Πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό με φυσικούς κι αποτελεσματικούς τρόπους

Όλοι και όλες είμαστε λίγο – πολύ επιρρεπείς σε ιώσεις, αρρώστιες, κρυολογήματα. Ιδίως όταν μπαίνει το φθινόπωρο και ο χειμώνας παρατηρείται ότι αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που νοσούν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως περιγράφει και το όνομά του, έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σε καλά επίπεδα την υγεία μας και να τη θωρακίζει από πιθανούς εισερχόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς, απ’ όπου κι αν οι τελευταίοι προέρχονται.

Πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου κι έτσι αφενός να μειώσεις τις πιθανότητες να «κρυώνεις», να αρρωσταίνεις, αφετέρου να αυξάνεις την αποδοτικότητά σου μέσα στην ημέρα και την σωματική και ψυχική σου ευεξία συλλήβδην; Οι πιο καλοί και με αποτέλεσμα τρόποι, οι οποίοι έχουν να κάνουν φυσικά με τη διατροφή σου, θα παρουσιαστούν στο παρόν άρθρο του περιοδικού Δυναμική Γυναίκα. Μην ξεχάσεις να τσεκάρεις και τα υπόλοιπα άρθρα Υγείας που δημοσιεύουμε!

Πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό με φυσικούς κι αποτελεσματικούς τρόπους

1) Μέλι

Τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο μέλι, όπως είναι το κάλιο, το χλώριο, το ασβέστιο και το νάτριο, αποτελούν σημαντικούς αρωγούς των κυττάρων και συγκεκριμένα της ομαλής λειτουργίας τους, ενώ οι βιταμίνες που σε μικρές μεν ικανοποιητικές δε ποσότητες περιέχονται στο μέλι, όπως είναι οι Α, B1 και C, παίζουν ενεργό ρόλο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Μπορείς να βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού σε 2 φρυγανιές και να τις συνοδεύεις με 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και θα έχεις μία εξαιρετική και πλήρη επιλογή πρωινού γεύματος. Μπορείς, να βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι στα ζεστά ροφήματά σου, αντικαθιστώντας με αυτό τη ζάχαρη. Έχουν τις ίδιες θερμίδες, ωστόσο εννοείται πως το μέλι προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ρίξε μια ματιά και στο άρθρο «Πού ωφελεί το μέλι» για να μάθεις περαιτέρω οφέλη του για την υγεία και την ομορφιά.

2) Σκόρδο, μπρόκολο, κουνουπίδι, φρούτα και λαχανικά

Είναι όλα τους τρόφιμα που, εάν τα εντάξεις στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σου, θα πολλαπλασιάσεις τις πιθανότητες βελτίωσης του ανοσολογικού σου συστήματος και, άρα, θα μειώσεις αναλογικά τις πιθανότητες εισχώρησης παθογόνων μικροοργανισμών.  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες – καθώς και οι άνδρες – που συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους το σκόρδο, τα φρούτα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο καθώς και τα φωτεινά σε χρώμα λαχανικά έχουν υποτριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν ή να κρυολογήσουν από εκείνες που δεν τρέφονται τακτικά με κανένα από τα αναφερόμενα προϊόντα. Δε χωράει, επομένως, αμφιβολία ότι στο ερώτημα «πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό;» μία καλή απάντηση ακούει στο όνομα του σκόρδου, του μπρόκολου, του κουνουπιδιού, των λαχανικών και των φρούτων.

3) Εχινάκεια

Το must βότανο από το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να φτιάχνεις συχνά ένα ζεστό ρόφημα και να το καταναλώνεις εάν θέλεις να έχεις ένα δυνατό και ακλόνητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι η εχινάκεια. Εάν παρακολουθείς τηλεόραση και τα διάφορα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης αποκλείεται να μην το έχεις ακούσει, δεδομένης της πιο πρόσφατης ανάδειξής του ως το καλύτερο βότανο για το πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό. Η εχινάκεια έχει ιδιαιτέρως ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Τόσο αυτή όσο και όλα τα υπόλοιπα ροφήματα από βότανα που θα αναφέρουμε παρακάτω μπορούν να καταναλώνονται ακόμη και καθημερινά.

4) Δίκταμο

Προερχόμενο από τα κρητικά εδάφη, το δίκταμο, το ζεστό αυτό ρόφημα, με τις θεραπευτικές και αρωματικές του ιδιότητες, εκτός του ότι δύναται να αντιμετωπίζει κατασταλτικά τους σπασμούς (παραδείγματος χάριν τους σπασμούς που προκαλούνται από την έμμηνο ρήση), διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο ως προς την τόνωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, οπότε αξίζει να το δοκιμάσεις και, εάν σου αρέσει, να το προσθέσεις στην εβδομαδιαία σου δίαιτα.

5) Σοκολατένιο smoothie

Ξεφεύγοντας από τα κλασικά ζεστά ροφήματα και τα τρόφιμα που πολλές φορές βαριόμαστε να ακούμε ότι κάνουν χίλια καλά, υπάρχουν κι ορισμένα smoothies που έχουμε να μοιραστούμε μαζί σου και τα οποία θα σε μάθουν πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό, ενώ παράλληλα θα χορταίνεις και θα ευχαριστιέσαι το ρόφημά σου. Για όλα τα smoothies που θα αναφέρουμε ισχύει ότι: καταναλώνονται ως ένα αυτοτελές γεύμα, είτε πρωινό είτε δεκατιανό είτε απογευματινό, ανάλογα με την υπόλοιπη διατροφή σου μέσα στην ημέρα.
Συνταγή: Ενώνεις μισή κούπα σπασμένο πάγο με μία κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη, μισή βανίλια, ¼ του ποτηριού γάλα (φρέσκο κατά προτίμηση) και 1 κουταλιά της σούπας μελάσα (είναι προαιρετική). Χτυπάς στο μίξερ όλα αυτά τα υλικά. Μόλις ανακατευτούν, προσθέτεις μισή κούπα γιαούρτι της αρεσκείας σου, ανακατεύεις και ένα πεντανόστιμο και υγιεινό smoothie είναι έτοιμο για άμεση κατανάλωση.

6) Μέντα

Η μέντα, που πιθανότατα να έχεις σπίτι σου ήδη, έχει ευεργετική δράση όσον αφορά την κολίτιδα, τους κολικούς, τους εμετούς, τους σπασμούς, το βήχα και το κρυολόγημα. Επιπλέον, η σημαντική λειτουργία της έχει να κάνει με το πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό, πώς να ενισχύσεις την ηπατική λειτουργία και να βελτιώσεις τη διαδικασία παραγωγής χολής στο τελευταίο. Εκτός των προαναφερόμενων, αποτελεί κι ένα εκπληκτικό αντισηπτικό και καταπραϋντικό βότανο για ρόφημα, οπότε προτείνουμε οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις. Εάν έχεις, επίσης, συμπτώματα όπως συνάχι, μπούκωμα ή βήχα, η μυρωδιά του θα τα καταπολεμήσει όλα.

7) Μελισσόχορτο

Λογικά, θα έχεις ακούσει το μελισσόχορτο, είτε με την ονομασία αυτή είτε με ονόματα όπως μελισσοβότανο ή αγριομέλισσα, σε συζητήσεις περί βοτάνων και ροφημάτων για καλή υγεία και τόνωση ανοσοποιητικού. Κι αυτό, διότι αποτελεί, θα λέγαμε, το βασικότερο, το αποδοτικότερο και το πιο «δημοφιλές» από τα ροφήματα βοτάνων.  Αντιμετωπίζει το κρυολόγημα, το βήχα, τη γρίπη, τον πυρετό και τις ημικρανίες, όταν έχουν ήδη προκληθεί, αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων. Επιπροσθέτως, καταπραΰνει πόνους στο στομάχι, στα δόντια και στα αφτιά, ενώ παράλληλα ανακουφίζει τη δυσεντερία, τη νευραλγία, τη δυσπεψία και τις αϋπνίες. είναι ό,τι χρειαζόμαστε όταν πάσχουμε από πόνους στα δόντια, στα αυτιά και στο στομάχι. Είναι ανακουφιστικό για τη δυσεντερία, την δυσπεψία, τις αϋπνίες και τη νευραλγία. Πολλοί υποστηρίζουν ένθερμα την αντιγηραντική δράση του μελισσόχορτου, όπως ακόμα και το ρόλο του στην αντιμετώπιση της ανικανότητας. Τέλος, μελισσόχορτο και δυσάρεστη αναπνοή σημειώσατε 1 – 0!

8) Smoothie βανίλιας – φρούτου

Πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σύστημά σου και παράλληλα να τραφείς με κάτι υγιεινό, χορταστικό και νόστιμο; Σού έχουμε μία ακόμη συνταγή για σπιτικό smoothie που πιστεύουμε ότι θα σου αρέσει πολύ.
Συνταγή: Βάζεις στο μίξερ 1 μπανάνα σε κομματάκια ή 20 ρόγες από σταφύλι (θα ήταν προτιμότερο να τις έχεις ξεφλουδίσει) ή 1 κούπα από berries της αρεσκείας σου. Προσθέτεις μισή κούπα από γάλα άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά, μισή κούπα από το γιαούρτι της προτίμησής σου (μπορείς εναλλακτικά να βάλεις αντί για γιαούρτι ίδια ποσότητα από παγωτό με γεύση βανίλια) και χτυπάς όλα τα υλικά μαζί. Με ένα φαρδύ καλαμάκι μπορείς να πιεις το smoothie σου και να αποκομίσεις τα οφέλη του.

9) Τίλιο

Ένα από τα πιο διαδεδομένα – λόγω της άριστης αποτελεσματικότητάς του – ροφήματα είναι το τίλιο. Βοηθάει πάρα πολύ στα κρυολογήματα, δρα ως ελαφρύ υπνωτικό και χαλαρωτικό, καθώς επίσης κι ως καταπραϋντικό, χωνευτικό, αντισηπτικό και ό,τι καλύτερο για το πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό. Όταν έχεις κάποια γρίπη ή, ακόμη και προληπτικά, μπορείς να καταναλώνεις τίλιο σε συνδυασμό με τσάι, σε ίσες ποσότητες. Επίσης, το τίλιο μπορεί να καταπολεμά τις ημικρανίες και οποιασδήποτε φύσεως σπασμούς, όπως τους σπασμούς που προκαλούνται από την έμμηνο ρύση.

10) Άλλες τροφές

Τέλος, για να συμπληρωθεί η απάντησή μας περί του πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα με απόλυτα φυσικούς κι αποτελεσματικούς τρόπους, έχουμε απλώς να αναφέρουμε τα ονόματα ορισμένων τροφίμων: Συκώτι ως μεσημεριανό ή βραδινό 1 φορά την εβδομάδα ή ανά 2 εβδομάδες· ξηροί καρποί και κυρίως αμύγδαλα ανάλατα και άψητα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα σε ποσότητα 12 – 16 ως δεκατιανό γεύμα· δημητριακά ολικής άλεσης (όχι τυποποιημένα) περίπου 60 – 90 γραμμάρια μαζί με γάλα ως πρωινό γεύμα· θαλασσινά 1 φορά την εβδομάδα για μεσημεριανό ή και για βραδινό γεύμα· εσπεριδοειδή, για παράδειγμα ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι στο πρωινό γεύμα και στυμμένο λεμονάκι σε σαλάτες και κυρίως γεύματα.

Κάνοντας αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθημερινή σου διατροφή είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρεις με το πώς να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό, ενώ τα οφέλη που θα αποκτήσεις θα είναι πολλά περισσότερα, πολύπλευρα και σίγουρα θα τα λατρέψεις!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα