Δέρμα που ξεφλουδίζει: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η επιδερμίδα του προσώπου μας είναι πιο ευαίσθητη σε σύγκριση με αυτήν του υπόλοιπου σώματός μας, με αποτέλεσμα καθετί να την επηρεάζει πιο εύκολα και πιο έντονα, καθιστώντας έτσι περισσότερο επιτακτική τη σωστή φροντίδα και αναγκαίο τον υγιεινό τρόπο περιποίησής της. Ναι, μας έχετε δει πολλές φορές να επισημαίνουμε τη σπουδαιότητα της φροντίδας του προσώπου, καθώς τη θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική· αντικατοπτρίζει την εικόνα μας, το πόσο περιποιημένες είμαστε, το πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά και τη διάθεσή μας. Κι από τη στιγμή που απαιτούνται μόλις μερικά λεπτά ημερησίως και όχι μεγάλο οικονομικό κόστος (εκτός κι αν είστε από τις γυναίκες που αγοράζουν μόνο ακριβά καλλυντικά της αγοράς θεωρώντας τα πιο αποτελεσματικά…), δε βλέπουμε το γιατί να μην προσέχουμε όλες μας και όλοι μας το πρόσωπό μας.

Όσον αφορά στο δέρμα που ξεφλουδίζει, το θέμα που επικεντρώνεται το συγκεκριμένο άρθρο, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που οδηγεί σε αυτό αλλά αποτελεί συνιστώσα περισσότερων παραγόντων, εκ των οποίων άλλοι επιδρούν εντονότερα άλλοι λιγότερο.

Ξεκινώντας με μία αφυδατωμένη επιδερμίδα, πολλές κοπέλες και γυναίκες (φυσικά και άνδρες) οδηγούνται στον κνησμό, κατόπιν στην ερυθρότητα και τέλος στο σκάσιμο και το ξεφλούδισμα σε ορισμένες περιοχές του προσώπου. Άλλοτε γίνεται πιο επιφανειακά, άλλοτε βαθύτερα. Σε κάθε περίπτωση, χρήζει αντιμετώπισης όσο είναι ακόμα νωρίς, ώστε η ατομική παρέμβαση της καθεμίας από εμάς να είναι στοχευμένη και με άμεσο αποτέλεσμα, Ειδάλλως, θα χρειαστεί αναντίρρητα η αρωγή δερματολόγου.

Πού οφείλεται το δέρμα που ξεφλουδίζει, τι πρέπει να προσέχουμε για να μην αποκτήσουμε ένα τέτοιο δέρμα, αλλά πώς μπορούμε να το «φτιάξουμε» εφόσον έχει ήδη προκληθεί; Σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσουμε ευθύς αμέσως απαντήσεις.

Δέρμα που ξεφλουδίζει: Πιθανοί παράγοντες που ωθούν σε αυτό

1.Διατροφικά σφάλματα ή ελλείμματα
«Είμαστε ό,τι τρώμε», μας έμαθαν να λέμε κατά τα παιδικά μας χρόνια στο σχολείο, και διόλου αδίκως. Το δέρμα που ξεφλουδίζει μπορεί να οφείλεται κάλλιστα διατροφολόγιό μας. Έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά το απαραίτητο για τον οργανισμό τους νερό (π.χ. 8 ποτήρια νερό ημερησίως) διατηρούν μία λαμπερή και πάντοτε ενυδατωμένη επιδερμίδα, χωρίς απαραιτήτως να εφαρμόζουν πάνω της μέρα – νύχτα ενυδατικές και αντιγηραντικές κρέμες. Έτσι, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί αιτία (τη βασικότερη αιτία, θα λέγαμε) αφυδάτωσης και ξεφλουδίσματος της επιδερμίδας του προσώπου. Εκτός αυτού, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα αλμυρά, το κάπνισμα και άλλες τέτοιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου είδους διαταραχές στην επιδερμίδα μας, ιδίως όταν καταναλώνονται συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα, να επισημάνουμε ότι τέτοια λάθη ή ελλείψεις στη διατροφή συνήθως αποτελούν παράγοντα που συνδυάζεται κάποιον ή κάποιους από τους παρακάτω και οδηγούν στο δέρμα που ξεφλουδίζει.

2.Άμεση καταστροφή
Γιατί ξεφλουδίζει το πρόσωπο μας; Η πιο… οφθαλμοφανής απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στις λέξεις: έγκαυμα ή μόλυνση. Αυτό φυσικά δε χρειάζεται να αναλυθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι είναι κάτι που δε γίνεται να μη γίνει αντιληπτό από εσάς τη στιγμή που θα σας συμβεί. Βέβαια, κρίνεται απαραίτητο να χρησιμοποιείτε για καθορισμένο χρονικό διάστημα την αλοιφή που λογικά θα σας συσταθεί.

3.Αλλεργική αντίδραση
Διόλου απίθανο το δέρμα μίας κοπέλας ή ενός άνδρα να ξεφλουδίζει εξαιτίας ορισμένων προϊόντων ή συστατικών που το ίδιο δεν «αντέχει». Αυτά μπορεί να είναι συγκεκριμένα απορρυπαντικά, καλλυντικά, σαπούνια, το λάτεξ, χημικά, ή ακόμη και φάρμακα. Διότι ορισμένα φάρμακα, ειδικά όταν λαμβάνονται συστηματικά ως μέρος φαρμακευτικής αγωγής – θεραπείας, περιλαμβάνουν στις πιθανές παρενέργειές τους την αφυδάτωση της επιδερμίδας και το επερχόμενο ξεφλούδισμά της. Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι βασικό να εντοπίσετε τις πιθανές πηγές πρόκλησης του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσετε καταλλήλως.

4.Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Το δέρμα μας εκτίθεται διαρκώς σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και, μάλιστα, έρχεται συνέχεια αντιμέτωπο με μεταβολές των καιρικών συνθηκών. Ο ήλιος και η συνεχόμενη έκθεση του δέρματος στη βλαβερή ακτινοβολία του, δίχως την απαιτούμενη προστασία, ενοχοποιείται, μεταξύ των άλλων, για την αφυδάτωση και την πρόκληση ξεφλουδίσματος τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Το ίδιο (παραδόξως!) ισχύει και για το κρύο, ιδίως όταν συνδυάζεται με ξηρό κλίμα ή υγρασία ή /και αέρα, περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν επίσης να εξηγήσουν γιατί έχουμε ένα δέρμα που ξεφλουδίζει. Και, μην ξεχνάμε, τη περιβαλλοντική ρύπανση που μόνο καλό δεν κάνει στην ανθρώπινη επιδερμίδα.

5.Το γήρας
Σε καμία περίπτωση η γήρανση αυτή καθαυτή δεν μπορεί να φανεί επαρκής ερμηνεία για το δέρμα που ξεφλουδίζει. Αυτό που μπορούμε, όμως, να της … προσάψουμε είναι ότι καθιστά την επιδερμίδα πιο λεπτή, με ολοένα και πιο έντονες ρυτίδες, κι ως εκ τούτου περισσότερο ευαίσθητη σε κάθε παράγοντα που είναι ήδη επιβαρυντικός για αυτήν. Με απλά λόγια, με την  πάροδο του χρόνου, η επιδερμίδα του προσώπου, όταν έρχεται σε επαφή με τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, με καλλυντικά κακής ποιότητας ή ακατάλληλης σύστασης για το δέρμα της καθεμίας γυναίκας κ.λπ., γίνεται πιο επιρρεπής στην αφυδάτωση και στο ξεφλούδισμα. Κατά συνέπεια, όπως και η διατροφή, όπως και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, έτσι και το γήρας θα λέγαμε ότι συνιστά έναν εν δυνάμει και συνδυαστικά επιβαρυντικό παράγοντα για το δέρμα που ξεφλουδίζει.

Δέρμα που ξεφλουδίζει: Πρακτικές αντιμετώπισης της εν λόγω κατάστασης

Α) Ενυδατώστε εσωτερικά τον οργανισμό άρα και το δέρμα σας
Δεδομένης της αφυδάτωσης ως κυριότερης αιτίας ξεφλουδίσματος του προσώπου μιας γυναίκας (ή κι ενός άνδρα), κρίνεται απαραίτητο να τονίσουμε ότι η επαρκής κατανάλωση νερού είναι ό,τι πιο βασικό μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ήδη αφυδατωμένη και ξεφλουδισμένη επιδερμίδα σας, αλλά και για την πρόληψη του παρόντος προβλήματος και τη διατήρηση μίας υγιούς, νεανικής και λαμπερής όψης. 8 – 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα ανελλιπώς!

Β) Προβείτε σε μικρές διαφοροποιήσεις στη διατροφή σας
Συνδυαστικά με την προαναφερθείσα προτροπή μας, είναι εξίσου καλό – για να μην πούμε απαραίτητο – να διακοπεί το κάπνισμα, τα πολύ αλμυρά φαγητά και η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων ή τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Δε χρειάζεται ξαφνικά να τα κόψετε όλα μαχαίρι, εκτός κι αν έχετε τέτοια αντοχή. Μπορείτε σιγά – σιγά να αρχίσετε τον περιορισμό τους και με ένα σωστό προγραμματισμό να φτάσετε στο σημείο που δε θα έχετε πλέον ανάγκη ούτε τα αλμυρά ούτε το αλκοόλ! Πάντα, βέβαια, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού· εν προκειμένω μπορεί να είναι ένας διατροφολόγος που θα σας τσεκάρει και θα σας φτιάχνει το πρόγραμμά σας, μπορεί να είναι κι ένας ψυχολόγος ειδικευμένος σε τέτοια θέματα που θα γνωρίζει πολύ καλά πώς να σας βοηθήσει στο να απαλλάξετε το μυαλό σας από την πλασματική ανάγκη του να πίνετε ολημερίς κι ολονυχτίς καφέ και τσιγάρο.

Γ) Μην παραλείπετε τα βασικά βήματα της εξωτερικής ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας
Την ενυδάτωση που ξεκινά από μέσα μας (από τον οργανισμό μας) έρχεται να συμπληρώσει η εξωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας. Η χρήση ενυδατικής κρέμας μία φορά την ημέρα, η εφαρμογή μίας κατάλληλης για τον τύπο του δέρματος ενυδατικής μάσκας προσώπου 1 φορά ανά 15 ημέρες και η τοπική ενυδάτωση του προσώπου όπου κρίνεται αναγκαίο (π.χ. κάποιο lip balm στα χείλη, λίγη βαζελίνη ή aloe vera στα φρύδια ή στα πλαϊνά της μύτης που συνήθως ξηραίνονται και παρουσιάζουν φλούδες) αποτελούν τα 3 βασικά βήματα της εξωτερικής ενυδάτωσης. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και σε σχετικά άρθρα του περιοδικού μας όπου εμπεριέχονται συνταγές για σπιτικές μάσκες προσώπου κατάλληλες για ενυδάτωση, λείανση ή πρόληψη ρυτίδων, καθαρισμό προσώπου κ.ο.κ. Πατήστε απλώς πάνω στους συνδέσμους που σας επισυνάπτουμε.

Δ) Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες
Εννοείται πως ό,τι σας ερεθίζει, σας προκαλεί κνησμό και μετέπειτα κάνει την επιδερμίδα σας να ξεφλουδίζει πρέπει οπωσδήποτε να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά. Εάν πρόκειται για το λάτεξ, παραδείγματος χάριν, θα χρειαστεί να αποφεύγετε τα μπαλόνια, τα γάντια από λάτεξ και ό,τι είναι κατασκευασμένο από το εν λόγω υλικό, ενώ εάν πρόκειται για κάποιο απορρυπαντικό θα χρειαστεί να το αλλάξετε. Το ίδιο ισχύει και για τα καλλυντικά που πιστεύετε ότι μπορεί να ευθύνονται για το ξεφλούδισμα ή απλώς την αφυδάτωση του προσώπου σας.

Ε) Να χρησιμοποιείτε πάντοτε αντηλιακά προϊόντα στο πρόσωπό σας
Κάθε μα κάθε φορά που πρόκειται να εκθέσετε το πρόσωπό σας στον ήλιο, είναι εκ των ων ουκ άνευ να το προστατέψετε από αυτόν και τη ζημιογόνο ηλιακή ακτινοβολία του. Σίγουρα, το αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας όταν βρίσκεστε στη θάλασσα το καλοκαίρι είναι ό,τι πιο βασικό. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν κι άλλες ώρες, μέρες και μήνες που εκτίθεστε είτε λίγο είτε πολύ στον ήλιο, κατά τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσετε και να προστατεύετε την επιδερμίδα σας. Έτσι, όταν το μήνα Απρίλιο που πηγαίνετε το πρωί στη δουλειά ή στη σχολή σας γνωρίζετε ότι θα βγείτε αρκετά στον ήλιο, τότε φροντίστε το make up σας να έχει έναν κάποιο δείκτη SPF!

Στ) Μην ξύνετε ή τρίβετε το πρόσωπό σας
Αυτή είναι μία πρακτική λύση, μία συμπεριφορά που είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε όταν εμφανίζεται ξηρότητα ή και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα του προσώπου σας. Είτε σας «τρώει» το δέρμα σας (όπως π.χ. συμβαίνει έπειτα από το κάψιμο από τον ήλιο) είτε απλώς θέλετε να ξύσετε ή να τρίψετε την ξεφλουδισμένη περιοχή, ΜΗΝ το κάνετε! Σταματήστε τον κνησμό για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Διότι είναι πιθανό να προκληθούν μόνιμες ουλές στις περιοχές αυτές, κάτι που σαφώς και δεν επιθυμείτε. Μάλιστα, εάν νιώθετε έντονη τη φαγούρα, μπορείτε να τη μειώσετε τοποθετώντας ένα κομμάτι πάγο εντός ενός βαμβακερού πανιού πάνω στην περιοχή που σας «τρώει».

Πείτε τέλος στο δέρμα που ξεφλουδίζει ακολουθώντας τουλάχιστον τις βασικές συμβουλές που μόλις σας προτείναμε. Η πρόληψη είναι πάντα απαραίτητη, αλλά ένα έχετε ήδη δέρμα που ξεφλουδίζει ή που έχει μια τέτοια τάση, ξεκινήστε άμεσα τη σωστή φροντίδα του βάσει των όσων σας αναφέραμε. Εάν διαπιστώσετε κάποιο έντονο πρόβλημα ή γενικότερα κάτι το ανησυχητικό, σίγουρα το παρόν άρθρο μας μπορεί μόνο να σας ενημερώσει, αφού η θεραπεία αποτελεί κομμάτι του ειδικού και του εξατομικευμένου προγράμματος που θα σας δώσει.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα