Δυστυχισμένη σχέση: Ενδείξεις – Επιπτώσεις – Επίλυση

Αν και στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ερωτικές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ δύο ατόμων ξεκινούν με τους καλύτερους «οιωνούς», με υπέροχα συναισθήματα και με θετικές τροποποιήσεις στην καθημερινότητα του ζευγαριού, δεν είναι λίγες εκείνες που αργά ή γρήγορα γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές, ολοένα και πιο κουραστικές, ολοένα και πιο δυστυχισμένες.

Σε μία δυστυχισμένη σχέση, υπάρχουν δύο άτομα που παράλληλα υφίστανται και εκπέμπουν (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη…) δυστυχία, που ταυτόχρονα βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες που προέρχονται από εξ αυτής.

Στο παρόν άρθρο του γυναικείου περιοδικού Δυναμική Γυναίκα θα μιλήσουμε για τα 3 «Ε» που πιστεύουμε ότι χρήζουν αναφοράς σε μία δυστυχισμένη σχέση: Ενδείξεις – δηλαδή τα σημάδια που πιθανόν να φανερώνουν ότι βρίσκεστε σε μία τέτοια σχέση –, Επιπτώσεις – δηλαδή τα αρνητικά (ψυχοσυναισθηματικά συνήθως) αποτελέσματά της – , και Επίλυση – δηλαδή ορισμένοι τρόποι προκειμένου να επιλυθεί στην ουσία το εν λόγω πρόβλημα.

4 Ενδείξεις ότι είστε σε μία δυστυχισμένη σχέση

Τα σημάδια που μπορεί να αφυπνίσουν την καθεμία (ή και τον καθένα) από εσάς σχετικά με το ερώτημα: «Μήπως έχω μία δυστυχισμένη σχέση και είμαι εγκλωβισμένη σε αυτήν;», πιθανότατα να ποικίλουν και να είναι αρκετά περισσότερα από τα 4 που θα αναφέρουμε εμείς ευθύς αμέσως. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, αυτές θα μπορούσαν να είναι 4 ισχυρές ενδείξεις για μία δυστυχισμένη σχέση, για ένα δυστυχισμένο γάμο, για δυστυχισμένο ζευγάρι.

1. Ο ένας δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα του άλλου

Μία σχέση μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο δυστυχής όταν σταδιακά ο ένας παραμελεί τον άλλον, ενώ συγχρόνως η ύπαρξη της συγκεκριμένης κατάστασης δύναται να σηματοδοτεί και το ότι έχετε μία δυστυχισμένη σχέση. Με απλά λόγια, όταν ο ένας παύει να θεωρεί προτεραιότητά του το σύντροφο ή τη σύντροφό του και ο άλλος κάνει κάτι αντίστοιχο προς τον πρώτο, τότε αυτό αφενός οδηγεί στη δημιουργία μιας σχέσης που διέπεται από ευτυχία (αιτία) αφετέρου φανερώνει ότι πρόκειται όντως για μία δυστυχισμένη σχέση (ένδειξη).

2. Εστιάζετε στο να ικανοποιείτε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων, παραγνωρίζοντας τις δικές σας

Μία ακόμη από τις ενδείξεις ότι μάλλον βρίσκεστε σε μία δυστυχισμένη σχέση ή ακόμη και σε ένα δυστυχισμένο γάμο είναι αναμφίβολα το ότι παραβλέπετε τις προσωπικές επιθυμίες και ανάγκες σας, προκειμένου να καλύπτετε εκείνες των υπόλοιπων στενών προσώπων σας, π.χ. του συντρόφου ή συζύγου σας, των παιδιών σας εάν υπάρχουν, της ευρύτερης οικογένειάς σας. Ειδικά σε παντρεμένα ζευγάρια, ουκ ολίγες οι περιπτώσεις γυναικών που εστιάζουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στη φροντίδα των άλλων μελών της οικογενείας, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνειδητά ή ασυνείδητα, αποφεύγουν να ασχοληθούν επί της ουσίας με τα υπάρχοντα προβλήματα στο γάμο τους.

3. Οι εποικοδομητικοί διάλογοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι

Μήπως πλέον οι κουβέντες μεταξύ σας έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς, με το τι ωράριο εργασίας έχει ο καθένας μέσα στην εβδομάδα, με το τι φαγητό έχετε το μεσημέρι και με το ποιος θα πάρει σήμερα ψωμί; Ασφαλώς και τέτοια θέματα είναι καθημερινά και θα εμφανίζονται στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, ωστόσο όταν οι μεταξύ σας συζητήσεις περιορίζονται εκεί, είναι πολύ πιθανό αυτό να αποτελεί μία τρανταχτή ένδειξη ότι βρίσκεστε σε δυστυχισμένη σχέση, για την οποία κάτι πρέπει να κάνετε. Είτε να το χειριστείτε κατάλληλα δίνοντας μία ακόμη ευκαιρία στο μεταξύ σας είτε να δώσετε ένα οριστικό τέλος και να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του.

4. Μία απόσταση ανάμεσά σας έχει δημιουργηθεί και σταδιακά διευρύνεται

Το τέταρτο σημάδι που μπορεί να εμφανιστεί σε μία δυστυχισμένη σχέση έχει να κάνει με το κατά πόσο υπάρχει οικειότητα και εγγύτητα ανάμεσα σε εσάς και στο σύντροφό σας. Στην περίπτωση που παρατηρείτε ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται μία απόσταση μεταξύ σας, ότι πλέον δεν αισθάνεστε άνετα στην έκφραση και εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων, ότι ακόμη και στον ερωτικό τομέα δεν είστε το ίδιο κοντά με παλαιότερα, τότε είναι αναμενόμενο να εμφανιστούν «σύννεφα» στο δεσμό σας, τα οποία πρέπει, όπως προαναφέραμε, να διαχειριστείτε με τον κατάλληλο τρόπο για να δείτε τι θα γίνει με τιη δυστυχισμένη σχέση στην οποία βρίσκεστε.

Βασικές επιπτώσεις του να παραμένετε σε μία δυστυχισμένη σχέση

Πολλά μπορούν να ειπωθούν και για τα αρνητικά αποτελέσματα, τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες που μπορεί να εμφανιστούν σε εσάς αλλά και στο σύντροφό σας όταν παραμένετε σε μία δυστυχισμένη σχέση, δίχως να αποφασίζετε να επιλέξετε τι θα γίνει με την πορεία της τελευταίας: θα συνεχίσει να είναι ως έχει; θα κάνετε από κοινού προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης έως ότου την κάνετε και πάλι ευτυχή; θα την ολοκληρώσετε αφού βλέπετε ότι δεν υπάρχει… «σωτηρία»; Anyway,  επί του παρόντος ας παραμείνουμε σε λίγες αλλά βασικές επιπτώσεις που μπορεί να περιλάβει το να μένετε σε μία δυστυχισμένη σχέση:

1. Δυσλειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή

Ούσες δυστυχισμένες σε ένα σημαντικό τομέα της ζωής, όπως είναι ο ερωτικός – συντροφικός – οικογενειακός, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να μην επηρεάζονται και οι υπόλοιποι τομείς, όπως είναι ο εργασιακός, ο ελεύθερος χρόνος, οι καθημερινές υποχρεώσεις και ούτω καθεξής.

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πολλάκις πως το να παραμένει κανείς σε μία δυστυχισμένη σχέση ή ένα δυστυχισμένο γάμο φθείρει την αυτοπεποίθησή του, καταρρακώνοντάς τη σιγά – σιγά. Δεν είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην ψυχολογία ενός ατόμου που περνάει κάτι τέτοιο, ωστόσο η κοινή λογική μπορεί κάλλιστα – πιστεύουμε – να αντιληφθεί πως σε μία εμφανώς δυστυχισμένη σχέση, τα μέλη της δεν μπορούν να έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα αρχίζουν να σχηματίζουν μία ολοένα και πιο αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Σκεφτείτε το αντίστροφο: πόσο ωραία νιώθουμε όταν έχουμε ένα αγόρι, έναν άνδρα, ένα σύντροφο που μας κάνει κομπλιμέντα, που εκτιμάει την εμφάνιση, το χαρακτήρα αλλά και το «μυαλό» μας, που μας κάνει να νιώθουμε εν τέλει όμορφα με τον εαυτό μας!…

3. Αυξημένο άγχος

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η παραμονή σε μία δυστυχισμένη σχέση συνάδει απόλυτα με την αύξηση του επιπέδου άγχους των δύο μελών της, ενώ πολλές φορές αποτελεί και παράγοντα επιβαρυντικό για την εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης.

Τρόποι και Συμβουλές επίλυσης της προκειμένης κατάστασης

Παραπάνω αναφέραμε πως η παρεύρεση και παραμονή σε μία δυστυχισμένη σχέση ή σε ένα δυστυχισμένο γάμο έχει, κατ’ ουσία, 3 επιλογές σχετικά με την πορεία της εν λόγω σχέσης: α) το να συνεχίσετε να παραμένετε σε αυτήν και να την αφήσετε ως έχει, επιτρέποντας στις ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις της να συνεχίζουν να σας κατακλύζουν, β) να δείτε με ανοιχτά μάτια τον προβληματικό χαρακτήρα της όλης κατάστασης και να πράξετε κατάλληλα προκειμένου να επαναφέρετε – ει δυνατόν – την ευτυχία στο δεσμό σας, ή γ) να αντιληφθείτε πως κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας, χωρίς ωστόσο να κινητοποιηθείτε προς την επίλυσή του.

Για εσάς που σκέπτεστε να ακολουθήσετε τη β πορεία, έχουμε να σας δώσουμε τις εξής συμβουλές για την «επίλυση» της δύσκολης αυτής κατάστασης και την επαναφορά της ευτυχίας ανάμεσα σε εσάς και τον αγαπημένο σας:

1. Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Όλα ξεκινούν από αυτήν εδώ τη συμβουλή – πρακτική. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει και να είναι αποτελεσματικό εάν πρώτα απ’ όλα τόσο εσείς όσο και ο καλός σας δε δείτε ότι είστε σε μία δυστυχισμένη σχέση, σε μία σχέση που φθείρει σταδιακά και τους δυο σας. Χρειάζεται και οι δύο να αναγνωρίσετε πως η παρούσα κατάσταση είναι κάτι εν τέλει ανεπιθύμητο από εσάς, ένα πρόβλημα.

2. Εντοπίστε από πού πηγάζει

Τι είναι αυτό που σας οδηγεί στη διαπίστωση πως είστε σε μία δυστυχισμένη σχέση; Έχετε σταματήσει να βγαίνετε έξω μαζί και να περνάτε εποικοδομητικό χρόνο ως ζευγάρι; Η γεμάτη από υποχρεώσεις ημέρα σας δε σας επιτρέπει να συναντιέστε ερωτικά; Δεν έχετε χρόνο να μιλάτε ή δεν εκφράζετε πλέον ο ένας στον άλλον τα αυθεντικά συναισθήματα και τις σκέψεις του; Μήπως καθημερινές συνήθειες του ενός που προσλαμβάνονται αρνητικά από τον άλλον έχουν κουράσει το δεύτερο κάνοντάς τον να απομακρύνεται (π.χ. το ροχαλητό το βράδυ, η συνήθεια να μη μαζεύει τα πράγματά του κ.λπ.);

3. Επιχειρήστε να διαχειριστείτε αυτές τις πηγές του κακού

Έχοντας βρει και αναγνωρίσει και οι δύο τις ρίζες του προβλήματος, τις καθημερινές αλλά και τις πιο ουσιαστικές συμπεριφορές σας που έχουν διαμορφώσει μία δυστυχισμένη σχέση, δεν έχετε παρά να τις επιλύσετε, να τις διαχειριστείτε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην εμφανίζονται ή τουλάχιστον να μην προκαλούν πρόβλημα στον / στην αγαπημένο / αγαπημένη σας.

4. Δώστε χρόνο στην όλη προσπάθεια

Τέλος, κάτι που πρέπει και οι δύο να συνειδητοποιήσετε εξ αρχής, ακόμα και προτού ξεκινήσετε να προσπαθείτε στοχευμένα και μεθοδικά για να αποκτήσετε μία ευτυχή σχέση είναι το γεγονός ότι θα χρειαστείτε χρόνο. Είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, κάτι που άλλωστε μπορεί να αιτιολογηθεί και από το ότι η δημιουργία της (το να γίνει μία δυστυχισμένη σχέση) πήρε επίσης χρόνο, οπότε πώς να επιλυθεί και να διορθωθεί από τη μία μέρα στην άλλη;

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα