5+1 Τρόποι να αποβάλλεις το στρες

Τα τελευταία χρόνια, η λέξη “στρες” έχει γίνει , κατά κάποιο τρόπο, της μόδας. Θα λέγαμε πως έχει κατακλύσει τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία, την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα ιατρεία, τις επιχειρήσεις. Πολλές περιπτώσεις στρες, αντιμετωπίζονται καθημερινά από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, καθώς έχει γίνει “η ομπρέλα” που καλύπτει ποικίλες προβληματικές καταστάσεις. Τα αίτια μπορεί να είναι εσωτερικοί κι εξωτερικοί παράγοντες που δεν μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε.

Στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε, οι σημερινές καθημερινές απαιτήσεις, είναι για όλους μας, κάτι σαν “μαινόμενος ταύρος”. Οι πιέσεις στο χώρο εργασίας για επίτευξη στόχων ή προθεσμιών, η ανεργία, τα περιορισμένα εισοδήματα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι διαφωνίες στο φιλικό, οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, κάποια απρόσμενη ασθένεια, ο θάνατος, το διαζύγιο, ο φόβος χωρισμού και πολλά πολλά άλλα ακόμα παραδείγματα.

Καθένας μας, εκδηλώνει διαφορετικά το στρες. Κάποια βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι: ο “κόμπος” στο στομάχι, υπερένταση, τρέμουλο, ναυτία, ανατριχίλα, παγωμένα ή ιδρωμένα χέρια, ταχυκαρδία, δάγκωμα νυχιών. Μακρυπρόθεσμα αποτελέσματα μπορεί να είναι : η υπέρταση, κρίσεις πανικού, αφύσικη κόπωση, ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, αυξομειώσεις βάρους, κλπ.

Τα συνήθη ψυχολογικά αποτελέσματα του στρες είναι : εκνευρισμός, απομόνωση κι εσωστρέφεια, φόβος μοναξιάς ή απόρριψης, αίσθηση ανικανότητας, έλλειψη αυτοπεποιήθησης, απώλεια αυτοσυγκέντρωσης, απώλεια αίσθησης προτεραιοτήτων.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σε βοηθήσουμε να υιοθετήσεις τρόπους να αποβάλλεις το στρες και να ξεφύγεις από το αδιέξοδο που μπορεί να σε οδηγήσει.

Τρόποι να αποβάλλεις το στρες

1. Γνώρισε τον εαυτό σου

Ένας τρόπος να αποβάλλεις το στρες, είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Μπορεί να αναρρωτηθείς πώς αλληλοσχετίζονται αυτά τα δύο. Σκέψου ότι το στρες γίνεται αντιληπτό, ακριβώς επειδή είναι η κινητήρια δύναμη που δημιουργεί περισσότερη ζωή. Με μια ζωή ανιαρή, χωρίς κίνητρα, χωρίς ζωτικότητα, δε θα υπήρχε στρες. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπορείς να ανακαλύψεις πόση “ ζωή “μπορείς να “ανεχτείς”, δοκιμάζοντας τα όριά σου, τους στόχους σου, τις φοβίες σου. Όταν είσαι στρεσαρισμένη, δε σημαίνει ότι έχεις πρόβλημα. Πολύ απλά, υπάρχει κάτι στη ζωή σου που πρέπει να αντιμετωπίσεις, να αλλάξεις. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το επαγγελματικό, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, για παράδειγμα. Την πηγή του στρες σου, μπορείς μόνο εσύ να την ανακαλύψεις. Και…μην ξεχνάς πως το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημά σου, είναι να παραδεχθείς ότι υπάρχει και από που έχει δημιουργηθεί!

2. Σκέψου θετικά

Υιοθετώντας μια θετική στάση ζωής, μπορείς να μετατρέψεις την καθημερινότητά σου σε “παιχνίδι”. Όπως η Πολυάννα, η ηρωίδα της Eleanor Porter, δες τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Διέγραψε από το λεξιλόγιό σου λέξεις όπως : “δεν μπορώ”, “δε θα τα καταφέρω”, “είναι δύσκολο”, και πες “θα τα καταφέρω”, “θέλω”, “θα το πετύχω”. Επιβράβευε τον εαυτό σου κάθε φορά που επιτυγχάνεις κάποιο στόχο σου, με ότι μπορεί να σου δώσει χαρά. Όταν δυσκολεύεσαι και νοιώθεις πιεσμένη από οτιδήποτε, σκέψου ότι είσαι ικανή, πως θα τα καταφέρεις. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, σκέψου ότι σε ένα χρόνο τέτοια μέρα, αυτό που σε προβληματίζει τώρα θα έχει γίνει παρελθόν- θα το έχεις ξεχάσει!

3. Κοιμήσου καλά

Το στρες μπορεί να οδηγεί σε έλλειψη ή σε κακή ποιότητα ύπνου και να συντελέσει σε περισσότερο άγχος. Φαύλος κύκλος, δηλαδή. Με το να κοιμάσαι ποιοτικά, εξασφαλίζεις έναν ουσιαστικό τρόπο να αποβάλλεις το στρες. Πώς; Λίγο πριν κοιμηθείς, ακολούθησε μια “ιεροτελεστία”. Είναι γνωστό πως το μέλι έχει ηρεμιστική επίδραση. Δοκίμασε να πιεις μια κούπα ζεστό γάλα με λίγο μέλι, κάνε ένα ζεστό μπάνιο να χαλαρώσεις, κλείσε τον υπολογιστή σου, το κινητό σου. Επέλεξε να χαζέψεις στην τηλεόραση μια ταινία που σε ευχαριστεί ή διάβασε ένα βιβλίο που σε ενθουσιάζει. Χαλάρωσε και διώξε κάθε κακή σκέψη. Φέρε στο μυαλό σου μόνο ευχάριστες εικόνες από τη ζωή σου κι οραματίσου τις επιθυμίες σου.

4. Κινήσου

Ένας από τους τρόπους να αποβάλλεις το στρες, είναι να είσαι σε “κίνηση”. Η άσκηση βοηθάει στην έκριση ενδορφίνων, που “φτιάχνουν” τη διάθεση. Η μυική ενδυνάμωση σε συνδυασμό με την αερόβια γυμναστική, η γιόγκα, το πιλάτες, ο χορός, σε συχνότητα 3-4 φορές την εβδομάδα, μπορούν να σε χαλαρώσουν και να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από ότι σε φορτίζει.

5. Άκουσε μουσική

Στο άκουσμα μια όμορφης μελωδίας, μπορείς να χαλαρώσεις, να “ταξιδέψεις” νοερά, να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ηρεμήσει από ότι σε απασχολεί, έστω και για λίγο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποβάλλεις το στρες, λοιπόν, είναι να επιλέξεις να ακούς καθημερινά χαλαρωτική κλασική μουσική , για παράδειγμα. Με τη “μουσικοθεραπεία”, θα βελτιώσεις τη διάθεσή σου, θα τονώσεις τις λειτουργίες του εγκεφάλου σου, θα νοιώσεις καλύτερα και θα δεις ευεργετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με μελέτες, η κλασική μουσική, και πιο συγκεκριμένα, ήρεμες μελωδίες των Μότσαρτ, Βιβάλντι ή Μπαχ μπορούν να έχουν την ισχυρότερη χαλαρωτική και θεραπευτική δράση.

6. Σωστή διατροφή

Η διατροφή είναι ένας από τους βασικούς τρόπους να αποβάλλεις το στρες, όσο περίεργο και να μπορεί να σου φανεί αυτό! Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ηρεμούν τον οργανισμό και γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται. Οι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύοντας τον οργανισμό και μειώνοντας το άγχος. Η κατανάλωση γαλοπούλας βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης – μιας ορμόνης που φέρνει ευεξία- καθώς περιέχει ένα αμινοξύ, τη L- τρυπτοφάνη. Τα μούρα, πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει το σώμα να διαχειριστεί το στρες. Καλό είναι να αποφεύγεις την υπερβολική καφείνη, καθώς ερεμίζει το νευρικό σύστημα κι εμποδίζει την καλή ποιότητα ύπνου, τα αλμυρά, τα γλυκά, το junk food. Τα σάκχαρα και τα κακά συντηρητικά, συντελού στη μείωση της ενέργειας.

Το στρες είναι μια κατάσταση που όλοι μας τη βιώνουμε, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Κανένας δεν μπορεί να το αποφύγει. Με το να εφαρμόσεις τους τρόπους να αποβάλλεις το στρες, μαθαίνεις να “ζεις” με αυτό απολαμβάνοντας τη ζωή σου. Χρησιμοποίησε την όποια στρεσογόνα κατάσταση εποικοδομητικά. Χαλάρωσε και θα τα καταφέρεις!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα