8 Τροφές που θα σου Χαρίσουν Ενέργεια και Θρεπτικά Συστατικά

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική γιατί εκτός από ένα όμορφο και υγιές σώμα προσφέρει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Πολλές έρευνες έχουν δείξει τη σύνδεση των τροφίμων που καταναλώνουμε με την ενέργεια που έχουμε.

Η έλλειψη ενέργειας επηρεάζει σημαντικά τις δραστηριότητές μας και μας κάνει να μην είμαστε όσο αποδοτικοί θέλουμε. Καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειάς μας παίζει ο τύπος και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Παρακάτω σου παραθέτουμε ορισμένες τροφές που παρέχουν στον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά και θα σου χαρίσουν ενέργεια.

Τροφές που θα σου χαρίσουν ενέργεια

1. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τα καλύτερα φρούτα που βοηθάνε πολύ στην παραγωγή ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, βιταμίνη Β και κάλιο, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της ενέργειας.

2. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Μάλιστα ένα πορτοκάλι μπορεί να παρέχει το 106% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα πορτοκάλια προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άμεση παροχή ενέργειας.

3. Μήλα

Τα μήλα είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες και παρέχουν μία αργή αλλά σταθερή απελευθέρωση ενέργειας.

Καλύτερα να καταναλώνονται ολόκληρα, καθώς οι χυμοί και πολτοί τους έχουν λιγότερες φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι γίνεται γρήγορη πέψη, άρα και γρήγορη απώλεια ενέργειας.

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, οι οποίες είναι διεγερτικές ενώσεις και ενισχύουν τη διάθεση και την ψυχική ενέργεια. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του κακάο έχουν πολλά οφέλη για τη υγεία, όπως η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται οξυγόνο στον εγκέφαλο και τους μύες βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και καθυστερώντας τη σωματική κόπωση. Παράλληλα, βοηθάει στη μείωση της ψυχικής κόπωσης και βελτιώνει τη διάθεση, καθώς μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

5. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ωμοί και μη αλατισμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους και φιστίκια) είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας και μειώνουν την κόπωση. Επιπλέον, αποτελούν πηγή πολυακόρεστων λιπών που δίνουν ενέργεια στο σώμα, συμβάλλουν στην τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη διάθεση. Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν και μαγνήσιο το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

Οι σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και οι σπόροι chia αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οδηγούν σε αυξημένη κόπωση και φλεγμονή. Οι φυτικές ίνες από την άλλη συμβάλλουν στην αργή πέψη των θρεπτικών συστατικών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία σταθερή και παρατεταμένη απελευθέρωση ενέργειας.

6. Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια. Συγκεκριμένα, τα αυγά περιέχουν το αμινοξύ λευκίνη, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, καθώς βοηθάει τα κύτταρα να συγκεντρώσουν περισσότερα σάκχαρα στο αίμα και αυξάνει τη διάσπαση των λιπών. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν τα αυγά, ενισχύουν το ρόλο των ενζύμων στη διάσπαση της τροφής έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια.

7. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μία τροφή που αποτελεί μία καλή πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες που έχει είναι κυρίως σε μορφή σακχάρων, όπως η γαλακτόζη και η λακτόζη και η διάσπαση των ενώσεων αυτών παρέχει ενέργεια στο σώμα. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες που επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων, οι οποίες καθυστερούν την απελευθέρωση των σακχάρων στο αίμα.

8. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και άλλα όμως ψάρια αποτελούν πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις φλεγμονές που ευθύνονται συνήθως για την κόπωση. Επίσης, τα λιπαρά οξέα με το φολικό οξύ βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη η λειτουργία του σιδήρου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνουν την κόπωση και την αίσθηση χαμηλής ενέργειας.

Σχετικά άρθρα
Τα καλύτερα