Αρχική / Σχέσεις / Μήπως δεν προσέχεις τον εαυτό σου – Αιτίες – Αποτελέσματα
δεν προσέχεις τον εαυτό σου

Μήπως δεν προσέχεις τον εαυτό σου – Αιτίες – Αποτελέσματα

Πόσο ασχολείσαι με τον εαυτό σου; Μία σύγχρονη γυναίκα καλείται να «υποδυθεί» πολλούς ρόλους με επιτυχία ώστε να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα. Τις περισσότερες φορές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμελούμαι τον εαυτό σας και να τον βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να συμβεί και από κακή ψυχολογική κατάσταση. Έχει παρατηρηθεί πως χρειάζεται δύναμη και θέληση για να μπορέσει μία γυναίκα να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να αποφασίσει πως ο εαυτός της είναι πολύ σημαντικός. Συνήθως αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε όλα τα άλλα θεωρώντας τα πιο σημαντικά! Πώς, όμως, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όταν οι ίδιες δεν είμαστε καλά; Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν μία γυναίκα σε αυτήν την κατάσταση είναι η μητρότητα, μία μακροχρόνια σχέση, οικονομικά προβλήματα, το άγχος της καθημερινότητας, κατάθλιψη, κακή διαχείριση του χρόνου, χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Η αλήθεια είναι πως αν δεν ασχοληθούμε καθόλου με τον εαυτό μας, λόγω έλλειψης, δεν φαίνεται τελικά να κερδίζουμε κάτι! Δεν προσέχεις τον εαυτό σου γιατί δεν χρειάζεται, γιατί δεν προλαβαίνεις, γιατί ποτέ δεν του έδωσες σημασία, γιατί όλα γύρω σου είναι πιο σημαντικά από εσένα. Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αφού αισθάνεσαι παραμελημένη, δεν μπορείς να τα βρεις με «εσένα», δεν εκτιμάς αυτό που είσαι, φαίνεσαι συχνά νευρική και κάτι σε πνίγει. Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα μίας γυναίκας που έχει ξεχάσει τον ίδιο της τον εαυτό. Ας δούμε για ποιους λόγους, συνήθως, μία γυναίκα σταματάει να ασχολείται με τον εαυτό της, τι αποτελέσματα μπορεί να έχει κάτι τέτοιο και πως θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Δεν προσέχεις τον εαυτό σου – Αιτίες

1)Υποχρεώσεις

Πολλές υποχρεώσεις και δύσκολα μπορείς να τις βάλεις σε μία σειρά. Σου καταναλώνουν πολύ από τον χρόνο σου και το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη ξεκούραση. Ο ελεύθερος χρόνος για εσένα είναι μία ευκαιρία να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς. Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο; Οι γρήγοροι ρυθμοί που καλείσαι να ακολουθήσεις ίσως δεν σου επιτρέπουν να διαχειριστείς σωστά κάποια πράγματα. Ένας καλός ύπνος μπορεί να είναι σωτήριος αλλά όταν θα ξυπνήσεις ξεκούραστη θα συνειδητοποιήσεις πως τα περίεργα συναισθήματα παραμένουν. Αν κάποιος σε ρωτήσει γιατί δεν ασχολείσαι καθόλου με τον εαυτό σου, το πιο πιθανό είναι να του απαντήσεις πως δεν γίνεται με τόσες υποχρεώσεις.

Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται μία γυναίκα δεν είναι ατελείωτες ώρες σε έναν καθρέφτη για να πιστέψει πως έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με τον εαυτό της! Η προσεγμένη εμφάνιση σίγουρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι για μία γυναίκα που θέλει να αισθάνεται όμορφα, αλλά αυτό που μας λείπει πραγματικά όταν έχουμε αναλάβει πολλές υποχρεώσεις είναι ο δικός μας ελεύθερος χρόνος. Νιώθουμε την ανάγκη να περάσουμε λίγο ξένοιαστο χρόνο απολαμβάνοντας μία βόλτα, ένα χόμπι, συζήτηση με φίλες και τότε αισθανόμαστε πραγματικά ανανεωμένες.

2)Μητρότητα

Για κάποιες γυναίκες η μητρότητα είναι η πιο ευχάριστη κατάσταση που έχουν βιώσει αλλά και η πιο δύσκολη να διαχειριστούν. Η έλλειψη προσωπικού χρόνου και το άγχος που φέρνουν τα καινούρια δεδομένα μας κάνουν εύκολα να ξεχάσουμε πως για να αντεπεξέλθουμε πρέπει να είμαστε καλά. Μπορεί κάποιες γυναίκες να έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να απολαύσουν την μητρότητα, αλλά υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν την ευκαιρία, δεν έχουν βοήθεια με συνέπεια οι 24 ώρες να μοιάζουν πολύ λιγότερες! Φαίνεται αδύνατο σε αυτές τις γυναίκες να ξεκλέψουν λίγο χρόνο αφού σίγουρα το παιδί είναι αυτό που παίζει τον πρώτο ρόλο στη ζωή τους. Σίγουρα για κάθε μανούλα το παιδί θα πρέπει να είναι το Α και το Ω, αλλά οι ισορροπίες στη ζωή της είναι που θα την βοηθήσουν ώστε να νιώθει ολοκληρωμένη και να μπορεί να στέκεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

3)Προβλήματα καθημερινότητας

Δεν προσέχεις τον εαυτό σου γιατί τα προβλήματα της καθημερινότητας σε «πήραν από κάτω»! Θα λέγαμε πως είναι η πιο συνηθισμένη κατάσταση. Άγχος, τρέξιμο, πολλά προβλήματα τα οποία ζητούνε λύση και εσύ βρίσκεσαι στην μέση διαθέτοντας τον χρόνο σου με τέτοιο τρόπο ώστε να βρεις μία άκρη. Τα προβλήματα, όμως, φαίνεται να μην τελειώνουν κι εσύ να χάνεις τον εαυτό σου όλο και περισσότερο. Μπορεί η καθημερινότητα για πολλές γυναίκες να είναι λίγο πιο «σκληρή» αλλά όταν αφήσουμε τον εαυτό μας σε μία άκρη μπορεί να γίνει ακόμη σκληρότερη.

4)Έλλειψη χρόνου

Τις περισσότερες φορές όντως ο χρόνος μας πιέζει, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις γυναικών που ουσιαστικά δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους βάζοντας ένα πρόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρούνε λίγο χρόνο μέσα στην μέρα για τον εαυτό τους, ενώ στην πραγματικότητα διαθέτουν σε άλλα πράγματα περιττό χρόνο μη μπορώντας να τα βάλουν σε μία τάξη.

5)Μακροχρόνια σχέση

Ακόμη μία περίπτωση που μπορεί να σε φέρει στο σημείο να μην προσέχεις τον εαυτό σου, είναι η ρουτίνα και η συνήθεια σε μία μακροχρόνια σχέση. Ίσως να είναι και ο πιο διαδεδομένος λόγος. Οι γυναίκες χανόμαστε πολλές φορές στην σιγουριά μίας μακροχρόνιας σχέσης, αγνοώντας τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσουμε. Όταν προσέχουμε τον εαυτό μας εκπέμπουμε μία λάμψη η οποία γίνεται ορατή από τους γύρω μας και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Σκεφτείτε μία γυναίκα μέσα σε σχέση η οποία έχει μονίμως ένα άψογο σπίτι, ασχολείται καθημερινά και μόνο με τις ανάγκες του άντρα της αλλά έχει ξεχάσει τον εαυτό της. Μήπως σας είναι μία οικεία κατάσταση;

Δεν προσέχεις τον εαυτό σου – Αποτελέσματα

Δεν προσέχεις τον εαυτό σου; Για οποιονδήποτε λόγο και αν έχεις έρθει σε αυτήν την κατάσταση τα αποτελέσματα, σχεδόν πάντα είναι τα ίδια! Κακή διάθεση, καταθλιπτικές τάσεις, αδιαφορία για τις ανάγκες σου, αρνητικές σκέψεις., χαμηλή αυτοπεποίθηση, καθόλου αυτοεκτίμηση. Συνήθως οι γυναίκες που φτάνουν στο σημείο να μην προσέχουν καθόλου τον εαυτό τους, δεν πιστεύουν σε αυτόν και στις ικανότητές του. Θεωρούν πως τα πάντα γύρω τους είναι πιο σημαντικά από τις ίδιες. Από μόνη της μία τέτοια σκέψη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Σιγά σιγά γίνεται συνήθεια και μια αλλαγή φαντάζει αδύνατη.

Δεν προσέχεις τον εαυτό σου – Άλλαξε το!

Αν δεν προσέξουμε τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να προσέξουμε κανέναν άλλον! Θέλεις να προσφέρεις την βοήθεια σου, μπορείς να μοιραστείς σε κομμάτια για να το καταφέρεις, πιστεύεις πως σε έχουν ανάγκη, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν σου επιτρέπουν να σκεφτείς διαφορετικά. Θεωρείς πως αν διαθέσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, είναι πολυτέλεια! Έχεις σκεφτεί, όμως, ποτέ με αυτό πόσα περισσότερα μπορείς να καταφέρεις και να δημιουργήσεις; Όσο περίεργο και να σου ακούγεται, μία δοκιμή θα σε πείσει! Έχει αποδειχθεί πως οι γυναίκες που θα αφιερώσουν, έστω και λίγο από τον χρόνο τους, στον εαυτό τους είναι πιο ευδιάθετες και αποδοτικές.

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία του εαυτού μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν μπορούμε να περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς. Βάζουμε τον εαυτό μας στο σκαλοπάτι που του αξίζει και αφήνουμε τους άλλους να το δούνε. Λίγος χρόνος με μας θα σταθεί πολύτιμος για να αντεπεξέλθουμε σε μία αγχωτική καθημερινότητα και διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις καταστάσεις. Θα συνειδητοποιήσουμε πιο έχουμε πιο καθαρό μυαλό και θα μπορούμε να σταθούμε καλύτερα στο ύψος των περιστάσεων. Δεν προσέχεις τον εαυτό σου; Άλλαξέ το αν θέλεις βρεις τις ισορροπίες στη ζωή σου!

x

Check Also

βαριέμαι εύκολα

Βαριέμαι εύκολα – Τι μπορεί να συμβαίνει

Οτιδήποτε και αν ξεκινήσω το αφήνω στην μέση. Βαριέμαι εύκολα και συνειδητοποιώ ...

παράλληλη σχέση

Έχω παράλληλη σχέση – Είμαι μπερδεμένη

Έχω παράλληλη σχέση και νιώθω πως βρίσκομαι σε αδιέξοδο! Είναι από τις ...

το νόημα της ζωής

Το νόημα της ζωής: Τα 3 «Π» για να το βρούμε

Googlάροντας τη φράση «το νόημα της ζωής», μπορούμε να βρούνε υπερ-πληθώρα άρθρων ...