Αντιμετώπιση της απιστίας – 9 Συμβουλές

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα σε μία σχέση, από το να μαθαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε πρόδωσε με το να σε απατήσει με μια άλλη γυναίκα. Νιώθεις ταπείνωση, πόνο αλλά και οργή για τον άνθρωπο αυτό και η αντιμετώπιση της απιστίας χρειάζεται ιδιαίτερο τρόπο και φυσικά χρόνο. Το πρώτο, όμως, που μετράει πριν μπεις στη διαδικασία να αξιολογήσεις την κατάσταση και να αποφασίσεις για τη σχέση, είναι να σιγουρευτείς ότι πρόκειται για πραγματικό γεγονός και να μην αρκεστείς σε πιθανότητα ή υποψία.

Τι να κάνεις αν επιβεβαιώσεις την απιστία

Αν τελικά επιβεβαιωθείς και είναι πλέον σίγουρη η απιστία, το δεύτερο απαραίτητο για να δοθεί η οριστική κρίση στη σχέση, είναι η δική του στάση και τα αισθήματά σου για αυτόν. Αν θέλει να διακόψετε για να είναι με την άλλη γυναίκα, δεν υπάρχει κάτι να σκεφτείς παρά μόνο η ανάγκη να τον ξεπεράσεις και να προχωρήσεις. Αν, όμως, έχει μετανιώσει για αυτό που έγινε, παραδέχεται ότι ήταν λάθος και επιθυμεί να τον δεχτείς πίσω, εκεί είναι η πιο δύσκολη απόφαση αν και εφόσον κι εσύ τον αγαπάς παρά το γεγονός ότι έχεις πληγωθεί πολύ άσχημα. Τότε πρέπει να βρεις τρόπους για την αντιμετώπιση της απιστίας και την υγιή συνέχιση της σχέσης.

Η αντιμετώπιση της απιστίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν συμβεί μία φορά αμέσως χάνεται η εμπιστοσύνη και υπάρχει ο φόβος για επανάληψή της. Και όχι μόνο, νιώθεις ότι ο άνθρωπός σου σε κορόιδεψε, ότι καταπάτησε τους μεταξύ σας όρκους και ότι δεν είναι πια αυτός που πίστευες.
Το θέμα, επομένως, είναι κατά πόσο είσαι σε θέση να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις. Να δώσεις μια ευκαιρία στο σύντροφό σου για να σου αποδείξει ότι πρέπει να τον εμπιστευτείς και ότι μπορείτε να το ξαναπιάσετε από εκεί που το αφήσατε.

Αντιμετώπιση της απιστίας – 9 Συμβουλές

1. Καλύτερα να μην ξέρεις

Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και μόνο, προσπάθησε να κρατηθείς όσο πιο μακριά από τις λεπτομέρειες μπορείς. Μην προσπαθήσεις να μάθεις ούτε ποια είναι η αντίζηλος. Μην μπεις στη διαδικασία να ψάξεις να τη βρεις ή να δεις πώς είναι και μη ρωτήσεις περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχέση τους. Είναι καλύτερο για σένα να μην μπεις σε διαδικασία σύγκρισης αλλά και να μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου περισσότερο, γνωρίζοντας διάφορες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πόσο κράτησε και αν έχει τελειώσει.

2. Κράτα τις πληροφορίες για σένα

Είναι δύσκολο να περνάς κάτι τέτοιο, και να μην το μοιράζεσαι. Όμως, αρχικά, μέχρι να σκεφτείς και να δεις εσύ η ίδια τι θέλεις να κάνεις είναι καλό να κρατήσεις τα περισσότερα για τον εαυτό σου τόσο για να μείνεις ανεπηρέαστη από το περιβάλλον σου όσο και για να μη χαλάσουν οι σχέσεις του φίλου μαζί τους αν τελικά μείνετε μαζί. Σαφώς και θα μπορούσες να μιλήσεις έστω σε ένα άτομο εμπιστοσύνης σου, αρκεί να ξέρεις πως θα σε στηρίξει σε οποιαδήποτε απόφαση πάρεις και θα είναι αντικειμενικός κριτής.

3. Άσε ελεύθερα τα συναισθήματά σου

Μη διστάσεις να εκτονώσεις τα συναισθήματά σου μετά την είδηση. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να θυμώσει, να κλάψει, να εκτονωθεί και σε καμία περίπτωση μην καταπιέσεις τα συναισθήματά σου. Η οργή, ο πόνος και ό, τι άλλο αισθάνεσαι είναι δικαιολογημένα και κανείς δε θα σε παρεξηγήσει αν τα αφήσεις ελεύθερα. Θα νιώσεις καλύτερα. Ειδικά αν έχεις βρει το έμπιστο άτομο που προαναφέραμε, μη διστάσεις να εξωτερικεύσεις όσα κρατάς μέσα σου. Μπορείς, ακόμα, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και όλα όσα σε πιέζουν, καταγράφοντάς τα κάπου κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη.

4. Μην τα βάλεις με τον εαυτό σου

Αν η απιστία του συντρόφου σου δεν ήταν η «αντίποινα» για ένα δικό σου παρόμοιο περιστατικό, τότε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορήσεις τον εαυτό σου για το τεράστιο λάθος που έκανε. Σαφώς και υπάρχει περίπτωση να του άφησες χώρο και χρόνο για να δράσει, αλλά αυτό δε δικαιολογεί την πράξη του. Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να έκανες κάτι που ο ίδιος θα πει ότι τον οδήγησε στο κρεβάτι μιας άλλης, αλλά όχι δεν μπορείς να το δεχτείς ως αφορμή για απιστία. Ποτέ μη σκεφτείς ότι έχεις ευθύνη σε αυτό ή ότι ήσουν λίγη για εκείνον και δεν κατάφερες να τον κρατήσεις. Σταμάτα να κρίνεις και να κατηγορείς τον εαυτό σου.

5. Αποστασιοποιήσου και πάρε το χρόνο σου

Σίγουρα όταν έχεις μόλις μάθει το περιστατικό, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσεις το φίλο σου, να μιλήσετε για τη σχέση σας και να πάρεις αποφάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτείς και να αποφασίσεις σωστά την ώρα εκείνη που επικρατεί ο θυμός και πόνος.

Το καλύτερο είναι να αποστασιοποιηθείς από την κατάσταση και να απομακρυνθείς από αυτόν για όσο διάστημα θεωρείς ότι χρειάζεται. Μέχρι να νιώσεις ότι είσαι έτοιμη να τον αντιμετωπίσεις και να αποφασίσεις για το μέλλον σας. Το καλύτερο θα ήταν στο διάστημα αυτό για να μην επηρεαστείς να έχετε από ελάχιστη έως καμία επικοινωνία αλλά επειδή σίγουρα θα το επιδιώξει, καλό είναι να αρκεστείτε σε κάποια αραιά τηλεφωνήματα και τίποτα παραπάνω.

Απομακρύνσου για όσο χρειαστεί, σκέψου αυτό που συνέβη και το πώς νιώθεις για αυτό, αξιολόγησε τη σχέση σας, τη δική σου στάση και τη δική του και παράλληλα κάνε πράγματα για τον εαυτό σου που σου είχαν λείψει. Κάνε πράγματα διασκεδαστικά, περιποιήσου τον εαυτό σου, δες φίλους, βρες χόμπι και δες από άλλο μάτι το πώς θα ήθελες το μέλλον σου και αν θες να τον περιλαμβάνει ή όχι.

Στο διάστημα αυτό, απασχολούμενη με όσα σε γεμίζουν, σαφώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να συνέλθει από την κατάσταση και να επουλώσει τα τραύματα αλλά ταυτόχρονα θα βγεις πιο έτοιμη και πιο αντικειμενική. Περνώντας χρόνο μακριά του μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι περισσότερο σου λείπουν αυτά που δεν έκανες όσο ήσουν μαζί του παρά αυτός τώρα που είστε χώρια!

6. Μη σκεφτείς την εκδίκηση

Το να τον πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα δε θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα ούτε θα αλλάξει αυτό που σου έκανε. Μπορεί για λίγο να νομίζεις ότι πατσίζεις αλλά αυτό που θα καταφέρεις είναι να γίνεις κάτι που δεν είσαι και να σιχαθείς τον εαυτό σου. Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διορθώσετε τη σχέση σας και να προχωρήσετε μπροστά. Το ένα λάθος δε διορθώνεται με δεύτερο κι απλά θα μπείτε σε ένα φαύλο κύκλο όπου ο ένας θα προσπαθεί να πληγώσει τον άλλο. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ υγιής και φυσιολογική η σχέση σας μετά από αυτό.

7. Μη δραματοποιήσεις την κατάσταση

Αφού πάρεις το χρόνο και το χώρο που χρειάζεσαι, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσεις το φίλο σου, προσπάθησε να ελέγξεις τον εαυτό σου και να μείνεις ψύχραιμη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κάνατε το διάλειμμα. Προσπάθησε να μην αντιδράσεις υπερβολικά μπροστά του και να μη δραματοποιήσεις την κατάσταση. Αν αρχίσεις να φωνάζεις, να κατηγορείς, να κλαις ή να τον χτυπάς σίγουρα δε θα μπορέσετε να συζητήσετε και να λύσετε τα προβλήματά σας. Από τη στιγμή που αποφάσισες ότι θα μιλήσετε πρέπει να γίνει ώριμα και ήρεμα ώστε να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα. Σαφώς και θα του δώσεις να καταλάβει ότι έχεις πληγωθεί, ότι έχεις θυμώσει μαζί του αλλά παρόλα αυτά από τη στιγμή που διατίθεσαι να τον ακούσεις πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη ατμόσφαιρα.

8. Άσ’ τον να απολογηθεί και να σου εξηγήσει

Καμία εξήγηση και καμία απολογία δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει και να εξηγήσει την απιστία του. Αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει, όμως, να τον ακούσεις και να τον αφήσεις να εκφραστεί ελεύθερα γιατί αν δε γνωρίζεις πραγματικά το πώς αισθάνεται και το γιατί έφτασε εκεί που έφτασε δε θα μπορέσεις να κρίνεις και να αξιολογήσεις τη σχέση σας ώστε να πάρεις αποφάσεις.

Για να θέλει να μείνει μαζί σου και να ακυρώνει τη σχέση με την άλλη γυναίκα προφανώς νοιάζεται πραγματικά, εκείνη ήταν ένα λάθος. Ό, τι κι αν σημαίνει αυτό, για να είναι εδώ και να απολογείται προφανώς μιλάει με ειλικρίνεια και μεταμέλεια και αξίζει να το λάβεις υπόψη σου.

Άφησέ τον να σου πει όσα έχει κι αν έχεις ερωτήσεις ρώτα όσα θες να ξέρεις. Από κει και πέρα αν θέλετε και οι δυο να συνεχίσετε να είστε μαζί πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση, να βάλετε κάτω τις ανάγκες και των δύο και να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε αυτό που συνέβη.

Ακόμα όμως κι αν έχετε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσετε, φρόντισε να μην πέσεις με τα μούτρα στη σχέση μόνο και μόνο επειδή σου απολογήθηκε. Διότι υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το ίδιο έργο. Κράτα λίγη απόσταση καθώς και μία πισινή.

9. Προσπάθησε να τον συγχωρήσεις αλλά μην ξεχάσεις τι έκανε

Από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει ότι θα τον δεχτείς πίσω και θα του δώσεις άλλη μία ευκαιρία, όσο δύσκολο κι αν είναι πρέπει μέσα σου να τον συγχωρέσεις. Διαφορετικά αν κρατάς θυμό και πόνο δε θα μπορέσετε να ξανακτίσετε τη σχέση.

Εφόσον δέχτηκες την απολογία του και τον ίδιο, δεν μπορείς με τη στάση σου να το αναιρείς. Πρέπει να θυμάσαι ότι τον έχεις αποδεχτεί και να μη φέρνεις στο προσκήνιο το λάθος που έκανε κάθε φορά που τσακώνεστε ή κάτι δεν πάει καλά. Άλλωστε αν δεν τον έχεις συγχωρέσει, σίγουρα θα το αντιλαμβάνεται στο βλέμμα σου και αυτό δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει να πάει μπροστά η σχέση σας.

Το να τον συγχωρήσεις σαφώς δε σημαίνει ότι θα ξεχάσεις τι συνέβη και θα είναι σαν να μην έγινε ποτέ, μια προδοσία εξάλλου ποτέ δεν ξεχνιέται εντελώς και μας κάνει πιο καχύποπτους. Για να μπορέσεις να το ξεχάσεις τελείως θα πρέπει εκείνος να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σου και να αποδείξει ότι ήταν ένα λάθος που δε θα επαναλάβει ποτέ ξανά.
Θέλει δουλειά από μέρους του για να φύγει εντελώς το σύννεφο που εκείνος έφερε πάνω από τη σχέση σας. Η αντιμετώπιση της απιστίας δεν είναι μονόπλευρη δουλειά – η δική σου δουλειά είναι να τον συγχωρήσεις και η δική του να σου αποδείξει ότι το αξίζει.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα