7 Καλύτεροι τρόποι διακοπής καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι μία κακή συνήθεια που όπως είναι πλέον γνωστό έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Όπως είναι επίσης γνωστό, το κάπνισμα σχετίζεται με πολλές θανατηφόρες ασθένειες ή και άλλες ασθένειες που δεν προκαλούν θάνατο άμεσα ωστόσο μακροπρόθεσμα κάνουν μεγάλο κακό στη υγεία. Εκτός από την υγεία, άλλο ένα κακό που κάνει το κάπνισμα είσαι στην τσέπη του καπνιστή. Οι τιμές στα τσιγάρα εξ’ αιτίας των δυσβάστακτων φόρων στον καπνό έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Για τους λόγους αυτούς, πολλοί άνθρωποι κάνουν προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα. Εμείς στο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα συγκεντρώσαμε τους 7 καλύτερους τρόπους διακοπής του καπνίσματος έτσι ώστε να αυξήσετε την πιθανότητα να τα καταφέρετε. Ορισμένοι από τους τρόπους αυτούς είναι επιστημονικά δεκτοί ενώ άλλοι είναι καθαρά δικές μας απόψεις και βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες.

Πριν προχωρήσουμε στις μεθόδους διακοπής καπνίσματος, καλό είναι να αναφέρουμε ότι καλό είναι να θεωρούμε επιτυχημένη διακοπή καπνίσματος αυτή που ο καπνιστής δεν θα βάλει τσιγάρο στο στόμα τους για τουλάχιστον 2 χρόνια. Το λέμε αυτό επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η περίοδος διακοπής καπνίσματος διαρκεί λίγο. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που τελικά δεν θα ξαναβάλουν τσιγάρο στο στόμα τους ποτέ και για αυτό αξίζουν τα συγχαρητήρια. Ας δούμε τώρα λοιπόν τους 7 καλύτερους τρόπους διακοπής καπνίσματος όπως τους θεωρούμε (δική μας άποψη) εμείς. Οι 7 καλύτεροι λοιπόν τρόποι διακοπής καπνίσματος με τυχαία σειρά είναι:

Διακοπή καπνίσματος με το μαχαίρι

Πρόκειται για μία μέθοδο στην οποία ο καπνιστής ζορίζεται λιγάκι (ίσως και παραπάνω) τις πρώτες μέρες, ωστόσο πρόκειται για την πιο γρήγορη μέθοδο. Ωστόσο δεν θεωρείται και η πιο εύκολη δεδομένου ότι η εξάρτηση της νικοτίνης κάνει τον καπνιστή να θέλει να καπνίσει τσιγάρο πάση θυσία. Αυτή η αίσθηση περνάει με την πάροδο ενός περίπου μήνα. Βέβαια εξαρτάται και από τον βαθμό εξάρτησης. Πάντως μετά την διέλευση των 15 πρώτων ημερών τα πράγματα θα είναι ήδη πολύ καλύτερα. Ο καπνιστής, κατά τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος με το μαχαίρι ενδέχεται να έχει κάποια νευράκια παραπάνω που σε λίγο καιρό θα περάσουν γιαυτό και οι υπόλοιποι πρέπει να δείξουν λίγο κατανόηση.

Διακοπή καπνίσματος σταδιακά

Αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο απότομη όσο η διακοπή καπνίσματος με το μαχαίρι, ωστόσο θα λέγαμε ότι ίσως να έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα διότι ο καπνιστής είναι επιρρεπής στο να ξανά-αυξήσει τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει. Γενικά όσο κάποιος πιάνει στα χέρια του το τσιγάρα τόσο μικρότερη πιθανότητα έχει να το κόψει τελείως. Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι ότι επειδή όλα γίνονται σταδιακά, ο οργανισμός αποφεύγει το “σοκ” της στέρησης των πρώτων ημερών. Το κακό είναι ότι η μέθοδος αυτή διαρκεί περισσότερο χρόνο ενώ ο καπνιστής είναι ευάλωτος στο να ξαναπέσει στην παγίδα.

Διακοπή καπνίσματος με τσίχλες νικοτίνης ή έμπλαστρα

Οι τσίχλες νικοτίνης και τα έμπλαστρα πωλούνται στα φαρμακεία και σκοπό έχουν να περιορίσουν ή αν είναι δυνατόν να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και η θέληση. Η πρόσληψη νικοτίνης σε αυτές τις μεθόδους είναι ελεγχόμενη. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι αυτοί δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Άλλοι πάλι δηλώνουν ότι τους βοήθησαν σημαντικά. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που κατασκευάζουν αυτά τα προϊόντα υποστηρίζουν ότι με τη χρήση τους, η πιθανότητα διακοπής καπνίσματος αυξάνεται σημαντικά.

Διακοπή καπνίσματος με φάρμακα

Αυτή η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια του γιατρού. Ο γιατρός συστήνει διάφορα φάρμακα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος. Τα φάρμακα αυτά έχουν διάφορες χημικές ουσίες που συνήθως δρουν ως ανταγωνιστές της νικοτίνης.

Ιατρεία διακοπής καπνίσματος

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα ιατρεία που είναι εξειδικευμένα στη διακοπή καπνίσματος. Πολλά από τα ιατρεία αυτά παρέχουν ταυτόχρονα και ψυχολογική υποστήριξη έτσι ώστε να βοηθήσουν ακόμα παραπάνω.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί μέθοδο διακοπής καπνίσματος και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται έτσι. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες το ηλεκτρονικό τσιγάρο απάλλαξε εντελώς τον καπνιστή από αυτή την κακή συνήθεια. (Σε αυτή την κατηγορία ανήκω και εγώ). Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο καπνιστής δεν καπνίζει πλέον αλλά ατμίζει δεδομένου ότι δεν υπάρχει καύση αλλά εξάτμιση μιας ουσίας που πολλοί θεωρούν ότι είναι ακίνδυνη. Με τον καιρό η εξάρτηση της νικοτίνης ελαττώνεται όλο και περισσότερο έως το σημείο όπου ο ατμιστής πλέον μπορεί να διακόψει ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακόμα και να μην καταφέρει να κόψει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και μόνο που δεν θα καπνίζει το κανονικό τσιγάρο που είναι το χειρότερο με τεράστια διαφορά από όλα, είναι τεράστιο κέρδος.

Εναλλακτικές μέθοδοι διακοπής καπνίσματος

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι διακοπής καπνίσματος που θεωρούνται εναλλακτικές. Στις μεθόδους αυτές συμπεριλαμβάνονται ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, ο υπνωτισμός, κ.τ.λ. Οι μέθοδοι αυτοί πολλές φορές συναντούν μεγάλες αντιρρήσεις από τον επιστημονικό κόσμο γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα