Φιλία μεταξύ γυναικών: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Η γυναικεία φιλία έχει αποτελέσει κατά καιρούς αντικείμενο πολλών κοινωνικών ερευνών όσον αφορά το βαθμό στον οποίο είναι ρεαλιστική η ύπαρξη της ή απλώς συνιστά το φαινομενικό προκάλυμμα μιας καθόλα ανταγωνιστικής σχέσης. Όλες οι γυναίκες αισθάνονται σε κάποια φάση της ζωής τους την ανάγκη στήριξης από μια γυναίκα φίλη που θα κατανοήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον συναισθηματικό τους κόσμο, το τρόπο σκέψης τους και θα συναισθανθεί τις ανησυχίες τους εξαιτίας της κοινής τους φυλετικά προέλευσης. Είναι γεγονός ότι η φιλία μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι περισσότερο εποικοδομητική για τα ίδια τα άτομα καθώς υπάρχει μεγαλύτερη βάση κοινής ιδεολογίας και απόψεων.

Υπάρχει πραγματικά αληθινή φιλία μεταξύ δύο γυναικών;

Η αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τη φιλία μεταξύ των γυναικών είναι τα βασικότερα αίτια μομφής για τα οποία επικρίνεται από τους άνδρες. Ωστόσο αυτά τα δυο χαρακτηριστικά δεν στηρίζονται πάντα στην ανιδιοτέλεια και στο αγνό άδολο ενδιαφέρον. Πολλές φορές υπεισέρχονται στοιχεία ανταγωνισμού που αλλοιώνουν τη σχέση και τη μετατρέπουν σε έναν ατέρμονο αγώνα ανάδειξης και εντυπωσιασμού ο οποίος όμως επικαλύπτεται από μια επιδερμική αγάπη. Ο συχνότερος λόγος διάβρωσης αυτής της σχέσης αφορά συνήθως στην κατάκτηση κάποιου άνδρα, η ύπαρξη του οποίου αρκετές φορές δημιουργεί αισθήματα ζήλιας και φθόνου. Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις η γυναικεία φιλία αναδεικνύεται νικήτρια και καταφέρνει να επιβιώνει ανεξαρτήτως συνθηκών και δυσμενών καταστάσεων. Ίσως γιατί τα πρόσωπα που την απαρτίζουν έχουν αποφασίσει ότι η σχέση που έχουν δημιουργήσει είναι πιο σημαντική και ουσιαστική για εκείνες και για τη ζωή τους. Το πόσο δυνατή είναι αυτή η σχέση βασίζεται στη θεμελίωση ισχυρών δεσμών που μπορούν να απορροφήσουν τους εκάστοτε κραδασμούς και να διατηρήσουν το αμοιβαίο ουσιαστικό ενδιαφέρον της μιας για την άλλη.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις

Σε κάθε κανόνα όμως, υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις (αν υπάρχει κανόνας στη φιλία). Όλες οι φιλίες μεταξύ γυναικών δεν στηρίζονται πάντα σε αγνά αισθήματα, αλλά αντιθέτως, σε συμφέροντα που μπορούν να ευοδωθούν με τη σύναψη μιας απλής φιλίας η οποία υποκρύπτει την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών. Σε αυτή τη περίπτωση η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη αποτελούν προσχήματα μιας ψεύτικης σχέσης στην οποία κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και η ακόρεστη επιθυμία για επικράτηση επί της άσπονδης φίλης. Αποτέλεσμα αυτού, η γυναικεία φιλία να απομυθοποιείται και να τίθεται σε νέα βάση η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική φιλία των γυναικών για την οποία έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για την ουσιαστικότητά της.

Τελικά οι γυναίκες μπορούν να γίνουν αληθινές φίλες μεταξύ τους;

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα για το εάν υπάρχει γυναικεία φιλία ίσως να βρίσκεται στους χαρακτήρες και την ιδιαίτερη προσωπικότητα της κάθε γυναίκας που συμμετέχει σε μια τέτοια σχέση και στο κατά πόσο τη σέβεται και είναι σημαντική για την ίδια. Άλλωστε, μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η ύπαρξη της απασχόλησε, απασχολεί και θα συνεχίσει να απασχολεί στο μέλλον άνδρες και ερευνητές για τον εντοπισμό της.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα