Πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι (Ψυχολογία)

Πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι, όταν η γνώμη «του κόσμου» είναι κάτι στο οποίο όλοι λίγο πολύ δίνουμε σημασία; Πώς να μη σε επηρεάζουν αρνητικά σχόλια, προτροπές ή απαγορεύσεις, κριτικές και κουτσομπολιά; Υπάρχει άραγε ασφαλής κι αποτελεσματικός τρόπος;

Διάβασε προσεκτικά το άρθρο μας, σε όλα τα σημεία του, καθώς αναπτύσσεται σταδιακά ένας συλλογισμός. Σού δείχνουμε μια τεχνική που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ σχετικά με το πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι.

Τσέκαρε και τα εξής άρθρα μας:

Η γνώμη των άλλων μας επηρεάζει όλους.

Έχουμε ακούσει άπειρες φορές ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα, να αλλάζουν τον εαυτό και τις απόψεις τους. Να τροποποιούν την εμφάνισή τους, να παρατούν τους στόχους τους. Κι όλα αυτά εξαιτίας του τι θα πουν οι άλλοι, τι γνώμη θα σχηματίσουν «οι άλλοι», τι προτιμούν οι άλλοι για αυτούς να κάνουν.

Σε αυτούς «τους άλλους» συμπεριλαμβάνουν συνήθως άτομα του άμεσου ή και του ευρύτερου οικογενειακού πλαισίου. Επίσης, φιλικά πρόσωπα και συνεργάτες, συμμαθητές, συμφοιτητές. Συμπεριλαμβάνουν, τέλος, τους γείτονες, τους περαστικούς, τους τυχαία παρευρισκόμενους στον ίδιο χώρο με τους ίδιους ανθρώπους.

Όλο αυτά τα πρόσωπα, λοιπόν, μπορούν εν δυνάμει και υπό διάφορες συνθήκες να τους επηρεάζουν, να μας επηρεάζουν. Όλοι και όλες επηρεαζόμαστε είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό από τη γνώμη που έχουν οι άλλοι. Τη γνώμη για το τι πρέπει ο σωστός άνθρωπος να κάνει, πώς πρέπει να ντύνεται, με τι πρέπει να ασχολείται. Τι γνώμη περί του πώς θέλουν εκείνοι να φερόμαστε, πώς θέλουν εκείνοι να περνάμε το χρόνο μας, πώς θέλουν εκείνοι να διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας.

Για παράδειγμα, η βαθιά επιθυμία της μητέρας να σπουδάσει το παιδί της σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας, την οδηγεί στο να το παρακινεί προς αυτή την κατεύθυνση λεκτικά και πρακτικά. Έτσι, το παιδί μπορεί να αφήσει παραπίσω την κλίση τους στις τέχνες προκειμένου να γίνει περισσότερο αρεστό με την επιθυμία της μητέρας.

Άλλο παράδειγμα: η μαζική υπερκατανάλωση σε προϊόντα τεχνολογίας, όπως είναι τα smartphones γνωστής εταιρίας. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί το επόμενο μοντέλο, που κοστίζει όσο ένας καλός ελληνικός μισθός. Κι όμως, κάνουμε οικονομίες ή περιορίζουμε άλλα μας έξοδα για να το αποκτήσουμε. Και στη συνέχεια να το μοστράρουμε με υπερηφάνεια στο μετρό, στην καφετέρια, στο δρόμο.

Γίνεται να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου ασκείται μια καθολική επίδραση των ανθρώπων προς τους άλλους ανθρώπους, μπορείς εσύ να ψάχνεις τρόπους για το πώς να μην σε επηρεάζουν; Μπορεί άραγε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό; Η απάντησή μας, αντλημένη από το χώρο της Ψυχολογίας γενικά, είναι ΝΑΙ. Ναι, γίνεται· ναι, ναι μπορείς. Εμείς θα σου μάθουμε την τεχνική, αυτό που είναι απαραίτητο να εφαρμόζεις στην καθημερινότητά σου. Εσύ δεν έχεις παρά να το διαβάσεις καλά, να το εμπεδώσεις, και να το κάνεις πράξη κάθε μέρα.

Είναι εφικτό να μην σε επηρεάζει η γνώμη των παππούδων, των γονιών, των αδελφιών, των παιδιών, των τριτοτέταρτων ξαδερφιών σου. Είναι εφικτό να μη σου αλλάζουν τις προτιμήσεις και τον τρόπο που κάθεσαι οι άγνωστοι που τυχαία συναντάς στα διάφορα περιβάλλοντα. Είναι εφικτό να στηρίζεις μέχρι τέλους την προσωπικότητά σου, τα ενδιαφέροντά σου, τα θέλω σου έναντι σε κάθε άλλη άποψη, προτροπή ή αποτροπή από οποιονδήποτε άλλον.

Πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι – Τα δεδομένα

Υπάρχουν ορισμένα σημεία από τα οποία χρειάζεται να ξεκινήσεις να αλλάζεις τη σκέψη σου. Ορισμένα πραγματάκια που θέλουμε να λάβεις ως δεδομένα, εφόσον συμφωνείς μαζί τους/μας. Και με αυτά ως αφετηρία μπορείς να τροποποιήσεις τον τρόπο που εκλαμβάνεις την γνώμη τρίτων και να μάθεις πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι. Τα δεδομένα αυτά είναι τα ακολούθως αναφερόμενα:

1ον: Η γνώμη είναι μια υποκειμενική αναπαράσταση της πραγματικότητας

Η γνώμη που έχεις για ένα ζήτημα, π.χ. πολιτικής φύσεως, είναι μια προσωπική σου αναπαράσταση για την πραγματικότητα. Βάσει των εμπειριών και των γνώσεών σου έχεις σχηματίσει την τάδε γνώμη, θεωρώντας τη φυσικά πραγματική.

Αντίστοιχα, η γνώμη που έχει μια καθηγήτρια για την κόρη της σχετικά με το μέλλον της δεύτερης μπορεί να είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να σπουδάσει, να μορφωθεί και να βρει έτσι μια μόνιμη εργασιακή θέση. Η γνώμη της γυναίκας αυτής συνιστά αποκλειστικά και μόνο την υποκειμενική της αναπαράσταση για την εκπαιδευτική κι επαγγελματική πραγματικότητα γύρω από το παιδί της. Κατά την ίδια, είναι σωστή, είναι αντικειμενική, είναι πραγματική. Αν ρωτήσεις, όμως, τους γονείς άλλων συνομηλίκων του κοριτσιού σίγουρα θα ακούσεις ποικιλία απόψεων. Άρα, από την πλευρά τους, όλοι τους θεωρούν τη δική τους άποψη σωστή, κατάλληλη, εφαρμόσιμη, πραγματική.

2ον: Ο καθένας βλέπει το περιβάλλον του μέσα από τα φίλτρα του

Η προσωπικότητα, οι εμπειρίες, τυχαία συμβάντα, παρελθούσες επιλογές, ποικίλες διαπροσωπικές σχέσεις μας, διαμορφώνουν το συνολικό τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Σχηματίζουν σιγά – σιγά πολλές επιμέρους απόψεις μας σχετικά με τη θέαση του κόσμου. Ο καθένας έχει δικές του εμπειρίες, διαφορετικές σχέσεις με τους άλλους κ.ο.κ.

Μέσα από όλα αυτά, εμφανίζονται φίλτρα. Φίλτρα μέσα από τα οποία εσύ βλέπεις με τον τάδε τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ ο γείτονάς σου το βλέπει αλλιώς. Φίλτρα μέσα από τα οποία ο πατέρας σου βλέπει με τον τάδε τρόπο το τι είναι σωστό να κάνεις για το μέλλον σου, ενώ εσύ το βλέπεις με τον άλλον τρόπο.

3ον: Κάθε γνώμη συνιστά μια στρεβλωμένη αντανάκλαση της πραγματικότητας

Η γνώμη για ένα θέμα είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας μέσα από τα ατομικά φίλτρα έκαστου. Τα οποία φίλτρα, όπως είπαμε, σχηματίζονται από τις εμπειρίες που ο καθένας έχει κ.λπ. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια στρεβλή, μια παραμορφωμένη αναπαράσταση της πραγματικότητας. Όλοι έχουμε αλλοιωμένες, στρεβλωμένες αντανακλάσεις της πραγματικότητας, αν το σκεφτείς.

Παράδειγμα:

Όταν κάποιος σου πει «Η δουλειά σου είναι χάλια. Απορώ πώς μπορείς και την κάνεις.», τι είναι αυτό; Είναι μια εσωτερική αναπαράσταση που εκείνος έχει σχετικά με το πώς είναι η πραγματικότητα. Μπορεί για εκείνον μια εργασία που σε θέλει στο πόδι 6 φορές την εβδομάδα για 3 ευρώ την ώρα να είναι «χάλια», όπως λέει.

Δεν διαφωνούμε ότι σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, τα δικά τους φίλτρα, τη δική του γνώμη αυτό ισχύει. Πού ισχύει, όμως, και για ποιον; Ισχύει αποκλειστικά και μόνο ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Η δική του παραμορφωμένη αντίληψη της επαγγελματικής πραγματικότητας είναι η συγκεκριμένη. Η δική σου, ωστόσο, αφού για κάποιους λόγους επιλέγεις τη συγκεκριμένη δουλειά, είναι άλλη. Για εσένα, επομένως, ισχύει η δική σου γνώμη, η δική σου αντανάκλαση για το πώς έχουν τα πράγματα.

Φαντάσου, λοιπόν, πόσο άστοχο, πόσο μη λογικό είναι το να έρθει κάποιος να σου πει ότι «Είσαι τέτοιος.», «Είσαι έτσι, είσαι αλλιώς», «Δεν κάνεις το τάδε σωστά.» κ.λπ.

Πρέπει, επομένως, να μην ακούμε τη γνώμη κανενός;

Η απάντησή μας και η απάντηση που συνεπάγεται η συγκεκριμένη τεχνική για το πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι ΔΕΝ προτρέπει να γίνουμε ατομικιστές, εγωκεντρικοί, «υπεράνω». Αντιθέτως, λέει ότι δεν είναι λογικό (βάσει του συλλογισμού που αναλύσαμε) να ακούμε τη γνώμη οποιοδήποτε για ο,τιδήποτε δικό μας.

Ποιανού τη γνώμη να ακούμε; – Η στρατηγική για το πώς να μην σε επηρεάζουν οι άλλοι

Να ακούμε, να ακούς τη γνώμη ενός ειδικού στο θέμα που σε ενδιαφέρει. Ή ενός ατόμου που έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο με το ζήτημα που σε αφορά.

Αν θέλεις, λόγου χάριν, να χάσεις κιλά. ΔΕ θα ακούσεις τη γνώμη της κολλητής, τη γνώμη μιας celebrity για τη δίαιτά της. Θα ακούσεις έναν διατροφολόγο ή έναν σύμβουλο διατροφής. Ή θα ακούσεις τη γνώμη που μέσα από την προσωπική του εμπειρία έχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχασε πολλά κιλά. Αυτών τη γνώμη χρειάζεσαι για να δεις πώς να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου ώστε να χάσεις το βάρος που επιθυμείς.

Από αυτά τα άτομα μπορείς ή χρειάζεται πολλές φορές να ζητήσεις εσύ τη γνώμη τους. Τη ζητάς, τους ακούς προσεκτικά, ζυγίζεις αυτό που έχουν να σε συμβουλεύσουν και το φέρνεις σε εφαρμογή.

Οποιοσδήποτε άλλος προσπαθήσει να σε πείσει σύμφωνα με την άποψή του, πολύ απλά ΔΕΝ της δίνεις σημασία. Γιατί είναι η εσωτερική στρεβλωμένη αναπαράσταση για την πραγματικότητα που εκείνος έχει σχηματίσει μέσα από τα φίλτρα του. Οποιαδήποτε γνώμη δε σε βοηθάει να φτάσεις στο στόχο σου, πρέπει αυτομάτως να ορθώνει τις παρωπίδες σου. Οποιαδήποτε γνώμη από δεξιά κι αριστερά, πολύ απλά θα παρεμποδίζεται από αυτές, ενώ εσύ θα παραμένεις προσηλωμένος/-η στο στόχο σου.

Δε ζουν οι άλλοι τη ζωή σου.

Δεν ζουν οι άλλοι τη δική σου ζωή. Εσύ τη ζεις. Οπότε κι εσύ τη διαμορφώνεις όπως σου αρέσει, όπως κρίνεις πιο κατάλληλα, όπως θέλεις. Κανείς άλλος δεν μπορεί να δει εσένα όπως εσύ βλέπεις τον εαυτό σου. Ο καθένας βλέπει τον άλλον μέσα από το φίλτρο των δικών του εμπειριών. Ως εκ τούτου, η γνώμη που έχουν για οποιοδήποτε δικό σου θέμα δεν μπορεί εύκολα να συνάδει ακριβώς με τη γνώμη που εσύ έχεις για το ίδιο προσωπικό σου ζήτημα. Ακούγοντας τη γνώμη τους, απλώς δεν ακούς εσένα, δεν ακούς τα «πιστεύω», δεν ακούς τα «θέλω» σου. Και, τελικά, τίνος τη ζωή ζεις; Τη ζωή που προσπαθούν να σου διαμορφώσουν με τις κριτικές, τις απόψεις, τις επιθυμίες τους οι άλλοι. Όλοι αυτοί οι άλλοι που προαναφέραμε…

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα