Γυναίκα: Κυνηγός ή Θήραμα στη σχέση;

Ο ρόλος της γυναίκας στη σχέση της με έναν άνδρα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων αυτός του θηράματος. Ο άνδρας ήταν αυτός ο οποίος κυνηγούσε τη γυναίκα και προσπαθούσε να την κατακτήσει ενώ εκείνη, ως εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου (κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά), αντιπροσώπευε το απροστάτευτο ον το οποίο μην έχοντας κάποιο όπλο να αμυνθεί μετατρεπόταν πάντα σε θήραμα στις ορέξεις του εκάστοτε κυνηγού δίχως πολλά περιθώρια αντίδρασης. Η γυναίκα ήταν αυτή η οποία προσαρμοζόταν πάντοτε σε μια σχέση στα μέτρα του άνδρα και μάλιστα σε βαθμό να εκπληρώνει κάθε του επιθυμία χωρίς το παραμικρό δικαίωμα αμφισβήτησης των πρωτείων του. Αυτά συνέβαιναν μέχρι να αποκτήσει δικαιώματα και να αρχίσει σταδιακά να εξισώνεται με τον άνδρα. Από τη στιγμή που τα δικαιώματά της κατοχυρώθηκαν νομικά και άρχισε να γίνεται λόγος για ισότητα των δύο φύλων, τα μέχρι τότε παγιωμένα επί αιώνες δεδομένα ανατράπηκαν.

Η αυτονομία και συνεπώς χειραφέτηση της γυναίκας έγινε γεγονός, με άμεσες επιρροές και στον μέχρι τότε de facto ρόλο της στη σχέση με τον άνδρα. Η γυναίκα άρχισε να διεκδικεί εκείνη πρώτη τον άνδρα και να παίρνει αυτή τη θέση του κυνηγού μέχρι να τον κατακτήσει. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν τύποι γυναικών οι οποίες αρέσκονται στο να κάνουν εκείνες το πρώτο βήμα προσέγγισης σε έναν άνδρα που ποθούν και άλλες που περιμένουν από τον άνδρα τη πρώτη κίνηση θεωρώντας το αντίθετο εξευτελιστικό για τις ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα συντηρητικών γυναικών έως και ανάρμοστο.

Η εναλλαγή των ρόλων κυνηγός – θήραμα

Ο ρόλος της γυναίκας στις σχέσεις της εναλλάσσεται με μεγάλη ευκολία πλέον από κυνηγός σε θήραμα ανάλογα τις περιστάσεις και τον τύπο του άνδρα που έχουν απέναντί τους. Η θέση του θηράματος στη σχέση αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες ένα είδος κολακείας καθώς θεωρούν ότι ο άνδρας που κάνει πρώτος το βήμα προσέγγισης έχει πέσει θύμα της ακαταμάχητης γοητείας τους, γεγονός το οποίο αυξάνει την αυτοπεποίθηση και συνάμα αυτοεκτίμησή τους. Ως εκ τούτου αποδέχονται το ρόλο του θηράματος για να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τον αγαπημένο τους. Αυτή η οπτική όμως δεν εκφράζει πιο δυναμικές γυναίκες οι οποίες γνωρίζουν την αξία τους και δεν διστάζουν να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν αποδεικνύοντας στη πράξη την επιθετική πλευρά του εαυτού τους.

Απόρροια όσων έχουν αναφερθεί, είναι η αδυναμία προσδιορισμού ενός συγκεκριμένου ρόλου για τη γυναίκα στη σχέση, αφού η θέση της για να καθοριστεί ίσως να απαιτεί τη στάθμιση και άλλων παραγόντων όπως η προσωπικότητα και τα ατομικά χαρακτηριστικά, τα οποία ενδεχομένως να διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Μήπως όμως ο ρόλος της γυναίκας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη συμπεριφορά του άνδρα; Η σαφής τοποθέτηση του άνδρα σε μια σχέση προσδιορίζει εν πολλοίς και τη θέση που καλείται να εκπληρώσει μια γυναίκα. Υπάρχουν άνδρες οι οποίοι χάρη στον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν, γνωστοποιούν εξαρχής το ρόλο που θα έχει η γυναίκα ώστε να υπάρχει ισορροπία στη σχέση. Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι με τη διστακτικότητα τους να εκφράσουν τι είναι αυτό που ζητούν από μια σχέση και τη συνεχή εναλλαγή στη συμπεριφορά τους, θέτουν σε αμφιβολία τη θέση της γυναίκας η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο ρόλο ενίοτε του κυνηγού και άλλοτε του θηράματος. Συνεπώς, οποιοδήποτε ρόλο και αν αναλάβει μια γυναίκα, ένα είναι σίγουρο, ότι είναι άβυσσος η ψυχή της! (θα πρόσθετα και το μυαλό της!!!)

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα