Αρχική / Σχέσεις / Τι είναι αγάπη – Πώς την αντιλαμβάνονται οι γυναίκες
τι είναι αγάπη

Τι είναι αγάπη – Πώς την αντιλαμβάνονται οι γυναίκες

Αρκετές φορές θα αναρωτηθήκατε τι είναι αγάπη και άλλες τόσες θα καταλήξατε πως δεν υπάρχει! Δεν μπορούμε να βρούμε ένα μόνο συνώνυμό της και ούτε να την κλείσουμε σε καλούπια. Η αγάπη είναι από τις λίγες ιδέες που έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο. Όσο και να έχουμε εξελιχθεί, όσο και να έχουν αλλάξει τα δεδομένα, η αγάπη φαίνεται πως πάντα θα μας διδάσκει και πάντα θα είναι ικανή να δημιουργεί τα ίδια ακριβώς συναισθήματα. Για πολλούς είναι μία αόριστη έννοια που αν και την χρησιμοποιούμε καθημερινά στο λεξιλόγιό μας ωστόσο είναι δύσκολο να την κατανοήσουμε αλλά και να αισθανθούμε το μεγαλείο της. Αρκετές φορές θα την βρούμε μπερδεμένη μέσα στις λέξεις έρωτας, πάθος, ψύχωση, συνήθεια ακόμα και στην λέξη συμφέρον! Στην πραγματικότητα, όμως, τι είναι αγάπη;

Είναι η κάλυψή μας  για να πετύχουμε τους σκοπούς μας; Είναι ένα συναίσθημα που προσφέρουμε με ανταλλάγματα; Αν και τις περισσότερες φορές στη ζωή μας την συναντάμε με τους παραπάνω τρόπους ωστόσο δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πως έχει παρερμηνευθεί. Στην αγάπη στηρίζεται η ίδια μας η ύπαρξη! Σκεφτείτε πως  οποιαδήποτε άσχημη κατάσταση έχουμε βιώσει ή έχουμε δει γύρω μας οφείλεται στην έλλειψή της. Όταν δεν μπορούμε να αγαπήσουμε αισθανόμαστε θυμό χωρίς να γνωρίζουμε απόλυτα από πού προέρχεται. Όταν δεν μας αγαπήσουν αισθανόμαστε ένα κενό που δεν ξέρουμε πώς να το καλύψουμε. Τι είναι αγάπη και γιατί για τους περισσότερους παραμένει ένα άλυτο μυστήριο;

Τι είναι αγάπη – Πώς την αντιλαμβανόμαστε οι γυναίκες;

Για εμάς τις γυναίκες, συνήθως, η αγάπη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ρομαντισμό. Την βιώνουμε με έναν δικό μας τρόπο και σίγουρα τα όνειρα είναι ένα βασικό κομμάτι της. Φαίνεται πως σαν έννοια την χρησιμοποιούμε περισσότερο από τους άντρες αφού δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο συναισθηματικό κομμάτι. Στο όνομα της αγάπης μία γυναίκα μπορεί να κάνει πολύ μεγάλα λάθη! Έτσι συχνά μοιάζει με χείμαρρο που σαρώνει. Αρκετές φορές νιώθουμε την ανάγκη να την διοχετεύσουμε κάπου, σε μία σχέση, στην οικογένεια, σε ανθρώπους που μας χρειάζονται, στα ζώα και γενικότερα για εμάς η φροντίδα και η προστασία δηλώνουν αγάπη. Είτε την προσφέρουμε για να αισθανθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας είτε γίνεται ασυναίσθητα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι πως στην πρώτη περίπτωση ίσως κάποια στιγμή αισθανθούμε αδικημένες αν δεν λάβουμε το μερίδιο αγάπης που θεωρούμε πως μας αναλογεί.

Ο τρόπος που μία γυναίκα προσπαθεί να δείξει την αγάπη της στο αντίθετο φύλο δεν γίνεται πάντα αντιληπτός από αυτό. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που νιώθει πως αγαπάει έναν άντρα προσπαθεί να τον ακολουθεί, να τον στηρίζει, να τον περιποιείται και γενικότερα να τον βλέπει ευτυχισμένο. Γιατί όμως συνήθως ένας άντρας που βιώνει αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της αγάπης; Το ίδιο αναρωτιούνται και οι άντρες καθώς φαίνεται πως γυναίκες και άντρες έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο τνα την εκφράζουμε. Η αγάπη, όμως, είναι μια ιδέα πολύ συγκεκριμένη και κάνοντας εκπτώσεις ή παραλλαγές την αλλοιώνουμε. Οι γυναίκες θεωρούμε πως την αισθανόμαστε πιο έντονα και ίσως οφείλεται στο ότι στη ζωή μας δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο συναισθηματικό κομμάτι παρά στο πρακτικό. Μην ξεχνάμε πως τις περισσότερες φορές οι γυναίκες είναι αυτές που λειτουργούν με το συναίσθημα και οι άντρες με την λογική.

Τι είναι αγάπη – Πώς βιώνουμε την αγάπη

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες όταν συνειδητοποιήσουμε πως μας αγαπάνε αισθανόμαστε μία ασφάλεια που δεν έχει πάντα τα θετικά αποτελέσματα που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, αισθανόμαστε αγάπη από τον σύντροφό μας, έτσι δημιουργείται μία ασφάλεια, στην συνέχεια τον θεωρούμε δεδομένο και τέλος, προσπαθούμε να βρούμε πού χαθήκαμε. Τι συμβαίνει και μπερδευόμαστε μέσα στα συναισθήματα βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το πιο σημαντικό που είναι να νιώσουμε την αγάπη ενός ανθρώπου προς εμάς; Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί γενικότερα στις κοινωνικές μας συναναστροφές και όχι μόνο μεταξύ συντρόφων. Μπορεί ένας άνθρωπος απλόχερα να μας προσφέρει την αγάπη του σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής μας κι εμείς να μην καταφέρουμε να δούμε το μεγαλείο μιας τέτοιας πράξης αλλά να βρεθούμε θύματα της ίδιας μας της καχυποψίας ή απλά να νιώθουμε υποχρεωμένοι.

Συνήθως την αγάπη την προσφέρουμε ή την δεχόμαστε με λάθος τρόπο και αυτός είναι ο λόγος που μειώνεται ή εξαφανίζεται η έντασή της. Σε κάποιες περιπτώσεις επιθυμούμε να προσφέρουμε αγάπη για να μας αποδεχτούν ή για να νιώσουμε απαραίτητες. Με δυσκολία μπορούμε να την βιώσουμε σε όλο της το μεγαλείο και τις περισσότερες φορές την αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Τι είναι αγάπη

Αν μπορούμε να παρομοιάσουμε την «αγάπη» με τον κορμό ενός δέντρου τότε στα κλαδιά του θα δούμε τον σεβασμό, την ανθρωπιά, την προσφορά, την αποδοχή, την συνείδηση, την ειλικρίνεια, την ευαισθησία, την εκτίμηση. Για να διατηρηθεί, όμως, ζωντανό αυτό το δέντρο  πρέπει να το φροντίσουμε, να το περιποιηθούμε και να βάλουμε τα δυνατά μας για να πολλαπλασιαστεί!

x

Check Also

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...

τύποι αντρών που απιστούν

8 Τύποι ανδρών που απιστούν

Η απιστία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σίγουρα πολλά ζευγάρια, σε όποιο ...

πώς να καταλάβεις τι θέλει από σένα

Πώς να καταλάβεις τι θέλει από εσένα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει ένας άντρας από εμάς; Θα θέλαμε ...