Κακό αφεντικό – Πώς να διαχειριστείς την κατάσταση

Έχεις κακό αφεντικό και θα ήθελες πολύ να βρεις τον καλύτερο τρόπο να το διαχειριστείς; Συνήθως η παραίτηση είναι η πρώτη λύση που γυρίζει στο μυαλό μας αλλά σίγουρα όχι και η καλύτερη. Η αλήθεια είναι πως όταν έχεις κακό αφεντικό η ψυχολογική πίεση που σου ασκείται είναι κακός σύμβουλος και μειώνει την απόδοσή σου στην εργασία και πολλές φορές κουβαλάς το πρόβλημα και εκτός εργασίας. Μπορεί να χρειάζεσαι την δουλειά σου να νιώθεις ικανοποιημένη που την έχεις και να θέλεις να είσαι όσο πιο σωστή γίνεται. Πώς μπορείς, όμως, να πετύχεις κάτι τέτοιο όταν το κακό αφεντικό σου σε αποσυντονίζει;

Θα ήθελες πολύ να μπορούσες να τον αγνοήσεις αλλά ξέρεις πως είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο. Χρειάζεται λοιπόν, διπλωματία και έξυπνες κινήσεις για να καταφέρεις να συνυπάρξετε χωρίς συγκρούσεις με το κακό αφεντικό σου. Πριν πάρεις οποιαδήποτε βιαστική απόφαση, που μπορεί να μετανιώσεις, καλό είναι να εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια! Μην ξεχνάς πως το «κακό αφεντικό» δεν βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου οπότε μια τυπική συνεργασία λίγων ωρών θα ήταν ότι ακριβώς χρειάζεσαι. Δοκίμασε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους και αν δεν δεις αλλαγές στην δική σου διάθεση, γιατί ένα κακό αφεντικό μάλλον δεν θα έχει καμία όρεξη να αλλάξει, τότε κάνε ότι καλύτερο για να αισθανθείς εσύ καλύτερα.

Κακό αφεντικό – Τι να κάνεις

1) Τυπική συνεργασία

Μία τυπική συνεργασία θα σου λύσει τα χέρια! Κάποιες φορές ο τρόπος που μιλάμε και φερόμαστε γενικότερα κάνει τους άλλους να μας βλέπουν με περισσότερη οικειότητα. Αυτό μπορεί αρχικά να μας κάνει να νιώσουμε πιο άνετα αλλά δίνει και αέρα για «ξεσπάσματα». Το ίδιο συμβαίνει και με ένα κακό αφεντικό το οποίο μπορεί πιο εύκολα να ξεσπάσει στους πιο κοντινούς συνεργάτες σου. Έτσι μπορείτε να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Περιοριστείτε στα θέματα που αφορούν την δουλειά και με όσο πιο τυπικό τρόπο γίνεται. Έτσι θα είναι λιγότερες οι πιθανότητες να δείτε το κακό του πρόσωπο. Ο καθένας κινείται σε όσο χώρο του δίνεται!

2) Ακριβής στα ωράρια και υπεύθυνη στις αρμοδιότητες

Η ακρίβεια στα ωράρια και η υπευθυνότητά σας σε ότι σας έχουν αναθέσει θα είναι ένας τρόπος να μην μπορεί να γκρινιάξει ή να βρει γενικότερα, αυτό που λέμε, πάτημα. Είναι δυο πράγματα που μπορούν να σας φέρουν εύκολα σε ρήξη μαζί του. Ένα κακό αφεντικό δύσκολα θα κάνει υποχωρήσεις σε αυτά τα δυο και ακόμα πιο δύσκολα θα καταλάβει κάποιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Οι καθυστερήσεις σας μπορούν εύκολα να τον κάνουν να σας δείξει το κακό του πρόσωπο. Μπορεί να πιέζεστε λίγο παραπάνω για να τα καταφέρετε όταν το πόστο σας είναι απαιτητικό αλλά όσο κακό αφεντικό και αν είναι από την στιγμή που αποδίδετε θα το εκτιμήσει. Έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο σκοπός που σας προσέλαβε!

3) Πήγαινε με τα νερά του

Μπορεί να μην σας αρέσει και τόσο πολύ σαν ιδέα αλλά μία λύση είναι να πάτε όσο γίνεται με τα νερά του. Φυσικά, αν κάτι τέτοιο δεν σας θίγει ως προσωπικότητα και δεν σας προσβάλλει ή δεν σας θέτει σε κίνδυνο γενικότερα. Καλώς ή κακώς μόνο αυτός θα χάσει από την στάση που δείχνει. Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρεί πως ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει μία δουλειά, δεν σας βρίσκει σύμφωνες. Πείτε την γνώμη σας χωρίς να του στερείτε την αρμόδια του αφεντικού και από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε παραπάνω. Με το να πείτε την γνώμη σας δεν θα σας βαραίνει η ευθύνη του αποτελέσματος. Μπορεί να μην είναι και η καλύτερη συνεργασία αφεντικού και υπαλλήλου αλλά ουσιαστικά αυτό έχει επιλέξει!

4) Μην τα παίρνεις όλα προσωπικά

Υπάρχει και η περίπτωση να παίρνετε πολύ προσωπικά κάποια πράγματα που συμβαίνουν στον χώρο εργασίας και αυτό έχει ως συνέπεια την δική σας κακή ψυχολογική κατάσταση. Εργαστείτε με συνέπεια και σταματήστε να ασχολείστε με το πόσο κακό αφεντικό έχετε. Όταν εσείς είστε εντάξει με αυτό που κάνετε δεν έχετε λόγο να φοβάστε κανένα κακό αφεντικό. Εννοείται πως θα ορθώσετε το ανάστημά σας όταν πρέπει και το θεωρείται απαραίτητο! Το θέμα είναι πως όσο κακό και είναι κάποιο αφεντικό σίγουρα δεν επιθυμεί να χάσει τους καλύτερους υπαλλήλους του. Έτσι τον έχετε στο χέρι δουλεύοντας σωστά και υπεύθυνα σε οποιαδήποτε θέση και αν έχετε αναλάβει!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα