Δεύτερη ευκαιρία στη σχέση – Πότε να δώσεις

Η δεύτερη ευκαιρία στη σχέση είναι ένα θέμα που μπορεί να μας απασχολήσει όλες κατά την περίοδο της ενήλικης ζωής μας. Από την στιγμή που θα αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε στην ζωή μας να κάνουμε σχέσεις κακά τα ψέματα θα κληθούμε και να συγχωρήσουμε καταστάσεις, συμπεριφορές και πράξεις που μπορεί να μας κάνουν και εμάς τις ίδιες να απορήσουμε  με τον εαυτό μας. Το πόσο όμως θα μπορέσουμε να συγχωρήσουμε και μέχρι σε πιο σημείο μπορούμε να υποχωρήσουμε και να κατανοήσουμε καταστάσεις που μας στεναχωρούν είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αφορά την κάθε μια μας ξεχωριστά.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε και θα σας αναλύσουμε τις καταστάσεις εκείνες στις οποίες μπορούμε να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στην σχέση χωρίς να φοβόμαστε ότι θα ξανασυμβεί η ίδια κατάσταση ή τουλάχιστον ότι δεν θα μας ξαναπληγώσουν με τον ίδιο τρόπο. Άλλωστε όταν δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην σχέση μας, σε οποιοδήποτε σχέση, ο λόγος είναι για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι κάναμε λάθος πράξη ή είχαμε λάθος συμπεριφορά. Συγχωρούμε τον άνθρωπο που μας ζητάει την ευκαιρία αλλά περιμένουμε όχι μόνο να μην ξανακάνει το ίδιο αλλά και να κάνει πράξεις οι οποίες να δείχνουν πως πραγματικά μετάνιωσε που έβαλε σε κίνδυνο την σχέση μας.

Πριν δώσουμε δεύτερη ευκαιρία

Όσο και εάν θέλουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα πάνω από όλα για την δική μας ψυχική και συναισθηματική υγεία. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε και να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι άνθρωποι δυστυχώς παρερμηνεύουμε συμπεριφορές. Επίσης εμείς οι άνθρωποι έχουμε λανθασμένη ή διαστρεβλωμένη αντίληψη της λέξης συγνώμη.

Η δύναμη της συγνώμης

Συγνώμη πρέπει να ζητάμε μόνο σε περιπτώσεις που κάνουμε πραγματικά ένα λάθος για το οποίο δεν περιμέναμε να πληγώσουμε, να στεναχωρήσουμε ή να βλάψουμε κανέναν. Η συγνώμη θα πρέπει να είναι μια λέξη που να χρησιμοποιούμε σπάνια και όχι με το παραμικρό. Άλλωστε το λέει και η παροιμία «από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο». Επίσης όσο πιο σπάνια και ουσιαστικά ζητάτε συγνώμη τόσο πιο σοβαρά θα την λαμβάνει ο σύντροφος, ο φίλος σας ή οποιοσδήποτε από τα περιβάλλον σας.

Συγνώμη σημαίνει απλά ότι κατάλαβα το λάθος μου και προτίθεμαι να δουλέψω πάνω σε αυτό ώστε να επανορθώσω και να μην ξανακάνω κάτι παρόμοιο.

Δυστυχώς οι άνθρωποι νομίζουν ότι όταν τους συγχωρούμε για κάτι που έκαναν ότι απλώς δεν μας πείραξε και τόσο και ενδεχομένως θα το ξανά συγχωρέσουμε εάν μας ζητήσουν πάλι συγνώμη. Αυτό μπορεί να συμβεί και τις περισσότερες φορές συμβαίνει, σε οποιαδήποτε σχέση είτε ερωτική, είτε φιλική, είτε ακόμα και επαγγελματική. Λανθασμένα ο άνθρωπος που δίνουμε δεύτερη ευκαιρία, αντιλαμβάνεται ότι εμείς δείχνουμε ανοχή ή ακόμα και δεν ενοχλούμαστε από αυτό που έκανε.

Με λίγα λόγια δίνουμε το δικαίωμα στον άλλο άνθρωπο εν δυνάμει να συνεχίσει ή να κάνει κάποια στιγμή το ίδιο πράγμα. Για αυτό και θα πρέπει εξ αρχής πριν δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μας να καταστήσουμε σαφές στον άλλο ότι δεν προτιθέμεθα και δεν είμαστε διατεθειμένες να ανεχθούμε ούτε στο ελάχιστο παρόμοιες συμπεριφορές.

Πότε δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση

Δεύτερη ευκαιρία στην σχέση μας δίνουμε όταν πραγματικά αυτή η πράξη που έγινε δεν έχει ξαναγίνει, ή έγινε από πραγματική απερισκεψία ή απλώς πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας δεν θα το ξανακάνει ίσως γιατί μας έπεισαν τα λόγια του. Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι συνήθως όταν ο σύντροφος μας, μας ζητάει μια δεύτερη ευκαιρία συνήθως έχουμε ήδη χωρίσει και μπορεί να έχουμε υπάρξει αρκετό καιρό χωριστά. Τότε τα πράγματα πρέπει πραγματικά να τα ζυγίσουμε.

Εάν λοιπόν ήμασταν αρκετό καιρό χωρισμένοι το πώς συμπεριφερόταν αυτό το διάστημα θα μας δείξει εάν πραγματικά αξίζει την δεύτερη ευκαιρία που ζητάει. Δηλαδή εάν ήταν στεναχωρημένος, έδειχνε ότι του λείπαμε από την ζωή του και φυσικά έλειπε και σε εμάς τότε πραγματικά αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Επίσης εάν έφταιγε εξ’ ολοκλήρου αυτός ή εάν ήταν κάπως μοιρασμένο το φταίξιμο που οδήγησε στον χωρισμό είναι ένα θέμα προς συζήτηση για να δείτε εάν μπορείτε να ξανά υπάρξετε ως ζευγάρι προσπερνώντας τα προβλήματα που έφεραν την ρήξη στην σχέση σας.

Δεύτερη ευκαιρία στην σχέση επίσης δίνουμε όταν κατά το διάστημα που ήμασταν χώρια εμείς δεν ήμασταν καλά, νιώθαμε έντονα την απουσία του συντρόφου μας και πραγματικά όχι μόνο δεν μπορούσαμε να υπάρξουμε με άλλον άνθρωπο αλλά ούτε καν να βγούμε με κάποιον άλλο. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν είμαστε σίγουρες ότι κάναμε καλά που χωρίσαμε και επίσης σημαίνει ότι δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο αυτής της σχέσης που αφήσαμε πίσω μας.

Τέλος να σας αναφέρουμε επιγραμματικά ότι δεν δίνουμε καμία ευκαιρία σε ανθρώπους μας συμπεριφέρονται προσβλητικά, μας απαξιώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε μειονεκτικά. Επίσης σε περιπτώσεις απιστίας, βίας ή επανειλημμένης και επαναλαμβανόμενης χρήσης ψεμάτων εννοείται ότι φεύγουμε τρέχοντας μιας και δεν υπάρχει περίπτωση και όλη μας την ζωή να δίνουμε ευκαιρίες ο άνθρωπος αυτός να αλλάξει.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα