Διατροφή και εγκυμοσύνη

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η γυναίκα καλό θα είναι να κάνει κάποιες αλλαγές στο καθημερινό διατροφικό της πλάνο και να φροντίσει ώστε να ακολουθεί μια ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή.

Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πρόσληψη τροφών με κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και ασβέστιο, ενώ παράλληλα καλό είναι να αποφεύγονται ή να ελαττώνονται τροφές που περιέχουν αυξημένες ποσότητες ζάχαρης ή λίπους.

Είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα να περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα και δύο με τρία μικρότερα ενδιάμεσα, ώστε να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες και να γίνονται πιο εύκολα ανεκτά τα φαγητά.

Να σημειωθεί επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούνται συχνά αλλαγές στην όρεξη, τη γεύση, την επιθυμία αλλά και την ανεκτικότητα ως προς κάποιες τροφές.

Αν είστε από εκείνες που υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία, συνήθως θα αισθάνεστε ότι πιέζεστε με την ιδέα του φαγητού, ενώ μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ξαφνικά πως απεχθάνεστε φαγητά που ανήκαν στις πρώτες προτιμήσεις σας μέχρι πρότινος.
Μπορεί για παράδειγμα, να παρουσιάσετε αποστροφή για το τσάι, τον καφέ και κάποια είδη κρέατος. Αντιστοίχως, μπορεί να έχετε μια ξαφνική έντονη επιθυμία για τροφές που δεν συνηθίζατε στο παρελθόν. Οι πραγματικές αιτίες των ιδιοτροπιών με τις τροφές κατά την περίοδο της κύησης, δεν είναι γνωστές ακόμα, αλλά συχνά αποδίδονται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως, για παράδειγμα, των οιστρογόνων.

Παρακάτω θα αναφέρουμε πιο αναλυτικά ποια θα πρέπει να είναι η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να υπάρχει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα.

Διατροφή και εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Σημαντική για τη διατροφή της εγκύου, είναι η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην πέψη και στη δυσκοιλιότητα που παρατηρείται εντόνως στη διάρκεια της κύησης.
  • Απαραίτητο είναι να τρώτε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, τυρί και φασόλια, επειδή είναι τροφές που αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων χρήσιμων στοιχείων.
  • Να καταναλώνετε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυριά και γιαούρτι, τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου.
  • Ως προς τους υδατάνθρακες, καλό είναι να προτιμούνται όσοι μεταβολίζονται αργά. Προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως και σικάλεως. Οι πατάτες, το ρύζι, και τα ζυμαρικά έχουν σημαντική θέση στη διατροφή της εγκύου αλλά θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο και να μην τρώγονται σε συνδυασμό με τροφές αυξημένες σε λίπος, όπως λιπαρές σάλτσες ή τηγανιτά
  • Να τρώτε τροφές πλούσιες στα καλά λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια που περιέχουν πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος του μωρού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνονται τέτοιες τροφές ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπου τότε ο εγκέφαλος του εμβρύου αυξάνετε σε βάρος τέσσερις με πέντε φορές.

Τα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που προέρχονται εκτός από τα έλαια και από τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, περιέχουν επίσης απαραίτητα λιπαρά τα οποία αποτελούν συστατικά που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα λαμβάνει από τις τροφές.

Τι πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή κατά τα διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Καλό είναι να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τις ζαχαρούχες τροφές, όπως γλυκά, μπισκότα, κλπ, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Η ζάχαρη χωρίς να προσφέρει ωφέλιμα συστατικά, προσδίδει θερμίδες στον οργανισμό που μπορεί να μετατραπούν σε λίπος.
  • Προσπαθείτε να αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά και τα λίπη γενικά, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες και προκαλούν άχρηστο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μην τρώτε τηγανητά, αφαιρέστε τα ορατά λίπη από τα κρέατα, αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες μαργαρίνης και βουτύρου, μην τρώτε σοκολάτες, κλπ. Επίσης, βάλτε μέτρο όταν καταναλώνετε διαφόρων ειδών πίτες (κυρίως έτοιμες), πίτσες, κ.ά. και προτιμήστε ημι-αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Προσέξτε πάρα πολύ όταν τρώτε εκτός σπιτιού (να ξέρετε την ποιότητα των φαγητών που τρώτε) και αποφύγετε οτιδήποτε σε συσκευασμένο, έτοιμο, κονσερβοποιημένο, κατεψυγμένο, κλπ, τρόφιμο.
Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα