Ψυχολογικός πόλεμος από άντρα σε γυναίκα – Αιτίες – Τρόποι αντιμετώπισης

Πόσο εύκολο είναι για εμάς να διαχειριστούμε καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα την ψυχική μας ηρεμία; Ο ψυχολογικός πόλεμος θα λέγαμε ότι είναι ένα όπλο για κάποιους ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα, να ασκήσουν πίεση και όλα αυτά καλυμμένα με ένα περιτύλιγμα το οποίο κάνει το άτομο που τον ασκεί να αισθάνεται μία σχετική ασφάλεια.

Με λίγα λόγια το άτομο που επιλέγει να ασκήσει ψυχολογικό πόλεμο σε κάποιο άλλο, το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να του δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, να αισθάνεται άβολα αλλά να μην μπορεί να αντιδράσει όπως θα το έκανε ίσως σε μία ευθεία επίθεση. Θα λέγαμε πως καλύπτει κατά κάποιο τρόπο τα νώτα του ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτές οι προθέσεις.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συναντήσουμε σε μία σχέση, στον χώρο εργασίας είτε από συνάδελφο είτε από εργοδότη και γενικότερα σε επαφές που έχουμε πιο συχνά. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την περίπτωση που μία γυναίκα δέχεται ψυχολογικό πόλεμο από έναν άντρα ο οποίος είτε ο σύντροφος είτε κάποιο άτομο στον χώρο εργασίας.

Σίγουρα δεν είναι μία απλή κατάσταση και εύκολα διαχειρίσιμη, αλλά φυσικά παίζουν ρόλο τόσο η ένταση όσο και η συχνότητα με την οποία συμβαίνει. Τον πιο σημαντικό ρόλο όμως παίζει η προσωπικότητά μας και ο χαρακτήρας μας! Η καθεμία από εμάς θα το αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο. Ουσιαστικά αυτό που αισθανόμαστε είναι το ίδιο αλλά αλλάζει ο τρόπος αντίδρασης.

Η δυσκολία σε τέτοιου είδους καταστάσεις βρίσκεται στο ότι ουσιαστικά δεν μπορούμε να αποδείξουμε με ευκολία αυτό που συμβαίνει και το πώς αισθανόμαστε, αφού ο καθένας αντιλαμβάνεται τον ψυχολογικό πόλεμο με διαφορετικό τρόπο. Θα λέγαμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό και δυστυχώς το άτομο που τον βιώνει κάνει δεύτερες σκέψεις αφού έχει και τον φόβο να μην εκτεθεί.

Ψυχολογικός πόλεμος από άντρα – Σε μία σχέση

Ορισμένες φορές αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο παραμένει σε μία σχέση, μία γυναίκα η οποία δέχεται ψυχολογικό πόλεμο από τον σύντροφό της. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά έχουμε παρατηρήσει πως συνήθως δεν μπορεί να το εκλάβει ως ψυχολογικό πόλεμο αυτό που συμβαίνει.

Το πιο δύσκολο μέσα σε μία σχέση είναι όταν και ο άντρας δεν αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκεί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει και ότι γίνεται πάντα εσκεμμένα. Εμείς όμως προτιμάμε να βλέπουμε τις καταστάσεις από όλες τις πλευρές, θεωρούμε ότι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.

Η αντίδραση κάθε γυναίκας που μπορεί να βιώνει μία τέτοια κατάσταση εξαρτάται και από τον χαρακτήρα. Αυτό που στους γύρω μας μπορεί να φαίνεται ψυχολογικός πόλεμος απέναντι σε εμάς, δεν είναι περίεργο εμείς να το θεωρούμε υπερβολικό. Κάπως έτσι οι σκέψεις περιπλέκονται σε αυτό το θέμα αφού ο καθένας μας το εκλαμβάνει διαφορετικά. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει μέσα σε μία σχέση συνήθως το αντιλαμβανόμαστε αργότερα όταν κάνουμε τον απολογισμό μας και όχι την στιγμή που συμβαίνει.

Ο ψυχολογικός πόλεμος έχει να κάνει με μία πίεση που μας προκαλεί ο σύντροφός μας είτε υποστηρίζοντας ότι είναι για το καλό μας είτε για το καλό της σχέσης μας γενικότερα. Έτσι μπερδευόμαστε και ορισμένες φορές φαίνεται να φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε τις δικές του σκέψεις δικές μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την δική μας προσωπικότητα και τρόπο σκέψης.

Ψυχολογικός πόλεμος από άντρα – Στον χώρο εργασίας

Όταν δεχόμαστε ψυχολογικό πόλεμο στον χώρο εργασίας, οι σκέψεις περιπλέκονται και μας δημιουργούν ανασφάλεια. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να θέλουμε να αντιδράσουμε αλλά σκεφτόμαστε και τις συνέπειες της πράξης μας. Δηλαδή, αν έρθουμε σε ρήξη με κάποιο πρόσωπο που βρίσκεται σε ανώτερη θέση, τι επιπτώσεις θα έχει στην δουλειά μας. Ορισμένες φορές μας κάνει να μην αντιδρούμε ακόμη και ο φόβος μίας απόλυσης.

Δεν είναι οι λίγοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτούς τους φόβους και τις σκέψεις μας. Ο ψυχολογικός πόλεμος είτε από κάποιον συνάδερφο είτε από τον εργοδότη μας, είναι μία άκρως πιεστική κατάσταση και δύσκολα διαχειρίσιμη. Χρειάζεται να σκεφτούμε καλά τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει και φυσικά, τον καλύτερο τρόπο για εμάς ώστε να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι περίεργο η ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μας να επηρεάζεται περισσότερο από όσο θα ήταν καλό για εμάς.

Έτσι λοιπόν, ο ψυχολογικός πόλεμος από άντρα στην εργασία μας, θα λέγαμε ότι μπορεί να μας επηρεάσει λίγο περισσότερο από ότι αν τον δεχόμασταν από μία γυναίκα. Ορισμένες φορές μάλιστα παρατηρούμε να διαφέρουν και οι αντιδράσεις μας ανάλογα αν δεχόμαστε ψυχολογικό πόλεμο από άντρα ή από γυναίκα. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι και να αντιληφθούμε κατά πόσο και εμείς επιτρέπουμε με την στάση μας να συμβαίνει.

Ψυχολογικός πόλεμος από άντρα – Πιθανές αιτίες

Στη σχέση

1) Δικές του ανασφάλειες

Μέσα από τον ψυχολογικό πόλεμο που ασκεί στην σύντροφό του ένας άντρας, δεν είναι καθόλου περίεργο να καλύπτει δικές του ανασφάλειες. Προσπαθεί με αυτόν τρόπο να αισθάνεται πιο ασφαλής σχετικά με την δική σας συμπεριφορά και τις δικές σας αντιδράσεις. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως γίνεται ασυναίσθητα αφού δεν μπορούν ούτε στον εαυτό τους να παραδεχτούν τις ανασφάλειες τους οπότε δεν αντιλαμβάνονται και την αντίδρασή τους.

2) Χειριστική συμπεριφορά

Ο χειριστικός άντρας τις περισσότερες φορές παρατηρούμε ότι ακολουθεί μια τέτοιου είδους συμπεριφορά για να πετύχει τον σκοπό του. Ουσιαστικά ο ψυχολογικός πόλεμος που μας ασκεί έχει να κάνει με την προσπάθειά του να χειριστεί τόσο τον τρόπο που σκεφτόμαστε όσο και τις αντιδράσεις μας. Δεν είναι περίεργο να αντιλαμβάνεται πόσο κουραστικός και πιεστικός γίνεται αλλά δεν το βάζει εύκολα κάτω αφού συνήθως καταλαβαίνει και που περίπου βρίσκονται τα όρια μας.

3) Ζήλια

Ψυχολογικό πόλεμο από άντρα μπορεί να βιώσουμε και απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί να ελέγξει την ζήλια του. Θεωρεί πως αν μιλήσει για αυτήν σε εμάς, θα εκτεθεί, θα είναι σαν να μειώνεται στα μάτια μας και υπάρχει ο φόβος εκμετάλλευσης από την πλευρά μας. Έτσι λοιπόν είναι πιο εύκολο για τον ίδιο να μας ασκήσει ψυχολογικό πόλεμο είτε για να μας ρίξει την αυτοπεποίθηση είτε για να μπούμε στην διαδικασία να προσέχουμε τα πάντα ώστε να μην «τον φέρνουμε σε δύσκολη θέση». Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ακολουθούν αυτό το μοτίβο και θεωρούν τελικά πως οι ίδιες φταίνε που του ξυπνούν το αίσθημα της ζήλιας και αντιδράει με αυτόν τον τρόπο.

4) Μαθημένη συμπεριφορά

Ίσως απλά να συμπεριφέρεται με αυτόν τρόπο γενικά και όχι αποκλειστικά και μόνο σε εμάς. Δεν είναι απαραίτητο να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά μπορεί να έχει αντιληφθεί ότι ασκώντας ψυχολογικό πόλεμο, ειδικά σε πιο ευάλωτα άτομα, κερδίζει αυτό που επιθυμεί σε κάθε περίπτωση. Όσο και να μην μας αρέσει μία τέτοια σκέψη, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις πιθανές αιτίες που κάποιο άτομο μπορεί να έχει μία τέτοιου είδους συμπεριφορά.

5) Ανάγκη απόλυτου ελέγχου

Αρκετές φορές σε μία σχέση, ο ψυχολογικός πόλεμος συνδυάζεται με την ανάγκη του ατόμου που τον ασκεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Να ελέγχει τις αντιδράσεις μας, την συμπεριφορά μας, το μυαλό μας, ακόμα και την καθημερινότητά μας γενικότερα. Μάλιστα μπορεί να παρατηρήσουμε και μία υπερπροστατευτική διάθεση απέναντι μας, αλλά σε τέτοιο βαθμό που αρχίζουμε να αισθανόμαστε πως χάνουμε την ελευθερία μας.

6) Τρόπος να αισθάνεται ανώτερος

Τέλος, σε μία σχέση μπορεί να παρατηρήσουμε πως ο σύντροφός μας στην προσπάθεια του να δείχνει ανώτερος, πιο έξυπνος ασκεί κάποιου είδους ψυχολογικό πόλεμο σε εμάς. Θα λέγαμε ότι αυτή η περίπτωση περιλαμβάνει και κάποιες που προαναφέραμε αφού ένα άτομο που θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ανώτερος, σίγουρα είναι ανασφαλής.

Στον χώρο εργασίας   

1) Τρόπος να υπενθυμίζει την θέση του

Ο ψυχολογικός πόλεμος στον χώρο εργασίας συνήθως σχετίζεται με την ανάγκη του ατόμου να υπενθυμίζει την θέση του στην εργασία. Για παράδειγμα μπορεί να είναι προϊστάμενος ή περισσότερα χρόνια στην δουλειά. Ουσιαστικά παρατηρούμε ότι είναι μία «επίδειξη δύναμης» ώστε να διατηρείται η ιεραρχία. Μπορεί να ακούσετε το συγκεκριμένο άτομο να αναφέρετε συχνά στις ισορροπίες που πρέπει να διατηρούνται μέσα στον χώρο εργασίας.

2) Δεν επιθυμεί την εξέλιξη των άλλων

Άτομα που εύκολα θα ασκούσαν ψυχολογικό πόλεμο στον χώρο εργασίας τους, ορισμένες φορές θα το έκαναν απλά και μόνο για να μην εξελιχθούν οι άλλοι. Πολλά και διάφορα μπορεί να κρύβονται πίσω από μία τέτοιου είδους συμπεριφορά ειδικά όταν παρατηρούμε πως ασκεί κάποιος ψυχολογικό πόλεμο σε κάποιο άτομο ιδιαίτερα ικανό. Θα μπορούσε να τον οδηγεί εκεί ο φόβος και η ανασφάλεια να μην εξελιχθεί κάποιος άλλος περισσότερο από τον ίδιο ή ακόμα και ότι μπορεί να χάσει την θέση του.

3) Τρόπος να βοηθήσει στην εξέλιξη των άλλων

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε όμως και την νοοτροπία κάποιων ατόμων κατά την οποία υποστηρίζουν ότι ασκούν ψυχολογικό πόλεμο με καλή πρόθεση. Δηλαδή σκοπός είναι να βοηθήσουν τους άλλους να πεισμώσουν και να εργαστούν ακόμη καλύτερα με καλύτερες αποδόσεις. Ουσιαστικά πιστεύουν ότι βοηθούν το άτομο να εξελιχθεί.

4) Η θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο

Υπάρχει όμως και η περίπτωση ο ψυχολογικός πόλεμος από άντρα στον χώρο εργασίας να ασκείται μόνο σε γυναίκες. Μία τέτοια συμπεριφορά ίσως κρύβει και τη νοοτροπία αυτού του ατόμου σχετικά με την εργαζόμενη γυναίκα. Ίσως δεν την θεωρεί ικανή αλλά μίσως και να την βλέπει ανταγωνιστικά τόσο που να θίγεται σε κάποιες περιπτώσεις ο ανδρικός εγωισμός.

Ψυχολογικός πόλεμος από άντρα – Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι, ορισμένοι άντρες έχουν την εντύπωση πως η σωματική τους δύναμη τους επιτρέπει να έχουν μία τέτοια απρεπή συμπεριφορά σε μία γυναίκα. Δηλαδή λόγω της σωματικής δύναμης θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους. Δεν είναι καθόλου παράξενο να μην έχουν την ίδια συμπεριφορά σε έναν άντρα.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως οτιδήποτε βρίσκεται έξω από το σπίτι μας είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο από οτιδήποτε άλλο. Θα λέγαμε πως υπάρχει μία δόση αλήθειας σε αυτό αφού αν συγκρίνουμε το πώς αισθανόμαστε αν δεχτούμε ψυχολογικό πόλεμο από τον σύντροφο και πώς αν συμβεί στον χώρο εργασίας, τότε θα βρούμε αισθητές διαφορές.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση είναι αρχικά να κάνουμε στον άλλον ξεκάθαρο ότι είναι για εμάς μία απρεπής συμπεριφορά. Το πώς θα αντιδράσουμε, σίγουρα, εξαρτάται και από τον δικό μας ξεχωριστό χαρακτήρα. Όπως και να έχει όμως, είναι καλό να κάνουμε γνωστά τα όρια μας και στους γύρω μας ώστε να γίνονται σεβαστά και να αποφεύγονται συμπεριφορές που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Σίγουρα δεν είναι λύση να δεχόμαστε παθητικά τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα