Κρίση πανικού – Αιτίες – Αντιμετώπιση

Ένα αρκετά διαδεδομένο φαινόμενο στην εποχή μας είναι η κρίση πανικού η οποία αν και πάντα υπήρχε συνηθίζαμε να την μεταφράζουμε ως άγχος και στρες. Η κρίση πανικού όμως έχει και κάποια ακόμη χαρακτηριστικά συμπτώματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε εκτός από απλά αγχωμένοι και εγκλωβισμένοι. Φυσικά δεν αντιμετωπίζουμε μία κρίση πανικού κάθε φορά που θα αγχωθούμε με κάτι στην καθημερινότητά μας αλλά είναι μία πιο ιδιαίτερη κατάσταση. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ταχυπαλμία, δύσπνοια, αίσθηση εγκλωβισμού, ανεξέλεγκτο τρεμούλιασμα σε όλο το σώμα, πονοκέφαλος αλλά και έντονος φόβος και συσσώρευση αρνητικών σκέψεων. Εννοείται πως δεν είναι απαραίτητο να τα αισθανόμαστε όλα μαζί ταυτόχρονα αλλά κάποια από αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία κρίση πανικού. Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που μπορούν να μας φέρουν σε μία τέτοια κατάσταση και πώς θα ήταν καλό να το αντιμετωπίσουμε και όχι απλά να το προσπερνάμε σαν κάτι που έχουμε συνηθίσει!

Κρίση πανικού – Πιθανές αιτίες

1) Ισχυρό σοκ

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να οδηγηθούμε σε μία κρίση πανικού έπειτα από ένα ισχυρό σοκ όπως ένας έντονος καβγάς ή αν ακούσουμε ξαφνικά κάτι πολύ δυσάρεστο που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Μία για παράδειγμα αναπάντεχη και δυσάρεστη είδηση που μας τάραξε είναι ικανή να μας φέρει ταχυπαλμία, δύσπνοια, να νιώσουμε το σώμα μας να τρέμει και να πιστεύουμε πως για λίγη ώρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα από όλα αυτά. Σίγουρα κάποιες φορές έχουμε παρατηρήσει σε άλλους κάποιες αντιδράσεις όπως και τις λιποθυμικές τάσεις μπροστά σε κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Εκείνη την στιγμή είναι σαν να γυρνάει ένας διακόπτης μέσα μας και εκεί που φαίνεται να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού μας, ξαφνικά αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι και χάνουμε την ψυχραιμία μας. Μοιάζει για λίγο τουλάχιστον η λογική να αδυνατεί να κάνει την εμφάνισή της.

2) Ξέσπασμα από συσσωρευμένη πίεση

Η κρίση πανικού όμως δεν εμφανίζεται μόνο στις περιπτώσεις που βιώνουμε ένα δυσάρεστο γεγονός αλλά και από συσσωρευμένη πίεση! Είναι κάτι σαν ξέσπασμα, σαν αντίδραση σε όλα αυτά που από καιρό θέλαμε να αποβάλλουμε από μέσα μας και δεν μπορούσαμε. Κάποιες καταστάσεις που πιέζουμε τον εαυτό μας για χρόνια να τις δεχτεί αλλά δεν μπορεί φαίνεται να έχουν ως συνέπεια τις κρίσεις πανικού σε απροσδιόριστο χρόνο. Διάφορα αρνητικά συναισθήματα τα οποία δεν φροντίζουμε την ώρα που δημιουργούνται να τα βγάλουμε από μέσα μας συσσωρεύονται και μας πνίγουν. Κάποια στιγμή όμως ο ίδιος ο εαυτός μοιάζει να αντιδράει αφήνοντάς τα να ξεπηδήσουν ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Κάπως έτσι η κρίση πανικού κάνει την εμφάνισή της μέσα στην αρνητική μας διάθεση και ίσως κάποιες φορές να μην μπορούμε να διακρίνουμε τον λόγο για τον οποίο μας συνέβει στην συγκεκριμένη στιγμή.

3) Φοβία και άγχος

Διαφόρων ειδών φοβίες που μπορεί να μας ταλαιπωρούν κάποιες στιγμές όπως υψοφοβία, κλειστοφοβία, αγοραφοβία, μπορούν να μας οδηγήσουν σε κρίση πανικού όταν έρθει η στιγμή που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, φανταστείτε πως νιώθει κάποιος ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κατέβει από μεγάλο υψόμετρο ή να σταθεί σε ένα ύψος όταν έχει υψοφοβία ή σκεφτείτε την αντίδραση κάποιου που έχει, ας πούμε, κλειστεί σε ασανσέρ ενώ έχει κλειστοφοβία. Επίσης πόσο εύκολο μπορεί να είναι να βρεθεί μέσα σε πολύ κόσμο κάποιος που έχει αγοραφοβία! Αυτά που αισθάνεται κάποιος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μία συνηθισμένη κρίση πανικού με έντονη εφίδρωση, άγχος και ταχυπαλμία. Για κάποιους ανθρώπους ακόμα και το άγχος της καθημερινότητας μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε κρίσεις πανικού.

Κρίση πανικού – Πώς αντιμετωπίζεται

1) Επίσκεψη σε ειδικό

Οι συμβουλές κάποιου ειδικού σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητες και χρήσιμες ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση. Αν έχετε καταλάβει πως κάτι από τα παραπάνω σας ταλαιπωρεί κατά καιρούς, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για την ορθή αντιμετώπισή του. Ακόμα και αν έχετε νιώσει κάτι έστω και μία φορά μπορείτε να το συζητήσετε ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να διαιωνίζεται κάθε φορά που βρίσκεστε σε δυσάρεστη θέση. Η κακή μας ψυχολογική κατάσταση μπορεί να διορθωθεί αν βρούμε την πηγή του προβλήματος. Υπάρχουν άνθρωποι αξιόπιστοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την κρίση πανικού και να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Η κρίση πανικού δείχνει πως, κατά κάποιο τρόπο, έχετε χάσει τον έλεγχο του εαυτού σας και γενικότερα των αντιδράσεων σας. Κάποιος ειδικός μπορεί να σας  βοηθήσει να ανακαλύψετε από πού προέρχεται και φυσικά πως να το αντιμετωπίσετε σωστά. Η κρίση πανικού δεν είναι ταμπού και σίγουρα δεν έχει να κάνει με την “τρέλα”! Ενημερωθείτε σωστά και δείτε το σαν μία προσωρινή κατάσταση που οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει.

2) Προσοχή στα ηρεμιστικά

Σε αυτό που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι στην χρήση των ηρεμιστικών χαπιών, δεν είναι ακίνδυνες καραμέλες! Σε μία τέτοια περίπτωση συνηθίζουν κάποιοι να καταναλώνουν ηρεμιστικά για να νιώσουν καλύτερα με συνέπεια είτε να εθίζονται σε αυτά είτε να έχουν άλλες αρνητικές συνέπειες. Το ηρεμιστικό χορηγείται με συνταγή γιατρού και σίγουρα δεν δίνονται από χέρι σε χέρι! Μόνο κάποιος γιατρός που γνωρίζει το ιστορικό μας μπορεί να μας τα χορηγήσει σωστά και να μας προτείνει συγκεκριμένη δοσολογία αν το κρίνει απαραίτητο. Υπάρχουν και κάποια φυτικά σκευάσματα τα οποία θεωρούνται ακίνδυνα για την υγεία μας αλλά και γι’αυτά χρειάζεται σχετική ενημέρωση για να τα καταναλώσουμε αφού δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Προσοχή λοιπόν στα ηρεμιστικά αν διακρίνετε κρίση πανικού.

3) Αυτοέλεγχος και σωστή αναπνοή

Ο αυτοέλεγχος είναι η πιο καλή θεραπεία σε περίπτωση κρίσης πανικού, όπως και οι σωστές αναπνοές. Ο άνθρωπος που κατακλύζετε κάποια στιγμή από μία τέτοια κρίση αρχικά χάνει τον έλεγχό του και αν κάποιος βρίσκεται δίπλα του καλό είναι να βοηθήσει να τον επαναφέρει. Μιλώντας του και βοηθώντας τον να αναπνεύσει ήρεμα θα βοηθήσει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αν βρίσκεστε κάπου μόνες και δεν μπορείτε να έχετε κάποια βοήθεια αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να σταθείτε σε ένα σημείο, να επιβάλλετε στον εαυτό σας να αναπνεύσει ήρεμα με σωστό ρυθμό αναπνοής και εκπνοής και σιγά σιγά θα δείτε να επανέρχονται όλα σε φυσιολογικό επίπεδο. Θα δείτε πως μία σωστή στάση του σώματος και η χαλαρή αναπνοή θα βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας. Σίγουρα κάποιος ειδικός μπορεί να σας συμβουλέψει για κάποια τρικς που θα σας φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητά σας.

Η κρίση πανικού είναι κάτι που αντιμετωπίζεται αρκεί να κινηθείτε δραστικά ώστε να σταματήσει να εμφανίζεται. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να είναι και συνέπεια κατάθλιψης ή καταθλιπτικής τάσης. Μην το αφήνετε στην τύχη του αφού όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερο θα είναι για εσάς.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα