Αρχική / Σχέσεις / Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά
τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά

Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά

Σίγουρα την περασμένη χρονιά έκανες κάποια λάθη, τα οποία πιθανώς και να μετάνιωσες. Στο συγκεκριμένο άρθρο, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα πράγματα που έκανες το περασμένο έτος και θα σου πούμε ακριβώς τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά που μόλις μπήκε. Αυτό που θέλουμε εξ αρχής να τονίσουμε και να σού καταστήσουμε σαφές μέσα στο μυαλουδάκι σου είναι το εξής: μπορεί να έκανες λάθη την προηγούμενη χρονιά (ανθρώπινο είναι…), να θυμάσαι όμως ότι μέσα από αυτά μαθαίνεις κι εσύ και όλοι μας. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε τα λάθη μας· είμαστε το αποτέλεσμα εκείνο που πηγάζει μέσα από τα λάθη που κάναμε. Κι αυτό είναι άκρως θετικό…!

Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά, ωστόσο; Ποιες εσφαλμένες πράξεις, ενέργειες και συμπεριφορές σου δε θα ήταν καλό να εμφανίσεις και πάλι φέτος; Πώς θα μπορέσεις να κάνεις τη φετινή χρονιά να γίνει καλύτερη από την προηγηθείσα ή – γιατί όχι; – και η καλύτερη της ζωής σου; Διάβασε παρακάτω και ακολούθησε ό,τι θεωρείς χρήσιμο και αναγκαίο για εσένα.

Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά

Να χαρίζεις την καρδιά σου σε άτομα που δεν την αξίζουν.
Συμφωνούμε ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιος αξίζει και ποιος όχι την καρδιά και την αγάπη σου. Ακόμη κι ένας σύντροφος με τον οποίο είσαι αρκετό καιρό μαζί μπορεί κάποια στιγμή να αποδειχθεί ότι δεν άξιζε να σε έχει ολοκληρωτικά. Στην περίπτωση που το περασμένο έτος πληγώθηκες από κάποιον για τον οποίο διαπίστωσες ότι τελικά δεν άξιζε τον κόπο να είναι μαζί σου, δε χρειάζεται ούτε να κλαις ούτε να στενοχωριέσαι ούτε να κλείνεσαι στον εαυτό σου ούτε να μετανιώνεις για τη σχέση σας. Θυμήσου αυτό που σου επισημάναμε στον πρόλογο: τα λάθη είναι για να γίνονται, πρέπει να τα κάνουμε για να μαθαίνουμε. Έτσι, ένας «λάθος» σύντροφος δεν είναι παρά μια ευκαιρία για έναν καινούριο, «σωστό» σύντροφο, ο οποίος θα σου προσφέρει ό,τι έχει και δεν έχει, θα σε αγαπήσει ειλικρινά και θα σου συμπεριφερθεί πολύ καλύτερα από τον πρώην. Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ είναι να είσαι υπομονετική μέχρι να έρθει στο δρόμο σου ο πρίγκιπας αυτός, να είσαι επιφυλακτική προκειμένου να μην πέσεις πάλι στον πρώτο τυχόντα και να μη δίνεσαι γρήγορα και εύκολα. Άφησε το καινούριο ταίρι σου να κατακτήσει σιγά – σιγά την καρδιά σου!

Να μετανιώνεις για εσφαλμένες αποφάσεις σου.
Οι αποφάσεις που έλαβες μέσα στην περασμένη χρονιά και που απεδείχθησαν λανθασμένες, οι επιλογές που έκανες μέσα στο περασμένο έτος και που απεδείχθησαν επίσης εσφαλμένες δεν αποτελούν και δεν πρέπει να αποτελούν για εσένα πράγματα για τα οποία μετανιώνεις. Όπως προλογίσαμε, κάθε «κακή» απόφαση, κάθε λαθεμένη επιλογή που πραγματοποίησες μέσα στη χρονιά που παρήλθε συνιστά ένα κομμάτι του εαυτού σου, από το οποίο μαθαίνεις, διδάσκεσαι, σωφρονίζεσαι. Ούσα συμφιλιωμένη, συνεπώς, με τέτοιου είδους αποφάσεις και επιλογές σου, θα μπορέσεις να υποδεχτείς την καινούρια χρονιά με… τους καλύτερους οιωνούς! Μη μετανιώσεις για τίποτε που έκανες λάθος πέρυσι· επίτρεψε στη νέα χρονιά να σού φέρει ό,τι καλύτερο έχει.

Να φοβάσαι το ρίσκο.
Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά; Το να αποφεύγεις το ρίσκο. Η απουσία ρίσκου από τη ζωή μας ισοδυναμεί κατ’ ουσίαν με ένα είδος αργού θανάτου. Η ζωή είναι σύντομη, επομένως γιατί να μη τη γεμίζουμε συνεχώς με καινούριες εμπειρίες, με καινούρια πράγματα, σχέσεις και δραστηριότητες, που θα την κάνουν αυτομάτως πιο όμορφη, πιο «ζωντανή», πιο πλήρη και πιο ευχάριστη;! Εάν το περασμένο χρόνο δίσταζες πολλές φορές να ρισκάρεις σε διάφορες φάσεις (για παράδειγμα στην κάλυψη μίας συγκεκριμένης επαγγελματικής θέσης, στη σύναψη ενός ερωτικού δεσμού, στην εκπλήρωση ενός ταξιδιού ή κάποιας άλλης δραστηριότητας που πάντα ονειρευόσουν κ.λπ.), τότε ο φετινός θέλουμε να αποτελέσει για εσένα την αφετηρία για την πραγμάτωση καθετί για το οποίο φοβόσουν να ρισκάρεις!

Να αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν συναισθηματικά.
Μπορεί πέρυσι να επέτρεψες σε ένα σύντροφο, σε μία φίλη ή ακόμη και σε κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο να σε χειριστεί ή και να σε εκμεταλλευτεί συναισθηματικά. Φέτος, εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να το δεχτεί από κανέναν. Μπορεί, επίσης, πέρυσι να χαμογελούσες (και να γελούσες) χάρη σε κάποιον άλλον (θα πούμε πάλι σύντροφο, φίλη ή συγγενή). Φέτος, όμως, οφείλεις να χαμογελάς (και να γελάς) επειδή έτσι νιώθεις η ίδια, κι όχι στηριζόμενη συναισθηματικά σε ένα άλλο πρόσωπο. Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά, λοιπόν; Τη συναισθηματική εξάρτησή σου από οποιονδήποτε άλλο πέραν του εαυτού σου. Άλλωστε, να έχεις κατά νου, ότι αυτός με τον οποίο θα είσαι μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου είσαι ΕΣΥ. Όλοι άλλοι σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Άρα, μάντεψε με ποιον πρέπει να τα έχεις καλά, ποιον πρέπει να αγαπάς πάντοτε και από ποιον πρέπει να αντλείς καθημερινά χαρά… Από εσένα!

Να απελπίζεσαι.
Η οικονομική κρίση με τις ευρύτερες επιπτώσεις της (οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές) και το κλίμα που επικρατεί συλλήβδην στη χώρα μας είναι λογικό να σε επηρέασε έντονα την περασμένη χρονιά, οδηγώντας σε πολλάκις στο να απελπίζεσαι. ΟΧΙ, αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί τη νέα χρόνια αν θέλεις το 2017 να είναι η καλύτερη χρονιά της ζωής σου. Να προσπαθείς να γεμίζεις το μυαλό σου με θετικές σκέψεις, ακόμα κι όταν  τα πράγματα κι οι καταστάσεις είναι δυσχερείς και θεωρείς ότι δε σε αφήνουν να σκέπτεσαι θετικά. Να μην το βάζεις κάτω για κανένα λόγο, αλλά να σηκώνεις ανάστημα σε καθετί που απειλεί την ψυχική υγεία σου.

Να είσαι ανταγωνιστική.
Μην εκπλήττεσαι καθόλου! Το τελευταίο στοιχείο που έχουμε να προσθέσουμε για να συμπληρώσουμε τη λίστα «Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά» είναι το να είσαι (και) φέτος ανταγωνιστική με τον περίγυρό σου, πόσο μάλλον με άτομα που λίγο ή πολύ γνωρίζεις. Ασφαλώς και πρέπει να αισθάνεσαι περήφανη για κάθε στόχο σου που επιτυγχάνεις, για κάθε επιτυχία που έχεις στη ζωή σου, για καθετί καλό που η ίδια καταφέρνεις. Δε χρειάζεται, ωστόσο, να το επιδεικνύεις σε τρίτα πρόσωπα, σε πρόσωπα πέραν των αγαπημένων σου. Διότι «ο κόσμος δε χρωστάει να πει καλό». Αντιθέτως, ψάχνει εναγωνίως το τρωτό σημείο σου, το ψεγάδι σου, το λάθος που θα κάνεις για να στο «χτυπήσει» και να σε «ρίξει». Για το λόγο αυτό, να αισθάνεσαι μέσα σου υπερήφανη για κάθε επιτυχία και κάθε επίτευγμά σου, να το μοιράζεσαι με τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς σου και να αφήσεις έξω από αυτά τα πλαίσια τους δεύτερους, τρίτους, τέταρτους…

Τι δεν πρέπει να επαναλάβεις τη νέα χρονιά, επομένως;;;

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...