Άγχος ανύπαντρης γυναίκας – Τρόπος αντιμετώπισης

Γιατί οι γυναίκες έπειτα από κάποια ηλικία αγχωνόμαστε ιδιαίτερα με την προσωπική μας ζωή; Γάμος, παιδιά, οικογένεια φαίνεται πως παίρνουμε πιο σοβαρά οι γυναίκες όταν περάσουμε την ηλικία των 30. Τι αλλάζει και ξαφνικά το άγχος ανύπαντρης γυναίκας κυριαρχεί; Κάποιοι θα έλεγαν πως έχει να κάνει με την νοοτροπία, άλλοι με το βιολογικό ρολόι και άλλοι απλά με την κρίση ηλικίας και την συντροφικότητα. Η αλήθεια είναι πως το άγχος ανύπαντρης γυναίκας όταν μας κυριεύσει τότε θα διαπιστώσουμε πως περιέχει λίγο απ’ όλα. Έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τον γάμο με την ασφάλεια που μας δημιουργεί η «νομιμοποίηση» της σχέσης με τον άνθρωπο που αγαπάμε. Επίσης ένα παιδί είναι η συνέχεια αυτής της κατάστασης και όλο αυτό είναι η δημιουργία της δικής μας η οικογένειας η οποία θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πλήρεις.

Παρατηρούμε πως το άγχος ανύπαντρης γυναίκας δημιουργείται συνήθως από τα 30 έως τα 35 και δεν έχει να κάνει με το πόσο μία γυναίκα στηρίζεται γερά στα πόδια της. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η θεωρία πως μία γυναίκα σκέφτεται τον γάμο όταν θέλει να νιώσει ασφάλεια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Τι σχέση έχει όμως με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα; Παρακάτω θα δούμε από πού πηγάζει αυτό το άγχος, γιατί δημιουργείται σε συγκεκριμένη ηλικία και πώς θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.

Άγχος ανύπαντρης γυναίκας – Από πού πηγάζει;

Το άγχος ανύπαντρης γυναίκας συνήθως πηγάζει από τον τρόπο που μεγαλώνουμε. Η γραμμή που παίρνουμε από τον περίγυρό μας παίζει σημαντικό ρόλο. Από μικρές ακούμε τους λόγους που ένας γάμος είναι απαραίτητος κι έτσι σχηματίζουμε στην πορεία την άποψή μας. Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε πως ο γάμος είναι η φυσιολογική εξέλιξη μίας σχέσης και στην συνέχεια ολοκληρώνεται με την ύπαρξη των παιδιών. Η ανεξαρτητοποίηση των γυναικών άρχισε να δημιουργεί κάποιες εναλλακτικές θεωρίες οι οποίες αλλάζουν λίγο τα δεδομένα. Όπως φαίνεται, όμως, η ηλικία και η ωριμότητα που αποκτούμε με τα χρόνια πολλές από εμάς μας επαναφέρουν στην αρχική άποψη. Τότε αισθανόμαστε το άγχος ανύπαντρης γυναίκας ακόμα και αν γνωρίζουμε πολύ καλά πως είμαστε αρκετά ανεξάρτητες και δυναμικές. Απλά ο γάμος και η οικογένεια γενικότερα, σε αυτήν την περίπτωση, είναι κάπως διαφορετικά πλασμένα στο μυαλό μας.

Άγχος ανύπαντρης γυναίκας – Γιατί δημιουργείται μετά τα 30;

Γιατί το άγχος ανύπαντρης γυναίκας γίνεται πιο έντονο μετά τα 30; Σε νεότερη ηλικία μία γυναίκα ασχολείται περισσότερο με τον εργασιακό τομέα στην προσπάθειά της να ανεξαρτητοποιηθεί. Είτε, όμως, έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που επιθυμεί μέχρι τα 30 είτε όχι, δημιουργούνται κάποια άλλα συναισθήματα τα οποία προσπαθούν να ελέγξουν τις, μέχρι τότε, προτεραιότητές μας. Τι είναι αυτό που αλλάζει μέσα μας; Παίρνουμε πιο σοβαρά την προσωπική μας ζωή ή παρατηρούμε πως τα χρόνια τελικά περνούν πολύ γρήγορα; Μάλλον και τα δυο!

Το άγχος ανύπαντρης γυναίκας φαίνεται πως δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τον γάμο αλλά, γενικότερα, με την δημιουργία της οικογένειας. Σε κάποια ηλικία νιώθουμε την ανάγκη να «επισημοποιήσουμε» την συνύπαρξη με τον άνθρωπο που αγαπάμε και να αισθανθούμε, την δεδομένη στιγμή, συναισθηματική ασφάλεια. Γνωρίζουμε, όμως, πως τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο! Ακόμα πιο έντονο φαίνεται να είναι το άγχος σε μία γυναίκα που στην συγκεκριμένη ηλικία δεν διατηρεί κάποια σχέση. Ξέρουμε πως όλα χρειάζονται τον χρόνο τους και αυτό ίσως είναι κάτι που μας αγχώνει περισσότερο.

Μήπως τελικά το «βιολογικό μας ρολόι» είναι αυτό που μας ξυπνάει; Η ανάγκη ενός παιδιού μπορεί να δημιουργήσει άγχος σε κάποια ηλικία. Υπάρχει η άποψη πως μία γυναίκα μετά την ηλικία των 35 είναι πιο δύσκολο να συλλάβει. Έτσι θεωρούμε πως μετά τα 30 πρέπει να γίνουν όλα πιο γρήγορα. Το άγχος που μας δημιουργείται ουσιαστικά είναι λόγω της πίεσης χρόνου. Υπάρχει όμως και η άποψη πως μία γυναίκα μετά από την ηλικία των 30 θεωρεί πιο ώριμο τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Οπότε είναι η φύση μας αυτή που μας προκαλεί να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι τώρα και είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό μας. Δηλαδή, ξεκινάμε να αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας και να νιώσουμε ολοκληρωμένες.

Άγχος ανύπαντρης γυναίκας – Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Σας έχει κυριεύσει το άγχος ανύπαντρης γυναίκας και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε; Σε όλους τους τομείς της ζωής μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος. Σκεφτείτε πως για να μην έχετε οδηγηθεί μέχρι τώρα στον γάμο υπάρχει κάποιος λόγος. Σίγουρα αυτό που θέλετε δεν είναι απλά να παντρευτείτε αλλά να έχετε δίπλα σας τον άνθρωπο που πραγματικά αγαπάτε κι επιθυμείτε να ζήσετε τη ζωή σας μαζί του. Αν, λοιπόν, δεν έχετε βρει αυτόν τον άνθρωπο τότε κάνατε πολύ καλά που έχετε παραμείνει ανύπαντρη. Ο γάμος, μπορούμε να πούμε, πως δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία που θα πρέπει να γίνεται. Μπορεί να μην έχετε παντρευτεί ακόμη αλλά σκεφτείτε πως είναι πολύ σωστό να δίνουμε σημασία στις δικές μας προτεραιότητες και στις δικές μας ανάγκες. Θα προχωρήσετε παρακάτω όταν εσείς αισθανθείτε έτοιμη! Μετά τα 30 οι γυναίκες ακούμε συνήθως πως «πότε θα παντρευτείς ή πότε θα κάνεις παιδί» και αυτό είναι που μας δημιουργεί πραγματικά άγχος.

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που φροντίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια χωρίς στη πραγματικότητα να το θέλουν οι ίδιες με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τις ίδιες όσο και για την οικογένεια που δημιούργησαν. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε όμορφα. Αν καταλήξετε πως αυτό που έχετε ανάγκη είναι η οικογένεια, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε και να κάνετε σπασμωδικές κινήσεις. Λέγεται πως κάποια πράγματα στη ζωή μας γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο για συγκεκριμένο λόγο. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ηρεμήσετε και να δείτε την θετική πλευρά των πραγμάτων. Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια δεδομένα σας και να τα βρείτε με τον εαυτό σας. Όσο αγχώνεστε τόσο πιο δύσκολα θα βρείτε την λύση! Έτσι πρώτα πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες μας και να μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όταν ξέρουμε τι θέλουμε και το υποστηρίζουμε τότε μόνο κάνουμε και τους γύρω μας να το αντιληφθούν. Σκεφτείτε πως δεν σας άγχωνε αυτή η κατάσταση μέχρι τώρα γιατί δεν ήσασταν έτοιμες να την δεχτείτε και να την διαχειριστείτε σωστά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα