Αρχική / Σώμα / Laser αποτρίχωση – Κόστος, Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα
laser αποτρίχωση

Laser αποτρίχωση – Κόστος, Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα

Είναι αλήθεια ότι η laser αποτρίχωση προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα; Μήπως ενέχει σοβαρούς κινδύνους που πρέπει μια γυναίκα (κι ένας άνδρας) να λαμβάνει υπ’ όψιν της προτού προβεί σε κάποια συνεδρία για laser αποτρίχωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή/ και του προσώπου της; Τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρίχωσης και πόσο ενδέχεται να σου κοστίσει; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία που συμπορεύονται με τη laser αποτρίχωση;

Αυτά και αρκετά άλλα ερωτήματα το γυναικείο διαδικτυακό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα θα επιχειρήσει σύντομα να σου απαντήσει έτσι ώστε να σου λύσει ορισμένες απορίες σχετικά με τη laser αποτρίχωση που ενδεχομένως να σκέπτεσαι να κάνεις. Ας μη χρονοτριβούμε κι ας περάσουμε κατευθείαν στο… ζουμί!

Τι είναι η laser αποτρίχωση;

Η laser αποτρίχωση – που έγινε εμπορικά διαθέσιμη περί το 1990 – είναι μία μέθοδος μόνιμης αποτρίχωσης, οριστικής απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, μιας και επιτυγχάνει τη μόνιμη καταστροφή της τρίχας τόσο στις διάφορες περιοχές του σώματος όσο και στο πρόσωπο. Αυτό που κάνει είναι να παράγει φως που απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα να εστιάζεται επιλεκτικά η ενέργεια στο θύλακα της τρίχας κι έτσι η τελευταία να καταστρέφεται.

Πού μπορείς να κάνεις laser αποτρίχωση;

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και του προσώπου, με εξαίρεση την ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Επίσης, απαγορεύεται η χρησιμοποίησή της πάνω σε ελιές ή σπίλους. Ενδείκνυται και για γυναίκες και για άνδρες που επιθυμούν να απαλλαγούν μια και καλή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που εμφανίζεται σε κάποιο τμήμα του σώματος ή του προσώπου τους.

Είναι αποτελεσματική αποτριχωτική μέθοδος για κάθε τύπο τρίχας;

Η laser αποτρίχωση είναι αποτελεσματική για κάθε τύπο τρίχας, εκτός από τις άσπρες ή ανοιχτές ξανθές τρίχες. Κι αυτό, διότι οι τελευταίες στερούνται μελανίνης κι επομένως η εν λόγω μέθοδος δεν μπορεί να λειτουργήσει επιφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διότι, όπως προαναφέραμε, η δράση των μηχανημάτων φωτός στηρίζεται στην αποστολή ενέργειας προς το θύλακα της τρίχας, μια «αποστολή» που δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρχει η χρωστική της τρίχας, δηλαδή η μελανίνη.

Προκαλεί πόνο;

Δε θα σου πούμε ότι η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη ούτε ότι γίνεται τελείως ανεπαίσθητα. Εντούτοις, ο πόνος που προκαλεί είναι ο ελάχιστος δυνατός, καθιστώντας πολύ δύσκολο σε κάποια γυναίκα (πόσο μάλλον σε κάποιον άνδρα) να πει ότι πόνεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Το αίσθημα του πόνου από τη laser αποτρίχωση έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στα σύγχρονα μηχανήματα, τα μηχανήματα νέας γενιάς, που διαθέτουν μηχανισμούς ψύξης της επιδερμίδας τελευταίας τεχνολογίας.

Πόσες φορές χρειάζεται να πας;

Ο αριθμός των συνεδριών για την αποτρίχωση κάποιου σημείου του προσώπου ή του σώματος εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες: το μέγεθος της περιοχής, το φύλο του ατόμου, την πυκνότητα της τριχοφυΐας και την ορμονική κατάσταση του ατόμου που ακολουθεί τη συγκεκριμένη αποτριχωτική μέθοδο. Έτσι, θα ήταν σφάλμα από πλευράς μας να σου πούμε ότι θα χρειαστούν 3 συνεδρίες, κι όταν οδηγηθείς σε κάποιο ινστιτούτο για laser αποτρίχωση να διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι τις διπλάσιες συνεδρίες για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως επίσης και το αντίθετο. Πάντως, οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι κατά μέσο όρο είθισται να απαιτούνται 6 συνεδρίες, ενώ σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά δεδομένα ο αριθμός των συνεδριών για laser αποτρίχωση κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10.

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνεις για την επόμενη συνεδρία;

Η συχνότητα των συνεδριών για laser αποτρίχωση έγκειται κατά προσέγγιση στον 1 μήνα και κάτι. Ούτε αυτό μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα εκ των προτέρων, φυσικά. Ωστόσο, το συνηθέστερο για μια γυναίκα είναι να προγραμματίζει την επόμενη συνεδρία για laser αποτρίχωση μέσα στις επόμενες 5 – 5,5 εβδομάδες. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 20 – 40 μέρες μετά τη συνεδρία, ενδέχεται να κληθείς προκειμένου να γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης, μια αξιολόγηση του αποτελέσματος και της πορείας της θεραπείας και τότε να προγραμματιστεί το ερχόμενο ραντεβού για την αποτρίχωση με laser.

Δεν είναι καλή για την υγεία η laser αποτρίχωση;

Ασφαλώς και κάτι τέτοιο αποτελεί έναν κοινωνικό μύθο, μια διαστρέβλωση θα λέγαμε της αλήθειας. Αν και σε λίγες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες προσωρινές παρενέργειες (ακόμη σπανιότερα κάποιες μόνιμες παρενέργειες) – που θα δούμε παρακάτω –, η laser αποτρίχωση είναι ακίνδυνη για την υγεία. Δεδομένης της επιφανειακής, της επιδερμικής δράσης κι άρα της μη διείσδυσής τους στο εσωτερικό του σώματος, όλα τα μηχανήματα φωτοαποτρίχωσης δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αποτρίχωσης με laser;

Όπως και κάθε άλλη μέθοδος αποτρίχωσης, έτσι και η laser αποτρίχωση έχει ορισμένα αρνητικά γνωρίσματα, τα οποία ασφαλώς και οφείλεις να γνωρίζεις επαρκώς προτού επισκεφθείς έναν κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο για να ξεκινήσεις τις συνεδρίες σου.

 1. Κόστος. Το κόστος είναι ίσως και το κυριότερο μειονέκτημα της εν λόγω αποτριχωτικής μεθόδου. Δεν είναι εξαιρετικά υψηλό, ειδικά εάν υπολογίσεις τα χρήματα που χαλάς διαρκώς για να αγοράζεις ξυραφάκια, αποτριχωτικές κρέμες, αποτριχωτικές ταινίες, μηχανές αποτρίχωσης κ.λπ. Δεν είναι, όμως, κι ανέξοδες οι συνεδρίες. Ενδεικτικές τιμές αποτρίχωσης με laser μπορείς να δεις στη συνέχεια του άρθρου.
 2. Πιθανές παρενέργειες. Όπως προαναφέρθη, η laser αποτρίχωση αφήνει μικρή πιθανότητα να προκληθούν προσωρινές παρενέργειες, κι ακόμα μικρότερη πιθανότητα να προκληθούν μόνιμες παρενέργειες στο άτομο που ακολουθεί τις συνεδρίες. Και για αυτές μπορείς να πληροφορηθείς εν συνεχεία.

Πόσο κοστίζει;

Για την αποτρίχωση με laser κυκλοφορούν συνεχώς διάφορα πακέτα προσφορών που συμφέρουν από οικονομικής άποψης. Αν και υπάρχουν τιμές για μία, μεμονωμένη συνεδρία αποτρίχωσης σε οποιοδήποτε/οποιαδήποτε μέρος/-η του σώματος ή/και του προσώπου, και, λαμβάνοντας υπόψη ότι μία συνεδρία είναι ανέφικτο να είναι επαρκής (εάν μιλάμε για την πρώτη σου φορά εννοείται), οι τιμές είναι καλύτερες όταν αφορούν σε πακέτο συνεδριών. Ένα ενδεικτικό κοστολόγιο για μερικά μέρη του σώματος και του προσώπου που μια γυναίκα μπορεί να κάνει laser αποτρίχωση είναι το ακόλουθο:

 • Άνω χείλος: 20 ευρώ μία συνεδρία, 80 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Πηγούνι: 20 ευρώ μία συνεδρία, 80 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Ολική προσώπου: 50 ευρώ μία συνεδρία, 200 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Μασχάλες: 40 ευρώ μία συνεδρία, 160 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Ολική χεριών: 70 ευρώ μία συνεδρία, 280 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Πλάτη: 50 ευρώ μία συνεδρία, 200 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Κοιλιά: 50 ευρώ μία συνεδρία, 200 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Γραμμή μπικίνι: 20 ευρώ μία συνεδρία, 80 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Ολική μπικίνι: 50 ευρώ μία συνεδρία, 200 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Ολική ποδιών: 120 ευρώ μία συνεδρία, 480 ευρώ έξι συνεδρίες.
 • Ολική σώματος (ολική χεριών, ολική ποδιών, ολική μπικίνι, γλουτοί, μασχάλες, οσφυϊκή χώρα, γραμμή κοιλιάς, θηλές): 250 ευρώ μία συνεδρία, 1.000 ευρώ έξι συνεδρίες.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της φωτοαποτρίχωσης;

Οι πιθανές παρενέργειες που, όπως έχει αποδειχθεί, σπανίως αναφέρονται από τις γυναίκες είναι οι εξής:

Α) Προσωρινές:

-Πόνος, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία, που αντιμετωπίζεται με κάποιο αναισθητικό που χορηγείται στο εκάστοτε ινστιτούτο.
-Ερυθρότητα, η οποία συνήθως προκαλείται εάν η αποτριχωμένη περιοχή εκτίθεται παρατεταμένα και δίχως προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία.
-Ελαφρύ πρήξιμο γύρω από την αποτριχωμένη περιοχή.
-Φουσκάλες.

Β) Μόνιμες:

-Αποχρωματισμό στο δέρμα, κάτι που ασφαλώς δεν είναι επίπονο ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ακαλαίσθητο από τη γυναίκα.
Έγκαυμα στην περιοχή που αποτριχώθηκε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αποτρίχωσης με laser;

Τα θετικά γνωρίσματα που έχει η laser αποτρίχωση είναι ακριβώς εκείνα που πείθουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη αποτριχωτική μέθοδο. Εν συντομία, είναι τα ακολούθως αναφερόμενα:

 1. Μονιμότητα των αποτελεσμάτων. Το ποσοστό των γυναικών που η laser αποτρίχωση τους άφησε μόνιμα αποτελέσματα υπερβαίνει το 90%.
 2. Μη επίπονη διαδικασία. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεθόδους αποτρίχωσης, η laser αποτρίχωση είναι λιγότερο επώδυνη. Για την ακρίβεια, είναι σχεδόν ανώδυνη, μιας και ο πόνος που προκαλεί είναι εξαιρετικά μειωμένος.
 3. Ακρίβεια. Τα μηχανήματα φωτός δρουν με απόλυτη ακρίβεια κι επιλεκτικά, καταστρέφοντας όλες εκείνες τις τρίχες από τις οποίες θέλεις να απαλλαγείς οριστικά.
 4. Ταχύτητα. Ο παλμός του μηχανήματος laser καταστρέφει συγχρόνως αρκετές τρίχες, με πολύ γρήγορο ρυθμό. Αξιόλογο παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του άνω χείλους, κάθε συνεδρία για την αποτρίχωση του οποίου μπορεί να διαρκεί μόλις 1 λεπτό!
x

Check Also

αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών

Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των ...

γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως ...

γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε ...