Εγκλωβισμένη στο γάμο – Τι να κάνεις

Συνήθως ένας γάμος ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προσδοκίες και στηρίζεται στον έρωτα και την αγάπη του ζευγαριού και την επιθυμία τους για να δημιουργήσουν οικογένεια και να περάσουν μαζί τη ζωή τους. Τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή, όχι στην εποχή των γιαγιάδων μας. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλουμε, αλλάζουν οι συνθήκες όπως αλλάζουμε κι εμείς και τα συναισθήματά μας. Μπαίνουν στη μέση προβλήματα, μπαίνει η καθημερινότητα και ο γάμος μας αρχίζει να παίρνει την κατηφόρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται μέσα σε έναν γάμο ουσιαστικά τελειωμένο, αποτυχημένο, όπου δεν περνούν καλά αλλά είναι δυστυχισμένες και δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν. Κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά στη μέση τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Η λύση όταν η σχέση σου με το σύζυγο δε σε καλύπτει και πηγαίνει από τα κακό στο χειρότερο δεν είναι να μένεις εγκλωβισμένη στο γάμο για κανέναν λόγο. Πολλές γυναίκες δεν τολμούν να φύγουν γιατί εξαρτώνται οικονομικά από το σύζυγο και νιώθουν ανασφάλεια, άλλες γιατί σκέφτονται τι θα πει ο κόσμος και φυσικά η μεγαλύτερη κατηγορία είναι οι γυναίκες που μένουν στο γάμο για χάρη των παιδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια συντρέχουν όλα τα παραπάνω.

Είναι λάθος να ζεις εγκλωβισμένη στο γάμο σου που ξέρεις ότι έχει πεθάνει κυριολεκτικά. Πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και είτε να κάνεις κάτι για να τον σώσεις (αν γίνεται) είτε να βρεις το θάρρος και την τόλμη να φύγεις από αυτόν.

Τι να κάνεις αν νιώθεις εγκλωβισμένη στο γάμο – 7 Συμβουλές

1. Ανάλαβε ευθύνες

Το γεγονός ότι η σχέση με το σύζυγό σου δείχνει να έχει φτάσει σε αδιέξοδο και εσύ αισθάνεσαι εγκλωβισμένη στο γάμο σου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του συντρόφου σου και μόνο. Προσπάθησε να μην τον καταδικάσεις και να σκεφτείς ποιες μπορεί να είναι οι δικές σου ευθύνες στο κομμάτι αυτό κι αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις για να φτιάξουν τα πράγματα μεταξύ σας προτού φτάσετε στο οριστικό τέλος.

2. Κάνε μια συζήτηση με το σύζυγό σου

Αν έχεις ήδη σκεφτεί το δικό σου μερίδιο ευθύνης σίγουρα θα πρέπει να μιλήσεις στον άντρα σου για αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι και να δεις αν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το δικό του. Μοιράσου όλα αυτά που σε προβληματίζουν με ήρεμο τρόπο, προσπάθησε μόνο να μην τον κατηγορήσεις και να μην τον χρεώσεις ανοιχτά για όλα όσα συμβαίνουν στη σχέση σας. Και από κει και πέρα αν υπάρχει ακόμα επικοινωνία και καλή διάθεση ίσως μπορείτε να δουλέψετε πάνω στο γάμο σας.

3. Κάνε μια προσπάθεια

Αν υπάρχει ακόμα έστω και βαθιά μέσα σας συναίσθημα κι αν ο σύντροφός σου είναι διατεθειμένος να παραδεχτεί τα λάθη του και να προσπαθήσει να τα διορθώσει, τότε μπορείς κι εσύ να κάνεις μια προσπάθεια και να δώσεις μια ακόμα ευκαιρία στη σχέση σας. Αρκεί να βλέπεις πως αξίζει τον κόπο. Σίγουρα αν υπάρχουν και παιδιά στο γάμο αυτό θα είναι ένας λόγος παραπάνω για να εξαντλήσεις τις προσπάθειες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συνεχίσεις να μένεις εγκλωβισμένη στο γάμο αν δε βλέπεις να βελτιώνεται η κατάσταση.

4. Βοήθεια από ειδικό

Μία πολύ ώριμη αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ένα γάμο που μοιάζει αδιέξοδος, είναι να απευθυνθείτε από κοινού σε έναν ειδικό και να δεχτείτε επαγγελματική βοήθεια. Αυτό φυσικά θα πρέπει να το συμφωνήσετε και οι δύο και να έχετε καλή διάθεση για το αποτέλεσμα. Είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε και να σώσετε το γάμο σας επουλώνοντας τις ενδεχόμενες πληγές και διορθώνοντας τα λάθη. Αν όχι, τουλάχιστον θα ξέρεις ότι κάνατε ό, τι μπορούσατε.

5. Μη μένεις για τα παιδιά

Τις περισσότερες φορές που μια γυναίκα μένει εγκλωβισμένη στο γάμο και δεν αποφασίζει να φύγει υποστηρίζει πως το κάνει για να μην πληγωθούν τα παιδιά, για να μη στιγματιστούν από το διαζύγιο και να μην τους δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα που θα επηρεάσουν το μέλλον τους. Είναι λογικό να υπάρχουν αυτοί οι φόβοι αλλά δε θα έπρεπε να σε επηρεάζουν διότι σύμφωνα με ψυχολόγους ένα παιδί που ζει μέσα σε ένα σπίτι όπου υπάρχει μονίμως ένταση, καυγάδες και άσχημη σχέση των γονιών του θα έχει πολύ μεγαλύτερα θέματα να αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας και κτίζοντας την προσωπικότητά του από ότι ζώντας σε ένα ήρεμο περιβάλλον και βλέποντας τους γονείς του ευτυχισμένους κι ας μην είναι μαζί. Άλλωστε, το να χωρίσεις από έναν αδιέξοδο γάμο, όταν υπάρχει παιδί, δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσεις έστω για χάρη του να κρατήσεις μια πολιτισμένη σχέση που θα είναι υγιής και θα υπάρχει συνεργασία και συνύπαρξη για τα θέματα που το αφορούν. Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν ως πρόφαση την ύπαρξη των παιδιών και ως δικαιολογία στον εαυτό τους γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη δύναμη και την τόλμη και φοβούνται να βγουν από το γάμο τους.

6. Μη σκέφτεσαι την κοινωνία

Οι εποχές έχουν αλλάξει, τα διαζύγια έχουν πληθύνει, η κοινωνία πια δεν είναι τόσο επικριτική όσο στο παρελθόν και ο κόσμος είναι πιο απελευθερωμένος. Είναι λάθος να μένεις εγκλωβισμένη στο γάμο σου, να καταπιέζεσαι και να καταδικάζεις τη ζωή σου μόνο και μόνο επειδή αγχώνεσαι για το τι θα πει ο κόσμος αν χωρίσεις. Δε ζούμε πια στις παλιότερες συντηρητικές κοινωνίες, ούτε πρόκειται να είσαι δακτυλοδεικτούμενη επειδή θα πάρεις διαζύγιο. Ούτε η πρώτη θα είσαι και σίγουρα ούτε η τελευταία. Είναι λάθος να αποφασίζεις για τη ζωή σου σκεπτόμενη τον κόσμο, το περιβάλλον σου, την κοινωνία. Και μην ξεχνάς ότι όποια κι αν είναι η ηλικία σου πάντα θα έχεις περιθώριο να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου και να νιώσεις και πάλι ευτυχισμένη. Είναι δική σου η ζωή και κανενός άλλου, αποφάσισε εσύ για αυτήν.

7. Μην αφήνεις τα οικονομικά να σε επηρεάσουν

Είναι το πιο σύνηθες μια γυναίκα να μένει εγκλωβισμένη στο γάμο της επειδή εξαρτάται οικονομικά από τον άντρα της και αισθάνεται ανασφάλεια να φύγει και να ξεκινήσει μόνη της από το μηδέν. Είναι λογικό να φοβάσαι και να νιώθεις ξεκρέμαστη αλλά αν κάτσεις και τα σκεφτείς λογικά τα πράγματα και κάνεις αργά αλλά σταθερά βήματα, θα δεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς την οικονομική ενίσχυση του συζύγου. Σίγουρα έχεις ανθρώπους γύρω σου (οικογένεια, φίλους, κ.ά.) που θα μπορέσουν να σε στηρίξουν στην απόφασή σου και να σε βοηθήσουν για κάποιο διάστημα μέχρι να μπορέσεις να στηριχθείς στα πόδια σου. Εξάλλου, μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά και να κάνεις τον προγραμματισμό σου προτού να φύγεις από το σπίτι και να γίνει σταδιακά η όλη αλλαγή στη ζωή σου. Μη φοβάσαι να σταθείς στα πόδια σου και μην υποτιμάς τις δυνάμεις σου.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα