Σχέση σε κρίση – 5 Προειδοποιητικά σημάδια και 5 λύσεις

Όλες μας γνωρίζουμε από εμπειρία ότι οι σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλουν πολύ δουλειά και από τις δύο πλευρές και παρ’ όλα αυτά καμία σχέση δεν παραμένει για πάντα ρόδινη. Προβλήματα και διαφωνίες σαφώς και υπάρχουν ανεξάρτητα από το αν η σχέση είναι μακροχρόνια, αν είσαι σε γάμο, ή αν πρόσφατα ξεκίνησες να βγαίνεις με κάποιον. Το ερώτημα είναι αν τα προβλήματα περνούν ανώδυνα ή μπορεί να καταλήξουν σε μια σοβαρή κρίση από την οποία θα εξαρτηθεί η πορεία της σχέσης.

Καλό είναι, καταρχάς, να μπορέσεις να εντοπίσεις τα προειδοποιητικά σημάδια που σημαίνουν ότι βιώνετε μια σχέση σε κρίση. Από κει και πέρα, αναλόγως τι θέλεις και πώς νιώθεις για τη σχέση σου, είτε θα φροντίσεις να τα αντιμετωπίσεις και να τα λύσεις, είτε θα δώσετε ένα τέλος και θα προχωρήσετε χωριστά.

5 Προειδοποιητικά σημάδια ότι βιώνεις μια σχέση σε κρίση

1. Διαμάχες που δε λύνονται

Το πιο βασικό για το μέλλον μιας υγιούς σχέσης, δεν είναι να μην υπάρχουν προβλήματα αλλά όταν αυτά υπάρχουν να λύνονται. Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μια σχέση να υπάρξουν διαφωνίες και καυγάδες είτε μηδαμινοί και ασήμαντοι είτε πιο σοβαροί και έντονοι. Αν, όμως, είναι συνεχόμενες και άλυτες οι διαμάχες και έχουν καταλήξει να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της σχέσης, τότε σίγουρα αντιμετωπίζετε μία σχέση σε κρίση.

2. Έλλειψη οικειότητας και προσωπικής επαφής

Σίγουρα πολλά ζευγάρια περνάνε κατά καιρούς από φάσεις όπου η οικειότητα, η ιδιαίτερη επαφή και η σεξουαλική έλξη δεν είναι τόσα έντονα, ειδικά όταν μια σχέση είναι μακροχρόνια και έχει περάσει το διάστημα του πάθους. Πολλές φορές, όμως, πρόκειται απλά για μια χρονική περίοδο και στη συνέχεια επανέρχεται η επιθυμία και η έλξη. Το σημαντικό είναι να διακρίνεις αν υπάρχει διάθεση και πρόθεση να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη φάση και να αναθερμανθεί η σχέση. Αν η μία ή και οι δύο πλευρές είναι αδιάφορες, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά για το μέλλον της σχέσης.

3. Απιστία

Συνήθως για να κάνει κάποιος (ή να μπει στον πειρασμό και να σκεφτεί) να κάνει απιστία προς το σύντροφό του, σημαίνει ότι μες στη σχέση δε βρίσκει πληρότητα στις ανάγκες του, συναισθηματικές ή και σεξουαλικές, και προφανώς δεν καλύπτεται από το άτομο με το οποίο είναι. Και μόνο η σκέψη να απατήσεις σημαίνει ότι η σχέση σου δεν πάει καλά και βρίσκεται σε κρίση. Όταν νιώθεις την ανάγκη να στραφείς σε έναν άλλο σύντροφο ή σου έχει τελειώσει αυτό που νιώθεις στην παρούσα σχέση ή περνάτε σοβαρή κρίση που ενδεχομένως να μη μπορεί να ξεπεραστεί. Το σίγουρο είναι πως ο παράνομος δεσμός δε θα βοηθήσει πουθενά.

4. Κακομεταχείριση / Κακοποίηση

Η κακοποίηση μες στη σχέση δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική βία. Πολλές φορές υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση, λεκτική βία, ψυχολογική πίεση ή και σεξουαλική κακοποίηση. Οποιαδήποτε κακομεταχείριση μπορεί να βιώνεις σε μία σχέση είναι μεγάλο δείγμα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να λυθεί. Και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που οφείλεις να ανεχτείς ή να δεχτείς ως δεδομένο.

5. Απόρριψη ευθυνών

Αν κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα ή κάποιο πρόβλημα ανάμεσά σας, ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και αρχίζετε να εξαπολύετε έντονες κατηγορίες, βιώνετε σίγουρα προβληματική σχέση. Το να προσπαθείτε εμμονικά να αποδείξετε ότι εσείς δε φταίτε πουθενά και μονίμως ο άλλος έχει κάνει το λάθος και φταίει για όλα, αποδεικνύει ότι η σχέση σας αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση και με αυτή την τακτική δε θα βγάλετε ποτέ άκρη.

5 Λύσεις για να βγει η σχέση σου από την κρίση

Αν έχεις εντοπίσει την κρίση που «πολεμάει» τη σχέση σου και έχεις πραγματική επιθυμία να τη σώσεις και να τη βγάλεις από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις και στη δική σου περίπτωση.

1. Μην αφήνεις άλυτα προβλήματα

Το πρώτο που πρέπει να γίνει για να μπορέσετε να βγείτε από την κρίση, είναι να παραδεχτείτε ότι υπάρχουν προβλήματα και διαμάχες στη σχέση, να τα εντοπίσετε και κάθε φορά που κάτι προκύπτει να κάνετε το παν για να το επιλύσετε. Μην αγνοήσεις και μην αρνείσαι τα προβλήματα γιατί απλά θα συσσωρευτούν και η σχέση θα βαρύνει υπερβολικά από το φορτίο. Δε φεύγουν τα προβλήματα αν τα αγνοείς, ούτε εξαφανίζεται η κρίση από μόνη της. Φροντίστε με το σύντροφό σου να συζητάτε οτιδήποτε βγαίνει στην επιφάνεια και να το λύνετε.

2. Ανάλαβε προσωπική ευθύνη

Κάθε φορά που υπάρχουν δυσκολίες σε μία σχέση, τείνουμε να βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω και να κατηγορούμε τον άλλο για την κατάληξή της. Είναι πάντα πιο εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού από το να αναλάβουμε τη δική μας προσωπική ευθύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε καμία συμμετοχή στους λόγους για τους οποίους η σχέση μας περνάει κρίση. Επομένως, το σωστό βήμα είναι να αναγνωρίσουμε το μερίδιο ευθύνης μας και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση εκεί που κάποτε ήταν. Άλλωστε, καμιά φορά το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ποιος έχει την πρόθεση και την επιθυμία να σώσει την κατάσταση. Δες, λοιπόν, τα δικά σου λάθη και δούλεψε για να τα διορθώσεις. Κάνε και το σύντροφό σου να δει τα δικά του και στη συνέχεια δουλέψτε μαζί και οι δύο για το καλό της σχέσης. Αν αρνείστε και συνεχίζετε το παιχνίδι με τις κατηγορίες τότε απλά η σχέση θα διαλυθεί.

3. Προσπάθησε να αναζωπυρώσεις τη φλόγα

Σαφώς και μετά από κάποιο διάστημα στη σχέση δεν είναι εύκολο να συμπεριφέρεστε σαν να περνάτε μήνα του μέλιτος. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από την αδιαφορία και την ανυπαρξία οποιασδήποτε προσωπικής επαφής. Είτε μιλάμε για τρυφερότητα και για ένα γλυκό άγγιγμα, είτε για ερωτική επαφή. Αν έχει αρχίσει να χάνεται η έλξη και το πάθος δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα επαναφέρεται. Σίγουρα θέλει προσπάθεια και δουλειά και από τους δύο για να αναζωπυρωθεί η φλόγα ανάμεσά σας, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Βρείτε τρόπους να ανανεωθείτε και να προσελκύσετε ξανά ο ένας τον άλλο. Κάντε πράγματα μαζί, φερθείτε όπως όταν βγαίνατε τα πρώτα ραντεβού σας, βάλτε λίγο ρομαντισμό και φαντασία και σίγουρα τα πράγματα θα φτιάξουν.

4. Μη βλέπεις τα πράγματα αρνητικά

Μπορεί όταν η σχέση μας περνάει κάποια κρίση να εστιάζουμε στο πρόβλημα, στο άσχημο διάστημα που περνάμε, στα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλεί ο σύντροφός μας και να ξεχνάμε πως δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Καλό είναι πριν καταδικάσουμε τη σχέση μας και αφήσουμε την κρίση να μας νικήσει, να σκεφτούμε τα πράγματα σφαιρικά και από μια πιο θετική και αισιόδοξη ματιά. Ρεαλιστική μεν αλλά χωρίς να καταδικάζουμε τα γεγονότα. Σκέψου αν τα καλά που σου δίνει αυτή η σχέση είναι περισσότερα από τα κακά και αν τα αισθήματά σου και του συντρόφου σου μπορούν να παλέψουν για να καλύψουν την κρίση που βιώνετε. Πάρε λίγο χρόνο και κάνε ένα βήμα πίσω για να δεις πιο λογικά την κατάσταση. Αν αξίζει η σχέση να παλέψετε για αυτήν τότε βάλτε όλη τη θετική σας ενέργεια και όλη την καλή διάθεση για να βγείτε από το αδιέξοδο.

5. Ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό

Μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι ταμπού οι ψυχολόγοι ή οι σύμβουλοι σχέσης. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο λάθος. Αν βρίσκεσαι σε μία σχέση που περνάει κρίση και σε νοιάζει πραγματικά το μέλλον και η πορεία της, τότε πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να τη σώσεις. Αν, λοιπόν, προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα και βλέπεις ότι δε γίνεται τίποτα, η επίσκεψη σε έναν εδικό σύμβουλο, είτε μαζί με το σύντροφό σου, είτε μόνη σου ίσως να είναι η μόνη πιθανότητα για εξέλιξη στη σχέση, για βελτίωση και η ύστατη λύση.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα