Αφυδάτωση στον οργανισμό – Συνέπειες

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό 60% από νερό γι’ αυτό και η απώλεια του έστω και σε μικρό ποσοστό έχει σημασία. Η αφυδάτωση στον οργανισμό μπορεί να συμβεί εύκολα και έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του όσο και για το δέρμα, τα μαλλιά και οτιδήποτε μας απαρτίζει. Το γεγονός ότι είναι πολύ κακό για μας να αφυδατωθούμε το γνωρίζουμε αλλά ενδεχομένως δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση και πώς θα επηρεαστεί το σώμα και ο οργανισμός μας.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση στον οργανισμό μας. Οι συνέπειες αυτής μπορεί να είναι από πιο ήπιες και απλά ενοχλητικές έως πολύ σοβαρές και επικίνδυνες.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε πιο αναλυτικά τι συνέπειες μπορεί να έχει η αφυδάτωση στον οργανισμό και πώς επηρεάζει το σώμα και τις λειτουργίες μας.

10+1 Συνέπειες από την αφυδάτωση τον οργανισμό μας

1. Μείωση σωματικής απόδοσης

Όταν είμαστε έστω και λίγο αφυδατωμένοι και υπάρχει έλλειψη νερού από τον οργανισμό μας, επηρεάζεται η σωματική απόδοση και πέφτει κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Έτσι, αν είμαστε σε φάση που θέλουμε να γυμναστούμε ή να κάνουμε κάτι που απαιτεί σωματική αντοχή, μπορεί να αισθανόμαστε περισσότερη κούραση χωρίς να έχουμε κάνει τόσο πολύ κόπο εξαιτίας της αφυδάτωσης στον οργανισμό.

2. Ανάγκη για γλυκό-ζάχαρη

Σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε αφυδατωθεί, μπορεί να νιώσουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε κάτι γλυκό. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει όταν γυμναστούμε και δεν πίνουμε νερό. Έτσι σε αυτή τη φάση το απόθεμα του σώματός μας σε υδατάνθρακες ξοδεύεται πιο γρήγορα και έχουμε την ανάγκη για αναπλήρωση μετά τη γυμναστική.

3. Κακοσμία στόματος

Μάλλον κάτι που ποτέ δεν είχες σκεφτεί αλλά είναι απλή η εξήγηση. Το σάλιο μας έχει από μόνο του ιδιότητες αντιβακτηριδιακές, όμως όταν προκληθεί αφυδάτωση στον οργανισμό μας υπάρχει έλλειψη σάλιου κι έτσι αυξάνονται τα μικρόβια στο στόμα μας και προκαλείται η κακοσμία. Εξαιτίας της αφυδάτωσης, λοιπόν, μπορεί να έχουμε άσχημη μυρωδιά στην ανάσα μας.

4. Ξηρότητα στο δέρμα

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές πόσο μεγάλη σημασία έχει η ενυδάτωση για το δέρμα μας ώστε να το διατηρούμε φρέσκο, λαμπερό και υγιές. Η αφυδάτωση στον οργανισμό, επομένως, έχει αρνητικές συνέπειες και για το δέρμα μας γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζουμε να το ενυδατώνουμε όχι μόνο με κρέμες και λοσιόν αλλά και εκ των έσω με την κατανάλωση, δηλαδή, νερού σε σημαντικές ποσότητες. Έτσι, θα αποφύγουμε την ξηροδερμία στο δέρμα και τη θαμπή όψη του.

5. Διάσπαση προσοχής

Ενδεχομένως να ακούγεται υπερβολικό, όμως σύμφωνα με αποδεδειγμένες μελέτες η αφυδάτωση στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση προσοχής. Συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οδήγησή μας καθώς η οδήγηση όταν είμαστε αφυδατωμένοι μπορεί να έχει σχεδόν την ίδια κατάληξη με αυτήν όταν έχουμε πιει αλκοόλ.

6. Αίσθηση κούρασης

Η αφυδάτωση στον οργανισμό μας έχει επιδράσεις όπως το να ρίξει την πίεσή μας, να αυξήσει τους παλμούς στην καρδιά και να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας. Ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση κόπωσης και την υπνηλία που ενδεχομένως αισθανόμαστε όταν είμαστε αφυδατωμένοι.

7. Μυϊκές κράμπες

Όταν είμαστε αφυδατωμένοι μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Η εξήγηση είναι πως το σώμα μας στην προσπάθειά του να προφυλάξει ζωτικά όργανα παίρνει τα υγρά από άλλες περιοχές που θεωρούνται λιγότερο σημαντικές. Επίσης, κράμπες στους μύες μπορεί να προκληθούν επειδή διαταράσσονται τα επίπεδα νατρίου και καλίου εξαιτίας της εφίδρωσης που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

8. Αρνητική διάθεση

Όταν είμαστε αφυδατωμένοι είναι πολύ πιθανό να αισθανόμαστε περίεργα λόγω του ότι υπάρχουν νευρολογικές συνέπειες που προκαλούνται από την αφυδάτωση. Μπορεί να γίνουμε οξύθυμοι, να νιώθουμε εκνευρισμό αλλά και σε πιο ήπιας μορφής αφυδάτωση μπορεί να νιώθουμε μια αρνητική διάθεση, να έχουμε πονοκεφάλους ή να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε εύκολα. Δοκίμασε σε αυτή την περίπτωση να πιεις νερό και αν όντως οφείλονται τα παραπάνω στην έλλειψή του σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα.

9. Αλλαγή θερμοκρασίας σώματος

Το νερό στον οργανισμό μας έχει την ικανότητα να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν , όμως, έχουμε αφυδάτωση στον οργανισμό, μειώνεται η ροή του αίματος στο δέρμα και έτσι αρχίζουμε να νιώθουμε πως κρυώνουμε ακόμα κι αν δε θεωρείται φυσιολογικό με βάση τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.

10. Γαστρεντερικά προβλήματα

Η επαρκής πρόσληψη νερού , όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, είναι απαραίτητη για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Και στην περίπτωση του γαστρεντερικού συστήματος έχει σημασία η κατανάλωση νερού. Για να λειτουργεί σωστά το έντερο και να μην έχουμε προβλήματα δυσκοιλιότητας είναι αναγκαίο να πίνουμε πολύ νερό. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι αν η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε αφυδάτωση στον οργανισμό αλλά σε άλλους παράγοντες, τότε δε θα αλλάξει κάτι (αν δηλαδή ήδη ενυδατώνεται ο οργανισμός σωστά).

11. Πονοκέφαλοι και θολούρα στο μυαλό

Η αφυδάτωση στον οργανισμό μας συνδέεται με τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης και έχει την ιδιότητα να τα επηρεάζει προκαλώντας στον άνθρωπο πονοκεφάλους. Συν του ότι υπάρχει αντίδραση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου στο επίπεδο νερού του οργανισμού μας (παρόμοια αντίδραση με τον πονοκέφαλο μετά το αλκοόλ)και μπορεί να παρουσιαστούν έως και ημικρανίες. Επίσης, όταν είμαστε αφυδατωμένοι ακόμα και σε ήπια περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μια θόλωση στο μυαλό και μια ζαλάδα, ακόμα και να μην μπορούμε να σκεφτούμε σωστά και καθαρά.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα