Προϊόντα ομορφιάς: Πότε πρέπει να τα πετάμε;

Για τις περισσότερες γυναίκες, τα προϊόντα ομορφιάς (καλλυντικά, κρέμες προσώπου, κρέμες σώματος, κλπ) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της περιποίησής τους και κατέχουν μεγάλη θέση στην καθημερινότητά τους. Λίγο πολύ, όλες μας χρησιμοποιούμε προϊόντα ομορφιάς είτε για το πρόσωπο είτε για το σώμα, κάποιες σε καθημερινή βάση και κάποιες άλλες γυναίκες λίγο πιο αραιά.

Δυστυχώς, αρκετές είναι οι γυναίκες οι οποίες δε δίνουν σημασία σε βασικά χαρακτηριστικά των καλλυντικών τους και γενικά των προϊόντων περιποίησης ή και τα αγνοούν εντελώς. Μιλάμε για τη διάρκεια ζωής τους, κάτι σαν την ημερομηνία λήξης που έχουν τα προϊόντα ομορφιάς και που δε θα έπρεπε να παρακάμπτουμε όταν τα χρησιμοποιούμε. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή ώστε να προστατεύουμε το δέρμα και τον οργανισμό μας.

Φανταστείτε τα προϊόντα ομορφιάς σαν τα τρόφιμα. Έτσι όπως τα φαγητά που καταναλώνουμε και εισέρχονται στον οργανισμό μας έχουν ημερομηνία λήξης που δεν υπερβαίνουμε και φροντίζουμε ώστε να καταναλώσομε τα τρόφιμα στη σωστή προθεσμία, έτσι κάπως λειτουργούν και τα προϊόντα ομορφιάς. Δηλαδή, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής που δεν πρέπει να αγνοούμε όταν τα χρησιμοποιούμε γιατί και αυτά μέσω της επαφής με το δέρμα μας μπαίνουν στον οργανισμό και τον επηρεάζουν.

Η πλειοψηφία των γυναικών δε γνωρίζει το γεγονός ότι τα καλλυντικά τους και γενικά τα προϊόντα περιποίησης έχουν ημερομηνία λήξης ή ενώ το ξέρει αμελεί να τα ελέγχει και τα χρησιμοποιεί παρά το ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που πρωτοανοίχτηκαν οι συσκευασίες.

Για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες στο δέρμα και τον οργανισμό μας από την απερίσκεπτη χρήση ειδών περιποίησης, στη συνέχεια σας παραθέτουμε κάποιες βασικές πληροφορίες γύρω από τα προϊόντα ομορφιάς και τη χρονική διάρκειά τους ώστε να ξέρετε πότε ήρθε η ώρα για να τα πετάξετε και να τα αντικαταστήσετε για να είστε ασφαλείς.

Προϊόντα ομορφιάς: πότε πρέπει να τα πετάμε;

Μάσκαρα

Η μάσκαρα είναι ένα από τα καλλυντικά που οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν πολύ συχνά και κατά κύριο λόγο σε καθημερινή βάση. Αν παρ’ όλα αυτά δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία γυναικών και δεν αγοράζεις μάσκαρα κάθε τρεις και λίγο επειδή σου τελείωσε λόγω συχνής χρήσης, φρόντισε να θυμάσαι το πότε την άνοιξες και πότε τη χρησιμοποίησες τελευταία φορά. Η μάσκαρα επειδή είναι ένα σχετικά υγρό υλικό, λόγω της μορφής της μαζεύει βακτήρια και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να την κρατάς στο νεσεσέρ σου πάνω από έξι μήνες. Επιπλέον, αν παρατηρήσεις ότι ακόμα και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να μαζεύει «γρομπαλάκια» και δεν μοιάζει στην πρωτινή μορφή της, καλό είναι να την αντικαταστήσεις.

Μολύβια

Τόσο τα μολύβια για τα μάτια όσο και αυτά για τα χείλη, έχουν διάρκεια ζωής περίπου στα δύο χρόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι είσαι πιο άνετη στη χρήση τους. Αν είσαι από τις γυναίκες που αγαπούν το μακιγιάζ σίγουρα θα τα έχεις αντικαταστήσει πολύ καιρό πριν. Κυρίως αν προσέχεις τα μολύβια σου και τα «καλομεταχειρίζεσαι», δηλαδή αν τα ξύνεις συχνά και αν τα κλείνεις πάντα με το καπάκι τους για να μην είναι εκτεθειμένα, τότε σίγουρα θα σου κρατήσουν και δε θα έχεις πρόβλημα με τη χρήση τους. Παρ’ όλα αυτά τα μολύβια ματιών ειδικά αν συνηθίζεις να βάφεις το εσωτερικό του βλεφάρου, θέλουν πολύ προσοχή αν έχεις ευαισθησία και τυχόν αλλεργίες. Το μάτι είναι πολύ ευαίσθητο όργανο ούτως ή άλλως και χρειάζεται να επιλέγεις όσο το δυνατόν καλύτερα προϊόντα και ασφαλέστερα.

Make up / πούδρα / σκιά

Προϊόντα ομορφιάς σε υγρή μορφή ή σε σκόνη, όπως τα make up, οι πούδρες, οι σκιές, κλπ, επειδή έρχονται σε επαφή με το δέρμα και απορροφώνται άμεσα, είναι καλό να τα αντικαθιστάμε αν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ανοίξαμε τη συσκευασία τους. Φρόντισε, λοιπόν, αν δεν τα χρησιμοποιείς σε συχνή βάση ώστε να τα καταναλώνεις, να θυμάσαι πόσο καιρό τα έχεις ώστε όταν συμπληρωθεί μεγάλο διάστημα να τα αντικαταστήσεις με καινούργια καλλυντικά. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι κάνεις οικονομία με το να κρατάς παλιότερα προϊόντα και να τα χρησιμοποιείς αλλά σκέψου ότι παίζεις με σοβαρά θέματα και δεν αξίζει τον κόπο. Είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιήσεις καλλυντικά για κάποιο διάστημα αν δυσκολεύεσαι να αγοράσεις καινούργια παρά να βάζεις στον οργανισμό σου προϊόντα που μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα.

Κραγιόν / lip gloss

Όπως και τα μολύβια, έτσι και τα κραγιόν (όπως επίσης και τα lip gloss) αν κλείνεις σωστά τη συσκευασία τους και δεν μένουν ανοιχτά να εκτίθενται στην ατμόσφαιρα, μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και δύο χρόνια ειδικά αν δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει και πολύ. Για δική σου επιπλέον προστασία πάντως, όσον αφορά στα κραγιόν αλλά και γενικά στα προϊόντα ομορφιάς, καλό είναι να μη δανείζεις και να μη δανείζεσαι αλλά να τα χρησιμοποιείς μόνο εσύ η ίδια.

Κρέμα προσώπου / σώματος, κλπ

Όλες οι κρέμες που χρησιμοποιούμε και απορροφώνται από το δέρμα μας, είτε πρόκειται για το πρόσωπο είτε για το σώμα (ακόμα και τα αντηλιακά), πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να ελέγχονται. Πολλές φορές, για παράδειγμα, κρατάμε αντηλιακά για τα οποία αναρωτιόμαστε από πότε έχουν ξεμείνει στην τσάντα θαλάσσης και παρ’ όλα αυτά τα χρησιμοποιούμε. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να συνηθίσουμε να μην το κάνουμε. Αν δεν έχουν καταναλωθεί όλων των ειδών οι κρέμες μας μέσα σε ένα χρόνο, είναι καλό να πεταχτούν την επόμενη χρονιά και να αντικατασταθούν με καινούργιες.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα