ποτέ (ξανά), ιδίως για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνες.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα