Μεσογειακή Διατροφή – Συμβουλές και ενδεικτικό πρόγραμμα

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, ύστερα από μελέτες στη χώρα μας αλλά και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή για τον οργανισμός μας. Χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα πλεονεκτήματα και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία μας, καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, επίσης είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό μας, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, και άλλα.

Τα τρόφιμα στα οποία κυρίως βασίζεται η μεσογειακή διατροφή είναι τα εξής: το ελαιόλαδο, ως η βασική πηγή λίπους, τα όσπρια και όλα τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, οι διάφοροι σπόροι – οι οποίοι κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι (τα οποία, όμως, πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες), το κόκκινο κρασί και τέλος, η ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Κρίνοντάς το ιδιαίτερα χρήσιμο το να γνωρίσουμε ακόμα παραπάνω τη μεσογειακή διατροφή, στις γραμμές που ακολουθούν σας δίνουμε κάποιες συμβουλές που μπορείτε, αν θέλετε, να ακολουθήσετε.

9 Συμβουλές για τη μεσογειακή διατροφή

  1. Προσπαθούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να τα τρώμε σε καθημερινή βάση. Τα λαχανικά φροντίζουμε να μην είναι πάρα πολύ βρασμένα και τα φρούτα είναι καλύτερο να τα τρώμε κάπως άγουρα.
  2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε –γάλα, γιαούρτι, τυρί-, φροντίζουμε να είναι χαμηλών λιπαρών.
  3. Προσέχουμε ώστε η ποσότητα κόκκινου κρέατος και γενικά προϊόντων κρέατος που βάζουμε στο διατροφικό μας πλάνο να είναι μικρή και η κατανάλωσή του όχι πολύ συχνή (για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα).
  4. Οι υδατάνθρακες που προτιμάμε να καταναλώνουμε, είναι τα δημητριακά, κυρίως ψωμί πολύσπορο και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  5. Είναι καλό να πίνουμε ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί (120 ml περίπου)γιατί προφυλάσσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα (για του άντρες και δύο ποτηράκια είναι μια χαρά).
  6. Φροντίζουμε να τρώμε κυρίως άπαχα κρέατα και διαλέγουμε κρέας που δεν έχει πέτσα, όπως το κοτόπουλο. Επίσης, ως προς το μαγείρεμα είναι προτιμότερο να τα ψήνουμε ή να τα βράζουμε.
  7. Χρησιμοποιούμε πάντα το ελαιόλαδο στη μαγειρική μας.
  8. Ως προς τα ψάρια που καταναλώνουμε, προτιμάμε τα φρέσκα και αποφεύγουμε τα παστά όπως επίσης και τα τηγανισμένα.
  9. Αντικαθιστούμε κάποια προϊόντα της διατροφής μας με ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά που προαναφέρθηκαν, το ψωμί αλλά και τα ζυμαρικά μας.

Για να σας βάλουμε ακόμη περισσότερο στο πνεύμα της μεσογειακής (όσοι δεν έχετε ήδη μπει), παρακάτω θα σας παραθέσουμε και ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής που μπορείτε αν θέλετε να το ακολουθήσετε.

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής

Πρωινό

Γάλα 1,5% λιπαρά και φρυγανιές ή ψωμί ή παξιμάδια (μικρά)ολικής άλεσης

Δεκατιανό

Φρούτο ή γιαούρτι 2% λιπαρά

Μεσημεριανό

Κοτόπουλο ψητό ή βραστό(χωρίς πέτσα) /ψάρι ψητό ή βραστό/ μπιφτέκι σχάρας(στεγνό) με πατάτες φούρνου ή ρύζι καστανό ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως και σαλάτα ανάμικτη εποχής με ελαιόλαδο και ψωμί σικάλεως (με μέτρο)

Εναλλακτικά, κάποιο λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπάμιες, μπριάμ, αγκινάρες, κλπ.) ή κάποιο όσπριο (φακές, ρεβίθια, φασόλια, κλπ.) με τυρί χαμηλών λιπαρών και ψωμί σικάλεως.

Απογευματινό

1 φρούτο ή μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι 2% λιπαρά

Βραδινό

Κρητικός ντάκος (σαλάτα) με ντομάτα, κριθαρένιο παξιμάδι και ανθότυρο

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα