Σε ανταγωνίζεται – 6 Δραστικές συμβουλές

Πιστεύεις ότι σε ανταγωνίζεται ο αγαπημένος σου; Βλέπεις ότι πολλές φορές προσπαθεί να συγκριθεί μαζί σου και, σαν να μην έφτανε αυτό, να σε “νικήσει”; Έχεις αρχίσει να προβληματίζεσαι επειδή σε ανταγωνίζεται ο σύντροφός σου και όχι κάποιος άλλος, π.χ. μια φίλη σου ή ακόμη και κάποια ανταγωνίστρια σου; Ξέχνα ότι σε απασχολεί εδώ και τώρα, διότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα ζευγάρια.

Σε ανταγωνίζεται: Τι είναι ο ανταγωνισμός και γιατί υπάρχει;

Ο ανταγωνισμός χαρακτηρίζεται ως μια διαρκής μάχη που υπάρχει ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα άτομα για το ποιος θα επικρατήσει, ποιος θα υπερνικήσει, και μάλιστα ισχύει για κάθε τομέα της ζωής είτε πρόκειται για τον εργασιακό είτε πρόκειται για τον ερωτικό είτε πρόκειται για τον οικονομικό είτε πρόκειται για κάθε άλλο τομέα της ανθρώπινης ζωής. Από την στιγμή της γέννησής μας προσπαθούμε να αναδειχτούμε σε σχέση με άλλα άτομα. Έτσι όταν αναφερόμαστε στον ανταγωνισμό μιλάμε για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που υπάρχει σε κάθε άτομο και το βοηθάει στο να θέλει διαρκώς να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερο. Αν θα θέλαμε να μιλήσουμε όμως για την πιο υγιή εκδοχή του, θα έπρεπε να αναφέρουμε το συναγωνισμό, κάτι που ωστόσο δεν είναι και το τωρινό μας θέμα.

Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις «κακού» ανταγωνισμού όπου συμβαίνει να χρησιμοποιούνται ανορθόδοξα μέσα για την επικράτηση – ναι και εσύ που διαβάζεις τώρα το άρθρο μας και τη συγκεκριμένη πρόταση έχεις χρησιμοποιήσει ή έστω έχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο τέχνασμα προκειμένου να κερδίσεις την εύνοια των γονιών σου ή των καθηγητών σου ή ακόμα χειρότερα να ασκήσεις βία προκειμένου να αποκτήσεις κάτι που επιθυμούσες πολύ.

Συνεπώς ο ανταγωνισμός δεν είναι ένα φαινόμενο σπάνιο ούτε είναι ανέφικτη η επίλυση του. Στην περίπτωση λοιπόν που ο καλός σου σε ανταγωνίζεται πρέπει να χειριστείς το θέμα με ηρεμία και να σκεφτείς γιατί συμβαίνει το γεγονός αυτό και αν είναι φυσιολογικός ο ανταγωνισμός του. Διότι ο μη φυσιολογικός ανταγωνισμός σχετίζεται με πάρα πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά του ατόμου και ίσως με μια προβληματική ψυχολογία , όπως για παράδειγμα μπορεί να συνδέεται με την παθολογική ζήλια ή με εγωκεντρικά αισθήματα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός είναι ένα αναγκαίο κακό που αν είναι σε φυσιολογικά πλαίσια αποσκοπεί στην βελτίωση του ατόμου αλλιώς χρειάζεται προσοχή και αναζήτηση των κινήτρων που υπάρχουν πίσω από τον εκάστοτε σύντροφο.

Σε ανταγωνίζεται: Συμβουλές αντιμετώπισης

Τώρα που διάβασες μερικά πραγματάκια για τον ανταγωνισμό, μην χάνεις ευκαιρία. Γιατί κάθε πρόβλημα σημαντικό ή όχι χρήζει αντιμετώπισης, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά τον σύντροφό σου και την σχέση σου. Επιπλέον κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εξαρχής  και προτού προλάβει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μικρότερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο και πολύ πιο επιβλαβές τόσο για εσένα όσο και για το σύντροφό σου και τη σχέση σας. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν διάβασε όλες τις συμβουλές αντιμετώπισης που θα σου αναφέρουμε και εφάρμοσε τες φυσικά.

1. Σωστή και νηφάλια σκέψη

Σε καμία μας δεν αρέσει να την ανταγωνίζονται, πόσο μάλλον ένα δικό της άτομο, η κολλητή της, η αδερφή της, η μαμά της, το αγόρι της και τα λοιπά. Μην νευριάζεις και μην εξοργίζεσαι για το συμβάν αυτό κι ας το παρατηρείς συνέχεια από το αγόρι σου. Είναι ο άνθρωπος σου και για αυτό αξίζει να κάνεις υπομονή και αν όντως λες ότι τον αγαπάς το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα πράγματα κάτω και να σκεφτείς: γιατί σε ανταγωνίζεται; Είναι φυσιολογικό να σε ανταγωνίζεται έτσι; Μήπως του έχεις θίξει τον ανδρισμό; μήπως έχεις κάνει κάτι άλλο εσύ και τον έχεις σπρώξει στο να σε ανταγωνίζεται; Σίγουρα κάπου κολλάς και εσύ, κάποιο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και σε εσένα. Οπότε με τη σωστή και ήρεμη σκέψη μπορείς να βρεις τυχόν λάθη σου και να κάνεις μια καλή αρχή για να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα, το πρόβλημα δηλαδή του ότι Ο σύντροφός σου σε ανταγωνίζεται.

2. Βρες την πηγή του προβλήματος

Ίσως αυτό να είναι και το σημαντικότερο μέρος που έχεις να κάνεις άμεσα εάν θες να μην δε ανταγωνίζεται άλλο ο σύντροφος σου. Μάθε γιατί σε ανταγωνίζεται, τι τον έκανε να θέλει να σε ανταγωνίζεται και κυριότερα μάθε αν το κάνει εσκεμμένα ή άθελα του. Αν δεν κάτσει να ασχοληθείς και να μελετήσεις σωστά κάθε σημάδι και πληροφορία που έχεις για το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να μην καταφέρεις να το επιλύσει, αλλά να τα κάνεις ακόμα χειρότερα. Επειδή ο αγαπημένος σου μπορεί να μην σε ανταγωνίζεται διότι είναι ένας ζηλιάρης, κακός και εγωπαθής άνθρωπος αλλά για να σου δείξει ότι και εκείνος είναι ικανός να κάνει κάποια πράγματα για τα οποία εσύ τον θεώρησες ανίκανο. Συνεπώς αν αρχίζεις να τον κατηγορείς ασυστόλως ότι σε ανταγωνίζεται το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που θα αναπολείς τον καιρό που ήσασταν μαζί και  σε ανταγωνιζόταν… Για αυτό σου προτείνουμε να σκεφτείς και το τι έχεις κάνει και εσύ και το κατά πόσο έχεις ευθύνη και εσύ για την συμπεριφορά του αυτή.

3. Μίλα του

Εμ, τι άλλο; Με την σωστή επικοινωνία θα μπορέσεις να καταλάβεις τι τρέχει με τον αγαπημένο σου και σε ανταγωνίζεται, τι δεν του αρέσει και γενικότερα μπορείς να εξάγεις πολλά συμπεράσματα μέσω της σωστής επικοινωνίας, ακόμα και να λύσεις το πρόβλημα. Η σημασία της επικοινωνίας στο ζευγάρι είναι τεράστια και φυσικά και δεν είμαστε οι πρώτες που σου το λέμε, απλώς σου το τονίζουμε για ακόμη μια φορά. Καθημερινά ακούμε από τον περίγυρο μας για ζευγάρια που χωρίζουν λόγω προβλημάτων, ενώ ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που δεν βλέπουν αλλά μπορεί να τους οδηγήσει στον χωρισμό είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους. Αν πιστεύεις ότι η σχέση σας υστερεί σε αυτό το κομμάτι πρέπει να αρχίσεις από τώρα να το διορθώνεις γιατί είμαστε σίγουρες ότι με τη σωστή επικοινωνία θα λυθούν όλα τα προβλήματα και θα πάψει ο σύντροφός σου να σε ανταγωνίζεται.

4. Συμβουλέψου τους φίλους και την οικογένειά του

Αν θες να μάθεις πολλά πράγματα για τον αγαπημένο σου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς τα κοντινά του άτομα και να μάθεις μερικά πράγματα όπως για παράδειγμα για το πώς φέρεται, προκειμένου να εξακριβώσεις αν σε ανταγωνίζεται γιατί είναι γνώρισμα της προσωπικότητας του είτε γιατί κάτι άλλο.

5. Συμβουλέψου τις φίλες και την οικογένειά σου

Τι καλύτερο από το να ζητήσεις την άποψη των γονιών σου ή από τις φιλενάδες σου όπου όλο και κάποια θα έχει βιώσει ένα αντίστοιχο φαινόμενο. Σίγουρα θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν και να σου δώσουν μερικές χρήσιμες και εφαρμοσμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν αρκετά είτε λέγοντας σου τι να κάνεις είτε τι να μην κάνεις. Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, οπότε όλο και κάποια γυναίκα θα την έχει πατήσει ακολουθώντας κάποια λάθος τακτική σε αυτό το θέμα.

6. Συμβουλέψου έναν ψυχολόγο

Αρχικά μπορείς να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο κατά προτίμηση που να εξειδικεύεται σε θέματα σχέσεων και να του ζητήσεις βοήθεια αναλύοντάς του το τι βλέπεις, τι πιστεύεις και τι ισχύει για τον αγαπημένο σου που σε ανταγωνίζεται. Έπειτα μια καλή ιδέα είναι να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να επισκεφθείτε μαζί έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει και να βρει το τι δεν πάει καλά με την σχέση σας.

Μην το παίρνεις κατάκαρδα, ένας ανταγωνισμός είναι. Και εσύ τον έχεις ανταγωνιστεί ασυνείδητα και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Για αυτό άσε τον καιρό να περάσει και αν δεν δεις καμία αλλαγή παρά μόνο το ότι το φαινόμενο επιδεινώνεται, ξεκίνα να λαμβάνεις δραστικά μέτρα προκειμένου να σώσεις την σχέση σου και φυσικά να βοηθήσεις τον σύντροφο σου που σε ανταγωνίζεται να ξεπεράσει το πρόβλημά του αυτό. Όλα τα προβλήματα πλέον έχουν λύση και μπορούν να ξεπεραστούν αρκεί να υπάρχει σωστή επικοινωνία, κατανόηση και αγάπη.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα