Πώς να καταπολεμήσεις το θυμό σου

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να σε γεμίσει με αρνητική ενέργεια και να επιφέρει πολύ άσχημη και φορτισμένη ατμόσφαιρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θυμώνουν τείνουν να λένε λέξεις που πολλές φορές δεν πιστεύουν. Αφού περάσει ο θυμός όμως, διαπιστώνουν πως έκαναν λάθος, μετανιώνουν, και έρχονται οι τύψεις. Για να αποφύγεις όλη αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία, μάθε πώς να καταπολεμήσεις το θυμό σου.

Πώς να καταπολεμήσεις το θυμό σου

1. Μη θυμώνεις με το παραμικρό

Εάν είσαι πολύ οργανωτική η αλλαγή ενός προγράμματος μπορεί να σε αποσυντονίσει. Όμως αυτό το γεγονός δε χρειάζεται να γίνει αιτία τσακωμού και κυρίως δε χρειάζεται να σε κάνει να θυμώσεις. Μάθε ποια είναι τα πράγματα που πρέπει όντως να ασχολείσαι μαζί τους και ποια όχι. Δεν είναι όλες οι αφορμές τόσο σημαντικές, και δεν αξίζει να επιφορτίζεσαι με αρνητικά συναισθήματα για κάτι που δεν αξίζει να ασχολείσαι. Εάν γίνει κάτι σκέψου πρώτα εάν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση και εάν μπορέσεις να το λύσεις, πριν προβείς σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

2. Πάρε βαθιές αναπνοές

Καταπολέμησε το θυμό σου με αυτήν την παλιά τεχνική. Πάρε βαθιές αναπνοές, και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Πριν πεις οποιαδήποτε κουβέντα ή προβείς σε κάποια ενέργεια ακολούθησε αυτή τη συμβουλή. Χρειάζεται κάποιος χρόνος, όμως οι βαθιές αναπνοές θα σε ηρεμήσουν και θα σε κάνουν να χαλαρώσεις. Επίσης οι βαθιές αναπνοές θα οξυγονώσουν τον εγκέφαλο σου και αυτό θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Το πιθανότερο είναι μετά από δύο τρεις αναπνοές ο θυμός σου να έχει υποχωρήσει.

3. Απομακρύνσου από την πηγή του θυμού

Εάν θύμωσες με τη συμπεριφορά ή με την πράξη κάποιου ατόμου, πριν αντιδράσεις και εκφράσεις το θυμό σου, προσπάθησε να τον αποβάλλεις. Ένας απλός τρόπος είναι να απομακρυνθείς από την πηγή του θυμού σου. Πήγαινε λίγο πιο πέρα και ακολούθησε την προηγούμενη συμβουλή με τις αναπνοές. Όταν είσαι μακριά από την εστία που σου προκάλεσε το άσχημο αυτό συναίσθημα θα σου είναι πιο εύκολο να το αποβάλεις από μέσα σου. Έτσι θα μπορέσεις να καταπολεμήσεις το θυμό σου και να είσαι όπως και πριν.

4. Σκέψου κάτι άλλο

Μια ακόμη τεχνική για να καταπολεμήσεις το θυμό σου, είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να σκεφτείς κάτι το οποίο σου φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως χαρά και τρυφερότητα. Μπορείς να έχεις πάντα κάτι συγκεκριμένο ως σημείο αναφοράς , όπως το γέλιο ενός μωρού, ή μια ανάμνηση από τις διακοπές σου. Επίσης μπορείς να έχεις μέσα στο πορτοφόλι σου τη φωτογραφία ενός αγαπημένου σου προσώπου, ή μια αστεία σκηνή που σε κάνει πάντα να ξεχνιέσαι. Ακόμη κάποιο μικρό αντικείμενο που σου θυμίζει ένα ταξίδι που έχεις τις ομορφότερες αναμνήσεις, όπως ένα μπρελόκ, που θα μπορείς να έχεις πάντα μέσα στην τσάντα σου, και να το βλέπεις κάθε φορά που ο θυμός σου χτυπάει την πόρτα.

5. Διαχείριση θυμού

Εάν δε μπορείς να καταπολεμήσεις το θυμό μόνη σου, και βλέπεις πως σου στερεί πολλά πράγματα και επηρεάζει την κοινωνική σου ζωή, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο, που ασχολείται με τη διαχείριση θυμού. Μέσω ειδικών ασκήσεων θα δεις τι είναι πραγματικά αυτό που σου προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, και θα μπορέσεις να λύσεις το πρόβλημα σου με ειδικές τεχνικές. Η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο και θα είσαι σε θέση να ασχολείσαι με τα πραγματικά προβλήματα της ζωής, και όχι με ασήμαντες καταστάσεις!

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα