Ψείρες στα μαλλιά – Σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης

Βρήκες ψείρες στα μαλλιά της κόρης ή του γιου σου; Φοβάσαι μήπως εσύ ή το παιδί σου κολλήσετε ψείρες στα μαλλιά; Ανησυχείς ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας που δεν ξέρεις κιόλας πώς να το αντιμετωπίσεις άμεσα, σωστά και αποτελεσματικά;

Μην αγχώνεσαι, αγαπητή μου. Το γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα είναι εδώ για να σου επιλύσει και το συγκεκριμένο πρόβλημα και να σε κάνει να μην αγχώνεσαι στην ιδέα ότι μπορεί είτε η ίδια είτε το παιδί σου στο σχολείο να κολλήσει ψείρες στα μαλλιά του. Μάλιστα, θα σου πούμε και ορισμένες σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης για τις ενοχλητικές ψείρες στα μαλλιά.

Πώς κολλάμε ψείρες στα μαλλιά

Αυτό θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να το θίξουμε, μιας και πολλές γυναίκες έχουμε εσφαλμένη άποψη περί του πώς γίνεται οι ψείρες στα μαλλιά να αποκτηθούν. Εννοείτε πως ΔΕΝ γεννώνται ξαφνικά από το κεφάλι μας. Εννοείται επίσης πως ΔΕΝ πετούν ούτε πηδούν από το ένα κεφάλι που έχει ψείρες στα μαλλιά προς το άλλο κεφάλι που δεν έχει. Αντιθέτως, αυτό που μπορούν να κάνουν οι ψείρες στα μαλλιά είναι να σέρνονται από τη μία τρίχα στην άλλην και τούμπαλιν. Η μετάδοσή τους γίνεται με δύο τρόπους:

  1. Είτε μέσα από την επαφή ενός κεφαλιού που έχει ψείρες στα μαλλιά του με ένα άλλο κεφάλι
  2. Είτε μέσα από την ανταλλαγή αντικειμένων, όπως τσιμπιδάκια, κορδέλες, στέκες, κοκαλάκια, μπαντάνες, σκουφάκια, κασκόλ, χτένες, βούρτσες, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα και τα λοιπά, τα οποία ήταν στην κατοχή ενός ατόμου που είχε ψείρες στα μαλλιά και τα έδωσε σε κάποιο άλλο που δεν είχε.

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε ψείρες στα μαλλιά

Εάν το παιδί σας ή εσείς παρουσιάζετε έντονο κνησμό στα διάφορα σημεία του τριχωτού της κεφαλής σας, εάν επίσης συμβαίνει να γδέρνετε το κεφάλι σας από το υπερβολικό ξύσιμο, να τραυματίζεται ή ακόμη και να νιώθετε νευρικότητα ή να έχετε αϋπνίες, τότε όλα αυτά είναι γνωρίσματα του ότι πιθανότατα και να έχετε ψείρες στα μαλλιά σας. Να ξέρετε, μάλιστα, ότι οι ψείρες στα μαλλιά είναι ένα πιο συχνές σε παιδιά ηλικιών 3 έως και 11 ετών.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει ψείρες στα μαλλιά του, κάνετε εσείς τη διαδικασία που θα σας αναφέρουμε στη συνέχεια. Αν, πάλι, υποψιάζεστε ότι ενδέχεται εσείς να έχετε ψείρες στα μαλλιά, τότε αναθέτετε σε κάποιο κοντινό πρόσωπό σας να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή για το δικό σας κεφάλι.

Παίρνετε, λοιπόν, έναν μεγεθυντικό φακό. Στρέφετε ένα δυνατό φως προς το κεφάλι. Επειδή οι ψείρες στα μαλλιά έχουν τη συνήθεια να τρέχουν και να κρύβονται με αποτέλεσμα να μη φαίνονται εύκολα, τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρέξετε τα μαλλιά σας ή τα μαλλιά του παιδιού σας, μιας που οι ψείρες σταματούν τις έντονες μετακινήσεις με το νερό. Οι ψείρες στα μαλλιά, λοιπόν, που πιθανότατα να καταφέρουμε να δούμε, θα είναι κάτι μικροσκοπικά και γκριζωπά ζωύφια, που θα σέρνονται στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, κοντά στις ρίζες των μαλλιών, κάτι άσπρα, ακίνητα και σταθερά κολλημένα ζωύφια είναι οι κόνιδες, δηλαδή τα αυγά των ψειρών.

Πώς να κάνετε το ξε-ψείρισμα

Αφότου γίνει η διάγνωση και σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν ψείρες στα μαλλιά του παιδιού σας, κάποιου άλλου γνωστού σας προσώπου ή στα δικά σας, τότε πρέπει αμέσως να ξεκινήσετε τη διαδικασία του ξε-ψειρίσματος. Είναι απαραίτητο να έχετε προμηθευτεί το πολύ πυκνό ειδικό χτενάκι.

  1. Αρχικά, πρέπει να βρέξετε τα μαλλιά του ατόμου που έχει διαγνωστεί με ψείρες στα μαλλιά.
  2. Τα χτενίζετε καλά με μία δική του βούρτσα ή χτένα, για να ξεμπερδευτούν εντελώς, ενώ φυσικά στη συνέχεια θα πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων τη βούρτσα ή τη χτένα που χρησιμοποιήσατε διότι θα είναι πλέον μολυσμένη.
  3. Τοποθετείτε την ειδική πυκνή χτένα στην κορυφή του κεφαλιού, εκεί όπου βρίσκονται οι ρίζες των μαλλιών, ακουμπώντας την με το κρανίο.
  4. Ξεκινήστε να παίρνετε τούφα – τούφα (όσα μαλλιά χωράει η χτένα) και να χτενίζεται με τη φορά της τρίχας. Αρχίζετε δηλαδή από τη ρίζα και χτενίζετε σιγά-σιγά μέχρι να τελειώσει η κάθε περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.
  5. Κάθε φορά που θα κάνετε την κίνηση από το κρανίο προς το τελείωμα της τρίχας, θα ελέγχετε εάν στην τσατσάρα έχουν μείνει ψείρες ή κόνιδες.
  6. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλο το κεφάλι, για τουλάχιστον 2 φορές.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Οι ψείρες στα μαλλιά δεν είναι όπως όλα τα υπόλοιπα έντομα που πνίγονται στο νερό. Θέλουν τουλάχιστον 8 με 10 ώρες για να πνιγούν στο νερό. Άρα, εάν βάζετε λάδια, τζελ και οποιεσδήποτε άλλες τέτοιες θεραπείες «πνιγμού» για τις ψείρες στα μαλλιά, δε θα είναι αποτελεσματικές εάν δεν τις αφήνετε στα μαλλιά για τουλάχιστον 8 με 10 ώρες. Επιπλέον, πρέπει να αφήνετε τέτοιες θεραπείες να δρουν τόσες ώρες, ενώ ταυτόχρονα έχετε τυλίξει τα μαλλιά σας με κάποιο σκουφάκι από νάιλον ή με μία μεμβράνη και να περιμένετε όλο το βράδυ και ίσως και παραπάνω. Ωστόσο, τέτοιες θεραπείες δεν πιάνουν στις κόνιδες, δηλαδή, ακόμα κι αν κάνετε αυτό που μόλις σας είπαμε, οι κόνιδες δε θα εξαφανιστούν.
  • Οι κόνιδες, που όπως ξαναείπαμε είναι τα αυγά των ψειρών, εκκολάπτονται μέσα σε 1 με 2 εβδομάδες. Επομένως, ακόμα κι εάν έχετε εξαφανίσει κάθε ίχνος ψείρας από τα μαλλιά του ατόμου που τις είχε, πρέπει μετά από το λιγότερο σε 11 ημέρες να επαναλάβετε τη διαδικασία του ξε-ψειρίσματος με όποια μέθοδο επιλέξετε εσείς.

Σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης για τις ψείρες στα μαλλιά

Ελαιόλαδο:

Χτενίζετε πρώτα τα μαλλιά. Έπειτα, βάζετε μεγάλη ποσότητα από ελαιόλαδο σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, τόσο ώστε να «κολυμπήσουν» οι ψείρες στα μαλλιά. Χτενίζετε, μετά, με την ειδική πυκνή χτένα για να απλωθεί παντού το ελαιόλαδο. Τυλίγετε αεροστεγώς και πάρα πολύ καλά με ένα σκουφάκι από νάιλον ή με μία μεμβράνη το κεφάλι. Προσέξτε το αυτό· δεν πρέπει να περνάει αέρας από πουθενά. Αφήνετε το ελαιόλαδο να δράσε όλη τη νύχτα (για 10 ώρες παραδείγματος χάριν). Επαναλαμβάνετε 1 φορά την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες, και αργότερα, 1 φορά το μήνα για μερικούς μήνες προληπτικά.

Ξύδι:

Απλώστε σε στεγνά μαλλιά μεγάλη ποσότητα από ξύδι. Εάν δεν το αντέχετε από άποψη μυρωδιάς, αναμείξτε το με το σαμπουάν σας. Τυλίξτε με νάιλον σκουφάκι ή με μεμβράνη πάρα μα πάρα πολύ καλά το κεφάλι και περιμένετε για 20 λεπτά. Βγάλτε τη μεμβράνη και μην λουστείτε. Η μυρωδιά θα φύγει σύντομα, κάντε υπομονή. Εφαρμόζετε τη σπιτική θεραπεία αντιμετώπισης με ξύδι όσο πιο συχνά μπορείτε. Στην περίπτωση που έχετε προκαλέσει μεγάλα τραύματα στο κεφάλι σας λόγω της φαγούρας και διαπιστώσετε ότι το ξύδι σας τσούζει και σας είναι ανυπόφορο για μερικά λεπτά, τότε αφαιρέστε το αμέσως, λουστείτε και κάντε μία άλλη πιο ήπια σπιτική θεραπεία αντιμετώπισης για τις ψείρες στα μαλλιά.

Οινόπνευμα:

Ακολουθήστε ακριβώς την ίδια διαδικασία που αναφέρουμε για τη σπιτική θεραπεία αντιμετώπισης για τις ψείρες στα μαλλιά με ξύδι. Μόνο που το οινόπνευμα θα το αφήνετε για μέχρι 10 λεπτά. Επαναλαμβάνετε επίσης όσο πιο συχνά μπορείτε και προσέχετε το ίδιο που προσέχετε και με το ξύδι. Μην ξεχνάτε μετά να χρησιμοποιείτε και μαλλακτική μαλλιών γιατί το οινόπνευμα φθείρει την τρίχα.

Μαγιονέζα:

Εφαρμόστε μπόλικη ποσότητα μαγιονέζας σε όλο το τριχωτό του κεφαλιού. Χτενίστε τα μαλλιά με την πυκνή χτένα προκειμένου να εισχωρήσει παντού. Τυλίξτε πάρα πολύ καλά το κεφάλι με μεμβράνη ή με νάιλον σκουφάκι. Κοιμηθείτε και έπειτα από 10 ώρες ή και περισσότερο, βγάλτε το σκουφάκι ή το ζελοφάν. Εν συνεχεία, χρησιμοποιήστε το ειδικό πυκνό χτενάκι για να φύγουν όλες οι κόνιδες που έχουν πλέον ξεκολλήσει από τις τρίχες. Λουστείτε. Εφαρμόστε 2 φορές την εβδομάδα και … αυτό ήταν· ξεμπερδέψατε με τις ψείρες στα μαλλιά!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα