Αρχική / Σχέσεις / Γυναικείος ανταγωνισμός – Είναι πιο έντονος;
γυναικείος ανταγωνισμός

Γυναικείος ανταγωνισμός – Είναι πιο έντονος;

Είμαστε οι γυναίκες πιο ανταγωνιστικές από τους άντρες; Μία θεωρία για την γυναικεία φύση που όλες μας έχουμε προσέξει είτε σε άλλες γυναίκες είτε στον ίδιο μας τον εαυτό, τονίζει τον έντονο ανταγωνισμό ο οποίος φαίνεται τελικά να είναι κομμάτι κάθε γυναίκας αλλά άλλοτε τον εξωτερικεύουμε και άλλοτε όχι. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες δεν μπορούμε εύκολα να αποδεχτούμε άλλες γυναίκες και αυτό φαίνεται έντονα στις φιλίες. Τι εννοούμε όταν λέμε «γυναικείος ανταγωνισμός» και που τον παρατηρούμε; Η κάθε μία από εμάς ακόμα και αν δεν μπορούμε να το παραδεχτούμε ανοιχτά, έχουμε ανταγωνιστεί άλλες γυναίκες και αυτό το παρατηρούμε γύρω μας ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Συνήθως ο γυναικείος ανταγωνισμός εστιάζει στην εξωτερική εμφάνιση και το στυλ, αλλά μπορούμε να παρατηρήσουμε μία ανταγωνιστική διάθεση ακόμα και στην συμπεριφορά, στον τρόπο ομιλίας και άλλα. Τι σχέση έχει ο γυναικείος ανταγωνισμός με την αυτοπεποίθηση και τελικά βοηθάει στην εξέλιξή ή δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα; Παρακάτω θα δούμε που παρατηρείται πιο έντονα ο γυναικείος ανταγωνισμός, πώς μπορεί επιδράσει θετικά αλλά και όσο εύκολα μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα! Κάντε μία ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας και αν καταλήξετε πως αρκετές φορές έχετε αισθανθεί πως ανταγωνίζεστε άλλες γυναίκες τότε το άρθρο θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο!

Γυναικείος ανταγωνισμός – Στην εξωτερική εμφάνιση

Πόσες φορές δεν έχετε πει στην διαδικασία να «θαυμάσετε» μία αντικειμενικά όμορφη γυναίκα αλλά κατά βάθος την παρατηρείτε ακόμα περισσότερο ώστε να ανακαλύψετε τυχόν ψεγάδια που θα αλλοίωναν λίγο την τέλεια εικόνα. Η όμορφη εξωτερική εμφάνιση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μία γυναίκα και συγκεκριμένα στην συναναστροφή της με άλλες γυναίκες. Λέγεται πως μία γυναίκα όσο όμορφη και αν είναι πάντα θα υπάρχει κάποια άλλη γυναίκα με την οποία θα νιώσει ανταγωνισμό. Αρχικά μπορεί να θεωρήσετε πως δεν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που ανταγωνίζονται αλλά ίσως στο παρελθόν να έχετε βρεθεί κι εσείς άθελά σας σε αυτήν την θέση. Επίσης πρέπει να τονίσουμε πως το παρατηρούμε γενικότερα σε νεαρή ηλικία ενώ με τα χρόνια μειώνεται αρκετά η έντασή του αν καταφέρει μία γυναίκα να νιώσει πληρότητα σε διάφορους τομείς της ζωής της.

Αν μπερδευτήκατε λίγο δείτε παρακάτω κάποιες σκέψεις που περνούν σε δευτερόλεπτα από το μυαλό μίας γυναίκας!

1)Γνωρίσατε έναν άντρα που σας αρέσει πολύ και αυτός θεωρείται πως έχει δείξει ένα σχετικό ενδιαφέρον αλλά δεν είστε σίγουρες. Θέλετε πολύ να βρεθείτε σε μία κοινή παρέα και το πιο ασφαλές είναι να έχετε μία φίλη σας μαζί. Τι συμβαίνει όμως μέσα σας όταν θεωρείται πως κατά γενική ομολογία η φίλη σας είναι αυτή που τραβάει τα βλέμματα επάνω της τόσο από την εμφάνιση όσο και από την συμπεριφορά της;

«Μήπως τελικά του αρέσει περισσότερο η φίλη μου;»

2)Βρίσκεστε σε έναν χώρο εργασίας και διεκδικείτε μία θέση μαζί με άλλες γυναίκες. Ακόμα και αν γνωρίζετε πως στις περισσότερες περιπτώσεις το βιογραφικό και οι γνώσεις πάνω σε ένα αντικείμενο είναι αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα ωστόσο ρίχνετε μια γρήγορη ματιά και στις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες. Ποια σκέψη περνάει γρήγορα από το μυαλό σας ειδικά αν έχετε να κάνετε με άντρες εργοδότες;

«Αυτή είναι πολύ όμορφη και μάλλον θα την προσέξουν περισσότερο!»

3)Ο σύντροφός σας πρόκειται να σας συστήσει μία παλιά του φίλη ή μία καινούρια συνεργάτιδά του. Ξαφνικά παρουσιάζεται μπροστά σας μία αντικειμενικά όμορφη γυναίκα. Δεν την γνωρίζετε καθόλου αλλά έχετε ακούσει πολύ καλά λόγια για την συμπεριφορά της. Τι θα περάσει αυτόματα από το μυαλό σας;

«Λες να είχε συμβεί κάτι μεταξύ τους;»

«Είναι πολύ όμορφη! Μήπως την βλέπει ερωτικά;»

Τα παραπάνω είναι κάποια παραδείγματα για τον ανταγωνισμό μεταξύ γυναικών και μάλιστα, τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να το παραδεχτούμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό. Η όμορφη εξωτερική εμφάνιση μίας γυναίκας προκαλεί ανταγωνιστική διάθεση σε κάποιες άλλες γυναίκες από την πρώτη στιγμή. Ίσως οι αντικειμενικά όμορφες γυναίκες να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη άλλων γυναικών.

Γυναικείος ανταγωνισμός – Συμπεριφορά

Εκτός από τον γυναικείο ανταγωνισμό ο οποίος είναι σχετικός με την εξωτερική εμφάνιση, δημιουργείται κάποιες φορές και ανταγωνισμός ως προς την συμπεριφορά. Κάποιες γυναίκες έχουν ένα δικό τους μοναδικό τρόπο να κερδίζουν τους πάντες με αυτό που λέμε, τσαχπινιά, μπρίο, θηλυκότητα, νάζι και άλλα! Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά συχνά υπερτερούν της τέλειας και αψεγάδιαστης εμφάνισης. Θα λέγαμε πως είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια που θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε. Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε μία γυναίκα που φαίνεται να έχει «άστρο»; Η έντονη προσωπικότητα μίας γυναίκας πολλές φορές είναι ικανή να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό ακόμα και από την εξωτερική εμφάνιση.

Γυναικείος ανταγωνισμός και αυτοπεποίθηση

Πολλοί θεωρούν πως όταν έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση γινόμαστε πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες γυναίκες. Αυτό σίγουρα έχει μία δόση αλήθειας αφού όταν μία γυναίκα δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό της συνηθίζει να βλέπει άλλες γυναίκες δίπλα της ως απειλή σε διάφορους τομείς της ζωής της, στην σχέση της, στην εργασία, ακόμα και στις φιλικές της σχέσεις. Η χαμηλή μας αυτοπεποίθηση μπορεί να μας δημιουργήσει κάποια προβλήματα στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Πάντα βρίσκουμε γύρω μας γυναίκες που θεωρούμε πολύ καλύτερες από εμάς κι έτσι η ανταγωνιστική μας διάθεση γίνεται πιο έντονη. Έτσι από την μία θα λέγαμε πως υπάρχουν οι γυναίκες που λόγω της χαμηλής τους αυτοπεποίθησης γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η θεωρία πως ο ανταγωνισμός μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και για πολλές γυναίκες είναι κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Δηλαδή, μπορεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας αλλά αν αισθανθούμε πως πέφτουμε στην σύγκριση με άλλε γυναίκες τότε χτυπάει ένα καμπανάκι το οποίο μας ξυπνάει και επιθυμούμε πλέον να αποδείξουμε τι αξίζουμε. Αυτό λειτουργεί σαν ένα παιχνίδι στο οποίο επιθυμούμε όλα αυτά τα θετικά που θεωρούμε πως έχουμε, να τα δούνε καθαρά και οι άλλοι!

Γυναικείος ανταγωνισμός – Πώς θα λειτουργήσει θετικά

Οτιδήποτε από τα παραπάνω και να συμβαίνει στην δική μας περίπτωση, κάθε γυναίκα πρέπει να αντιληφθεί την μοναδικότητά της και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ανταγωνιστική της διάθεση μόνο για να καλυτερέψει κάποια πραγματάκια στον εαυτό της!  Δυστυχώς ο ανταγωνισμός μίας γυναίκας μπορεί να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που αντί να βοηθήσει τον εαυτό της να εξελιχθεί, να προσπαθήσει να μειώσει την γυναίκα που βλέπει ως αντίπαλο. Σίγουρα όλες μας το έχουμε παρατηρήσει γύρω μας πως συμβαίνει έστω και μια φορά στη ζωή μας. Ας τα βρούμε, λοιπόν, με τον εαυτό μας και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο γι αυτόν. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ζηλεύουμε άλλες γυναίκες είτε για την εμφάνιση είτε για την συμπεριφορά τους. Μπορούμε να θαυμάσουμε και αυτό θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε κι εμείς παρατηρώντας σε εμάς τις ίδιες κάποιες λεπτομέρειες που θα μας έκαναν να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας. Έτσι ο γυναικείος ανταγωνισμός μας θα λειτουργήσει θετικά για να συνειδητοποιήσει κάθε μία από εμάς πως έχει να κάτι το ξεχωριστό να αναδείξει!

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...