Αρχική / Σχέσεις / Παράλογη ζήλια – Αντιμετώπιση
παράλογη ζήλια

Παράλογη ζήλια – Αντιμετώπιση

Είναι η παράλογη ζήλια κάτι που μπορεί να αλλάξει; Αρκετές γυναίκες την έχουμε βιώσει μέσα στη σχέση μας και σίγουρα μας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Το μεγαλύτερο, όμως, θέμα και το ψυχολογικό αδιέξοδο φαίνεται να δημιουργείται μέσα μας όταν αγαπάμε τον άνθρωπο που με την παράλογη ζήλια του μπορεί να καταστρέψει όμορφες στιγμές και να παγώσει τα συναισθήματά μας. Μπερδευόμαστε και απορούμε αν η παράλογη ζήλια, τελικά, είναι κομμάτι του έρωτα ή απλά ένα κακό στοιχείο του χαρακτήρα! Άραγε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το ξεπεράσει και να απολαύσουμε μία υγιής σχέση;

Στην προσπάθειά μας , οι γυναίκες, να αποφύγουμε τις εντάσεις και να του αποδείξουμε πως όντως η ζήλια του είναι παράλογη, κάνουμε κάποια λάθη που τελικά έχουν άσχημα αποτελέσματα για εμάς. Νιώθουμε την ανάγκη να τον κάνουμε να καταλάβει πως η παράλογη ζήλια του μόνο προβλήματα χωρίς λόγο μπορεί να δημιουργήσει, αλλά πολλές φορές χάνουμε το μέτρο αγνοώντας τον ίδιο μας τον εαυτό. Αξίζει, τελικά, μία τέτοια προσπάθεια ή υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αντιμετωπίσουμε; Δείτε παρακάτω μερικά από τα λάθη που κάνουμε οι γυναίκες στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε την κατάσταση και τι πραγματικά θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της παράλογης ζήλιας.

Παράλογη ζήλια – Λάθη που κάνουμε οι γυναίκες

1)Σταματάμε οτιδήποτε του προκαλεί ζήλια

Οι γυναίκες, ειδικά, όταν αγαπήσουμε φαίνεται να μην μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά την παράλογη ζήλια του. Προτιμάμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που του προκαλεί ζήλια παρά να μπούμε στην διαδικασία να βρούμε μία πραγματική λύση στο πρόβλημα. Θεωρούμε πως αν σταματήσουμε να κάνουμε οτιδήποτε με το οποίο θα του την προκαλέσουμε, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κλίμα μέσα στην σχέση μας χωρίς εντάσεις και ο ίδιος θα μπορέσει, τελικά, να μας εμπιστευτεί. Τα αποτελέσματα μετά από αυτήν την κίνησή μας, τελικά, δεν είναι τα επιθυμητά.

Ένας άνθρωπος έχει μέσα του το «μικρόβιο» της παράλογης ζήλιας δεν χρειάζεται να ζήσει μία συγκεκριμένη κατάσταση για να την εκφράσει. Έτσι, συνήθως, όσο και αν σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας, όσο και αν ξεχάσουμε οτιδήποτε μας άρεσε θα βρει ή ακόμα και θα δημιουργήσει στο μυαλό του λόγους για να μας εκφράσει την παράλογη ζήλια του. Με αυτήν την στάση μας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταπιεστούμε και να αισθανθούμε στο τέλος πως πνιγόμαστε μέσα σε αυτή την σχέση. Τα όμορφα συναισθήματά μας θα αντικατασταθούν από άσχημες σκέψεις σε βάθος χρόνου και δεν θα σταματήσει να εκφράζει την παράλογη ζήλια του επειδή θεωρούμε πως δεν του δίνουμε κίνητρο.

2)Κλεινόμαστε στον εαυτό μας

Ακόμη ένα λάθος που κάνουμε οι γυναίκες για να αντιμετωπίσουμε την παράλογη ζήλια του και να τον καθησυχάσουμε, είναι να κλεινόμαστε στον εαυτό μας όλο και περισσότερο. Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που μέχρι τότε θεωρούσαμε πως χρειαζόμασταν δίπλα μας και απομονωνόμαστε. Αν ρωτούσαμε, όμως τις γυναίκες που φέρθηκαν με αυτό τον τρόπο, για το ποια ήταν τα αποτελέσματα θα μας έλεγαν έλλειψη αυτοεκτίμησης, χαμηλή αυτοπεποίθηση, νευρικότητα και καταθλιπτικές τάσεις.

Το θέμα είναι πως αφού έχουμε πλημμυρίσει από αρνητικά συναισθήματα παρατηρούμε πως η παράλογη ζήλια συνεχίζεται κι εμείς πλέον δεν είμαστε σε θέση να την διαχειριστούμε με ψυχραιμία. Το σίγουρο είναι πως αν κλειστούμε στον εαυτό μας δεν θα καταφέρουμε να απομακρύνουμε το «μικρόβιο» από την σχέση μας. Το μόνο που μπορεί να καταφέρουμε είναι να προκαλέσουμε την αδιαφορία του αφού όπως φαίνεται ένα μοναχικό άτομο δύσκολα θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του άλλου.

3)Ξεχνάμε τα «θέλω» μας

Παρατηρούμε συχνά στις γυναίκες το φαινόμενο «ξεχνάω τα θέλω μου» στην προσπάθειά μας να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε για ακόμα μία φορά την παράλογη ζήλια του. Για παράδειγμα, θέλω να εργάζομαι, θέλω να βρίσκομαι με τις φίλες μου, θέλω να είμαι κοινωνική, θέλω να συναναστρέφομαι με κόσμο, θέλω να συνεχίσω τα χόμπι μου και γενικότερα, θέλω να συνεχίσω να φέρομαι σαν φυσιολογικός άνθρωπος ακόμα και μέσα στην σχέση μου!

Δεν είναι λίγοι οι άντρες που όταν αποφασίσουν, ιδιαίτερα, να συγκατοικήσουν με μία γυναίκα απαιτούν διάφορα από εμάς τα οποία δεν μπορούν να καταλάβουν πως μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν στην μεταξύ μας σχέση. Πολύ πιθανό είναι η παράλογη ζήλια τους να δημιουργείται από έντονη κτητικότητα ή υπερβολικό εγωισμό. Αυτό, όμως, που δεν καταλαβαίνουν είναι πως με μία καταπιεσμένη και δυστυχισμένη γυναίκα δεν μπορούν οι ίδιοι να γίνουν ευτυχισμένοι!

Παράλογη ζήλια – Αντιμετώπιση

Θέλουμε πολύ να πιστέψουμε, οι γυναίκες, πως η παράλογη ζήλια του θα κρατήσει τον πρώτο καιρό του έρωτα και του πάθους. Θεωρούμε πως ηρεμούν τα πράγματα όταν πλέον γνωριστούμε καλύτερα. Με όλη αυτή την θεωρία στο μυαλό μας χάνουμε πολύτιμο χρόνο και ξαφνικά συνειδητοποιούμε πως, αν και πέρασε αρκετός καιρός, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η υπερβολική ζήλια είναι κάτι που δεν κρύβεται από την αρχή και καλό είναι να μην εθελοτυφλούμε. Για να αποφύγουμε μπλεξίματα και αδιέξοδα μπορούμε από την αρχή να του δώσουμε να καταλάβει πως δεν είμαστε σε θέση να ανεχτούμε μία τέτοια κατάσταση.

Εξηγήστε του πόσο δυσκολεύει την σχέση και τι χάνει από την αγάπη σας με την παράλογη ζήλια του. Δείξτε του ανοιχτά πόσο ειλικρινής είστε και πως τόσο εσείς όσο και ο ίδιος πρέπει να νιώθετε ασφάλεια μέσα σε αυτή την σχέση. Η παράλογη ζήλια του μπορεί εύκολα να καταστρέψει οτιδήποτε όμορφο δημιουργείται μεταξύ σας και κανένας δεν είναι σε θέση να ζήσει μια ζωή με αυτή!

x

Check Also

κατάλληλο σύντροφο

Μήπως βαρέθηκες να ψάχνεις τον κατάλληλο σύντροφο! – Συμβουλές

Τι σημαίνει κατάλληλος σύντροφος τελικά; Φτιάχνουμε στο μυαλό μας αυτό που επιθυμούμε ...

θέλω να αλλάξω τη ζωή μου

Θέλω να αλλάξω τη ζωή μου – Τρόποι

Λένε πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας και ...

κοινωνική φοβία

Κοινωνική φοβία: Προσδιορισμός – Παράγοντες – Αντιμετώπιση (Ψυχολογία)

Σε όλες και σε όλους μας είναι γνώριμα περιστατικά και στιγμές κατά ...