Αρχική / Σώμα / Ραβδώσεις δέρματος – 7 Συνταγές για την καταπολέμηση των ραγάδων
ραβδώσεις δέρματος

Ραβδώσεις δέρματος – 7 Συνταγές για την καταπολέμηση των ραγάδων

Οι ραβδώσεις δέρματος – ή κοινώς οι ραγάδες στο δέρμα μας – μπορεί να είναι είτε επιφανειακές και συνήθως με ένα κοκκινωπό χρώμα είτε πιο βαθιές σαν «χαρακιές» πάνω στο δέρμα μας και συνήθως λευκές. Οι πρώτες, οι πιο επιδερμικές, είναι και εκείνες που μπορούν να καταπολεμηθούν οριστικά και ολοσχερώς. Όσο για τις δεύτερες, αυτές δηλαδή τις ραβδώσεις δέρματος που είναι χαραγμένες πολύ καιρό πάνω μας, η πικρή αλήθεια είναι ότι με φυσικές μεθόδους ή ακόμα και αλοιφές από το φαρμακείο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν πλήρως και για πάντα, όχι όμως ανέφικτο. Απαιτείται, βέβαια, περισσότερος χρόνος άρα και υπομονή από πλευράς μας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ραβδώσεις δέρματος στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται λόγω απότομης αύξησης ή μείωσης του σωματικού βάρους μας ή, όταν πρόκειται για μικρότερες ηλικίες, λόγω της ξαφνικής αύξησης του ύψους. Όταν το δέρμα δεν έχει προλάβει να προετοιμαστεί καταλλήλως και δεν είναι τόσο ελαστικό όσο θα χρειαζόταν, τότε είναι που «σκάει» σε ορισμένα σημεία, δημιουργώντας έτσι τις ραβδώσεις δέρματος (ραγάδες).

Ποια είναι τα πιο επιρρεπή σημεία για εμφάνιση ραγάδων; Η περιοχή της κοιλιάς, το εσωτερικό των μηρών καθώς και το εσωτερικό των χεριών μας, χωρίς αυτό να καθιστά ανέφικτο να εμφανιστούν ραβδώσεις δέρματος και σε ορισμένες άλλες περιοχές του σώματός μας.

Θέλετε, τώρα, να μάθετε πώς να καταπολεμήσετε τις ραβδώσεις δέρματος (ραγάδες) με φυσικές μεθόδους ή, ακόμη καλύτερες, με αγνές, φυσικές, σπιτικές, φτιαγμένες από τα χεράκια σας κρέμες, αλοιφές και θεραπείες; Ρίξτε μια ματιά παρακάτω!…

Πώς να καταπολεμήσετε οριστικά τις ραβδώσεις δέρματος (ραγάδες)

7 Σπιτικές θεραπείες για τις ραβδώσεις δέρματος με 1 μόνο υλικό:

ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΒΓΟΥ:
Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνετε μόνο το ασπράδι από ένα αβγό και το χτυπάτε με ένα πιρούνι. Ξαπλώνετε και αλείφετε το χτυπημένο ασπράδι αβγού πάνω στις περιοχές όπου είναι εμφανείς οι ραβδώσεις δέρματος. Το αφήνετε για περίπου 20 λεπτά κι έπειτα ξεπλένεστε. Μπορείτε να εφαρμόζετε ακόμη και καθημερινά.

ΛΕΜΟΝΙ:
Κόβετε στη μέση ένα λεμόνι και το τρίβετε πάνω στις ραγάδες απαλά, για 10 – 15 λεπτά της ώρας. Έπειτα, ξεβγάζετε το δέρμα σας με λίγη ποσότητα ζεστού νερού. Ακολουθείτε αυτήν τη μέθοδο μέχρι και 1 φορά την ημέρα, κάτι που ισχύει και για την εναλλακτική της μορφή παρακάτω.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε την ίδια διαδικασία με το μισό λεμόνι, να το τρίβετε δηλαδή για 10 λεπτά, κι ύστερα να στύβετε το υπόλοιπο μισό λεμόνι, να το αναμειγνύετε με χυμό από τομάτα ή χυμό από πατάτα ή χυμό από αγγούρι, να αλείφετε το μείγμα πάνω στις ραβδώσεις δέρματος και τέλος να ξεπλένεστε επίσης με ζεστό νερό.

ΑΛΟΗ:
Θα χρειαστείτε μόνο φύλλα από αaloe vera. Αφού αφαιρέσετε τα αγκάθια και το εξωτερικό περίβλημα, παίρνετε το κολλώδες υλικό – τζελ που υπάρχει μέσα στα φύλλα της αλόης, το απλώνετε στις περιοχές όπου εμφανίζονται οι ραβδώσεις δέρματος και το αφήνετε να δράσει για 1 με 2 ώρες. Πρέπει δηλαδή να έχετε φροντίσει ώστε να διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο. Ο τρόπος αυτός είναι ένας από τους καλύτερους για την οριστική καταπολέμηση των ραγάδων. Προτείνεται η επί καθημερινής βάσεως εφαρμογή του τζελ αλόης πάνω στις ραγάδες, όπως επίσης και για την ακολούθως αναφερόμενη παραλλαγή της συνταγής.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατεύετε 2 κουταλιές της σούπας από τζελ αλόης με 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και να αλείφετε το μείγμα πάνω στις ραβδώσεις δέρματος για τον ίδιο αρκετό χρόνο. Θα μπορούσατε κάλλιστα να εφαρμόζετε την εν λόγω σπιτική θεραπεία για την καταπολέμηση των ραγάδων κάθε βράδυ προτού κοιμηθείτε. Σε περίπτωση που οι προβληματικές περιοχές είναι μεγαλύτερες τότε οι αναλογίες είναι: 3 κουταλιές της σούπας από τζελ aloe vera και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη έκταση ακριβώς η διπλή δοσολογία (6 κουταλιές της σούπας από τζελ αλόης και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο).

ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ:
Το καστορέλαιο είναι ιδανικό για τις ρυτίδες, τις ραγάδες, την ακμή και της κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα μας. Αξιοποιήστε ελάχιστη ποσότητα από καστορέλαιο, απλώνοντάς το πάνω στις ραβδώσεις δέρματος (ραγάδες) και κάνοντας ένα απαλό μασάζ για 15 λεπτά της ώρας. Εν συνεχεία, τυλίγετε τις περιοχές αυτές με ένα βαμβακερό ύφασμα (ή βαμβακερό ρούχο), ακουμπάτε από πάνω μια θερμοφόρα και κάθεστε έτσι για 30 λεπτά. Εφαρμόζετε αυτή τη διαδικασία 1 φορά την ημέρα για 1 μήνα (εάν το πρόβλημα είναι έντονο, θα χρειαστεί και παραπάνω).

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:
Απλώνετε λίγο ζεστό παρθένο ελαιόλαδο όπου υπάρχουν ραβδώσεις δέρματος και κάνετε ένα απαλό μασάζ για 10 – 15 λεπτά. Επιτρέπετε στο ελαιόλαδο και στα ευεργετικά του συστατικά να δράσει ως προς τη μείωση των ραγάδων για άλλα 30 λεπτά της ώρας, χωρίς να το «ενοχλείτε». Ακόμα και κάθε μέρα μπορείτε να κάνετε την ίδια σπιτική θεραπεία, όπως και την ακόλουθη παραλλαγή της.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμειγνύετε το ελαιόλαδο με λίγο νεράκι και λίγο ξύδι και να αφήνετε το μείγμα αυτό με τα τρία υλικά να δρα όλο το βράδυ, όσο εσείς απολαμβάνετε τον ύπνο σας.

ΒΕΡΙΚΟΚΟ:
Ξεφλουδίζετε ένα βερίκοκο (ή και περισσότερα βερίκοκα, ανάλογα με την έκταση των προβληματικών περιοχών), αφαιρείτε το κουκούτσι του και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ σας. Απλώνετε το πολτοποιημένο βερίκοκο (ή όσα έχετε χρησιμοποιήσει τέλος πάντων) πάνω στις ραβδώσεις δέρματος. Περιμένετε περίπου 30 λεπτά, τα βγάζετε και ξεπλένεστε με χλιαρό νεράκι. Συνιστάται ακόμη και η καθημερινή ενασχόληση.

ΠΑΤΑΤΑ:
Κόβετε στη μέση μία μικρή πατάτα (ή και μία μεγάλη ή/ και περισσότερες πατάτες εάν θέλετε να έχετε μπόλικο μείγμα για αρκετές περιοχές με ραγάδες) και την (ή τις) τρίβετε πάνω στα σημεία όπου είναι έκδηλες οι ραβδώσεις δέρματος. Το κάνετε αυτό για περίπου 10 – 20 λεπτά, αναλόγως το διαθέσιμο χρόνο σας. Μετά ξεπλένετε το δέρμα σας και ξανακάνετε το ίδιο ακόμη και κάθε μέρα, από 1 φορά φυσικά.

Και μια πιο σύνθετη, ωστόσο απίστευτα αποτελεσματική σπιτική συνταγή, που δρα εκπληκτικά ως προς την καταπολέμηση των ραγάδων της επιδερμίδας, είναι η εξής:

Σύνθετη σπιτική συνταγή – θεραπεία για τις ραβδώσεις δέρματος:

Θα χρειαστείτε:

 • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κακάο
 • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο καριτέ
 • 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο
 • 1 κουταλιά της σούπας σιτέλαιο
 • 1 αμπούλα βιταμίνη Ε.

Τι θα κάνετε:

 1. Σε ένα μπρίκι λιώνετε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ.
 2. Έπειτα, ρίχνετε το αμυγδαλέλαιο καθώς και το σιτέλαιο και ανακατεύετε προσεκτικά.
 3. Βγάζετε από τη φωτιά το μείγμα σας και προσθέτετε γρήγορα – γρήγορα την αμπούλα βιταμίνης Ε.
 4. Χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός, ανακατεύετε και χτυπάτε πολύ καλά το μείγμα των 5 υλικών.
 5. Τοποθετείτε τη σπιτική θεραπεία για τις ραβδώσεις δέρματος (ραγάδες) μέσα σε ένα πολύ καλά πλυμένο σκεύος, όπου και τη φυλάτε.
 6. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίγη ποσότητα από την αλοιφή αυτή ακόμα σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να δείτε άμεσα και ταχύτερα ορατά αποτελέσματα μείωσης και σταδιακής εξάλειψης των ραγάδων από το δέρμα σας.
 7. Για τη χρήση της, πολύ απλά την απλώνετε κάθε φορά πάνω στις ραβδώσεις δέρματος και αναμένετε μέχρι να απορροφηθεί καλά από αυτό.
x

Check Also

αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών

Οι συνηθέστερες αιτίες ξεφλουδίσματος νυχιών και οι καταλληλότεροι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πολλές γυναίκες συμβαίνει να ξεφλουδίζουν τα νύχια τους, κυρίως αυτά των ...

γυμναστική για εγκύους

Γυμναστική για εγκύους: Τα 6 κατάλληλα είδη (και φωτογραφικό υλικό)

Είτε είστε νέες είτε όχι όταν περιμένετε παιδί, είτε ασχολούσασταν εντατικά προηγουμένως ...

γραμμές στα νύχια

Γραμμές στα νύχια: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Σε κάποια περίοδο της ζωής μας είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλοιώσεις είτε ...