Προβληματική σχέση – 7 Αιτίες – 7 Τρόποι αντιμετώπισης

Ξεκινάμε μία σχέση με τις καλύτερες προϋποθέσεις και δυνατά συναισθήματα. Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη σχέση είναι αυτό που ψάχνουμε οπότε αισθανόμαστε πολύ όμορφα και φυσικά ιδιαίτερα τυχερές. Κάπως έτσι δεν αισθανόμαστε όλοι στην αρχή μίας σχέσης; Τι συμβαίνει όμως στην πορεία και αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε; Πολλοί θεωρούν πως τα προβλήματα σε μία σχέση ξεκινούν από την συνήθεια, την τριβή, την απαιτητική καθημερινότητα, την ρουτίνα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι όσο περνάει ο καιρός ξεδιπλωνόμαστε μέσα στην σχέση, είμαστε πιο χαλαροί και υπάρχει περίπτωση να δείξουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν αρέσουν. Δηλαδή, ελαττώματα που δεν γίνονται αντιληπτά από τους άλλους σε πρώτη φάση. Συμφωνούμε όλοι πως τα παραπάνω δημιουργούν προβληματάκια συχνά στις σχέσεις και θα συμπληρώσουμε την έλλειψη συνεννόησης, κατανόησης και διάθεσης για κάποιους συμβιβασμούς.  Το θέμα όμως με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο είναι κατά πόσο μπορεί να αλλάξει μία τέτοια κατάσταση. Υπάρχει πιθανότητα να ανατραπούν τα δεδομένα σε κάποιες περιπτώσεις και με ποιον τρόπο μπορούμε να το καταφέρουμε;

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε μία σχέση

Ας δούμε αρχικά ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα σε μία σχέση. Μερικές φορές είναι ικανά να την διαλύσουν είτε σε μικρό χρονικό διάστημα είτε σε βάθος χρόνου. Θα δούμε προβλήματα που δημιουργούνται και από τις δυο πλευρές. Δεν θα σταθούμε τόσο στο πώς αντιμετωπίζει μία γυναίκα την σχέση και πώς ένας άντρας. Επίσης δεν θα ασχοληθούμε με την ανάλυση του ποιος φταίει γιατί σε αυτό το άρθρο μεγαλύτερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο αν τελικά μπορεί να αλλάξει μία προβληματική σχέση και να συνεχίσει να υπάρχει με έναν καλύτερο τρόπο.

1) Διαφορετικές προτεραιότητες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ζευγαριών είναι οι τελείως διαφορετικές προτεραιότητες. Οι γυναίκες συνήθως όταν προχωράει μία σχέση αρχίζουν να βλέπουν πιο κοντά την στιγμή που θα δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια. Από την άλλη ένας άντρας μπορεί να απολαμβάνει την συμβίωση χωρίς απαραίτητα να μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί λίγο παραπέρα. Αυτό έχει να κάνει με την τάση των γυναικών να δίνουν προτεραιότητα στο μέλλον ενώ οι περισσότεροι άντρες απολαμβάνουν το παρόν. Με αυτά στο μυαλό μας μπορούμε να αντιληφθούμε πως οι προτεραιότητές μας είναι λίγο διαφορετικές. Δηλαδή όταν ένας άντρας αισθανθεί καλυμμένος σε αυτόν τον τομέα τότε δίνει προτεραιότητα στην δουλειά του ή σε άλλους τομείς της ζωής του που θεωρεί πως δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο θα ήθελε. Οι γυναίκες μπορεί να δοθούν ολοκληρωτικά σε αυτόν τον τομέα δίνοντας προτεραιότητα στην θετική του εξέλιξη. Με λίγα λόγια το τι θα συμβεί στο μέλλον και ποια θα είναι η πορεία αυτής της σχέσης, είναι γυναικεία σκέψη και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι.

2) Διαφορετικός τρόπος ζωής

Γνωρίζουμε κάποιον, μας έχει τραβήξει η εμφάνισή του, ενθουσιαζόμαστε με το στυλ του και ξεκινάμε ένα «παιχνίδι» γνωριμίας. Τα παραπάνω που αναφέραμε είναι αρκετά για μία γυναίκα για να μην δώσει σημασία, σε πρώτη φάση, σε λεπτομέρειες που προκύπτουν από την γνωριμία και φανερώνουν τον τρόπο ζωής του. Συνήθως από ενθουσιασμό προσπαθούμε να ακολουθήσουμε και να ανοίξουμε το μυαλό για να δεχτεί και διαφορετικά πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει πως η προσπάθεια θα στεφτεί με επιτυχία! Όταν αρχικά δυο άνθρωποι έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής τότε είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και από τους δυο για να καταφέρουν να βρούνε μία μέση οδό για να πορευτούν. Σε αρκετές περιπτώσεις συμβιβάζονται τόσο πολύ από την αρχή και οι δυο με αποτέλεσμα στην πορεία να υπάρχουν «ξεσπάσματα» και από τις δυο πλευρές.

3) Παρεμβάσεις τρίτων προσώπων

Πολλές φορές παρατηρούμε πως μία σχέση γίνεται προβληματική απλά και μόνο από παρεμβάσεις τρίτων προσώπων. Φυσικά και έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης το ζευγάρι το οποίο επιτρέπει μία τέτοια κατάσταση. Έχει αποδειχθεί πως τρίτα πρόσωπα είναι ικανά να δημιουργήσουν τόσα προβλήματα σε μία σχέση που μπορεί να την διαλύσουν τελείως. Αυτό που λέμε πάντα είναι πως αν μέσα στο ζευγάρι δεν υπάρχει «κενό» τότε κανένα τρίτο πρόσωπο δεν μπορεί να εισχωρήσει και να βλάψει το ζευγάρι με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως και να ‘χει όμως δεν είναι καθόλου περίεργο να αφήνουμε χώρο σε τρίτα πρόσωπα τόσο που στο τέλος να δημιουργηθούν προβλήματα και παρεξηγήσεις μέσα στην σχέση μας.

4) Καταπίεση

Μερικές φορές καταπιεζόμαστε μέσα στην σχέση μας ή καταπιέζουμε τον σύντροφό μας αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο το να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην σχέση, αλλά υπάρχει μία λογική εξήγηση. Έτσι μπορεί να καταπιέζουμε τον σύντροφό μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε αφού αυτά που θα ήθελε πολύ να μας πει τα κρατάει μέσα του και κάποιες φορές γίνεται συνήθεια. Φυσικά δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε το θέμα της καταπίεσης με οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον άμεσα ενδιαφερόμενο.

5) Έλλειψη κατανόησης στις ανάγκες του άλλου

Ακόμη ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που ακούμε σε σχέσεις και δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα είναι η έλλειψη κατανόησης των αναγκών του άλλου. Αντιλαμβανόμαστε τις δικές μας ανάγκες και απαιτούμε να τις αντιληφθεί και ο σύντροφος, αλλά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τις ανάγκες του άλλου ειδικά αν δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας και τον δικό μας τρόπο σκέψης. Αυτό είναι κάτι που κάνει εύκολα μία σχέση προβληματική αφού μπορεί να είναι η πηγή πολλών προβλημάτων στην πορεία. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν ξυπνήσουν και οι εγωισμοί.

6) Έλλειψη εμπιστοσύνης

Όλα φαίνονται αρχικά πολύ όμορφα και ιδανικά όπως ακόμα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργεί μία παραπάνω ζήλια η οποία μπορεί να μας κολακεύει σε πρώτη φάση. Όταν όμως η έλλειψη εμπιστοσύνης γίνεται κύριο χαρακτηριστικό μία σχέσης που πλέον δείχνει εκρηκτική, εύκολα αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που ακολουθούν. Μία προβληματική σχέση συνήθως έχει ως βάση την έλλειψη εμπιστοσύνης οπότε αν θέλουμε να υπάρξει μία φυσιολογική πορεία θα πρέπει πολύ σύντομα να ανατραπεί αυτό που υπάρχει ως δεδομένο στην σχέση μας.

7) Έλλειψη θαυμασμού

Ένα ακόμη θέμα που θα θέλαμε να αναφέρουμε είναι η έλλειψη θαυμασμού. Σε κάποιες ίσως ακουστεί λίγο περίεργο και να μην μπορούν να αντιληφθούν πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά στην συνέχεια θα σας λυθεί κάθε απορία. Αν παρατηρήσετε την αρχή μίας σχέσης θα διαπιστώσετε πως ο θαυμασμός είναι κυρίαρχο στοιχείο. Στην πορεία, αν αυτό μειωθεί ή χαθεί τελείως, θα δημιουργηθούν θέματα μεταξύ του ζευγαριού και μάλιστα, δημιουργούνται σκέψεις τις οποίες ο ένας δεν αναφέρει ποτέ στον άλλον. Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το θέμα αυτό είναι ακόμη πιο βαθύ. Πόσο εύκολα θα λέγατε στον σύντροφό σας πως δεν τον θαυμάζετε πια ή πόσο εύκολα θα δεχόσασταν να το ακούσετε από τον σύντροφό σας; Είναι ένα λεπτό θέμα που σιγά σιγά φθείρει την σχέση αφού τα προβλήματα που δημιουργούνται ούτε εμείς δεν μπορούμε να τα συνδυάσουμε με την έλλειψη θαυμασμού.

Όλα τα παραπάνω σιγά σιγά απομακρύνουν το ζευγάρι και δεν είναι καθόλου περίεργο να δημιουργηθούν έντονες συγκρούσεις. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μία προβληματική σχέση και αν συνεχίσουν να υπάρχουν, η προβληματική σχέση θα διατηρηθεί στον χρόνο.

Μπορεί να αλλάξει μία προβληματική σχέση;

Αρχικά θα πούμε πως αν διαπιστώσουμε πως η σχέση μας είναι προβληματική και οτιδήποτε και αν κάνουμε δεν μπορούμε να την διορθώσουμε τότε καλό για εμάς θα ήταν να την διακόψουμε. Δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε σχέσεις που δεν έχουν καμία ουσία και καμία συνέχεια. Κάποιες συμπεριφορές δυστυχώς είναι δύσκολο να αλλάξουν, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουμε. Αυτό σημαίνει πως δεν γίνεται να στηρίζουμε μία σχέση με ψευδαισθήσεις και να την κρατάμε με νύχια και με δόντια για οποιονδήποτε λόγο. Είναι μία στάση μας που το πιο πιθανό είναι να μετανιώσουμε αργότερα. Αυτό που μας απασχολεί όμως είναι αν μπορούμε να αλλάξουμε τελικά την προβληματική μας σχέση και να δημιουργήσουμε καλύτερες προδιαγραφές. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρατηρούμε μέσα στις σχέσεις είναι αυτά που αναλύσαμε παραπάνω. Υπάρχουν σχέσεις που παρουσιάζουν όλα τα παραπάνω και κάποιες που βρίσκουν κοινά σε κάποια από αυτά. Με έναν τόνο αισιοδοξίας, λοιπόν, θα πούμε πως τα περισσότερα από αυτά που αναφέραμε μπορούν να αλλάξουν αλλά πρέπει να υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές!

Προβληματική σχέση – Τρόποι να την διορθώσεις

1) Εντοπίζεις το πρόβλημα

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να εντοπίσουμε την πηγή του προβλήματος. Είναι πιθανό αυτό που ζούμε να μην μπορούμε εύκολα να το συνδυάσουμε με την πηγή του προβλήματος οπότε σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται λίγο παραπάνω ψάξιμο. Για παράδειγμα, μαλώνουμε καθημερινά για το παραμικρό. Πρέπει να καταλάβουμε πως για να βγάλουμε μία άκρη δεν θα σταθούμε στο τι συμβαίνει καθημερινά αλλά από πού προκύπτει όλο αυτό. Μαλώσατε γιατί δεν πήγε το πιάτο του στον νεροχύτη. Αν το πηγαίνει καθημερινά θεωρείτε πως δεν θα δημιουργηθούν ξανά εντάσεις; Με λίγα λόγια θέλουμε να πούμε πως συνήθως ξεσπάμε σε καθημερινά μικροπράγματα ενώ στην ουσία αυτό που μας απασχολεί είναι κάτι πιο βαθύ. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα κι εσείς καλείστε να το εντοπίσετε αν θέλετε να κάνετε μία καλή αρχή για να διορθώσετε την προβληματική σχέση.

2) Το συζητάς

Η συζήτηση βοηθάει πάρα πολύ στην λύση προβλημάτων που «ξεφυτρώνουν» μέσα στην σχέση μας όπως και σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να ανοίγουμε συζητήσεις στον σωστό χρόνο και χώρο ώστε να είμαστε σίγουρες πως αυτό που συζητάμε μπορεί ο άλλος να το αντιληφθεί και γενικότερα έχει την διάθεση να συμμετέχει σε όλο αυτό. Αν δεν γίνουν έτσι τα πράγματα τότε θα οδηγηθούμε σε έναν πολύ κουραστικό μονόλογο χωρίς κανένα νόημα και αποτέλεσμα.

3) Θέτεις όρια

Τα να θέσουμε τα όρια είναι μία διαδικασία που μπορεί να φανεί σωτήρια σε ένα ζευγάρι. Σκεφτείτε πόσα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε μία σχέση αν κανένας από τους δυο δεν γνωρίζει τα όρια του άλλου αλλά και τα δικά του. Αρχίζουν εύκολα οι παρεξηγήσεις, η καταπίεση, η απομάκρυνση και πολλά άλλα. Ουσιαστικά αποδεχόμαστε τον άλλον όταν γνωρίζουμε τα όριά του και μπορούμε να είμαστε σε θέση να φερθούμε με τον ανάλογο τρόπο. Πόσες φορές δεν κατηγορήσαμε τον σύντροφό μας ή δεν μας κατηγόρησε αυτός πως ξεπεράσαμε τα όρια. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να διευκρινίσει τα όρια του!

4) Κάνεις πράξη αυτά που λες

Μπορεί να συζητάμε πολλά με τον σύντροφό μας και να φαίνεται πως έχουμε και οι δυο την καλή διάθεση να λύσουμε τα προβληματάκια και να έχει μία πιο θετική εξέλιξη η σχέση μας, αλλά κάτι δεν πάει ακόμη καλά! Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως για να υπάρχει μία ολοκληρωμένη αλλαγή πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξη. Πολύ συχνά ακούμε ότι είπαμε πολλά και συμφωνήσαμε αλλά δεν κράτησε τον λόγο του και οδηγηθήκαμε στις ίδιες και πάλι καταστάσεις. Έτσι καταλήγουμε πως και οι δυο πλευρές θα είναι καλό όταν συμφωνούν σε κάποια πράγματα να διατηρούν τις απόψεις τους σε βάθος χρόνου για να γίνεται αισθητή η αλλαγή.

5) Του υπενθυμίζεις αυτά που συνεννοηθήκατε

Για να μην είμαστε απόλυτοι σε κάποια θέματα, είναι καλό να τονίσουμε ότι ορισμένες φορές χρειάζεται υπενθύμιση. Αποφασίσατε από κοινού τις αλλαγές ώστε να πάψει η σχέση να μοιάζει προβληματική αλλά στην πορεία κάποιος από τους δυο «ξεχνιέται» επαναλαμβάνοντας τα κακώς κείμενα. Ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως οι αλλαγές αυτές μπορεί στον έναν από τους δυο να είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα του ενώ ο άλλος να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να τις κάνει κομμάτι του εαυτού του. Έτσι θα λέγαμε πως δεν χρειάζεται να είμαστε πολύ αυστηροί όταν αντιλαμβανόμαστε πως ο άλλος καταβάλει προσπάθεια. Μία υπενθύμιση, λοιπόν, μπορεί να επαναφέρει τις ισορροπίες. Φυσικά, είναι σημαντικό να μην γινόμαστε επικριτικοί γιατί στο τέλος θα φέρουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

6) Δεν κάνεις «εκπτώσεις» στην συνεννόηση

Κάτι ακόμα που θα ήταν καλό να προσέξουμε είναι οι «εκπτώσεις» στις αλλαγές που καταλήξαμε από κοινού ότι θα κάνουν την σχέση μας πολύ καλύτερη. Κάνοντας λιγότερα από αυτά που αποφασίσατε θα έρθετε αργά ή γρήγορα στην ίδια θέση. Οι εκπτώσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν στον ίδιο παρονομαστή το ζευγάρι. Πρέπει και οι δυο να είναι επικεντρωμένοι και τυπικοί ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή.

7) Καλή διάθεση και θέληση

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν γίνουν με καλή διάθεση και θέληση και από τους δυο. Όταν ένα ζευγάρι νιώθει την ανάγκη να έχει μία κοινή πορεία, όπως οι ίδιοι την έχουν φανταστεί, τότε υπάρχει ένας δεσμός με ουσία. Η καλή διάθεση και των δυο θα βοηθήσει στην θετική εξέλιξη και όλα θα γίνουν με κοινή προσπάθεια. Καμία σχέση δεν είναι ιδανική από μόνη της και μάλιστα, από την πρώτη στιγμή. Όταν, όμως, υπάρχουν βαθιά συναισθήματα και από τις δυο πλευρές τότε όλα μοιάζουν να γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα