Ο σύντροφός σου σε ζηλεύει – Πώς να το χειριστείς;

Η ζήλια είναι ένα από τα συνηθέστερα και πιο σοβαρά προβλήματα στη σχέση των δύο φύλων. Μπορεί να σου δυσκολεύσει τη ζωή και να καταστρέψει το συναίσθημα που υπάρχει, αν και εφόσον αντί να καταλαγιάσει γίνεται όλο και πιο καταπιεστική, όλο και πιο αρρωστημένη.

Όταν συνειδητοποιείς ότι ο σύντροφός σου σε ζηλεύει, πρέπει να βρεις τρόπους να το διαχειριστείς όσο είναι νωρίς προτού κλιμακωθεί το θέμα και δεις ότι δεν υπάρχει λύση αντιμετώπισης. Διότι αν η ζήλια φτάσει στο απροχώρητο, θα αναγκαστείς να λήξεις τη σχέση όσο κι αν νοιάζεσαι για το σύντροφό σου.

Στις παραγράφους που ακολουθούν, προτείνονται τρόποι για να διαχειριστείς το πρόβλημα όταν ο σύντροφός σου σε ζηλεύει και να καταφέρεις να τον κάνεις λιγότερο ανασφαλή και περισσότερο σίγουρο για σένα. Ας δούμε το πώς.

Πώς να χειριστείς έναν σύντροφο που σε ζηλεύει – 10 Τρόποι

1. Αναγνώρισε το πρόβλημα και συζήτησέ το

Το πιθανότερο είναι η ζήλια στη σχέση να μην κάνει έκδηλη την παρουσία της από την αρχή αλλά να εμφανίζεται σταδιακά. Ίσως μάλιστα στα πρώτα σημάδια να κολακεύεσαι κιόλας που ο σύντροφός σου σε ζηλεύει γιατί σημαίνει πως νοιάζεται για εσένα και δε θέλει να σε χάσει. Όταν όμως αρχίσεις να το αναγνωρίζεις ως πρόβλημα που παίρνει σοβαρές διαστάσεις, πρέπει να δεχτείς το γεγονός ότι δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να το αφήσεις. Επιπλέον, στη φάση αυτή για να δεις πώς θα το διαχειριστείς θα πρέπει να το συζητήσεις με το φίλο σου, να δεις αν έχει καταλάβει ότι σε καταπιέζει και δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση και να μιλήσεις μαζί του για τους λόγους που τον οδηγούν στη ζήλια και τις αιτίες που την προκαλούν. Ώστε ορμώμενοι από εκεί να δείτε πώς θα λύσετε το ζήτημα.

2. Ξεκαθάρισε την κατάσταση και ζήτα μία δέσμευση

Όταν μιλήσεις με το σύντροφό σου και αναλύσετε την κατάσταση, ξεκαθάρισε τη θέση σου και ζήτησέ του να δεσμευτεί στο ότι θα κάνει προσπάθεια να αλλάξει τον τρόπο που φέρεται και θα χαλαρώσει στο κομμάτι της ζήλιας. Πρέπει να σου υποσχεθεί ότι θα βάλει τα δυνατά του για να μην σε καταπιέζει και εσύ φυσικά θα του δείξεις πως είσαι πρόθυμη να τον βοηθήσεις, όχι φυσικά με το να αλλάξεις τον εαυτό σου αλλά με το να επιβραβεύεις την προσπάθειά του και να του δείχνεις πόσο τον αγαπάς.

3. Ζήτησέ του να ορίσετε ένα δικό σας σήμα «κινδύνου»

Για να το δεχτεί και να το πάρει πιο χαλαρά, θα του πεις ότι θα το χρησιμοποιείτε και οι δύο σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι και η ζήλια αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη και ενοχλητική. Θα είναι κάτι σαν κώδικας ανάμεσά σας (μια χειρονομία, ένα νεύμα, μία λέξη, κλπ) που όταν ο ένας από τους δύο τον επικαλείται θα σημαίνει πως ήρθε ώρα για «διάλειμμα» από την κατάσταση. Έτσι, θα ηρεμείτε και οι δύο και θα το συζητάτε στη συνέχεια πιο χαλαρά και λογικά.

4. Μην αλλάξεις τη συμπεριφορά σου

Από τη στιγμή που η δική σου συμπεριφορά είναι φυσιολογική (και όχι επειδή το λες εσύ αλλά έχει εξακριβωθεί) και ο σύντροφός σου σε ζηλεύει παθολογικά και εμφανίζεται παράλογος ενώ δεν του δίνεις πάτημα, φρόντισε σε καμία περίπτωση να μην αλλάξεις εσύ τη στάση σου και να μην καταπιεστείς προκειμένου να αποφύγεις το πρόβλημα και να του δώσεις αυτό που θέλει. Άλλωστε, αν αλλάξεις το ένα σίγουρα θα βρεθεί κάτι άλλο να τον ενοχλήσει και να τον κάνει να ζηλέψει. Μην τον παραχαϊδεύεις, λοιπόν, και μην του κάνεις τα χατίρια γιατί ενδεχομένως να γίνει εκείνος χαρούμενος κι εσύ δυστυχισμένη και φυσικά να μην είσαι πια ο εαυτός σου. Το θέμα είναι να μη σε ζηλεύει ενώ ζεις φυσιολογικά, διαφορετικά αν ζεις σε γυάλα τότε η κατάσταση είναι άρρωστη.

5. Δώσε του να καταλάβει τα συναισθήματά σου

Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για τους λόγους που προκαλούν τη ζήλια του συντρόφου σου. Ίσως να είστε στην αρχή της σχέσης και να μην είναι σίγουρος για τα αισθήματά σου ακόμα γι’ αυτό και ενοχλείται από κάποια πράγματα που βλέπει. Από την άλλη, αν η σχέση έχει προχωρήσει μάλλον η ζήλια είναι δικό του καθαρά θέμα (πιθανότητα ανασφάλειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης) και χρειάζεται συνέχεια επιβεβαίωση για το πώς νιώθεις για εκείνον. Καλό είναι, λοιπόν, χωρίς να γίνεις υπερβολική και να του κάνεις όλα τα «χατίρια», να είσαι γενναιόδωρη με τα συναισθήματά σου απέναντί του και με το πώς τα εκδηλώνεις. Μην ξεχνάς να του λες πόσο τον αγαπάς και να το δείχνεις, κάνε τον να καταλάβει ότι νοιάζεσαι μόνο για εκείνον κι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί και να ζηλεύει. Η επιβεβαίωση σίγουρα θα βοηθήσει να καταλαγιάσει η ανασφάλειά του.

6. Προσπάθησε να μην αντιδράς με θυμό

Σίγουρα όταν ο σύντροφός σου σε ζηλεύει σε σημείο ενοχλητικό αυτό σε εκνευρίζει και σε θυμώνει, ειδικά όταν συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση και δίχως καμία αφορμή από μέρους σου. Δεν είναι όμως ο θυμός η λύση και ο σωστός χειρισμός. Προτίμησε, λοιπόν, αντί να αντιδράς με νεύρα και τσακωμούς, να τον καθησυχάζεις κάθε φορά που εκδηλώνει την ανησυχία του και να του μιλάς με ήρεμο και όμορφο τρόπο έτσι ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει άλλο τη σκηνή. Διαφορετικά, όσο περισσότερο θυμώνεις θα κλιμακώνεται η κατάσταση και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν να θεωρεί ότι είσαι «ένοχη» και γι’ αυτό ωρύεσαι!

7. Μην τον αποκλείεις από τις δραστηριότητες και τις εξόδους σου

Μία καλή λύση όταν βλέπεις ότι ο φίλος σου γίνεται πολύ ζηλιάρης και σου κάνει έντονο έλεγχο, είναι να τον συμπεριλάβεις στις δραστηριότητες και τις εξόδους σου (έστω για κάποιο διάστημα) προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι όταν είσαι με την παρέα σου ή σε κάποιο χόμπι δεν κάνεις τίποτα κακό ούτε δίνεις δικαιώματα, απλά περνάς καλά. Και φυσικά δεν έχεις τίποτα να κρύψεις γι’ αυτό και τον καλείς μαζί σου. Μάλιστα, φρόντισε όταν ο φίλος σου έρχεται μαζί σε εξόδους με τις παρέες σου, να του δίνεις συνέχεια προσοχή και να δείχνεις στους άλλους πόσο σημαντικός είναι για εσένα. Είναι πολύ καθησυχαστικό για εκείνον αν δημοσίως του δείχνεις την αγάπη και την τρυφερότητά σου και είσαι διαχυτική μαζί του χωρίς να φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι και ποιος θα σας δει. Θα καταλάβει έτσι ότι γνωστοποιείς σε όλους πως είστε ζευγάρι και είσαι δική του. Βέβαια, πρόσεξε να μην τα συνηθίσει όλα αυτά και σου κολλήσει σα «βδέλλα», ακόμα κι όταν θέλεις να βγεις για «γυναικοκουβέντα».

8. Χειρίσου λεπτά το ζήτημα αν έχεις άντρες φίλους

Μπες στη θέση του. Πώς θα σου φαινόταν αν είχε 1-2 γυναίκες φίλες που τον περιτριγύριζαν συνέχεια και κάθε τρεις και λίγο σου έλεγε θα βγω με την τάδε, θα πάω για καφέ με την άλλη, κλπ. Σίγουρα όσο εμπιστοσύνη και αν του έχεις δεν είναι και το καλύτερό σου. Αν, λοιπόν, έχεις άντρες φίλους που κάνετε πολύ παρέα, προσπάθησε για να μην του αναζωπυρώνεις την ανασφάλεια και τη ζήλια να τον περιλαμβάνεις σε αυτές τις συναντήσεις σας ή κάποιες φορές που θα βρίσκεστε όλοι μαζί να είσαι διακριτική με τους υπόλοιπους και να του δείχνεις πως εκείνος είναι το επίκεντρο. Ακόμα καλύτερο θα είναι να «αποκαταστήσεις» τους άντρες φίλους σου και να βγαίνετε όλοι μαζί παρέα.

9. Μην εξαφανίζεσαι

Από τη στιγμή που ξέρεις ότι ο φίλος σου είναι ζηλιάρης, προσπάθησε (χωρίς βέβαια καταπίεση και υπερβολές) να μην του δίνεις πάτημα και λόγους για να επιδεινώνεται το θέμα. Δηλαδή, αν αναγκαστικά λόγω δουλειάς ή γενικά προγράμματος περνάτε αρκετό χρόνο χώρια, ή βγαίνεις με τις φίλες σου και βλέπεις ότι αργείς, φρόντισε να μην εξαφανίζεσαι επί ώρες και να μην τον ξεχνάς ώστε να μην μπαίνει στη διαδικασία να φαντάζεται διάφορα και να σου κάνει μετά σκηνές. Προσπάθησε να του τηλεφωνείς τακτικά (όχι υπερβολικά, ούτε με το ζόρι) ή να του στέλνεις ένα γλυκό μήνυμα κάπου κάπου ώστε να ξέρει ότι τον σκέφτεσαι και τον υπολογίζεις. Θα κατευνάσει την ανασφάλειά του αυτό και θα τον ηρεμήσει.

10. Απευθύνσου σε έναν ειδικό

Αν η ζήλια του συντρόφου σου έχει γίνει υπερβολική και παράλογη ή αν απλά δεν ξέρεις πώς να χειριστείς μόνη σου την κατάσταση και χρειάζεσαι καθοδήγηση, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό σύμβουλο σχέσεων ή ψυχολόγο για να δεις τι βήματα θα ακολουθήσεις. Μάλιστα, αν το έχεις συζητήσει με το σύντροφό σου και αναγνωρίζει το πρόβλημά του και είναι διατεθειμένος να το δουλέψει, μπορείτε να επισκεφτείτε μαζί έναν σύμβουλο και να βρείτε τη λύση.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα