Αρνητικές σκέψεις – Συνέπειες – Τρόποι αντιμετώπισης

Ποιες συνέπειες μπορεί να έχουν στη ζωή μας οι αρνητικές σκέψεις και πώς θα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε; Αν η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας την παραπάνω ερώτηση είναι το «δεν γίνεται να τις αντιμετωπίσουμε», διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο ίσως να αλλάξετε γνώμη! Αρνητικές σκέψεις περνούν από το μυαλό μας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας από το μυαλό μας και αυτό που μας ενοχλεί είναι πως φαίνονται ανεξέλεγκτες. Σαν η αρνητική σκέψη να έρχεται τόσο γρήγορα και να μας καρφώνετε στο μυαλό με τέτοιο τρόπο που φαίνεται να μην μπορούμε ούτε να την αποφύγουμε αλλά ούτε και να την διαχειριστούμε. Οι συνέπειες βέβαια που προκαλούν οι αρνητικές σκέψεις στη ζωή μας συνήθως είναι πολλές και μάλιστα δυσάρεστες. Πολλοί πιστεύουν πως όταν σκέφτονται το πρώτα το «κακό» μπορούν να είναι πιο προετοιμασμένοι και πιο χαρούμενοι όταν η αρνητική του σκέψη παραμένει μόνο σκέψη και δεν γίνεται πράξη. Από την άλλη μεριά οι αρνητικές σκέψεις μας δημιουργούν άγχος και πολλοί πιστεύουν πως κάποιες καταστάσεις τις μαγνητίζουμε απλά και μόνο από τις αρνητικές σκέψεις μας.

Η αισιοδοξία και οι θετικές σκέψεις είναι από αυτά που όλοι θέλουμε αλλά λίγοι καταφέρνουν να τα κάνουν κομμάτι του εαυτού τους. όταν όλα πηγαίνουν καλά η ευφορία που αισθανόμαστε είναι λογικό να δημιουργεί θετικές σκέψεις. Μπορούμε, όμως, να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις όταν τα πράγματα δυσκολεύουν; Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται ψυχική δύναμη για να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις και να βλέπουμε την θετική πλευρά των πραγμάτων. Να βγαίνουμε πιο θετικοί και δυνατοί από τις δοκιμασίες. Για να καταλάβουμε τους πραγματικούς λόγους που πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις αρνητικές μας σκέψεις, πρέπει να αντιληφθούμε τις συνέπειες που έχουν στη ζωή μας. Στην συνέχεια θα μπορούμε να δούμε τις καταστάσεις που συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας από μία άλλη οπτική γωνία.

Αρνητικές σκέψεις – Συνέπειες

1)Άγχος

Το άγχος είναι το κύριο στοιχείο των αρνητικών σκέψεων το οποίο μπορεί να μας δημιουργήσει ιδιαίτερα κακή ψυχολογία καθώς επίσης και θέματα συμπεριφοράς. Το άγχος μας προκαλεί αδιαθεσία, κόπωση και μεγάλη δυσκολία να πάρουμε τις καταστάσεις στα χέρια μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πολύ συχνά οι αρνητικές σκέψεις δεν έχουν καμία βάση, απλά έχουμε συνηθίσει να τις βάζουμε μπροστά σε οτιδήποτε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

2)Σπασμωδικές κινήσεις – Λάθος αποφάσεις

Οι αρνητικές σκέψεις μας κάνουν πολλές φορές να κινούμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη προς την λάθος κατεύθυνση. Δεν μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις και να πάρουμε λάθος αποφάσεις. Για παράδειγμα, σκεφτόμαστε αρνητικά για κάποιο θέμα που θεωρούμε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε οπότε πρέπει και να προλάβουμε να κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Το κακό είναι πως δεν μας περνάει από το μυαλό και η θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι κακό να προλαβαίνουμε καταστάσεις, κακό να μας επηρεάζουν οι αρνητικές σκέψεις στις αποφάσεις μας. Το συνειδητοποιούμε καλύτερα όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει αρνητικές σκέψεις ακόμα και για θέματα που μπορεί να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ στη ζωή μας.

3)Νευρικότητα, επιθετικότητα

Η νευρικότητα και η επιθετικότητα είναι κάποια από τα στοιχεία που μπορεί να παρατηρήσουμε έντονα στην συμπεριφορά μας όταν κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Έχουμε τόσο κακή διάθεση που δεν μπορούμε βρούμε την ισορροπία στις αντιδράσεις μας. Ουσιαστικά δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε με αποτέλεσμα να έχουμε περίεργα ξεσπάσματα και να βρισκόμαστε συχνά σε δύσκολη θέση.

4)Απομόνωση

Οι αρνητικές μας σκέψεις μας απομονώνουν! Κλεινόμαστε στον εαυτό μας και υψώνουμε μπροστά μας έναν τοίχο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να δείχνουμε μελαγχολικές και απλησίαστες. Όταν εκπέμπουμε μονίμως αρνητικότητα, λένε, πως θα λάβουμε και αρνητικότητα.

5)Κυκλοθυμική διάθεση

Κυκλοθυμική διάθεση και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα! Μοιάζουμε δυο άνθρωποι σε ένα σώμα. Εκεί που χαμογελάμε και «πέφτουμε» αφού οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας άλλοτε με αιτία και άλλοτε χωρίς. Θέλουμε να δούμε τα πράγματα από την θετική τους πλευρά αλλά η αρνητικότητά μας φαίνεται να βγαίνει μπροστά.

6)Παράλογες φοβίες

Τέλος, έχει παρατηρηθεί πως οι αρνητικές σκέψεις μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν και παράλογες φοβίες. Θεωρούμε πάντα πως κάτι κακό θα συμβεί, πως θα πάρουν δυσάρεστη τροπή τα πράγματα, πως ξαφνικά θα συμβεί κάτι που θα ανατρέψει την κατά τα άλλα ήρεμη ζωή μας, θεωρούμε πως όταν αντιμετωπίζουμε μία δύσκολη κατάσταση σύντομα θα έρθει κι άλλη και πολλά ακόμα.

Αρνητικές σκέψεις – Τρόποι αντιμετώπισης

1)Αυτοέλεγχος

Ο αυτοέλεγχος φαίνεται να είναι το Α και το Ω. Σίγουρα θα σκεφτείτε πως είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε τις σκέψεις μας αφού ξεπετάγονται εκεί που δεν τις περιμένεις. Τις περισσότερες φορές όμως γίνεται και από συνήθεια. Ουσιαστικά έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πάντα, τουλάχιστον για αρχή, από την αρνητική τους πλευρά. Άλλοτε επειδή ζήσαμε κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν και άλλοτε επειδή φοβόμαστε να μην τις ζήσουμε στο μέλλον. Ο αυτοέλεγχος θα μας βοηθήσει να ζυγίζουμε τις καταστάσεις και να προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να λύσουμε τα προβλήματα. Έχοντας αυτοέλεγχο αισθανθούμε πιο σίγουρες για τον εαυτό μας και θα διαχειριστούμε καλύτερα τις όποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας.

2)Χόμπι

Τα ενδιαφέροντά μας θα μας γλιτώσουν από πολλές περιττές σκέψεις. Απασχολήστε το μυαλό σας κάνοντας διάφορα που σας ευχαριστούν όπως γυμναστική, κατασκευές, εθελοντισμός και οτιδήποτε άλλο σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Τα χόμπι μας δεν γεμίζουν απλά τον ελεύθερο χρόνο μας αλλά λειτουργούν και ψυχοθεραπευτικά. Αφήστε στην άκρη τις αρνητικές σκέψεις και επικεντρωθείτε στις λύσεις των προβλημάτων που σας απασχολούν αλλά και στην ζωή που θέλετε να ζήσετε.

3)Πίστη στις δυνάμεις σας

Πιστέψτε στις δυνάμεις σας και κοιτάξτε μπροστά με καλή διάθεση. Δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα μέσα σας θα είναι και αυτό που θα εκπέμπετε. Πρέπει να παραδεχτείτε πως οι αρνητικές σκέψεις σας κάνουν να αισθάνεστε αδύναμες και φυσικά δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι.

4)Καλοί φίλοι

Οι καλοί φίλοι είναι αυτοί που εμπιστευόμαστε, που αισθανόμαστε δεμένες, που μπορούμε να επικοινωνήσουμε και σίγουρα οι φίλοι που μας εκπέμπουν θετικότητα. Οι καλοί φίλοι μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο όμορφα και να απομακρύνουμε όσο περισσότερο γίνεται τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας.

5)Εστιάστε στα «καλά» που θα έρθουν

Το μέλλον πολλές φορές μας επιφυλάσσει όμορφες καταστάσεις. Μην εστιάζετε σε άσχημα που φοβάστε ότι θα συμβούν. Εστιάστε στα καλά που έρχονται ακόμα και αν ακόμα δεν μπορείτε να αντιληφθείτε. Αν οι αρνητικές σας σκέψεις προκύπτουν από άσχημες καταστάσεις που βιώνετε την δεδομένη στιγμή να θυμάστε πως «μετά την τρικυμία η θάλασσας γαληνεύει»!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα