Αρχική / Αδυνάτισμα / Τεστ δυσανεξίας και αδυνάτισμα – αλήθεια ή ψέμα;
τεστ δυσανεξίας

Τεστ δυσανεξίας και αδυνάτισμα – αλήθεια ή ψέμα;

Εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει πολύς ντόρος με το τεστ δυσανεξίας ή αλλιώς τεστ διατροφικής δυσανεξίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως η τηλεόραση, πολλά περιοδικά αλλά και το διαδίκτυο αναφέρονται σε αυτό το τεστ ως ένα θαυματουργό τρόπο για αδυνάτισμα με γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια περιττών κιλών. Τι είναι όμως αλήθεια και τι ψέμα; Μπορεί άραγε το τεστ δυσανεξίας να προκαλέσει γρήγορο αδυνάτισμα ή μήπως είναι άλλο ένα τέχνασμα marketing; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τι είναι το τεστ δυσανεξίας, πώς λειτουργεί και αν πράγματι μπορεί να αδυνατίσει γρήγορα και εύκολα.

Τι είναι η τροφική δυσανεξία;

Η τροφική δυσανεξία είναι μια κατάσταση του οργανισμού, στην οποία ορισμένες ουσίες των τροφών δεν μπορούν να απορροφηθούν πλήρως, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ορισμένα προβλήματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη σάκχαρο του γάλακτος και πρωτεΐνη ορισμένων δημητριακών αντίστοιχα.

Τι είναι το τεστ δυσανεξίας;

Το τεστ δυσανεξίας είναι μία ιατρική εξέταση που σκοπό έχει να μελετήσει σε ποιες τροφές ο “ασθενής” παρουσιάζει τροφική δυσανεξία. Παλαιότερα η εξέταση αυτή γινόταν με τη λήψη αίματος του ασθενή, ωστόσο σήμερα, υπάρχουν και εναλλακτικές μέθοδοι όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρόδια. Ο “ασθενής” κρατάει στα χέρια του δύο ηλεκτρόδια, τα οποία μετράνε σε ποιες τροφές παρουσιάζει τροφική δυσανεξία. Τα αποτελέσματα της εξέτασης βγαίνουν σχεδόν άμεσα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας;

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι πολλά και διάφορα όπως άγχος, παχυσαρκία, κόπωση, πονοκέφαλος, κυτταρίτιδα, διάρροια, ενούρηση, κ.τ.λ. Όπως βλέπουμε, ένα σύμπτωμα της τροφικής δυσανεξίας είναι και η παχυσαρκία. Με το τεστ δυσανεξίας “θεωρητικά” μπορεί να βρεθεί σε ποιες τροφές παρουσιάζει τροφική δυσανεξία ο ανθρώπινος οργανισμός. Εφόσον ο “ασθενής” σταματήσει να τρώει αυτές τις τροφές τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδυνατίσει.

Υπάρχει πράγματι πιθανότητα μια γυναίκα να χάσει βάρος κάνοντας το τεστ δυσανεξίας;

Τα τελευταία χρόνια η μόδα έκανε γνωστό το τεστ δυσανεξίας ως ένα εργαλείο απώλειας περιττών κιλών. Η αλήθεια είναι ότι έχω ορισμένους γνωστούς που μετά το τεστ δυσανεξίας και αφού πέρασαν κάποιοι μήνες στους οποίους τηρούσαν αυτά που τους συμβούλευσε το τεστ, έχασαν από καθόλου έως πολλά κιλά. Ίσως το τεστ δυσανεξίας να μην μπορεί να λειτουργήσει για όλους. Δεν ξέρω. Άλλωστε δεν έχω ιατρικές γνώσεις. Ωστόσο δεδομένου ότι γνωρίζω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που έχασαν βάρος με αυτόν το τρόπο, δεν έχω λόγο να μην το πιστεύω.

Μήπως το τεστ δυσανεξίας είναι marketing;

Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν πολλές φορές το τεστ δυσανεξίας είναι τέτοιος που η τηλεθεάτρια – ακροάτρια – αναγνώστρια νομίζει ότι είναι ένας μαγικός τρόπος αδυνατίσματος χωρίς κόπο και γρήγορα. Όπως είπαμε, το τεστ δυσανεξίας και αυτό που θα προκύψει κάνοντας αυτό το τεστ, μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σημαντική απώλεια βάρους, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Στην ουσία το τεστ δυσανεξίας σε βάζει σε μια δίαιτα που περιλαμβάνει “απαγορευμένες” τροφές ανάλογα με τον κάθε οργανισμό και την κάθε περίπτωση. Έτσι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί μια πολύ δύσκολη δίαιτα, ενώ σε άλλες τα πράγματα να είναι πιο απλά. Όπως και να είναι, κόπος και στερήσεις υπάρχουν. Στο τέλος όμως οι κόποι τελειώνουν και έρχεται η ανταμοιβή που δεν είναι τίποτα άλλο από την απώλεια των περιττών κιλών (τουλάχιστον στις περισσότερες γυναίκες).

Να κάνω το τεστ δυσανεξίας;

Εφόσον έχεις προσπαθήσει στο παρελθόν να αδυνατίσεις με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα δίαιτα και γυμναστική και έχεις αποτύχει ή σου φαίνεται αρκετά επίπονη διαδικασία, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις. Άλλωστε γιατί όχι; Αν και το τεστ δυσανεξίας δεν πρέπει να το βλέπουμε ως μέθοδο αδυνατίσματος, στην περίπτωσή σου, κάνοντας το τεστ και αποφεύγοντας να τρως τις τροφές που σου “απαγορεύει”, ίσως να έχεις θεαματικά αποτελέσματα δηλαδή γρήγορη απώλεια κιλών.

x

Check Also

δίαιτα χωρίς μαγείρεμα

Δίαιτα χωρίς μαγείρεμα – Έξυπνες λύσεις για να αδυνατίσεις + Πρόγραμμα διατροφής

Όλες εμείς οι γυναίκες σε κάποια περίοδο της ζωής μας σκεφτήκαμε να ...

περιττό βάρος

Χάστε το περιττό βάρος τώρα! – 17 Κόλπα που πρέπει να εφαρμόσετε

Το περιττό βάρος είναι τουλάχιστον ενοχλητικό για όλες μας σχεδόν. Ακόμα και ...

πώς να περιορίσεις την όρεξή σου

Πώς να περιορίσεις την όρεξή σου – Καλύτεροι τρόποι

Γνώριζες ότι αν καταφέρεις να περιορίσεις την όρεξή σου θα καταφέρεις να ...