Μοναξιά μέσα στη σχέση – 7 Σημάδια – Πώς να το αντιμετωπίσεις

Βγαίνετε βόλτες, πηγαίνετε μαζί για φαγητό, ποτό και ψώνια, του μαγειρεύεις, τον περιποιείσαι, σου κάνει δωράκια, νιώθετε ότι ακόμα ζείτε ανέμελοι τον ερωτά σας και, γενικά, ακολουθείτε πιστά όσα αναφέρονται στο «πρωτόκολλο» των σχέσεων. Μέσα σου, εντούτοις, αισθάνεσαι μόνη, δηλαδή νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σου, κάτι που πολύ πιθανώς να σου φαίνεται παράξενο και να προσπαθείς με κάποιον τρόπο να το ερμηνεύσεις.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα είναι εδώ για να σου αποκαλύψει τα βασικότερα σημάδια ότι αισθάνεσαι μοναξιά μέσα στη σχέση σου. Δε θα μείνουμε όμως μόνο εκεί. Εννοείται ότι, όπως και για κάθε άλλο γυναικείο πρόβλημα, έτσι και για αυτό, θα σε συμβουλεύσουμε σχετικά με το πώς να το αντιμετωπίσεις, με ποιους τρόπους δηλαδή θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τη μοναξιά μέσα στη σχέση και να αναζωογονήσεις τόσο την τελευταία όσο κι εσένα

7 Σημάδια ότι πράγματι αισθάνεσαι μοναξιά μέσα στη σχέση σου

 

1. Βρίσκεσαι διαρκώς σε μία κατάσταση άγχους

Μια σχέση, πόσο μάλλον ένας ερωτικός δεσμός, δεν μπορεί να προσφέρει ηρεμία, γαλήνη, ξεκούραση και την αίσθηση πως όλα τα πράγματα έχουν τακτοποιηθεί και έχουν μπει στη θέση τους μια και καλή. Όταν εσύ είσαι συνεχώς αγχωμένη και νευρική σε ό,τι αφορά στο σύντροφό σου και το μεταξύ σας, τότε μάλλον νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σας. Ξέρουμε ότι διαβάζοντας το σημείο αυτό μπορείς κάλλιστα να επικαλεστείς αυτό που συχνά – πυκνά κι εκείνος σου λέει: ότι αν δε σε ήθελε, δε θα ήταν ακόμα μαζί σου. Δε διαφωνούμε καθόλου πως παραμένει σε σχέση μαζί σου επειδή σε θέλει. Μήπως όμως εσύ δεν το θέλεις πραγματικά κι ακόμα δεν το έχεις συνειδητοποιήσει καν; Γιατί το να μην ηρεμείς καθόλου, αντιθέτως να είσαι μόνιμα αγχωμένη, κάτι τέτοιο πρέπει να δείχνει…

2. Όλα τα άλλα είναι προτεραιότητα για εκείνον

Πώς να μη νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σας όταν ο σύντροφός σου φροντίζει να επισκεφτεί τους γονείς του, να πάει   βόλτα τον λατρεμένο του σκύλο, να συναντήσει εκτός εργασιακού χώρου τους συναδέλφους του από τη δουλειά, ενώ για εσένα δε βρίσκει χρόνο να πάτε σε ένα εστιατόριο, σε ένα σινεμά, μια βόλτα στο τετράγωνο βρε αδερφέ;!

3. Ξεκινάς πάντα εσύ την επικοινωνία

Σίγουρα αισθάνεσαι μοναξιά μέσα στη σχέση σου αν εσύ είσαι πάντοτε εκείνη που αναζητά αφορμές για να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ σας. Από την «Καλημέρα!» το πρωί, μέχρι το «Καλό βράδυ!» τη νύχτα, από την ανακοίνωση ενός καινούριου κουτσομπολιού που έμαθες, μέχρι την πληροφόρησή του για κάποιο μείζονος σημασίας ζήτημα, εσύ είσαι εκείνη που προσπαθείς να δώσεις την εκκίνηση σε μία κουβέντα μεταξύ σας.

4. «Ποια προβλήματα σχέσης;»…

… σου λέει κάθε φορά μισοεκνευρισμένος, μισογελαστός και γεμάτος απορία όταν τον καλείς να συζητήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχέση σας και που, όπως φαίνεται, μόνο εσύ τα διαπιστώνεις, γιατί, πολύ απλά, μόνο εσύ τα βιώνεις. Εκείνος θα σου πει με βεβαιότητα ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα στη σχέση σας και ότι όλα βαίνουν καλώς, κάτι που πιθανότατα να μην αποτελεί ένα ψέμα του ή μια αφορμή για να σε ξεφορτωθεί, αλλά να αντανακλά την προσωπική του άποψη· την κατάσταση δηλαδή που ο ίδιος βιώνει, στη οποία είναι όλα μέλι γάλα. Μα, πώς να μην είναι όλα εντάξει για εκείνον, αφού έχει διαμορφώσει μια σχέση κομμένη και ραμμένη στα γούστα, στις προτιμήσεις και στα θέλω του; Πώς να καταλάβει επίσης ότι εσύ είσαι αυτή που διαφωνείς με τη στάση του και που νιώθεις αφόρητη τη μοναξιά μέσα στη σχέση σας; Δύσκολο ε;

5. Δε σου ανταποδίδει ποτέ μια χάρη ή θεωρεί ότι κάνει «θυσίες» για χάρη σου

Όταν είσαι μαζί με έναν άνθρωπο, για την ακρίβεια όταν θέλετε να υποστηρίζετε και να θεωρείτε ότι έχετε μια στενή και σοβαρή σχέση μεταξύ σας, δε γίνεται να μην θέλετε να του ανταποδώσετε κάτι καλό που έκανε για εσάς. Επί παραδείγματι, μόλις εκείνος σου πάρει ένα υπέροχο δώρο για τα γενέθλιά σου, είναι αναμενόμενο και συγχρόνως πολύ ωραίο το γεγονός ότι αμέσως θα ξεκινήσεις έρευνα αγοράς σχετικά με το τι δώρο θα ήταν ταιριαστό να αγοράσεις για εκείνον για τα ερχόμενα γενέθλιά του… κι ας είναι σε 7 μήνες! Επιπροσθέτως, χρήζει επισήμανσης το εξής: μέσα σε μία σχέση κανείς δε βλέπει τις χάρες που κάνει στον άλλον, τη βοήθεια ή την εξυπηρέτηση που τυχαίνει να του προσφέρει ως θυσία. Μόνο θυσία δεν είναι στην πραγματικότητα. Στην περίπτωση, ωστόσο, που το ταίρι σου σού μιλάει συχνά – για να μην πούμε ότι σου τρώει τα αφτιά! – σχετικά με τις «θυσίες» που συνεχώς κάνει για εσένα, αιτιολογημένα θα αισθανθείς μοναξιά μέσα στη σχέση σου.

6. Απολογείσαι ακόμα και για αυτά που δε φταις

Οι τσακωμοί, οι εντάσεις και οι λογομαχίες μεταξύ σας δίνουν και παίρνουν. Προκειμένου να πατάς ένα προσωρινό pause, πολλές φορές επιλέγεις να επωμισθείς μόνη σου την ευθύνη και να πεις, δίχως φυσικά να το πιστεύεις, ότι εσύ έχεις το άδικο, εσύ φταις και από τη στιγμή που το ομολογείς και το συνειδητοποιείς ας σταματήσει ο εκάστοτε τσακωμός σας. Πιθανότατα, πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, η μοναξιά μέσα στη σχέση σου να σε κατακλύζει και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι…

7. Τον δικαιολογείς στην οικογένειά του και στους φίλους του

Οι γονείς του το βλέπουν ότι δεν είσαι ευτυχισμένη με το γιο τους. Οι φίλοι του το αντιλαμβάνονται ότι δεν περνάς καλά με τον κολλητό τους. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μάθουν τι είναι αυτό ακριβώς που δεν πάει καλά και που σε κάνει να μην είσαι χαρούμενη, να μην περνάς όμορφα, αλλά να αισθάνεσαι μοναξιά μέσα στη σχέση σου. Και τι του λες τότε εσύ; «Όχι, κυρία Ερμιόνη, δε φταίει ο γιος σας που μου μίλησε απότομα. Απλώς δέχεται πολλή πίεση από τη δουλειά του τον τελευταίο καιρό.» ή «Μια χαρά είμαι εγώ, Κώστα μου, μην ανησυχείς καθόλου. Απλά επειδή ο φίλος σου είναι πολύ κουρασμένος, σπάνια βγαίνουμε μαζί.» και λοιπές… αρλούμπες!

Τι πρέπει να κάνεις, όμως, για να περιορίσεις και εν τέλει να εξαφανίσεις οριστικά αυτό που νιώθεις ενδόμυχα, τη μοναξιά μέσα στη σχέση σου; Πώς να το αντιμετωπίσεις;

Μοναξιά μέσα στη σχέση – Πώς να το αντιμετωπίσεις

1. Προσπάθησε να το συζητήσεις με το σύντροφό σου. Εξήγησέ του ότι νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σας κι ότι, παρόλο που τον αγαπάς πολύ και θέλεις να είσαι μαζί του, οι πράξεις του και η συνολική στάση του απέναντί του σε ωθούν στο να νιώθεις σα να είσαι μόνη.

2. Ζήτησέ του να κάνετε μαζί διάφορα πράγματα, από το σκούπισμα και το ξεσκόνισμα του σπιτιού, μέχρι μια βόλτα στο πάρκο, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο (δεν είναι ανάγκη να πάτε στο αρχαιολογικό μουσείο που εσένα θα σου αρέσει αλλά εκείνον θα τον κάνει να πλήττει· επισκεφθείτε ένα μουσείο αυτοκινήτων!)…

3. Ξεκινήστε από κοινού μια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα ποδηλασία, κολύμβηση, χορό, εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή μαθήματα υπολογιστών.

4. Κάντε μερικές φορές το χρόνο κοντινά ή και μακρινά (αν το αντέχει η τσέπη σας!) ταξίδια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και περισσότερο χρόνο θα περνάτε μαζί, και εποικοδομητικός θα είναι ο χρόνος αυτός, και θα διασκεδάζετε και κατ’ επέκταση δε νιώθεις μοναξιά μέσα στη σχέση σας.

5. Αν βλέπεις ότι δεν πείθεται για την ύπαρξη των ανησυχιών σου, ότι δηλαδή δε θεωρεί ότι μπορείς να αισθάνεσαι μοναξιά μέσα στη σχέση σας, μπορείς να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχολόγο ή σύμβουλο σχέσεων. Ακόμη αποτελεσματικότερο θα ήταν να τον επισκεφτείτε μαζί ως ζευγάρι, προκειμένου να ακούσει και τη γνώμη των δυο σας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα