10 Υγιεινά βότανα – Τι μας προσφέρουν

Τα διάφορα βότανα που γνωρίζουμε, συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή σε αποξηραμένη μορφή στο φαγητό μας και σε κάποια ροφήματα, κυρίως για το άρωμα που τους προσδίδουν και την ιδιαιτερότητα στη γεύση. Αυτό που ενδεχομένως αγνοούμε οι περισσότεροι, είναι πως πέρα από τη γευστική και αρωματική τους συνεισφορά, υπάρχουν πολλά υγιεινά βότανα με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και το σώμα μας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε ένα και για κάποια διαφορετική θεραπεία και καταπολέμηση κάποιας ασθένειας ή ενόχλησης.

Σίγουρα δεν προτείνεται να αντικαταστήσεις τη φαρμακευτική αγωγή με κάποιο βότανο αλλά σε πρώτη φάση αν έχεις κάποια ήπια ενόχληση μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα δραστικό βότανο για να καταπραΰνεις το πρόβλημα και να ανακουφιστείς. Επιπλέον, τα υγιεινά βότανα που υπάρχουν και μας δίνονται απλόχερα από τη φύση (χωρίς να κοστίζουν) μπορούν να καταναλωθούν και προληπτικά απλά και μόνο για να ενισχύσουν τον οργανισμό μας και να θωρακίσουν την υγεία μας με τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Δοκίμασε, λοιπόν, να εμπλουτίσεις τη μαγειρική σου με βότανα που θα ενισχύσουν τόσο τη γεύση και το άρωμα των φαγητών σου όσο και την υγεία σου. Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα πιο υγιεινά βότανα και τι έχουν να μας προσφέρουν.

10 Υγιεινά βότανα και τι μας προσφέρουν

1. Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα εξαιρετικά αρωματικό βότανο για τα φαγητά και τα ροφήματά μας. Επιπλέον, όμως είναι πολύ σημαντικό ως φάρμακο συγκεκριμένα κατά του φουσκώματος που αντιμετωπίζουμε από τα φαγητά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνες ο δυόσμος μπορεί να ανακουφίσει δυσφορία του εντέρου και να συμβάλλει στην ανακούφιση από φλεγμονές του γαστρεντερικού. Ακόμα είναι πολύ αναζωογονητικός όταν τον καταναλώσουμε φρέσκο σε κάποιο ρόφημα.

2. Φασκόμηλο

Σημαντικό ανάμεσα στα υγιεινά βότανα είναι το φασκόμηλο που πέρα από τη χρήση του στο φαγητό μας (σάλτσες, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) συνεισφέρει δυναμικά στον τομέα της υγείας και του οργανισμού. Χρησιμεύει ως φάρμακο για τον πονόλαιμο (ζεστό ρόφημα από φασκόμηλο) ανακουφίζοντας τα συμπτώματά του, όπως επίσης για διάφορες στομαχικές διαταραχές, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, το φασκόμηλο έχει τη δυνατότητα να βοηθάει τη μνήμη μας και να βελτιώνει τα συμπτώματα του Alzheimer όταν το προλάβουμε σε αρχικό στάδιο. Ενισχύει συνεπώς τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον. Είναι ένα βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

3. Γλυκάνισος

Και ο γλυκάνισος ανήκει στα υγιεινά βότανα καθώς πέρα από ιδιαίτερα αρωματικός είναι θαυματουργός για τα προβλήματα στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει χάρη στην ικανότητά του να ηρεμεί τους μύες στο γαστρεντερικό σύστημα και έτσι να ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου.

4. Ρίγανη

Η ρίγανη, σε ελάχιστη μόνο ποσότητα μπορεί να μας προσφέρει σημαντικό ποσοστό αντιοξειδωτικών στοιχείων τα οποία μάχονται κατά του καρκίνου. Μάλιστα διαθέτει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από άλλες τροφές ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε 1 μόνο κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη. Να την προτιμάτε στα φαγητά σας και να την αποξηραίνετε για να την έχετε όλο το χρόνο στο σπίτι σας. Μπορεί να αντικαταστήσει ένα μήλο ή ακόμα και ένα πιάτο σπανάκι ως προς την αντιοξειδωτική της ιδιότητα. Μπορείτε να την καταναλώνετε σε σάλτσες, σαλάτες, κρέατα και θαλασσινά ή ως ρόφημα.

5. Θυμάρι

Επίσης έντονη αντιοξειδωτική δράση διαθέτει το θυμάρι γεγονός που το κατατάσσει στα υγιεινά βότανα και μπορεί να ανακουφίσει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνευστικά (π.χ. βρογχίτιδα) αλλά και γενικά βοηθάει την αναπνοή μας ακόμα κι αν δεν έχουμε κάποια πάθηση. Επιπλέον, το θυμάρι χρησιμοποιείται φαρμακευτικά κατά των μικροβίων και για την καταπολέμηση κρυολογήματος. Αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι σε μικρή ποσότητα διαθέτει μεγάλο ποσοστό σιδήρου, καθώς και μαγγάνιο μέταλλο πολύ ουσιαστικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, για τα κόκκαλά μας και για το δέρμα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα φαγητά σου φρέσκο η αποξηραμένο.

6. Λεβάντα

Η λεβάντα όχι μόνο μπορεί να μας χαλαρώσει και να καταπολεμήσει το στρες (ως αρωματικό) αλλά διαθέτει και θρεπτικά συστατικά που μας ωφελούν. Έχει πλούσια περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη Α, περιέχει επίσης βιταμίνη C, σίδηρο και συμβάλλει κατά των εποχιακών αλλεργιών. Μπορείς να τη συμπεριλάβεις στα φαγητά σου, κυρίως σε κοτόπουλο και κρέας, αλλά και να τη συνδυάσεις με φρούτα, κρέμες, σαλάτες.

7. Μαϊντανός

Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβουμε τον μαϊντανό στη διατροφή μας καθώς έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, ο μαϊντανός εμποδίζει την ανάπτυξη συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, σε μικρή ποσότητα μας δίνει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για να πήζει το αίμα μας και για τη σωστή λειτουργία του συκωτιού, καθώς και για τα οστά. Ο μαϊντανός ταιριάζει σε πολλά φαγητά και συνδυάζεται άψογα με σαλάτες και λαχανικά.

8. Μέντα

Η μέντα, ανήκει και αυτή στα αντιοξειδωτικά βότανα, τρίτη στη σειρά μετά το φασκόμηλο και τη ρίγανη. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και είναι πολύ ευεργετική για τα διαστήματα που κάνουμε δίαιτα χάρη στη μυρωδιά της. Επομένως, δεν είναι επιθυμητή μόνο ως προσθήκη σε κοκτέιλ και λοιπά ροφήματα αλλά μπορούμε να την καταναλώνουμε και στα γεύματά μας για να παίρνουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά. Συνδυάζεται με κοτόπουλο, αρνί και με τα λαχανικά.

9. Δεντρολίβανο

Το συγκεκριμένο βότανο, έχει την ικανότητα να συμβάλλει στην καλή συγκέντρωση του ανθρώπου, βοηθάει τη μνήμη μας και μας κρατάει σε εγρήγορση. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να δρα κατά κάποιων βακτηρίων που είναι τροφιμογενή. Λέγεται ότι περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία που μάχονται κατά των βακτηρίων και κατά της αλλοίωσης του κρέατος. Επίσης σύμφωνα με μελέτη προλαμβάνει το σχηματισμό καρκινικών ενώσεων όταν ψήνονται τα κρέατα σε σχάρα αν προστεθούν σε αυτά. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και σε μαρινάδες.

10. Κόλιανδρος

Σύμφωνα με έρευνες, ο κόλιανδρος, ένα από τα υγιεινά βότανα, περιέχει μια ένωση που είναι πάρα πολύ δραστική κατά των βακτηρίων της σαλμονέλας, μάλιστα περισσότερο και από αντιβιοτικές ουσίες του εμπορίου. Προτείνεται να χρησιμοποιείται φρέσκο το βότανο και συνδυάζεται άψογα με σαλάτες, με κοτόπουλο, με σάλτσες, κ.ά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα